Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


D station - Lopa -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpslopa / D station - Lopa
  

D station - Lopa

 
Starting point: D station (2202 m)
Destination: Lopa (2406 m)
Path name: -
Time of walking: 2 h 15 min
Difficulty: very difficult pathless terrain
Difficulty of skiing: demanding
Altitude difference: 204 m
Altitude difference (by path): 425 m
Map: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Hiking equipment (summer): helmet
Hiking equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Views: 1661
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 79
Number of comments: 2
Access to starting point (Slovenian language):

a) Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo preko prelaza Vršič ali pa čez Italijo in nato preko prelaza Predel proti Bovcu. Ko prispemo v Bovec se po obvoznici peljemo mimo centra, nato pa na drugi strani kraja desno proti bližnji črpalki. Pri črpalki zavijemo levo in se vzpnemo do bližnjega parkirišča ob spodnji postaji krožno kabinske žičnice na Kanin. Nato kupimo karto in se z žičnico odpeljemo do D postaje na Kaninu.
b) Najprej se zapeljemo v Tolmin, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Bovcu. Na začetku Bovca zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo naravnost proti središču kraja. Proti centru se peljemo le nekaj 10 metrov, nato pa pri črpalki zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto, po kateri hitro prispemo do parkirišča ob spodnji postaji krožno kabinske žičnice. Nato kupimo karto in se z žičnico odpeljemo do D postaje na Kaninu.

Path description (Slovenian language):

Od D postaje se najprej v rahlem vzponu sprehodimo do bližnje spodnje postaje štirisedežnice Prevala, od tam pa nadaljujemo desno v smeri Prestreljenika in Rombona. Pot naprej nas vodi ob štirisedežnici in se vzpenja ob robu smučarske proge. Višje prispemo na Sedlo, kjer je vmesna izstopna postaja štirisedežnice Prevala in kjer je v levo odcep poti na Prestreljenik (2499 m).
S Sedla še kratek čas nadaljujemo po smučarski progi, katera se spušča proti sedlu Prevala, nato pa nadaljujemo rahlo levo na markirano pešpot, ki se nadaljuje po levi strani smučarske proge (možno je nadaljevanje tudi po smučarski progi). Pot, ki se v nadaljevanju zmerno do občasno strmo spušča, nas vodi mimo nekaj večjih brezen, nato pa se prehodno položi. V nadaljevanju pot zavije nekoliko v levo ter postopoma preide na bolj strma pobočja, ki so na nekaj mestih rahlo izpostavljena. Nižje pot zavije ostro v desno in se ob pomoči jeklenice spusti do razpotja na sedlu Prevala.
S Prevale, na kateri je razpotje petih poti nadaljujemo rahlo levo in se pričnemo vzpenjati po smučišču proti zgornji postaji italijanske gondolske žičnice. Tu se nam s poti najprej odpre lep razgled proti zahodu, nato pa še proti severu kjer sta lepo vidna Montaž ter Viš. Ko pot po smučišču zavije v desno se nam z leve priključi še pot 536 od Nevejskega sedla. Sledi le še kratek vzpon do zgornje postaje žičnice.
Pri zgornji postaji gondolske žičnice se usmerimo levo na neoznačeno stezo, ki preči melišča na severnih pobočjih proti vzhodu. Pot sprva v rahlem vzponu preči pobočja pod severnim stenami grebena Vršiči pod Lopo (Monte Golovec). Ko pridemo na severozahodno stran omenjenega grebena se nam desno odpre pogled proti škrbini Forca sopra Medon. Mi še naprej nadaljujemo po stezi, ki preči pobočja proti vzhodu. Stezi ki se v nadaljevanju občasno tudi nekoliko vzpne sledimo vse do škrbine na vzhodni strani vrha Lopa.
Približno 10 metrov pred škrbino (prvi nekoliko lažji prehod od škrbine na severni strani) se usmerimo desno navzgor proti grebenu. Po začetnem zelo kratkem vzponu se teren malenkost poravna in pred seboj bomo zagledali kratko grapo. Na tem delu je na pobočju tudi nekaj grušča. Usmerimo se naravnost proti omenjeni grapi. Po le nekaj metrih vzpona po grapi pa nadaljujemo levo na polico.
Ko smo na omenjeni polici pa imamo dve možnosti. Lahko se že po nekaj metrih prečenja po polici usmerimo desno in sledi nekaj metrov plezanja do grebena. Če se usmerimo desno na pravilnem mestu težavnost plezanja ne preseže 1. stopnje. Druga možnost pa je da po omenjeni polici prečimo še naprej tako, da pridemo na južno stran grebena. Na južni strani kjer je pobočje nekoliko poraščeno s travo kratek čas še prečimo strmo pobočje pod grebenom. Ko pobočje nad nami postane nekoliko manj strmo pa se usmerimo desno na greben.
V nadaljevanju hodimo po grebenu in vzpon za nekaj časa postane manj zahteven. Pri hoji po razglednem grebenu so nam v pomoč tudi možici. Nekoliko višje pridemo ponovno do bolj strmega pobočja. V začetnem delu strmega pobočja se držimo leve strani, nato pa približno na polovici prečimo strmo pobočje, ki je delno poraščeno s travo v desno. Pri orientaciji nam je v pomoč tudi nekaj možicev. Sledi kratek strm vzpon nato pa nadaljujemo v levo in kmalu ponovno dosežemo greben.
V nadaljevanju nato ves čas hodimo po grebenu vse do razglednega vrha. V zadnjem delu grebena je še nekaj zelo kratkih strmih vzponov, ki pa ne predstavljajo večjih težav.
Sestopimo po poti vzpona.
Za manj izkušene je na težjih delih priporočljivo varovanje z vrvjo.
D postaja - Prevala 0:45, Prevala - Lopa 1:30.

On the way: Sedlo (2282m), Prevala (2067m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa d_postaja - Lopa
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing