Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Col - Špiček (Špečk) - via Križna gora

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Col - Špiček (Špečk) (via Križna gora)

 
Starting point: Col (627 m)
Destination: Špiček (Špečk) (986 m)
Path name: via Križna gora
Time of walking: 1 h 10 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 359 m
Altitude difference (by path): 370 m
Map: Nanos 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Views: 2531
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 43
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) S hitre ceste Razdrto - Nova Gorica se usmerimo na izvoz Ajdovščina, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Cola in Idrije. Ko prispemo na Col zavijemo levo proti Predmeji ter nato po nekaj metrih desno na parkirišče nasproti župnijske cerkve na Colu. Parkiramo lahko tudi na parkirišču ob bližnjem športnem igrišču.
b) Zapeljemo se v Logatec, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji. Na koncu naselja Kalce zavijemo levo v smeri Podkraja in Cola, nato pa po nekoliko bolj ovinkasti cesti najprej prispemo do Podkraja, nato pa po nekoliko bolj ravni cesti še do Cola. Na Colu, kjer se priključimo cesti iz Ajdovščine nadaljujemo desno, nato pa po nekaj 10 metrih levo v smeri Predmeje. Proti Predmeji se peljemo le nekaj metrov, saj že takoj za križiščem zavijemo desno na parkirišče nasproti cerkve sv. Lenarta.
c) Zapeljemo se v Idrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Logatcu. Ko prispemo do Godoviča zapustimo glavno cesto proti Logatcu in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Črnega Vrha, Cola in Ajdovščine. Ko prispemo na Col zavijemo desno proti Otlici in Predmeji ter nato še enkrat desno na bližnje parkirišče nasproti cerkve.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča se vrnemo do glavne ceste Ajdovščina - Godovič, nato pa po njej hodimo proti Godoviču in Črnemu Vrhu. Že kmalu se v desno odcepi ožja cesta proti Vodicam, po kateri se nadaljuje markirana pot proti Javorniku, mi pa še naprej nadaljujemo ob glavni cesti. Pot naprej nas vodi mimo cestne baze CPG, za njo pa nas pripelje na manjše križišče, kjer se levo navzdol odcepi slabša cesta oz. kolovozna pot po kateri nadaljujemo (če nadaljujemo po glavni cesti lahko pridemo na Špiček in Križno goro preko Špička).
V nadaljevanju nas kolovoz vodi zložno čez senožet, nato pa na manjšem razpotju pred daljnovodom nadaljujemo desno, za daljnovodom pa še enkrat desno, tokrat na komaj vidno stezico, ki se prične zmerno vzpenjati med redkim grmičevjem. Med grmičevjem je steza prehodno bolje vidna, nato pa se na travniku povsem izgubi. Nadaljujemo naravnost navzgor do zgornjega dela senožeti, kjer steza postane razločnejša in v nadaljevanju lažje sledljiva. Pot se nadaljuje skozi gozd, višje preči pašno ograjo, za njo pa zavije levo in nas popelje na širok kolovoz. Po kolovozu se vzpenjamo nekaj 10 m, nato pa na desni strani opazimo nadaljevanje poti. Pot naprej se vzpenja skozi gozd, deloma pa tudi preko razglednih travnatih pobočij. Višje se gozd konča, pot, ki pa zavije desno in, ki se položi, pa kar naenkrat izgine. Ker se steza izgubi je orientacija nekoliko težja, a če nadaljujemo proti manjši osamljeni smreki sredi senožeti, bomo naredili kar prav, saj se le malo nad smreko steza ponovno pojavi. Sledi še kratek nekoliko bolj strm vzpon in že prispemo do klopce na Križni gori. Neizrazit in neoznačen vrh pa je še nekaj korakov naprej.
S Križne nadaljujemo po nemarkirani stezici, ki se zložno spušča ob grebenu in robu gozda, nato pa, ko se spust konča stopimo na slabši kolovoz, kateremu sledimo v desno. Kolovoz se hitro konča, mi pa pot nadaljujemo po gozdni poti, ki se nadaljuje po in ob grebenu. Tej poti nato sledimo še približno 10 minut in pot nas pripelje na razgleden Špiček.

On the way: Križna gora above Col (957m)
Trip can be prolonged to next destinations: Križna gora above Col (0 min)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk) col - Špiček (Špečk)
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing