Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Chapel of Christ the King in Logarska dolina - Mrzla gora - ridge Orlovec, Matkovo okno, Mrzla gora

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Kamnik Savinja Alpsmrzla gora / Chapel of Christ the King in Logarska dolina - Mrzla gora
  

Chapel of Christ the King in Logarska dolina - Mrzla gora (ridge Orlovec, Matkovo okno, Mrzla gora)

 
Starting point: Chapel of Christ the King in Logarska dolina (734 m)
Destination: Mrzla gora (2203 m)
Path name: ridge Orlovec, Matkovo okno, Mrzla gora
Time of walking: 8 h
Difficulty: rock climbing ascent
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 1469 m
Altitude difference (by path): 2200 m
Map: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Hiking equipment (summer): helmet, lamp
Hiking equipment (winter): helmet, ice axe, crampons, lamp
Author: dprapr
Views: 14985
Trip rating: 8 votes
Number of pictures: 47
Number of comments: 10
Access to starting point (Slovenian language):

Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali čez Kranjski rak) in naprej proti Logarski dolini. Kmalu za vasjo Solčava pridemo na križišče, kjer se levo odcepi cesta v Logarsko dolino. Zavijemo desno proti Matkovemu kotu in parkiramo na parkirišču nasproti kapele.

Path description (Slovenian language):

Od parkirišča nadaljujemo po glavni cesti do makadamske ceste levo, po njej in desno mimo brunarice navzgor v gozd. Ko pridemo na novo gozdno cesto, po njej desno in jo zapustimo na levem ovinku. Nadaljujemo naravnost po gozdni poti do večje strmine, kjer se pot konča. Od tu naprej se po najlažji varianti med skalami in drevesi povzpnemo na greben. Na začetku grebena je lep razgled na Klemenčo peč.
Nadaljujemo levo po grebenu, težavam se izogibamo v desno.
Kmalu pridemo na zelo poraščen del poti, kjer se prebijamo med suhimi smrekovimi vejami. Višje postane greben lažje prehoden in pojavi se tudi stečina, ki se je držimo več ali manj do Velikega vrha. Pred Velikim vrhom se težavam izognemo najprej s kratkim sestopom po skalah levo in nato po izpostavljenem prehodu desno. Pred vrhom nas še čaka plazenje pod borovci in strm travnat dostop na vrh. Do sem smo potrebovali 3 ure.
Veliki vrh ponuja, glede na svojo skromno višino, enega od boljših razgledov. Dober razlog za prvi daljši počitek!
Z Velikega vrha najprej po borovcih prestopimo na sosednjo vzpetino, po njej navzdol desno v smeri Matkovega kota in levo po strmi gredini (težavno) pod stene. Od tam med borovci desno in navzdol mimo bora proti sedlu (strme trave), s katerega je možen sestop v Logarsko dolino ali v Matkov kot.
S sedla nadaljujemo po grebenu (ne po vidni lovski potki levo, ki vodi do Zabrložnice), po stečinah, težavam se izogibamo levo. Pred predvrhom Savinjeka se najprej težavam izognemo po izpostavljeni skalnati polici levo in ko postane greben preveč poraščen z borovci, sledimo stečini pod grebenom desno. Pod Savinjekom sta dve možnosti dostopa na vrh. Ali naprej po desni strani in nazaj levo po grebenu na vrh ali po strmi grapi direktno na vrh. Če je grapa suha, priporočam slednjo. S Savinjeka je možen sestop do lovske koče v Zabrložnici in naprej v Logarski kot.
S Savinjeka sestopimo po grebenu in sledimo levo od grebena stečino, ki vodi med borovci na dobro vidne travnike pod neimenovanim vrhom (Rdeči stolp?). S travnatega grebenčka se nam splača obiskati ta dvoglavi vrh, s katerega je lep razgled. Z vrha se vrnemo nazaj na grebenček in prečimo pod stenami do melišča pod Matkovim oknom (tu je spet možen sestop do lovske koče v Zabrložnici in v Logarski kot ali po stezici desno do Okrešlja). Po melišču se povzpnemo do strme travnate gredine, po njej do prehoda levo (klin) in pod Matkovo okno. Po strmih travah nato navzgor do Matkovega okna.
Tu pa je že čas za počitek in malico, če si ga nismo vzeli že na Savinjeku. Skozi Matkovo okno gledamo proti Matkovi kopi in uživamo v tem romantičnem okolju. Če smo bili hitri, smo do sem potrebovali 5 ur.
Do Mrzle gore nas še čaka cca 3 ure zelo zahtevnega grebena(I-II).
Od okna nadaljujemo navzgor med borovci in najboljše je, da se čim bolj držimo grebena. Z neimenovanega vrha se nam pokaže najtežji del z dvema vrhovoma pred škrbino Hudega praska. Sestopimo desno po polici in po majavih blokih levo nazaj na greben in navzdol do škrbine. Od škrbine je najprej zelo izpostavljen prehod desno po strmi steni (leva varianta se konča nad prepadi proti Okrešlju) in nato prečenje med borovci nazaj na greben. Ko postane pred manjšo škrbino neprehoden, se spustimo naravnost navzdol levo (na najtežjem delu se spustimo s pomočjo veje borovca) in nadaljujemo po krušljivih policah desno v grapo. Ko se zapre, levo po strmem skoku do borovcev. Prečimo do krušča in rahlo levo navzdol do skalnatega prehoda in naprej po nagruščenih policah v smeri macesna na grebenu. Pred njim nas še čaka strm vzpon po deloma travnatem, deloma skalnatem terenu. Do macesna smo opravili z večjimi težavami, čaka nas še samo strm skok pred škrbino Hudega praska, s katerim pa lahko opravimo s spustom po vrvi.
Od macesna nadaljujemo po zelo krušljivem terenu na greben. Če želimo, se lahko še povzpnemo nazaj po grebenu na vrh, katerega smo obšli po levi strani. Ali pa nadaljujemo naprej po grebenu z borovci do skoka pred škrbino Hudega praska. Sestopimo ali opravimo spust v škrbino in nadaljujemo po grebenu ali izberemo lažjo varianto levo pod grebenom po dobro vidni potki (iz Hudega praska) in po lepo razčlenjenem žlebu.
Na vrhu žleba nadaljujemo po več ali manj dobro vidni potki med borovci in skrotju, sestopimo vmes v manjšo kotanjo in se po travah zopet vzpnemo na greben. Z grebena prečimo po meliščih na markirano pot, ki vodi iz Matkovega kota na vrh Mrzle gore. Po njej nadaljujemo vzpon do vrha.

Težavnost
Greben je od Matkovega okna naprej zelo zahteven (I,II), veliko je strmih zaraščenih prehodov, majavih blokov, krušljivih, naloženih polic. Priporočljivo je varovanje z vrvjo in spremstvo vodnika. Tura je zelo dolga in fizično zelo naporna. Čas hoje 8 ur, ki sem ga navedel, se lahko tudi krepko podaljša, pa seveda tudi skrajša.
Že Prle je omenil, da je greben pustolovski, nedotaknjen, za tiste grebenarje, ki se ne zbojijo kruševja in jim je rušje blizu - skratka greben za eksote.

On the way: O(v)rlovec (1045m), Kipernik (1250m), Veliki vrh (1539m), Zg. Pavličev Kogel (1461m), Koran (1590m), Savinjek (1694m), Matkovo okno (1779m)
Recommended: panorama, similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora kapela_kristusa_kralja_v_logarski_dolini - Mrzla gora
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing