Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Cenc - Špiček (Špečk) -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Cenc - Špiček (Špečk)

 
Starting point: Cenc (850 m)
Destination: Špiček (Špečk) (986 m)
Path name: -
Time of walking: 0 h 45 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 136 m
Altitude difference (by path): 160 m
Map: Nanos 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons
Views: 2286
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 31
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) S ceste Logatec - Idrija se pri kraju Godovič usmerimo na cesto v smeri Črnega Vrha in Ajdovščine. Za Črnim Vrhom se cesta začne vzpenjati v nekaj serpentinah, nato pa se nekoliko zravna. Na tem manj ovinkastem delu bomo prišli do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Javorniku, na istem mestu pa bomo na desni strani opazili makadamsko cesto in ob njej planinske smerne table za Špičasti vrh. Tu zavijemo desno in nato parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) Iz Vipavske doline se zapeljemo na Col, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji. Na mestu, kjer se v desno odcepi cesta proti Javorniku nadaljujemo ostro levo na makadamsko cesto, ob kateri opazimo planinske smerne table. Ob omenjeni cesti parkiramo na primernem mestu ob cesti.

Path description (Slovenian language):

Od križišča oz. razpotja pri Cencu nadaljujemo po makadamski cesti v smeri Špičastega vrha. Vzpenjajoča cesta nas najprej vodi pod daljnovodom, nato pa zavije nekoliko v desno. Na tem delu se v levo odcepi markiran kolovoz, po katerem nadaljujemo pot. Po kolovozu se najprej prečno vzpenjamo skozi gozd, nato pa se gozd razredči in s poti se nam odpre lep pogled proti Nanosu, zahodnim vrhovom Hrušice, nekoliko višje pa tudi na Malo Polje. Po nekaj minutah pot zavije desno in nas pripelje do makadamske ceste, katero dosežemo ravno na manjšem prevalu, kjer se nahaja označeno razpotje.
Z razpotja nadaljujemo rahlo levo, na kolovoz oz. slabšo cesto v smeri "Špečk - Križ", kateri se nadaljuje po severozahodnem pobočju (desno vodi markirana pot na Špičasti vrh). Pot, ki se nadaljuje po ožji makadamski cesti, večinoma poteka skozi strnjen gozd, le na enem delu se nam odpre lep pogled na Veliki kamen (1076 m) in Mali kamen (1045 m). Cesta se hitro vrne v gozd, mi pa po njej hodimo še nekaj minut, oz. do mesta, kjer se v levo odcepi kolovoz, ki vodi proti Špičku. Kolovoz po katerem hodimo se nato kratek čas nadaljuje skozi smrekov, višje pa še skozi listnati gozd. Ko se malo višje pot položi, nas oznake za "Križ - Špečk" usmerijo levo na nekoliko ožjo stezico (ob mestu, kjer zapustimo kolovoz se nahaja tudi možic), po kateri se nato v 5 minutah povzpnemo na razgleden vrh, na katerem stoji kovinski križ, pod njim pa še vpisna skrinjica.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (januar).

Trip can be prolonged to next destinations: Križna gora above Col
Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
cenc - Špiček (Špečk) cenc - Špiček (Špečk) cenc - Špiček (Špečk) cenc - Špiček (Špečk) cenc - Špiček (Špečk) cenc - Špiček (Špečk) cenc - Špiček (Špečk) cenc - Špiček (Špečk) cenc - Špiček (Špečk) cenc - Špiček (Špečk) cenc - Špiček (Špečk) cenc - Špiček (Špečk) cenc - Špiček (Špečk) cenc - Špiček (Špečk) cenc - Špiček (Špečk) cenc - Špiček (Špečk) cenc - Špiček (Špečk) cenc - Špiček (Špečk) cenc - Špiček (Špečk) cenc - Špiček (Špečk) cenc - Špiček (Špečk) cenc - Špiček (Špečk) cenc - Špiček (Špečk) cenc - Špiček (Špečk) cenc - Špiček (Špečk) cenc - Špiček (Špečk) cenc - Špiček (Špečk) cenc - Špiček (Špečk) cenc - Špiček (Špečk) cenc - Špiček (Špečk) cenc - Špiček (Špečk)
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing