Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Cenc - Špičasti vrh - on marked path

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Cenc - Špičasti vrh (on marked path)

 
Starting point: Cenc (850 m)
Destination: Špičasti vrh (1128 m)
Path name: on marked path
Time of walking: 1 h 30 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 278 m
Altitude difference (by path): 325 m
Map: Nanos 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons
Views: 3632
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 64
Number of comments: 4
Access to starting point (Slovenian language):

a) S ceste Logatec - Idrija se pri kraju Godovič usmerimo na cesto v smeri Črnega Vrha in Ajdovščine. Za Črnim Vrhom se cesta začne vzpenjati v nekaj serpentinah, nato pa se nekoliko zravna. Na tem manj ovinkastem delu bomo prišli do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Javorniku, na istem mestu pa bomo na desni strani opazili makadamsko cesto in ob njej planinske smerne table za Špičasti vrh. Tu zavijemo desno in nato parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) Iz Vipavske doline se zapeljemo na Col, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji. Na mestu, kjer se v desno odcepi cesta proti Javorniku nadaljujemo ostro levo na makadamsko cesto, ob kateri opazimo planinske smerne table. Ob omenjeni cesti parkiramo na primernem mestu ob cesti.

Path description (Slovenian language):

Od križišča oz. razpotja pri Cencu nadaljujemo po makadamski cesti v smeri Špičastega vrha. Vzpenjajoča cesta nas najprej vodi pod daljnovodom, nato pa zavije nekoliko v desno. Na tem delu se v levo odcepi markiran kolovoz, po katerem nadaljujemo pot. Po kolovozu se najprej prečno vzpenjamo skozi gozd, nato pa se gozd razredči in s poti se nam odpre lep pogled proti Nanosu, zahodnim vrhovom Hrušice, nekoliko višje pa tudi na Malo Polje. Po nekaj minutah pot zavije desno in nas pripelje do makadamske ceste, katero dosežemo ravno na manjšem prevalu, kjer se nahaja označeno razpotje.
Z razpotja gremo desno v smeri Špičastega vrha (rahlo levo Špiček (Špečk)) in pot nadaljujemo po ožji cesti, ki se prične lahkotno spuščati. Po krajšem spustu prispemo do manjše lesene koče, katero obidemo po levi strani. Od koče se še nekoliko spustimo, nato pa prispemo do starejše hiše, pred katero nadaljujemo desno navzgor. Za hišo pot preide v gozd, skozi katerega se zložno do zmerno vzpenja po kolovozu. Višje se kolovoz povsem položi ter zavije levo. Sledi nekaj rahlega spusta, nato pa stopimo iz gozda, na jaso, po kateri se v nekaj 10 korakih sprehodimo do makadamske ceste, kateri sledimo v desno. Po cesti hodimo do prvega križišča, od tam pa nadaljujemo naravnost do bližnjega križa (desno vodi cesta k Cencu), kjer cesta zavije levo. Malo naprej nas cesta pripelje iz gozda, nekoliko naprej pa še do domačije Gornji Žgavec, katero obidemo po levi strani. Sledi kratek spust, nato pa, ko se cesta ponovno prične vzpenjati, pa nas popelje še v ožji pas gozda. Po nekaj minutah rahlega vzpona prispemo na naslednje križišče, kjer se nam z desne priključi še neoznačena pot čez Novino.
S križišča, ob katerem stoji lesen križ nadaljujemo naravnost ter se po poti, ki se nadaljuje čez travnik v nekaj minutah povzpnemo do domačije Na Kobilici, oz. le do ceste nekaj 10 m pred domačijo.
Ko stopimo na cesto ji sledimo v desno, le ta pa nas ob lepih pogledih na okoliško hribovje pripelje na manj izrazit preval. Tu nadaljujemo levo po kolovozu v smeri Špičastega vrha. Po nekaj 10 korakih se kolovoz razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po desnem (levi kolovoz vodi na vrh manjše vlečnice), kateri preide v gozd, tam pa že opazimo markacije. Sledi nekajminutno prečenj proti desni, nato pa na enem od dreves opazimo oznako, ki nas usmeri levo na pobočje. Po markirani poti se v nekaj minutah povzpnemo na greben, kjer markirana pot zavije desno. Kratek čas hodimo po gozdnatem grebenu, nato pa že stopimo na vršni del Špičastega vrha, kjer se pot nekoliko strmeje vzpne. Sledi še nekaj minut vzpona in že dosežemo vrh, na katerem se nahaja lesen razgledni stolp, s katere se odpre lep razgled na vse strani.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (januar).

Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh cenc - Špičasti vrh
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing