Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Bukovo - Kojca - severna pot

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Bukovo - Kojca (severna pot)

 
Starting point: Bukovo (710 m)
Destination: Kojca (1303 m)
Path name: severna pot
Time of walking: 2 h 15 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 593 m
Altitude difference (by path): 625 m
Map: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe
Views: 273
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 37
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) S ceste Bača pri Modreju - Podbrdo, v naselju Grahovo ob Bači, zavijemo v smeri proti naselju Bukovo. Najprej se v dveh serpentinah spustimo do mostu preko reke Bače, nato pa se pričnemo vzpenjati proti Bukovem. Višje nadaljujemo rahlo levo (rahlo desno Šentviška planota), iz naslednjega križišča pa nadaljujemo ostro desno v smeri Cerknega (rahlo levo Zakojca). Sledi še nekaj 100 metrov vožnje in prispemo do središča vasi Bukovo, kjer se ob nekdanji gostilni pri Urški, prične opisana pot.
b) S ceste Most na Soči - Idrija, pri naselju Reka zapeljemo v smeri naselja Bukovo ter se nato vzpenjamo nad Bukovško grapo. Višje se rahlo v levo odcepi cesta proti naselju Police, mi pa nadaljujemo proti Bukovem. Ovinkasta cesta nas na višini 653 metrov pripelje do križišča, kjer se priključimo cesti iz Cerknega, mi pa nadaljujemo levo ter se zapeljemo do središča vasi Bukovo, kjer se ob nekdanji gostilni pri Urški, prične opisana pot.
c) Najprej se zapeljemo v center Cerknega (do sem s ceste Idrija - Most na Soči, ali iz Gorenje vasi in Žirov preko prelaza Kladje, ali pa iz Zalega Loga preko Davče...), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Zakojce. Le nekaj metrov za tem, ko smo se usmerili v smeri Zakojce, pa se v levo odcepi cesta proti vasi Zakriž, skozi katero vodi strma bližnjica, mi pa nadaljujemo po cesti, ki se nadaljuje ob potoku Zapoška. Višje nas cesta vodi skozi vasi Trebenče, Gorje, nato pa po prečenju pobočij, po zgornji strani obidemo vas Zakriž, kjer se nam priključi prej omenjena bližnjica. Nekoliko naprej cesta zavije še bolj v desno, nato pa še po nekaj kilometrih prečenja prispemo do začetka vasi Jesenica, od koder sledimo oznakam za naselje Bukovo. Sledi prečenje pobočij Kojce, ko pa prispemo v Bukovo, se peljemo še do nekdanje gostile pri Urški, kjer se prične opisana pot.

Path description (Slovenian language):

Od nekdanje gostilne pri Urški (Bukovo 9) se usmerimo na cesto, ki vodi v smeri Cerknega, z nje pa gremo po nekaj 10 korakih levo, na stransko cesto, ki se vzpne proti hišam zgornjega dela naselja. Po krajšem vzponu dosežemo križišča pri hidrantu, kjer gremo desno, hišo s hišno št. Bukovo 23, pa obidemo po levi strani. Nad omenjeno hišo gremo ostro levo, nato pa gremo še preko dvorišča zadnje hiše v vasi. Sledi kratek vzpon do manjšega objekta, na vrhu katerega je sirena, na objektu pa opazimo markacijo, ki nas usmeri desno. Pot naprej nas vodi prečno pod traso visokonapetostnega daljnovoda, nato pa na razpotju izberemo lev kolovoz, ki se v nadaljevanju prečno vzpenja proti levi. Star kolovoz, ki je zaradi strmih pobočij ponekod že precej poškodovan in ob katerem opazimo nekaj markacij, se višje spremeni v sprva še dokaj široko gozdno stezico, ki pa je predvsem v mokrem na nekaj mestih nevarna za zdrs. Pot se tudi višje prečno vzpenja v isti smeri, postopoma pa preide na severna pobočja Kojce, kjer prispemo na neoznačeno razpotje.
Z razpotja nadaljujemo rahlo levo (ostro desno pot, ki po daljšem prečenju preide na južna pobočja in se priključi markirani poti iz Orehka) ter nadaljujemo prečenje, pot pa se v nadaljevanju večinoma rahlo vzpenja, preči pa tudi še nekaj grap. Slabša stezica nas nato pripelje do mesta, kjer dosežemo markirano pot iz Zakojce.
Tudi, ko dosežemo markirano pot, nadaljujemo s prečenjem, razlika je le v tem, da se stezica nekoliko razširi, še bolje uhojena pa postane, ko se nam priključi še markirana pot iz Jesenice oz. prevala Vrh Ravni ter Orehka.
Sledi nekaj zmernega vzpona, nato pa se nam priključi še pot iz Reke in druga pot iz Orehka, v isti smeri pa se nadaljuje tudi pot, ki obkroži Kojco.
Pot naprej se ponovno prične strmeje vzpenjati in se ob občasnih razgledih nadaljuje po vzhodnem grebenu Kojce. Nekaj minut se še vzpenjamo skozi gozd, nato pa se gozd konča, pot pa položi in do vrha z znamenito kopo sena, nas loči le še nekaj minut hoda.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (oktober).

Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca bukovo - Kojca
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing