Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Brezje pri Tržiču - Vaško - eastern path

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Kamnik Savinja Alpsvaško / Brezje pri Tržiču - Vaško
  

Brezje pri Tržiču - Vaško (eastern path)

 
Starting point: Brezje pri Tržiču (677 m)
Destination: Vaško (1046 m)
Path name: eastern path
Time of walking: 1 h 5 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 369 m
Altitude difference (by path): 369 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 196
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 28
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Zapeljemo se v Bistrico pri Tržiču, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Begunjam na Gorenjskem. Ko prispemo v naselje Brezje pri Tržiču nas v bližini cerkve sv. Neže, usmerijo desno na strmejšo cesto v smeri Dobrče. Le malo naprej parkiramo na označenem parkirišču, ob katerem so planinske smerne table.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča nadaljujemo desno v smeri Bistriške planine (levo običajna pot na Dobrčo) ter se pričnemo vzpenjati po strmi asfaltni cesti. Višje se asfalt konča in mimo plazovitega pobočja prispemo do razgledne točke, s katere se nam odpre lep pogled proti Storžiču, Kriški gori in Gorenjski. Tu se cesta položi in preide v gozd, v nadaljevanju pa se po njej prečno vzpenjamo. Na delu, kjer se cesta razširi in kjer občasno skladiščijo nekaj hlodovine, se s ceste v levo odcepi neoznačena stezica, po kateri nadaljujemo pot. Sledi vzpon skozi gozd, ko pot zavije nekoliko v desno pa gremo še mimo starejšega korita, za katerim prehodno prispemo v manjšo dolinico, kjer gremo mimo zanimivih konglomeratnih skal, nato pa dosežemo stransko makadamsko cesto, kateri sledimo v levo. Cesta se kmalu razcepi v dva širša kolovoza, mi pa nadaljujemo po desnem, ki se prične vzpenjati. Po krajšem vzponu kolovoz zavije desno in se prične prečno vzpenjati. Za ovinkom gremo s širšega kolovoza ostro levo na nekoliko ožji kolovoz, kateremu se nekaj 10 korakov naprej z leve priključi še vlaka, ki se je odcepila s širšega kolovoza na desnem ovinku.
Sledi nekaj minut prečnega vzpona, ko dosežemo jugovzhodni greben Dobrče, pa gremo desno in se po uhojeni stezici v nekaj minutah povzpnemo na Vaško, enega od vrhov Dobrče.
Opis in slike se nanašajo na stanje maja 2020.

Recommended: panorama, similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
brezje_pri_trzicu - Vaško brezje_pri_trzicu - Vaško brezje_pri_trzicu - Vaško brezje_pri_trzicu - Vaško brezje_pri_trzicu - Vaško brezje_pri_trzicu - Vaško brezje_pri_trzicu - Vaško brezje_pri_trzicu - Vaško brezje_pri_trzicu - Vaško brezje_pri_trzicu - Vaško brezje_pri_trzicu - Vaško brezje_pri_trzicu - Vaško brezje_pri_trzicu - Vaško brezje_pri_trzicu - Vaško brezje_pri_trzicu - Vaško brezje_pri_trzicu - Vaško brezje_pri_trzicu - Vaško brezje_pri_trzicu - Vaško brezje_pri_trzicu - Vaško brezje_pri_trzicu - Vaško brezje_pri_trzicu - Vaško brezje_pri_trzicu - Vaško brezje_pri_trzicu - Vaško brezje_pri_trzicu - Vaško brezje_pri_trzicu - Vaško brezje_pri_trzicu - Vaško brezje_pri_trzicu - Vaško brezje_pri_trzicu - Vaško
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing