Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Brancljeva senožet - Rotovc -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Brancljeva senožet - Rotovc

 
Starting point: Brancljeva senožet (930 m)
Destination: Rotovc (964 m)
Path name: -
Time of walking: 0 h 45 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 34 m
Altitude difference (by path): 120 m
Map: Ljubljana - okolica 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Views: 3533
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 23
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Najprej se zapeljemo na Ig, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Iške vasi in Iškega Vintgarja. Takoj za Iško vasjo bomo prišli v vas Iška, kjer se ostro v desno odcepi cesta proti Gornjemu Igu in Rakitni. Usmerimo se na omenjeno vzpenjajočo cesto, po kateri se peljemo mimo Gornjega Iga ter višje še mimo odcepa ceste na Krim. Nekaj 100 m naprej od odcepa za Krim prispemo na večjo senožet, kjer se cesta položi, na drugi strani senožeti pa zavije levo ter se vrne v gozd. Le nekaj metrov preden cesta preide v gozd, pa bomo na levi strani opazili spomenik NOB in ob njem primeren prostor za parkiranje.
b) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Podpeči (do Podpeči lahko pridemo tudi iz Črne vasi ali Iga). V Podpeči nadaljujemo v smeri Borovnice, Krima in Rakitne ter z vožnjo še kratek čas nadaljujemo ob robu Ljubljanskega barja, nato pa nas oznake za Rakitno usmerijo levo na strmo vzpenjajočo cesto. Cesta nas nato vodi skozi Preserje, kjer se tudi prične spuščati. Po krajšem spustu nadaljujemo levo v smeri Krima in Rakitne, mi pa nato večinoma vzpenjajoči cesti sledimo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Krimu. Z omenjenega križišča nadaljujemo levo, nato pa z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti. Ko po nekaj kilometrih cesta prispe iz gozda na večjo senožet, bomo takoj na začetku zagledali spomenik NOB in ob njem primerno mesto, kjer lahko parkiramo.
c) Najprej se zapeljemo v Cerknico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Begunj, ko prispemo v Begunje pa sledimo oznakam za Rakitno. Z Rakitne z vožnjo nadaljujemo po glavni cesti proti naselju Preserje, mi pa se po njej peljemo do križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti Krimu. Z omenjenega križišča nadaljujemo desno, nato pa z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti. Ko po nekaj kilometrih cesta prispe iz gozda na večjo senožet, bomo takoj na začetku zagledali spomenik NOB in ob njem primerno mesto, kjer lahko parkiramo.

Path description (Slovenian language):

Z izhodišča ob spomeniku NOB nadaljujemo po makadamski cesti v smeri Rakitne (če smo do izhodišča prišli po opisu dostopa do izhodišča b ali c, potem hodimo v smeri, od koder smo prišli). Cesta že po nekaj metrih preide v gozd, skozi katerega se razmeroma zložno spušča. Cesta, ki se nadaljuje v glavnem proti jugu nas sprva vodi po gozdnatih pobočjih vrha Kamenica (1050 m), nato pa zavije nekoliko desno in nas popelje na pobočja nad Lepo dolino. Še preden makadamska cesta naredi daljši desni, pa nas planinske oznake za Rakitno usmerijo levo na markirano pešpot, ki se prične vzpenjati skozi gozd. Pot se po nekaj minutah priključi na gozdni kolovoz, kjer se tudi položi. Kolovoz se nadaljuje po neizraziti dolinici med Rotovcem (964 m) na levi in Županovim vrhom (999 m) na desni. Nekaj minut naprej se kolovoz razcepi na dva dela in sicer na opaznejši in markiran levi kolovoz ter manj izrazit desni nemarkiran kolovoz (ob desnem kolovozu se nahaja manjši možic), ki se po nekaj 10 m spremeni v uhojeno stezico proti Županovemu vrhu.
Nadaljujemo po markirani poti, po kateri hitro prispemo na označeno razpotje na sedlu med že prej omenjenima vrhovoma.
Z razpotja na sedlu, ki se nahaja na 930 m, nadaljujemo levo v smeri vrha Rotovc. Pot naprej nas vodi ob robu gozda, od koder se nam občasno odpre lep razgled proti Rakitni, Novaški gori, grebenu Avšnik ter delu notranjskega hribovja. Zmerno strma pot, ob kateri opazimo tudi nekaj tabel učne poti, pa nas v 5 minutah hoje od razpotja na sedlu pripelje na vrh, ki ima manjšo klop ter vpisno skrinjico.

Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
brancljeva_senozet - Rotovc brancljeva_senozet - Rotovc brancljeva_senozet - Rotovc brancljeva_senozet - Rotovc brancljeva_senozet - Rotovc brancljeva_senozet - Rotovc brancljeva_senozet - Rotovc brancljeva_senozet - Rotovc brancljeva_senozet - Rotovc brancljeva_senozet - Rotovc brancljeva_senozet - Rotovc brancljeva_senozet - Rotovc brancljeva_senozet - Rotovc brancljeva_senozet - Rotovc brancljeva_senozet - Rotovc brancljeva_senozet - Rotovc brancljeva_senozet - Rotovc brancljeva_senozet - Rotovc brancljeva_senozet - Rotovc brancljeva_senozet - Rotovc brancljeva_senozet - Rotovc brancljeva_senozet - Rotovc brancljeva_senozet - Rotovc
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing