Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Bottom cable car station Patscherkofelbahn - Patscherkofel - path 350 via Lanser Alm and Zirbenweg

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Tux Alpspatscherkofel / Bottom cable car station Patscherkofelbahn - Patscherkofel
  

Bottom cable car station Patscherkofelbahn - Patscherkofel (path 350 via Lanser Alm and Zirbenweg)

 
Starting point: Bottom cable car station Patscherkofelbahn (904 m)
Destination: Patscherkofel (2246 m)
Path name: path 350 via Lanser Alm and Zirbenweg
Time of walking: 4 h
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: easily
Altitude difference: 1342 m
Altitude difference (by path): 1342 m
Map: Innsbruck und Umgebung, 31/5 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Author: pg
Views: 278
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 25
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Iz Ljubljane se zapeljemo po avtocesti mimo Salzburga v smeri proti Münchnu. V večnivojskem križišču Dreieck Inntal se usmerimo na cesto A93 v smeri Innsbruck/Kufstein/Brenner. Ob vrnitvi v Avstrijo nadaljujemo do izhoda 75 v smeri Innsbruck-Mitte. Na velikem krožišču zapeljemo na tretji izvoz v smeri Igler Str. Z vožnjo po cesti, ki se zmerno vzpenja, nadaljujemo mimo naselij Vill in Igls. Sledeč oznakam za Patscherkofel Talstation kmalu za Iglsom na križišču zavijemo levo in sledimo cesti do znatno velikega parkirišča pri spodnji postaji žičnice, kjer parkiramo. Parkirnina znaša 6 evrov za cel dan, ob nakupu karte za žičnico pa bo le-ta povrnjena. Brezplačno je moč parkirati nekoliko nižje ob cesti.

Druga možnost (izogib nakupu avstrijske vinjete): iz osrednje Slovenije se po avtocesti A2 zapeljemo do enega izmed mejnih prehodov z Avstrijo in nadaljujemo pot do Lienza. Nadaljujemo po cesti št. 108 mimo Matreia in Osttirol in po gorski hitri cesti preko prelaza Felbertauern (cesta je plačljiva, v 2020 je bila cena 11€ za osebne avtomobile). V kraju Mittersill se usmerimo na cesto B165 in se po ožji cesti vzpnemo na prelaz Gerlos (1628 m; plačilo 10€). Od tam se spustimo do istoimenskega kraja in nadaljujemo do priključka na cesto B169. Po dobrih 20 km se priključimo cesti B171 (smer Schwaz/Jenbach/Wörgl/Strass i.Z.), ki ji sledimo do kraja Hall in Tirol, kjer zavijemo levo v smeri Ampassa na cesto B171a. Po prečkanju reke Inn zavijemo na desno in sledimo cesti mimo zaselkov Ampass, Aldrans in Lans do znatno velikega parkirišča pri spodnji postaji žičnice, kjer parkiramo. Parkirnina znaša 6 evrov za cel dan, ob nakupu karte za žičnico pa bo le-ta povrnjena. Med sp. postajama žičnic na Patscherkofel in Nordkette ter skozi center Innsbrucka obstaja tudi redna avtobusna povezava linije J.

Path description (Slovenian language):

Sledeč oznakam za Patscherkofel in Lanser Alm se od parkirišča pri spodnji postaji kabinske žičnice po makadamski cesti ob smučišču vzpnemo do stika z asfaltno cesto, ki nas razmeroma hitro pripelje do gostišča Heiligwasser. Tik pod gostiščem se usmerimo levo na široko gozdno cesto, sledeč oznakam poti 350. Ob cesti se lahko poslužimo številnih neoznačenih, vendar dobro uhojenih bližnjic po gozdu - vendar pri tem ne smemo zaiti previsoko. Po dobri uri in pol hoje od izhodišča se usmerimo na odcep ožje poti, ki nas preko mostička čez potok privede do planine Lanser, na kateri se je moč okrepčati ob čudovitem pogledu na dolino reke Inn.

S planine nadaljujemo proti jugu v smeri zgornje postaje kabinske žičnice. Pot v tem delu poteka po idiličnem gozdu, s katerega preidemo na odprta področja pod vršno glavo Patscherkofla; od tam je do koče Patscherkofel Schutzhaus in zg. postaje žičnice Patscherkofelbahn le še nekaj minut lagodne hoje.

Pri smerokazu v bližini koče se ponovno usmerimo na pot 350; od tu do križišča malo pod vrhom bomo hodili po izjemno priljubljeni, panoramski in razmeroma položni poti Zirbenweg. Slednja v velikem loku preči celotno severno in vzhodno pobočje Patscherkofla, ves čas pa ponuja čudovite poglede na zaselke v dolini reke Inn in pogorje Karwendel nad njimi. Po dobrih 30 minutah hoje Zirbenweg pri koči Boschebenhütte na višini cca. 2080 m zapustimo in se po dobro označeni poti strmeje povzpnemo proti zahodno ležečemu vrhu Patscherkofla. Malo pred vrhom stopimo na širok razgledni greben in se v nekaj minutah dvignemo do vršne planote, kjer nas pričakata velik oddajnik in križ na izbrani točki, določeni za izpostavitev vrha Patscherkofla.

Od Patscherkofel Schutzhaus je do vrha sicer moč priti precej hitreje po bolj neposrednih uradnih poteh ali dobro razvidnih neoznačenih bližnjicah.

On the way: Alpengasthof Heiligwasser (1240m), Lanser Alm (1735m), Patscherkofel Schutzhaus (1970m)
Recommended: similar trips,
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
sp_postaja_kabinske_zicnice_patscherkofelbahn - Patscherkofel sp_postaja_kabinske_zicnice_patscherkofelbahn - Patscherkofel sp_postaja_kabinske_zicnice_patscherkofelbahn - Patscherkofel sp_postaja_kabinske_zicnice_patscherkofelbahn - Patscherkofel sp_postaja_kabinske_zicnice_patscherkofelbahn - Patscherkofel sp_postaja_kabinske_zicnice_patscherkofelbahn - Patscherkofel sp_postaja_kabinske_zicnice_patscherkofelbahn - Patscherkofel sp_postaja_kabinske_zicnice_patscherkofelbahn - Patscherkofel sp_postaja_kabinske_zicnice_patscherkofelbahn - Patscherkofel sp_postaja_kabinske_zicnice_patscherkofelbahn - Patscherkofel sp_postaja_kabinske_zicnice_patscherkofelbahn - Patscherkofel sp_postaja_kabinske_zicnice_patscherkofelbahn - Patscherkofel sp_postaja_kabinske_zicnice_patscherkofelbahn - Patscherkofel sp_postaja_kabinske_zicnice_patscherkofelbahn - Patscherkofel sp_postaja_kabinske_zicnice_patscherkofelbahn - Patscherkofel sp_postaja_kabinske_zicnice_patscherkofelbahn - Patscherkofel sp_postaja_kabinske_zicnice_patscherkofelbahn - Patscherkofel sp_postaja_kabinske_zicnice_patscherkofelbahn - Patscherkofel sp_postaja_kabinske_zicnice_patscherkofelbahn - Patscherkofel sp_postaja_kabinske_zicnice_patscherkofelbahn - Patscherkofel sp_postaja_kabinske_zicnice_patscherkofelbahn - Patscherkofel sp_postaja_kabinske_zicnice_patscherkofelbahn - Patscherkofel sp_postaja_kabinske_zicnice_patscherkofelbahn - Patscherkofel sp_postaja_kabinske_zicnice_patscherkofelbahn - Patscherkofel sp_postaja_kabinske_zicnice_patscherkofelbahn - Patscherkofel
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing