Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Bohinjska Bela (Zgornja vas) - Galetovec - east path (via Iglica)

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsgaletovec / Bohinjska Bela (Zgornja vas) - Galetovec
  

Bohinjska Bela (Zgornja vas) - Galetovec (east path (via Iglica))

 
Starting point: Bohinjska Bela (Zgornja vas) (500 m)
Destination: Galetovec (1265 m)
Path name: east path (via Iglica)
Time of walking: 2 h 30 min
Difficulty: partly demanding marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 765 m
Altitude difference (by path): 775 m
Map: TNP 1:50.000
Hiking equipment (summer): helmet
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe, helmet
Views: 5070
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 36
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce, nato pa cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Približno 1 km za Bledom, prispemo na križišče, kjer zavijemo desno proti Bohinjski Beli. Ko prispemo v Bohinjsko Belo se najprej peljemo skozi zaselek Spodnja vas, mi pa v nadaljevanju sledimo oznakam za Iglico, ki nas pripeljejo do zaselka Zgornja vas in nekoliko naprej še do manjšega parkirišča nad zaselkom, ki se nahaja na koncu ceste. Parkiramo lahko tudi nižje ob cerkvi sv. Marjete, ob železniški postaji ali drugje na primernem mestu.
b) Iz Bohinjske Bistrice se peljemo proti Bledu, nato pa še pred Bledom zavijemo levo proti Bohinjski Beli. Ko prispemo do zaselka Zgornja vas, pa sledimo oznakam za Iglico, ki nas pripeljejo nad zaselek, kjer na manjšem parkirišču ob koncu ceste parkiramo. Parkiramo lahko tudi nižje ob cerkvi sv. Marjete, ob železniški postaji ali drugje na primernem mestu.

Path description (Slovenian language):

Od konca ceste se po kolovozu v nekaj korakih povzpnemo do vznožja plezališča. Sredi plezališča bomo opazili zavarovano pot, ki se skoraj navpično vzpne po ozkem kaminu pod Iglico. Pot po kaminu je povečini zavarovana z leseno lestvijo in jeklenico. Ko stopimo iz grape prečimo mostiček in v nekaj korakih stopimo na vrh Iglice, od koder se nam odpre lep razgled.
Z vrha se vrnemo do mostička, nato pa na drugi strani nadaljujemo po poti, po kateri hitro stopimo iz gozda in prispemo do zaselka Brezje, kjer stopimo na asfaltno cesto, kateri sledimo v levo, po njej pa hitro prispemo nad zaselek.
Od konca zaselka nadaljujemo po cesti, ki nas nekoliko višje pripelje na križišče, kjer nadaljujemo desno. Cesta, ki poteka skozi gozd, pa nas višje pripelje do spodnjih pobočij Slamnikov. Tu sprva po levi strani obidemo kočo, nato pa nas pot pripelje na križišče, kjer nadaljujemo levo v smeri Galetovca in Slamnikov (desno planina Rčitno). Pot naprej preči pas gozda in nas za tem pripelje na razgledno pobočje Slamnikov, na katerem stoji nekaj koč. Cesta gre nato v gozd in nas pripelje na manjše križišče, kjer nadaljujemo desno. To cesto pa kmalu zapustimo saj nas slabo vidne markacije usmerijo levo v gozd. Naprej se kar strmo vzpenjamo po uničeni poti (podrto drevje) skozi gozd. Ko pot preide iz listnatega v iglasti gozd se tudi konča podrto drevje. Vzpon naprej je bistveno lažji kot med podrtim drevjem. Nekoliko višje nas pot pripelje na gozdno cesto, kateri sledimo v levo. Po nekaj minutah hoje po cesti pridemo na križišče, kjer nadaljujemo ostro levo v smeri Galetovca. Cesto, po kateri hodimo pa zapustimo na mestu, kjer nas oznake za Galetovec usmerijo levo čez travnik, sprva navzdol, nato pa navzgor. Pot gre nato v gozd, kjer poteka vse do zadnjih metrov pod vrhom, s katerega se nam odpre lep razgled.

On the way: Iglica (550m), Brezje (600m), Slamniki (900m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec bohinjska_bela_zgornja_vas - Galetovec
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing