Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Bele Vode - Jerebica -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsjerebica / Bele Vode - Jerebica
  

Bele Vode - Jerebica

 
Starting point: Bele Vode (980 m)
Destination: Jerebica (2126 m)
Path name: -
Time of walking: 3 h 30 min
Difficulty: partly demanding marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 1146 m
Altitude difference (by path): 1150 m
Map: Julijske Alpe - Zahodni del 1:50000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Author: SB72
Views: 81865
Trip rating: 5 votes
Number of pictures: 25
Number of comments: 14
Access to starting point (Slovenian language):

a) Iz Kranjske Gore se čez mejni prehod Rateče zapeljemo do Trbiža / Tarvisio. V Trbižu nadaljujemo levo v smeri Bovca in cesti sledimo do križišča v bližini Rabeljskega jezera. Tu nadaljujemo desno v smeri Nevejskega prevala (V Žlebeh) / Sella Nevea. Tej cesti, ki se po večini vzpenja sledimo do mostu, kjer v levem ovinku cesta preči potok Bele vode / Rio Bianco. Na levi strani ceste bomo opazili nekaj manjših parkirišč. Veliko več jih je levo nižje na prodišču, do katerega vodi kratek odcep.
b) Iz Bovca se zapeljemo do mejnega prehoda Predel, s katerega se spustimo na italijansko stran. Le malo za Rabeljskim jezerom pa pridemo do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Nevejskega prevala (V Žlebeh) / Sella Nevea. Naprej sledimo zgornjemu opisu.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča ob robu prodišča ujamemo markirano pot 653 za Jerebico / Cima del Lago gremo po prodnati cesti, dvakrat prečkamo področje, kjer po taljenju snega teče snežnica v Rabeljsko jezero. Preden pridemo na rob gozda uzremo smerokaz, ki nas usmeri desno, čez nekaj 10 m gremo še enkrat desno, čez naslednjih 10 m pa na levi zgornji kolovoz. Ta se kmalu zravna in spremeni v ravno stezo v gozdu, le nekaj metrov nad prodiščem. Ko steza pripelje do kolovoza nadaljujemo levo, višje na naslednjem odcepu, kjer se desno odcepi pot 654 pa ponovno levo. Nadaljujemo nekaj časa po zložnem kolovozu, nakar nas možic in markacija popelje na gozdno stezo, ki ji deloma v ključih sledimo pol ure. Višje pridemo iz gozda, večkrat prečkamo področja, ki so nekoliko bolj poraščena z grmovjem. Višje se vzpenjamo desno nad dnom doline, nad katerim pot preide levo in se vzpenja deloma po melišču, ki nas popelje na Jezersko sedlo. Tu se pot združi s tisto iz Možnice in tam nadaljuje levo (smerokaz Cima del Lago 1,5h). Nadaljujemo po stezi, ki se le počasi vzpenja, nekoliko naprej zavije ostro desno pod Gorenjim Voglom in nato še enkrat ostro levo, nakar pot vodi na kratko po široki polici, višje se počasi vzpnemo na neizrazito sedlo med Gorenjim Voglom in Gorenjim Krivim Robom. Vzpnemo se nekoliko bolj strmo, nato se pot obrne v levo, kjer se tik pod vrhom Gorenjega Krivega roba izravna, nakar sledi spust (tu prvič uzremo sam vrh Jerebice). Najprej zložno, nato tudi preko 5 metrske skalne stopnje, ki jo je potrebno preplezati, a oprimki so dobri, zato ni težav. Kmalu pridemo na sedlo med Gorenjim Krivim Robom in Jerebico, nato sledi prečni rahel vzpon proti vrhu, vmes se je 2x zaradi zahtevnega terena treba tudi poprijeti skal. Višje pridemo še na vršno sedlo, nekaj korakov višje uzremo na levi Rabeljsko jezero in kaj kmalu se znajdemo na vrhu Jerebice.

On the way: Jezersko sedlo (1720m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
bele_vode - Jerebica bele_vode - Jerebica bele_vode - Jerebica bele_vode - Jerebica bele_vode - Jerebica bele_vode - Jerebica bele_vode - Jerebica bele_vode - Jerebica bele_vode - Jerebica bele_vode - Jerebica bele_vode - Jerebica bele_vode - Jerebica bele_vode - Jerebica bele_vode - Jerebica bele_vode - Jerebica bele_vode - Jerebica bele_vode - Jerebica bele_vode - Jerebica bele_vode - Jerebica bele_vode - Jerebica bele_vode - Jerebica bele_vode - Jerebica bele_vode - Jerebica bele_vode - Jerebica bele_vode - Jerebica
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing