Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Avsa - Dom na Matajure - old path

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsdom na matajure / Avsa - Dom na Matajure
  

Avsa - Dom na Matajure (old path)

 
Starting point: Avsa (880 m)
Destination: Dom na Matajure (1545 m)
Path name: old path
Time of walking: 2 h 30 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 665 m
Altitude difference (by path): 700 m
Map: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 1420
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 47
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Zapeljemo se v Tolmin, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kobaridu. Ko prispemo do naselja Idrsko, zavijemo levo v smeri naselja Livek, z Livka pa sledimo oznakam za Avso in Matajur. Iz Avse nadaljujemo še dobrih 300 metrov naprej, nato pa parkiramo na označenem parkirišču.
b) Iz Kobarida se peljemo proti Tolminu, a le do naselja Idrsko, kjer zavijemo desno v smeri naselja Livek, z Livka pa sledimo oznakam za Avso in Matajur. Iz Avse nadaljujemo še dobrih 300 metrov naprej, nato pa parkiramo na označenem parkirišču.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča se usmerimo na markirano pot v smeri Matajurja, kjer sprva hodimo skozi gozd ter prehodno stopimo na kolovoz. Sledi vzpon preko dveh krajših senožeti, nato pa se vrnemo v strnjen gozd, skozi katerega se zmerno do strmo vzpenjamo, sem ter tja pa se pot tudi malenkost spusti. Višje prečimo kovinsko ograjo, za katero pot zavije desno in se nadaljuje po kolovozu. Kolovoz se kmalu konča, mi pa nadaljujemo po stezi, ki se nadaljuje preko deloma travnatega pobočja, obdanega s pasovi gozda. Še nekoliko naprej pot zavije levo in se na pobočjih Srednjega vrha povsem položi.
Tu se lahko po brezpotju v nekaj minutah povzpnemo na Srednji vrh, sicer pa nadaljujemo po markirani poti, ki preči pobočja omenjenega vrha in se malo naprej priključi gozdni cesti. Cesti sledimo v desno, po njej pa hitro prispemo do označenega razpotja, ki se nahaja v manjši dolinici med Mrzlim vrhom in Srednjim vrhom.
Na razpotju se v desno odcepi označena, a nemarkirana pot na Mrzli vrh, Srednji vrh in Idrsko planino, mi pa nadaljujemo po cesti, ki se na zahodni strani Mrzlega vrha razcepi.
Nadaljujemo po levi cesti (desno Idrska planina), kateri se le malo naprej priključi "nova" pot iz Avse oz. Livka.
Od slabše opaznega razpotja še naprej hodimo po cesti in prispemo na naslednje, tokrat dobro označeno razpotje.
Desno se nadaljuje običajna pot na Matajur, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Doma na Matajure ter še naprej hodimo po cesti, katero pa malo naprej zapustimo, saj nas markacije usmerijo desno v gozd. Sledi vzpon skozi gozd, nato pa prečimo širši kolovoz, ki se s ceste nekoliko višje odcepi v desno. Še naprej se vzpenjamo po dokaj strmi planinski poti, ki pa se postopoma položi in ko stopimo iz gozda, priključi gozdni cesti.
Še preden smo dosegli cesto, smo praktično neopazno prestopili državno mejo, nekoliko višje pa prispemo do zidane kamnite bajte, ki se nahaja v bližini jame Glava / Grotta di Casera. Nadaljujemo po cesti, višje po stezi sekamo desni ovinek, nato pa, ko se gozd že precej razredči, prispemo na označeno razpotje, ki se nahaja na levi serpentini ceste.
S serpentine se v smeri naravnost nadaljuje pot na Matajur, mi pa nadaljujemo po vse slabši cesti, ki v nadaljevanju preči jugovzhodna pobočja Matajurja. Po nekajminutnem prečenju dosežemo jugovzhodni greben ter tudi označeno razpotje, kjer se priključimo poti od Koče Pelizzo.
Nadaljujemo naravnost v smeri Doma na Matajure (levo navzdol Koča Pelizzo, desno vrh Matajurja) ter še naprej prečimo travnata pobočja. Razgledni in lepo urejeni stezi, nato sledimo do Doma na Matajure, katerega dosežemo po približno 10 minutah nadaljnje hoje.

Trip can be prolonged to next destinations: Monte Mataiur/Matajur
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure avsa - Dom na Matajure
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing