Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Aljažev dom v Vratih - Dolkova špica - on SE ridge

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsdolkova špica / Aljažev dom v Vratih - Dolkova špica
  

Aljažev dom v Vratih - Dolkova špica (on SE ridge)

 
Starting point: Aljažev dom v Vratih (1015 m)
Destination: Dolkova špica (2591 m)
Path name: on SE ridge
Time of walking: 5 h
Difficulty: very difficult pathless terrain
Difficulty of skiing: very demanding
Altitude difference: 1576 m
Altitude difference (by path): 1576 m
Map: Triglav 1.25.000
Hiking equipment (summer): helmet
Hiking equipment (winter): helmet, ice axe, crampons, lamp
Author: JusAvgustin
Views: 14787
Trip rating: 4 votes
Number of pictures: 10
Number of comments: 15
Access to starting point (Slovenian language):

Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri doline Vrata in se po njej peljemo do velikega parkirišča v bližini Aljaževega doma.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas po 3 minutah hoje pripelje do razpotja pri Aljaževem domu.
Nadaljujemo desno v smeri Škrlatice in Dolkove špice po poti, ki nas čez travnik povede v gozd. Naprej se vzpenjamo po sprva zložnem kolovozu, ki se višje spremeni v nekoliko bolj strmo peš pot. Že kmalu pa nas pot pripelje do struge hudournika, ob katerem se vzpenja le kratek čas, nato pa zavije desno in se strmo vzpne skozi gozd. Pot se nato obrača proti levi, kjer preči kratko plazovito pobočje, nato pa postopoma preide na pobočja pod Stenarjem. Naprej se vzpenjamo po omenjenih pobočjih, ki so rahlo porasla z rušjem in posameznimi macesni. Višje nas pot pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Škrlatice (levo Stenar po neoznačeni poti preko Stenarskih vratc. Pot naprej se vzpenja le še kratek čas, nato pa se položi in nas pripelje do večjega razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri Škrlatice (levo bivak 2 minuti in Križ 1:30). Pot naprej preči manjše melišče in se nato obrne ostro desno. Naprej prečimo rahlo izpostavljeno poličko (nevarnost zdrsa) za katero pridemo na pašnike pod Dolkovo špico.
Smer se začne dobre pol ure od bivaka na travnatem pomolu točno, pod JV razom Dolkove špice. Najprej se vzpenjamo po strmih travah in sem ter tja je potrebno preplezati kakšno skalo. Kasneje v steni iščemo najlažje prehode med kamini in grapami. Načeloma se držimo bolj desne strani stene. Na zahtevnih orientacijskih mestih nas čaka možic. Strmina ne popusti do Spodnje Dolkove špice 2541 m.n.m. a tu se pravoverni greben šele zares začne. Greben je približno 1 km dolg, težave so zmerne, samo prehod v škrbino terja varen in miren korak. Mogoče je to celo najzahtevnejši del celotne ture.
Z vrha sestopimo v Rdečo škrbino, kjer imamo nato dve varianti, ali proti bivaku na Rušju, bolj znanemu, kot bivak IV, ali pa v Zadnji Dolek in sestop po krnici med Škrlatico in Dolkovo špico.

On the way: Bivak na Rušju (1980m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
aljazev_dom_v_vratih - Dolkova špica aljazev_dom_v_vratih - Dolkova špica aljazev_dom_v_vratih - Dolkova špica aljazev_dom_v_vratih - Dolkova špica aljazev_dom_v_vratih - Dolkova špica aljazev_dom_v_vratih - Dolkova špica aljazev_dom_v_vratih - Dolkova špica aljazev_dom_v_vratih - Dolkova špica aljazev_dom_v_vratih - Dolkova špica aljazev_dom_v_vratih - Dolkova špica
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing