Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Avsa - Idrska planina - old path

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsidrska planina /  Avsa - Idrska planina
  

Avsa - Idrska planina (old path)

 
Starting point: Avsa (880 m)
Destination: Idrska planina (1250 m)
Path name: old path
Time of walking: 1 h 25 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 370 m
Altitude difference (by path): 450 m
Map: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 582
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 28
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Zapeljemo se v Tolmin, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kobaridu. Ko prispemo do naselja Idrsko, zavijemo levo v smeri naselja Livek, z Livka pa sledimo oznakam za Avso in Matajur. Iz Avse nadaljujemo še dobrih 300 metrov naprej, nato pa parkiramo na označenem parkirišču.
b) Iz Kobarida se peljemo proti Tolminu, a le do naselja Idrsko, kjer zavijemo desno v smeri naselja Livek, z Livka pa sledimo oznakam za Avso in Matajur. Iz Avse nadaljujemo še dobrih 300 metrov naprej, nato pa parkiramo na označenem parkirišču.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča se usmerimo na markirano pot v smeri Matajurja, kjer sprva hodimo skozi gozd ter prehodno stopimo na kolovoz. Sledi vzpon preko dveh krajših senožeti, nato pa se vrnemo v strnjen gozd, skozi katerega se zmerno do strmo vzpenjamo, sem ter tja pa se pot tudi malenkost spusti. Višje prečimo kovinsko ograjo, za katero pot zavije desno in se nadaljuje po kolovozu. Kolovoz se kmalu konča, mi pa nadaljujemo po stezi, ki se nadaljuje preko deloma travnatega pobočja, obdanega s pasovi gozda. Še nekoliko naprej pot zavije levo in se na pobočjih Srednjega vrha povsem položi.
Tu se lahko po brezpotju v nekaj minutah povzpnemo na Srednji vrh, sicer pa nadaljujemo po markirani poti, ki preči pobočja omenjenega vrha in se malo naprej priključi gozdni cesti. Cesti sledimo v desno, po njej pa hitro prispemo do označenega razpotja, ki se nahaja v manjši dolinici med Mrzlim vrhom in Srednjim vrhom.
Na razpotju zapustimo cesto, ki vodi dalje v smeri Matajurja in nadaljujemo desno v smeri Idrske planine in Mrzlega vrha. Hitro dosežemo greben, katerega dosežemo na sedlu med obema omenjenima vrhovoma, mi pa s sedla nadaljujemo naravnost navzdol v smeri Idrske planine (levo Mrzli vrh, desno Srednji vrh), kjer ob lepem vremenu že vidimo planšarijo. Ko se po nekaj minutah prenehamo spuščati, dosežemo najprej kolovoz, kateremu sledimo v levo, na bližnjem križišču pa gremo desno do planšarije.

Trip can be prolonged to next destinations: Mrzli vrh (on Matajur), Monte Mataiur/Matajur
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
_avsa - Idrska planina _avsa - Idrska planina _avsa - Idrska planina _avsa - Idrska planina _avsa - Idrska planina _avsa - Idrska planina _avsa - Idrska planina _avsa - Idrska planina _avsa - Idrska planina _avsa - Idrska planina _avsa - Idrska planina _avsa - Idrska planina _avsa - Idrska planina _avsa - Idrska planina _avsa - Idrska planina _avsa - Idrska planina _avsa - Idrska planina _avsa - Idrska planina _avsa - Idrska planina _avsa - Idrska planina _avsa - Idrska planina _avsa - Idrska planina _avsa - Idrska planina _avsa - Idrska planina _avsa - Idrska planina _avsa - Idrska planina _avsa - Idrska planina _avsa - Idrska planina
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing