Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


2nd hairpin turn of Vršič road - Visoki Mavrinc - Za Kumlehom

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsvisoki mavrinc / 2nd hairpin turn of Vršič road - Visoki Mavrinc
  

2nd hairpin turn of Vršič road - Visoki Mavrinc (Za Kumlehom)

 
Starting point: 2nd hairpin turn of Vršič road (930 m)
Destination: Visoki Mavrinc (1562 m)
Path name: Za Kumlehom
Time of walking: 2 h
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: partly demanding
Altitude difference: 632 m
Altitude difference (by path): 650 m
Map: Kranjska Gora 1:30.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 18793
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 21
Number of comments: 10
Access to starting point (Slovenian language):

Iz Kranjske Gore se peljemo proti prelazu Vršič. Že takoj za 2. serpentino vršiške oz. Ruske ceste bomo na levi strani zagledali veliko parkirišče, kjer parkiramo.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča najprej previdno prečimo cesto, nato pa se usmerimo na ožjo sprva še asfaltirano cesto. Že po nekaj korakih hoje se asfalt konča, cesta pa preide v gozd, kjer se nato kar nekaj časa nadaljuje. Zelo slaba cesta, ki preči nekaj hudournikov, pa se po dobrih 15 minutah vzpona konča na manjši jasi (obračališče).
Od tu nadaljujemo naravnost po širokem kolovozu, ki gre v gozd. Kolovoz po katerem se nato vzpenjamo ima kar nekaj razpotij, a če pazljivo sledimo možicem, bomo kmalu prišli do večjega hudournika, kjer se ta za krajši čas izgubi. Vzpon nadaljujemo po prodišču hudournika, nato pa bomo že kmalu opazili kolovoz, ki se nadaljuje levo v gozd.
Kolovoz nas nato vodi skozi začetni del neizrazite doline Za Kumlehom, mi pa mu sledimo do mesta, kjer le ta zavije precej v levo. Ravno na tem mestu opazimo manjši možic, ob katerem opazimo razmeroma strmo stezico po kateri se nato vzpenjamo. Po krajšem vzponu se pot vrne na kolovoz, katerega pa po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje dokončno zapustimo.
Na desni strani kolovoza bomo opazili sprva slabše vidno stezico, ki se nekaj časa vzpenja vzporedno s kolovozom, nato pa se začne v številnih okljukih vzpenjati po zmerno strmem pobočju. Pot naprej nas vodi mimo večjega balvana, za katerim gozd postane nekoliko redkejši. Že kmalu pa se pot vrne v strnjen gozd, kjer preči pobočja proti levi. Med prečenjem prekoračimo dve nekoliko nerodno prehodni grapi.
Pot naprej se začne strmeje vzpenjati skozi gozd, nato pa se obrne nekoliko proti desni. Strmina nato popusti, pot pa nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na sedlo med Visokim Mavrincem na levi in Kumlehovo glavo na desni.
Nadaljujemo levo v strnjen gozd (naravnost navzdol koča na Gozdu, desno Kumlehova glava) po poti, ki se najprej zložno vzpenja po neizrazitem grebenu, nato pa zavije nekoliko v desno, kjer se začne strmeje vzpenjati. Sledi le še 5 minut vzpona in vse bolj razgledna pot nas hitro pripelje na vrh Visokega Mavrinca.
V spodnjem delu je zaradi večjega števila razpotij orientacija nekoliko težavnejša.

Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
2_serpentina_vrsiske_ceste - Visoki Mavrinc 2_serpentina_vrsiske_ceste - Visoki Mavrinc 2_serpentina_vrsiske_ceste - Visoki Mavrinc 2_serpentina_vrsiske_ceste - Visoki Mavrinc 2_serpentina_vrsiske_ceste - Visoki Mavrinc 2_serpentina_vrsiske_ceste - Visoki Mavrinc 2_serpentina_vrsiske_ceste - Visoki Mavrinc 2_serpentina_vrsiske_ceste - Visoki Mavrinc 2_serpentina_vrsiske_ceste - Visoki Mavrinc 2_serpentina_vrsiske_ceste - Visoki Mavrinc 2_serpentina_vrsiske_ceste - Visoki Mavrinc 2_serpentina_vrsiske_ceste - Visoki Mavrinc 2_serpentina_vrsiske_ceste - Visoki Mavrinc 2_serpentina_vrsiske_ceste - Visoki Mavrinc 2_serpentina_vrsiske_ceste - Visoki Mavrinc 2_serpentina_vrsiske_ceste - Visoki Mavrinc 2_serpentina_vrsiske_ceste - Visoki Mavrinc 2_serpentina_vrsiske_ceste - Visoki Mavrinc 2_serpentina_vrsiske_ceste - Visoki Mavrinc 2_serpentina_vrsiske_ceste - Visoki Mavrinc 2_serpentina_vrsiske_ceste - Visoki Mavrinc
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing