Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere v gorah 4.4.2011

Snežne razmere v gorah 4.4.2011

4.04.2011
V sončnem in toplem vremenu se je snežna odeja hitro sesedala in talila. Ledišče se je do danes zjutraj dvignilo nad naše najvišje vrhove. Sneg je ponoči pomrznil večinoma le v visokogorju ter na planotah in v mraziščih.
V Julijskih Alpah je na 2500 m do okoli 370 cm snega, na 1500 m pa do okoli 80 cm. Največ snega je v zahodnih Julijskih Alpah. Drugod po naših gorah je na 1500 m sneg večinoma le v osojah. Prisojna pobočja so kopna tudi višje. Sneg je zjutraj in del dopoldneva večinoma trd ali skorjast, čez dan pa se zmehča.
Nižje je sneg mehak.
Nevarnost snežnih plazov je večinoma 1. stopnje, a se čez dan zaradi vpliva sonca na prisojnih pobočjih poveča na 2. stopnjo. Plaz se lahko sproži ob večji dodatni obremenitvi snežne odeje predvsem na strmejših pobočjih in na mestih z napihanim snegom. Nevarnejša so južna pobočja sredi dneva in popoldne.
Lahko se sproži tudi kakšen plaz južnega, zmehčanega snega, a le s strmih pobočij. Predvsem zjutraj je tudi nevarnost zdrsov na spihanih mestih.
Danes se bo pooblačilo in popoldne se bodo pojavljale padavine, ki bodo do jutri zjutraj že ponehale. Meja sneženja se bo proti koncu padavin spustila do nadmorske višine okoli 1400 m.
V visokogorju lahko zapade od 5 do 10 cm snega. Jutri čez dan bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, sredi dneva in popoldne bodo še posamezne plohe. Do večera se bo že nekoliko segrelo in ledišče bo na okoli 2000 m nad morjem. Novi sneg ne bo povečal nevarnosti snežnih plazov, saj se bo novi sneg s podlago predvidoma dobro sprijel. Nižje bo sneg hitro kopnel.
Naslednje poročilo bo izdano v sredo, 6. aprila 2011.

Splošna nevarnost plazov je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies