Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere na območju občine Tržič 24.1.2023

Snežne razmere na območju občine Tržič 24.1.2023

24.01.2023
Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič nad 1500 metri je VELIKA, 4. stopnje, pod 1500 metri pa 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.

Včeraj čez dan je v sredogorju in visokogorju padlo od 30 do 60 cm snega. Močan SV veter je sneg prenašal in gradil nove plazovne probleme. Nov sneg se je zelo slabo sprijel s staro snežno površino. V stari in tudi novi snežni odeji so kritične plasti. Spontano so se prožili plazovi suhega nesprijetega snega iz dovolj strmih pobočij. Na delih je veter spihal sneg do trde podlage, spet drugje je gradil zamete in ogromna kložasta območja. Veliko napihanega snega je na južnih pobočjih pod grebeni, kjer so se naredile mehke klože. Napihan sneg je tudi v kotanjah in ozkih grapah.

Danes čez dan bo rahlo snežilo, vendar količina snega ne bo spremenila snežnih in lavinskih razmer. Temperatura zraka na 1500 metrih bo danes sredi dneva okoli -3°C, pihal bo zmeren veter SV smeri do 30 km/h. Višje, na višini 2000 metrov bo pihal SV do V veter do 30 km/h, ki se bo v popoldanskem času nekoliko okrepil.

Nov sneg in veter je še dodatno poslabšal plazovne in snežne razmere, ki bodo tudi danes zelo zahtevne in nevarne. Ogromno kložastih območij je na vseh pobočji, predvsem pa na južnih, saj je veter na te dele odlagal sneg. Na teh delih lahko že z zelo majhno dodatno obremenitvijo sprožimo snežni plaz. Tudi drugod kložasta območja zelo težko prepoznate, zato svetujemo, da se v naslednjih dneh ne podajate v gore. Pričakujemo, da se bodo tudi danes spontano prožili plazovi na vseh dovolj strmih pobočjih, tudi pod 1500 metri. Izogibajte se hoji po ozkih dolinah in na območjih, kjer so snežni plazovi pogosti. V naslednjih dneh se bo snežna odeja zaradi nižjih temperatur zelo počasi preobražala. V snežni odeji bodo ostale kritične ali šibke plasti. Pričakujemo, da se bo nevarnost proženja snežnih plazov zmanjšala šele v sredo, vendar bo lokalno v visokogorju še vedno lahko ostala VELIKA.
Razmere v visokogorju in sredogorju bodo tudi danes in jutri ZELO ZAHTEVNE IN NEVARNE!
V naslednjih dneh vam odsvetujemo obisk gora!

Vir: https://www.zvsp.si
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies