Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
News / Snežne razmere 9. 2. 2024

Snežne razmere 9. 2. 2024

9.02.2024
Splošna stopnja nevarnosti - petek, 9. 2. 2024
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: moker sneg, nov sneg, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Polzeč sneg
Vzorec nevarnosti: Dež

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je ZMERNA, 2. stopnje. V visokogorju, nad okoli 1900 m, bo danes snežilo, zaradi večje količine novega snega se bo v Julijcih in zahodnih Karavankah nevarnost snežnih plazov popoldne povišala in bo ZNATNA, 3. stopnje. Veter bo na severnih straneh pobočij gradil klože, obstaja nevarnost spontanega proženja. Pod višino okoli 1900 m bodo zaradi odjuge možni manjši do srednje veliki plazovi mokrega snega.

Snežne razmere
V sredogorju je snežna odeja zmehčana in se tali zaradi odjuge. V visokogorju na staro podlago pada novi sneg. Jugozahodni veter gradi zamete na severnih straneh.

Predviden razvoj vremena
Danes, v petek, bo oblačno in megleno s padavinami, ki jih bo največ v Julijcih, meja sneženja bo na višini okoli 1900 m nadmorske višine. Pihal bo zmeren do močan jugozahodni veter. Temperatura na 1500 m bo okoli 2 °C, na 2500 m pa okoli -3 °C. Jutri, v soboto, tudi oblačno in megleno s padavinami, meja sneženja bo med 1800 in 2000 m nadmorske višine. Sprva bo še pihal zmeren do močan jugozahodnik, čez dan bo veter počasi slabel. Temperatura na 1500 m bo okoli 2 °C, na 2500 m pa okoli -3 °C. V nedeljo bo oblačno in deževno, višina snežne meje se bo čez dan spuščala. Popoldne bodo padavine oslabele. V ponedeljek bo oblačno in nekoliko hladneje, možne so še snežne plohe.

Tendenca snežnih razmer
Od petka do nedelje bo v visokogorju Julijcev verjetno zapadlo več kot meter snega, na območju Kamniško Savinjskih Alp pa verjetno okoli 80 cm. Veter bo novi sneg napihal v zamete. Nevarnost snežnih plazov v visokogorju bo zaradi novega snega v soboto in nedeljo ZNATNA, 3. stopnje. Glavni težavi bosta novi sneg in napihan sneg. Pod višino okoli 1900 m se bo zaradi dežja zmanjšala stabilnost vrhnjih plasti snežne odeje, ki se bodo predvsem na strmih in travnatih pobočjih splazile kot plazovi mokrega sprijetega in tudi nesprijetega snega.

Naslednja objava: ponedeljek, 12. 2. 2024

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies