Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Stari vrh

Print
solist9. 03. 2010 14:59:33
Naj še jaz kakšno "modro" natrosim. Včasih sem bil kar aktiven smučar pa me je počasi začel najedat materialistični sindrom smučišč (in vsega ostalega) in sem smuči obesil na klin in prestopil na tekaške oz. pohodne.
Poezija. Greš kamor ti srce poželi,če se le da čimdlje od ponorelega sveta in urejenih prog... Tako, da turni smučarji ostanite pri bistvu (turnega) tega početja in smučajte tam kjer te raznorazni nadzorniki ne morejo preganjati, ker itak niso sposobni priti do tja - saj ni ceste, da bi se pripeljali v toplem avtu in se igrali oblast.
všeč
bike10. 03. 2010 16:11:33
Mogoče malo stran od teme ali pač ne. Sama ne smučam pač pa veliko hodim v gore in nekatere markirane poti peljejeo tudi čez smučišča. In se mi je zgodilo, da se je name drl smučar na smučišču Črni vrh, ko sem hodila povsem ob ograji (markirana pot za Blegoš), ker sem bil tam prvič sem se pač držala markacij. Ali nebi moral upravitelj smučišča urediti tudi tega, da bi bilo označeno kje lahko hodijo pohodniki. Govorim za MARKIRANO smer.

Se pa povsem strinjam s Solistom-čim dlje od ponorelega sveta....
všeč
vikon11. 03. 2010 09:44:50
janik v svojem dopisu si izjavil neresnice. Hodil si po sredini spodnje vzporedne proge in ne ob robu za kar verjetno obstajajo slike. Kot mi je povedal eden od zaposlenih si tudi onemogočal s svojim vozilom normalno parkiranje avtobusov.
všeč
vikon11. 03. 2010 09:53:11
Obratovalni čas smučišča je praviloma enak obratovalnemu času žičniških naprav. Izven obratovalnega časa je dovoljen dostop na smučišče le zaposlenim pri upravljavcu smučišča in naprav na smučišču ter v primerih, ki jih dovoli upravljavec smučišča.
všeč
pipi11. 03. 2010 10:59:53
Vikon, če jaz prav razumem obstaja razlika med upravljalcem in lastnikom zemljišča (na veliki večini smučišč so lastniki kmetje?).Misli,da prosto gibanje po naravi pri nas še ni prepovedano!? (gozdovi,pašniki-dokler ne delaš škode)
všeč
tol11. 03. 2010 11:08:54
Kaj smo nepismeni?
Beri > http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=20063&stevilka=66
Kaj lahko jaz na Krvavcu na sončno nedeljo sredi zime, na sredini proge Zvoh kopljem luknjo in iščem tartufe?

Zakon definira smučišče kot > 2. Smučišče je urejen, označen, zavarovan in nadzorovan smučarski prostor, ki je trajno namenjen smučanju in ki ga sestavljajo urejene smučarske proge, dostopne in izstopne poti na smučarske proge, smučarske poti, ki povezujejo posamezne proge, smučarske poti v dolino, ki so s strani upravljavca smučišča označene in zavarovane, površine, namenjene drugim športnim aktivnostim ali drugim dejavnostim in druge urejene površine znotraj smučišča.<

S smučiščem upravlja upravljalec! Kaj lahko in kaj ne spme početi upravljalec pa si preberi v zakonu!
všeč
tol11. 03. 2010 11:11:49
Mislim, da ti pojem upravljalec pove> da ni lastnik zemljišča ampak je na njega prenešena delna pristojnost, da upravlja z zemljiščem.

všeč
tol11. 03. 2010 11:17:18
Pa saj lahko zaključimo temo!
Ugotovili smo, da je "prekrškar" v resnici bil v nasprotju z zakonom in so vsa pritoževanja nad STC Stari vrh brezpredmetna.
Plačal je vozovnico, kazen bi lahko bila višja.
Smučanje, hoja,... po smučišču ko je le to zaprto je prepovedano, razen če upravljalec ne določi drugače.

Kaj vas zadaj še moti?
Pustimo hribi.net strani, da bomo lahko prebirali kakšne koristnejše informacije in ne pritoževanja "kako sem kršil zakon, pa tega nevem in moral kupiti enosmerno vozovnico za 10 EUR"

PA lep pozdrav
všeč
mariborcan11. 03. 2010 12:17:42
@ugn:
Če bi z vključitvijo širše javnosti v sprejemanje tovrstnih zakonov odpravili prepovedi in kazni, ali je s tem kaj narobe? Saj to je demokracija. Če pa bi se potem izkazalo, da je zaradi tega preveč nesreč ali kaj, potem bi se pa tudi mnenje javnosti verjetno spremenilo.

@solist:
Stari vrh in podobno je večini turnih smučarjev verjetno samo trening ob dnevih, ko ni časa ali razmer za pobeg iz civilizacije.

@tol:
Ne moremo kar tako zaključiti. Pogosto je zakon eno, praksa pa drugo. Ampak ostanimo pri zakonih. Enako kot janik je bil v prekršku tudi predstavnik smučišča. Dvomim namreč, da zakon predvideva, da lahko nadzornik v vlogi prekrškovnega organa kot kazen izreče obvezen nakup vozovnice. Če je seveda sploh bil pravi nadzornik, povsem možno je, da je bil navaden redar, ki takšnih pooblastil sploh nima. Ali pa se nadzorniku ni dalo ukvarjati z izpolnjevanjem papirjev, ki je verjetno povezano z izrekom kazni za prekršek. Se strinjam, da bi kazen verjetno bila višja od cene vozovnice, ampak potem se lahko vprašamo tudi, kakšno nevarnost pa je janik povzročal, ko je hodil po zaprtem smučišču (mislim resnično nevarnost in ne, "kaj pa ČE bi se tam dogajalo to in to"). Takšna razmišljanja so torej mimo, če želimo ostati pri zakonu. In prisila v nakup vozovnice verjetno ni v skladu z le-tem. Nenavsezadnje, če bi nadzornik (recimo, da je bil) janiku izdal uradno obvestilo o prekršku in uraden plačilni nalog, niti njemu niti nam tukaj ne bi bilo potrebno ugotavljati, kakšen je sploh zakon in ali je nekdo bil v prekršku ali ne.
všeč
tol11. 03. 2010 12:30:39
Kakšno dejansko nevarnost povzročiš, če ob 2.13 ponoči prevoziš rdečo luč v križišču?
Potem si pa predstavljaj, da vsi tako razmišljamo? Pešci hodimi čez rdeče luči, šoferji pridrvijo čez križišče v rdečo itd...
Kje je meja dejanske povzročitve nevarnosti?

Meni osebno gre zelo na živce, če mi kdo vozi z avtomobilom na 1.5 metra za ritjo..
Vozečemu za mano se pa zdi, da nadzoruje "situacijo"...
Žal sm otaki ,da rabim oomejitve, anarhija na bilo katerem področju se še nikoli ni izkazala za dobro.

Bil je omenjeno Pohorje, kjer nihče ne preganja turnih smučarjev in kolesarjev. OK, ampak pohorje je veliko.
Si predstavljaš, da po obilnem sneženju v gorah vsi turni smučarji in pohodniki iz Poljanske in Selške doline + Škofja loka, Ljubljana oddidejo na "trening" na smučišče Stari vrh? Potem pa ratrakiraj progo ob tej množici.

Res je en posameznik ne povzroča nevem kakšnega problema ali nevarnosti. Ampak, če ni reda od začetka stvari hitro uidejo izpod nadzora. In potem se ti nabere cela gruča nekontroliranih turnih smučarjev in pešakov.
Okoli hiše opaziš eno miško? In seveda ker je ena je ne preganjaš itd...čez dva meseca boš imel okoli hiše celo leglo miši...
Sicer pa nevem zakaj je treba rinit po smučišču?
Mogoče Blegoš ni tako zanimiv?
všeč
mariborcan11. 03. 2010 12:44:43
tol, zdaj pa reči, ali še nikoli nisi šel izven prehoda čez cesto ali pri rdeči? Pogledaš levo desno in, če ni avtov (ni nevarnosti) (in če ni policije v bližini) pač letiš preko. In res vedno pri vsakem stop znaku dobesedno ustaviš?

Sicer pa anarhija je tudi, če se sankcije izvajajo kar tako mimo pravil - tokrat nakup karte, drugič morda 10 eurov "redarju" v žep...

Mariborsko Pohorje ima v neposredni bližini več prebivalcev kot Stari vrh (brez LJ, ki pa vseeno ni tako zelo blizu), hkrati pa je to tukaj tudi skoraj edini primerni cilj, ampak neke posebne gužve ali nekontroliranih gruč jaz še nisem opazil. Vsaj kar se turnih smučarjev tiče, če že, so problem pešci.

Sicer pa na smučiščih neredko opaziš ratrake, ki tam vozijo med obratovanjem, ko je na progi večje število ljudi, kateri sploh ne pričakujejo, da bi lahko naleteli na ratrak. Ali ni ravno na Starem vrhu lani ratrak do smrti povozil otroka (v času obratovanja, seveda)?
všeč
vikon11. 03. 2010 15:12:39
Turni smučar je baje redarja podkupoval z 20 € in jih ni vzel.
všeč
Matjaz_6511. 03. 2010 15:13:34
vsekakor je janik po črki zakona napravil prekršek ... vendar je upravljalec smučišča ravnal povsem neprimerno zavijanje z očmi

v kolikor je res hodil po sredini smučišča kot piše vikon ... bi verjetno bilo tako s stališča varnosti kot s stališča korektnosti postopka ... mnogo bolj primerno opozorilo v času vzpenjanja ... kot "kazen" po prihodu do avtomobila zavijanje z očmi
in kakšno vezo ima "onemogočeno normalno parkiranje avtobusov" s hojo po smučišču eek

kot je že mariborčan napisal ... po pohorju se dnevno ob robu smučišča vzpenjamo tako pešči kot turni smučarji ... in to ob zankih prepovedi ... pa še nisem slišal da bi kdo imel težave zmeden

si je stari vrh s tem napravil res pravo reklamo ... je bila vredna 10€ jezik
všeč
vikon11. 03. 2010 15:23:57
Ne bom pameten ker me ni bilo zraven. Predlagam pa, da gospoda JaniK in vse njegove somišljenike povabite v vaše konce in vaša smučišča, ker so tam turni smučarji dobrodošli. Med obratovanjem me turni smučarji ne motijo, na živce mi pa gre ko pridem na parkirišče in zagledam progo razrito od turnih smučarjev in smučarjev, ki se ne držijo predpisov za zaprtje smučišča.
všeč
vikon11. 03. 2010 15:26:54
Matjaz_65 turni smučarji obvestil in opozoril ne upoštevajo če so na pisane, kakšen pomen ima, da se nekdo "dere" za njimi če ne znajo brati.
všeč
mariborcan11. 03. 2010 16:21:10
Mislim, da je Matjaz_65 pravilno povzel. In ja, janik ter vsi ostali ste vabljeni na Pohorje!
Pa moram povedati, da sem drugače pogosto kritičen do upravljalcev MB Pohorja, ampak, kar se tiče turnih smučarjev in pohodnikov, pa so (vsaj zaenkrat) zadeli pravo pot. Ker jim je jasno, da je Pohorje nekakšen poligon za rekreacijo Mariborčanov, tudi pohodnikov in turnih smučarjev, ki ne kupijo karte, in da bi si z raznimi prepovedmi predvsem nakopali nejevoljo ljudstva ter ustvarili slabo reklamo. Kje drugje pač raje pokasirajo 10 eur...
všeč
janik11. 03. 2010 17:57:27
Vikon praviš da ne boš pameten ker te ni bilo zraven pred tem pa si raztrosil že vse kako je bilo. Vzpenjal sem se strogo po robu smučišča, avto ni bil parkiran vzorno pa vendarle je bil parkiran čisto ob samem izhodu iz parkirišča in ni nikogar oviral saj je bil tam zraven že čisto lepo parkiran avtobus. Dvajset evrov pa ni bilo mišljeno kot podkupnina temveč sem s tem želel povedati, "redarju" da mi ni bistvo v denarju temveč pa v principu saj mi nekdo razlaga da je to zavoljo nevarnega početja in zgobice o ratragiranju proge ob 6.30 zjutrajzmeden
Razrito progo pa naredijo na Starem vrhu smučarji ki se z avtom odpeljejo do sredine smučišča ter nato odsmučajo kot prvi predčasno. Naj povem še to, da se je na zgornjem delu smučišča od sidre ki vodi na vrh že ob sedmih smučalo in postavljalo progo za tekmo ob 8.15 pa je bilo že vse razrito in spraskano saj so se med tem že pridno ogrevali tekomovalci in drveli po smučišču med čisto navadnimi rekreativnimi smučarji med katerimi so bili tudi majhni otroci pa nisem nikjer opazil nobenega ki bi jih opozoril da je tekmovališče na drugi strani ograje.
Opazili pa so turnega smučarja kako se po zaprtem smučišču počasi korak po korak vzpenja navzgor in povzroča vsesplošno nevarnost. Od koče na vrhu sem odsmučal ob 8 in 15 minut takrat pa je bilo smučišče že odprto. Na znaku o prepvedi pa če prepoznavaš slike ni potrebno niti da si pismen ni ne duha ne sluha o prepovedi pešačenja pač pa je jasno narisan smučar v smučarski preži in vse skupaj prečrtano.
Tako da vikon natresel si nekaj brezveznih in to iz kavča.velik nasmeh
všeč
zippo11. 03. 2010 18:40:28
vikon je provociral že na gore-ljudje, pa so ga enostavno skinili. Tu je pa demokracija, eviva, haha

http://www.gore-ljudje.net/novosti/53433/
všeč
janik11. 03. 2010 18:48:06
Tol vidim, da si kar podkovan s parvilniki in zakoni jaz pač nisem in prav mogoče prav zato zahajam v naravo kjer največkrat veljajo nepisani zakoni narave in si je zato tudi ne lastim ampak sem le del in ternutek nje ko jo uporabljam in jo nato takšno kot sem jo dobil pustim še drugim, brez slabih misli in namenov. Ko praviš da dajom prebirati rajši kaj bolj pametnega in primernega za to spletno stran naj te opozorim da si se mi zdi 28.2. spraševal po razmerah na Kokrskem sedlu, 8.3. pa si sam sebi odgovoril pa ne z razmerami na poti in ob njej pač pa samo s krtiko o zimski sobi. Bilo bi veliko boljše ča bi dodal kakšno sliko iz poti in pa opis kot da pišeš samo o slabem stanju zimske sobe ki je večina sploh ne uporablja.
Drugače pa se da temo ki te utruja tudi spregledati ne pa da tako aktivno sodeluješ v njej kot ti.
Pa brez zamere.nasmehnasmehnasmeh
všeč
tol11. 03. 2010 20:05:47
Glede razmer nisem nič napisal, ker so se le te začele spreminjati že 8.3 z novim sneženjem.
Delno tudi zaradi neodziva v temi, pač človek misli, da malogodo uporablja pot na Koksrsko sedlo iz K.B.

Še bolj pa drži, da temo lahko spregledamo. Samo veš kritiziranje na forumu hribi.net ne daje nobeni odgovorni osebi STC Stari vrh možnosti za argumentiranje dogodkov in mogoče je prav, da se stvari razčistijo, ampak ne v smeri groženj z mediji in oddajo Svet na Kanalu A.

MIslim, da bi se ta zgodba lahko bolj kultivirano rešila že na samem mestu, kjer si moral kupiti karto, pa si pač zamudil priložnost.
všeč
Page:123
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies