Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Stegovnik

Print
Dr.Stane19. 07. 2019 11:40:31
koliko časa je potrebno od pastirske koče na Dolgi njivi do Stegovnika in naprej do dom-a pod Storžičem.
hvala za odgovor
všeč
Janez Seliškar19. 07. 2019 13:52:15
Za cel dan hoje je to.
(+2)všeč
Dr.Stane19. 07. 2019 14:53:11
hvala za odgovor se mi je zdelo ko sem pregledoval zemljevid imam namen narediti Tržiško planinsko pot lepo počasi sicer pa v enem zamahu 5-6 dni
(+1)všeč
Janezs21. 07. 2019 13:10:29
Ja zanimiva je Tržiška-24.
všeč
Parkeljc6. 10. 2019 19:00:11
Danes sprva cincava in okoli 10ih se odločiva, da greva. Po novem je vožnja od rampe naprej v Medvodju prepovedana. Baje, da lovci in gozdarji fotografirajo vozilo, ki je puščeno naprej od rampe in jo pošljejo organom pregona. Le-ti lastniku vozila na dom pošljejo "lepe pozdrave" v obliki 15mestnega števila TRRja, na katerega je potrebno odgovoriti v zakonskem določenem roku (nakazati 200.- EUR). Če ne plačate v roku, je kazen 400.- !!!
Pot se od rampe pa do mesta, kjer se je dalo nekoč parkirati, zares vleče.
S seboj sva imela opis poti v obliki posnetkov zaslona slik iz opisa poti na tem portalu (http://www.hribi.net/izlet/medvodje_stegovnik_po_cesti_in_skozi_okno/11/442/4176). Na ključnem mestu, kjer pot-kolovoz ostro zavije v desno, sva nadaljevala naravnost. Po 15ih minutah sva se znašla v slepi "ulici". Vrnila sva se do ključnega ostrega odcepa in ujela pravi kolovoz, kateri se je kmalu spremenil v neoznačeno dobro vidno pot. Po nekoliko bolj strmem vzponu pridevo do mesta, kjer tudi poti ni več in od tukaj, tako kot je napisano v opisu, po krajšem strmem brezpotju po nekaj minutah ujameva označeno pot z Močnikovega sedla, Javornika ali pa z Jezerskega konca (kanonir).
Nadaljevanje skozi okna do vrha je bilo manj zanimivo oz. za naju, ki se raje umikava markiranim potem, pač predvidljivo.
Vrh je bil precej obiskan, srečala sva kak ducat ljudi.
Temperatura je bila prijetno jesenska, bi pa rekel, da je bila inverzija, saj naju na vrhu ni zeblo, ko sva pa sestopala, naju je v Medvodju kar pošteno zazeblo.



prvi razgledi - Veliki vrh Košute..1
eno izmed oken..2
predvrh, zadaj levi del grebena Košute..3
..in desni del..4
na vrhu5
proti KSA6
Kočne7
na Kofcah vse polno..8
(+3)všeč
pclop30. 04. 2020 21:47:13
Stegovnik. Vse lepo in prav, le tam od Močnikovega sedla dalje je malo težav zaradi markacij in podrtega drevja. Tisti drugi odcep po Močnikovem sedlu na desno verjetno zaradi podiranja dreves sploh ni označen (mogoče sem malo slep), zaradi podrtega drevja pa potem v nadaljevanju tudi hitro lahko udariš kakšno prvenstveno smer zavijanje z očmi. Če imaš malo orientacije (in ne megle), se že znajdeš, verjetno pa bo že čas, da odgovorni kaj naredijo tudi s tistim podrtim drevjem.
Sicer pa so to lepi kraji in kar je še zlasti v tem karantenskem času precej pomembno, tudi precej osamljeni.
No, snega/ledu pa je bilo danes zgolj za "spominsko knjigo", torej, sploh nobene težave.
1
(+5)všeč
lijaneja30. 04. 2020 21:58:35
Super slika s Košuto v ozadju.
(+2)všeč
pclop2. 05. 2020 09:36:18
Ali kdo ve, čemu so bile namenjene tiste žice (ograja) ob poti na Stegovnik - na bolj ali manj zadnjem vzponu iz smeri Močnikovega sedla? (Ne mislim tiste "zajle", ki je pod grebenom namenjena varovanju.)
všeč
Tadej2. 05. 2020 10:12:32
všeč
pclop2. 05. 2020 11:11:51
Tadej, najlepša hvala!
všeč
j.4. 05. 2020 19:39:38
Včeraj (nedelja, 03. maja) popoldan čez Močnikovo sedlo in nazaj. Pot je lepo označena, le na novo zbuldožirani kolovozi so jo po nekod malo načeli. Kakšnih petsto metrov naprej od Močnikovega sedla, pod vrhom Ruša je jasa polna korenin podrtih dreves. Od tam je pot težje sledljiva in preči zahodno v gozd, kjer nepospravljena podrta drevesa zelo otežijo prehod. Po sledeh enega ali dveh predhodnikov sem mikado obšel po desni strani. Precej strmo gozdnato pobočje mi ni bilo najbolj všeč, zato sem bil vesel, ko sem po kakih 200 metrih nižje spodaj zopet zagledal pot.

Do sedla Pri Lojtri je bilo potrebno obiti še dvoje ali troje padlih dreves a brez težav. Naprej je pot brez posebnosti, Bornove ograde na strmen delu grebena (glej zgoraj prispevka od Pclopa in Tadeja) je po sto letih še kar nekaj. Eno snežišče v bližini jeklenice sem obšel, drugega pa kar preskočil nasmeh.

Pri povratku sem sledil poti do podrtih dreves. Shojene stopinje so me le nekaj metrov nižje od podrtije po kakih 50 metrih pripeljale do gostejšega smrekovega rastja, od koder sem, kar malo presenečen, stopil na jaso pod Rušem in nazaj na pot. Preprosto in kratko. Nekdo je, gledano s strani vzpona, začetek stezičke skozi smrečje celo skrbno označil z več manjšimi možici, a sem jih gor grede spregledal. Da se to ne bi zgodilo še komu, sem zavihal rokave, malo dogradil obstoječe možice in postavil še dva ali tri nove. Pa na varianto poti z markacijo na začetku, ki me je zavedla, sem kar malo iz jeze prečno nametal kup vej. Upam, da bo komu pomagalo.

Do avta sem prišel že v mraku. Na poti sem takoj na začetku srečal dva, potem pa žive duše ne. Zelo lep in osamljen konec!

Pot je skrbno označena.1
Hiška na jasi pod Močnikovim sedlom. Ima tudi igrišče za mini nogomet :).2
Bogastvo lesa. Ni čudno, da je toliko novih kolovozov.3
Podrtija na poti z markacijo.4
Ostanki Bornove ograde za jelene.5
Greben Košute - vzhodni del.6
Eno snežišče sem obšel ...7
... drugo pa preskočil :).8
Kočne in druge lepotice Kamniških Alp.9
Celoten greben Košute.10
Storžič, Mali in Veliki Javornik (Ženiklovec).11
Močnikovo sedlo, levo Ruš, desno Bukovec.12
Skrinjico na vrhu nekateri uporabljajo kot pano za nalepke.13
Zaradi podrtih dreves neuporabno pot sem zametal z vejami, dozidal obstoječe možice in postavil nove.14
(+11)všeč
lijaneja4. 05. 2020 20:14:05
Zares super deseta slika.
(+3)všeč
j.5. 05. 2020 09:16:54
Hvala, Lijaneja. Pa saj ne more biti drugače, greben je meni eden lepših pri nas.
(+2)všeč
j.6. 05. 2020 11:15:43
Včeraj (torek, 5. maja). Ker nas je virus navadil na isto občino, sem šel spet na Stegovnik, tokrat iz Dola skozi okno. Z gozdne ceste naprej od počitniške hišice sem nekako udel pravi kolovoz, ki se odcepi desno, pa levo, pa desno in malo po brezpotju do markirane poti, ki pelje pod vzhodnimi strminami Stegovnika. Pot je redko uporabljana, popolnoma neshojena, prekrita z iglicami in listjem, na nekaj koncih čeznjo ležijo podrta drevesa. Zato so toliko bolj pomembne smiselno postavljene markacije, ki jih je več tam, kjer je pot slabše sledljiva. Čestitke kranjskim markacistom!

Tudi na sedelcu med Stegovnikom in Malim Javornikom so, podobno kot Pri lojtri in na Bukovcu vidni ostanki Bornovih ograd za jelene. Enkrat bo mogoče treba narediti kakšno turo po mejah tega gojišča. Trojno naravno okno v Stegovniku je res izredno zanimivo. Pri prehodu skozenj je, ob navdušenju nad tem naravnem čudesom, za nekaj malega adrenalina dodatno poskrbel še eden od dveh klinov na jeklenici na zahodnem delu, ki se mi je preprosto izpulil. Jeklenica sedaj visi na zgornjem svedrovcu, a hujšega problema ni. Tisti meter ali dva se da sestopiti brez težav, le z malo več previdnosti. Še ena jeklenica je napeta med dvemi suhimi drevesi tik pod vršnim grebenom, a zgolj kot nekakšna ograja ob poti, večjih težav na poti ni.

Pri povratku je rahlo deževalo, a sem kljub temu nadaljeval v smeri Malega Javornika in se po SV strani po mokrih, mestoma malo bolj strmih travah v zgornjem delu povzpel tudi na ta lep, razgleden vrh. Med vzponom sem bil nagrajen s pogledom na cele poljane razcvetelega teloha, kot jih nisem videl še nikoli. Imel sem še nekaj časa in sem pofirbcal naprej po markirani poti proti Javorškem prevalu in se po lagodni strmini na južni strani Malega Javornika še enkrat znašel skoraj na vrhu. Ta krožni ekskurz (© P. Plezalček nasmeh) me je ob pozni uri pripeljal k odločitvi, da je treba nazaj. Po sistemu številnih kolovozov na vzhodnih pobočjih te (skoraj) dvakrat obiskane gore sem se spustil do gozdne ceste in naprej ob Zabukovskem potoku do avta.

Vreme je bilo ves čas kislo, deževalo je kakšni dve uri, le okrog sedmih zvečer je Kočne za nekaj trenutkov obsijalo sonce. Na poti nisem srečal nikogar, vseeno mi je bilo lepo. Ampak naslednjič bo pa morda res treba v drugo občino.

P.S.: težavo z jeklenico pri oknu sem javil na poskodbe.poti@pzs.si. So mi ažurno potrdili prejem sporočila.

Nenavadne oznake na nemarkirani poti pod vzhodnimi vesinami Stegovnika.1
Strmo vzhodno pobočje Stegovnika, zadaj Ruš in Bukovec, vmes Močnikovo sedlo.2
Izredno zanimivo naravno okno.3
Na zahodni strani okna se mi je izpulil klin.4
Jeklenica (ograja) tik pod vršnim grebenom Stegovnika.5
Vreme je bilo kislo.6
Vršni greben Stegovnika. Nekaj malega je izpostavljen.7
Razpotje pod Malim Javornikom. Da je Storžič le dve uri in pol oddaljen? Neverjetno blizu!8
Pomladanski teloh.9
Toliko naenkrat jih še nisem videl.10
Storžič in Veliki Javornik (Ženiklovec).11
Stegovnik, Ruš in Bukovec, zadaj del Košute.12
To, kar se je z Malega Javornika videlo od Kočen.13
Sestop z Malega Javornika po travah s telohi. 14
Sestop po labirintu kolovozov: na enem je bilo celo nekaj snega.15
Na pol podrta kočura ob kolovozu sredi gozda.16
Sled.17
(+5)všeč
ločanka7. 06. 2020 21:04:20
Pred veliko leti je ostala tura na Stegovnik nedokončana zaradi goste megle, ki nas je takrat spremljala na celi poti. No, včeraj pa je bila tura dokončana, a sva ostala na vrhu brez razgledov.Torej, dolg ostaja še naprejnasmeh.

Sva se povzpela nanj iz Dola preko Močnikovega sedla, in ker si nisva dobro ogledala izkušenj in nasvetov prejšnjih pohodnikov, sva se prebijala preko podrtih dreves v hudi strmini (sva se jo že kar navadilanasmeh), a se je dobro izteklo. Na markirano pot sva zopet stopila s strmine nad hudournikom, ki ga je potrebno prečiti. Zato priporočam, da upoštevate priporočilo od j. in njegovo zadnjo sliko pri prejšnji objavi.
Z vrha sva se odpravila po drugi poti in to je bila najboljša odločitev na celi turi. Prehod skozi steno preko treh impozantnih votlin je nepozabno doživetje, ki ga enostavno ne smeš zamuditi. Veličastna narava, res, še megla je bila pozabljena. Dosti lepše kot sem si predstavljala in lepše, kot lahko podobo zajameš iz slik. Še prej pa me je prevzela hoja po mehki potki pod strmimi, gladkimi stenami, ki so se bleščale v mokroti kapelj, ki so povzele preko njih.

Pri povratku se nisva še enkrat povzpela do Močnikovega sedla, ampak sva z markirane poti pri balvanu krenila desno in tako pri vikendu naredila krog.
Na turi nisva srečala prav nikogar, zaključek ture pa sva naredila kar med rožicami na travnikunasmeh.

tu parkiraš1
pogled nazaj s poti2
skozi prelepi gozd3
pogled nazaj4
Močnikovo sedlo, megla se je že približevala5
takole, če spregledaš nasvete predhodnikov6
in takole7
na sedlu in križišču poti Pri Lojtri8
ob Bornovi ograji naprej9
pogled nazaj v tem času10
v strmino, a ni prehuda11
proti Kočni včeraj, redki trenutki pogleda skozi megleno okno12
13
še en dragocen pogled včeraj14
po krasnem  grebenu15
16
ob poti tudi cvetje17
redki18
na meglenem vrhu, škoda19
zadnji vpisi20
preko vršnega grebena21
proti oknom22
23
tu mimo24
med okni25
pogled ven26
27
po lojtrci gor ali pa dol, odvisno kam28
včeraj spolzko29
izhod ali pa vhod30
31
32
če prihajaš od Kanonirja, potem levo33
cvetenje34
proti vikendu35
pogled v vodo Zabukovskega potoka36
pogled v smeri Kočne37
s cvetočega travnika38
pri Kanonirju, takole te pogleda, če ga nagovoriš39
še do te table sva se zapeljala,. lovska opozorila mi niso povsem jasna40
(+6)všeč
ppegan29. 09. 2020 20:28:10
Zanimala me je neoznačena pot proti oknom, saj sem pred leti po njej že šla, pa sm jo že malo pozabila. V tem času je pot postala dobro uhojena in omožičena, tako da težko kje fališ.
Po prihodu na markirano pot okna - Močnikovo sedlo se usmerim proti sedlu, pa mi je bilo kar malo žal, saj je na poti precej podrtega drevja, zaradi katerega so potrebni bolj in manj naporni obvozi. A smo se nekako prebile, saj je bila smer jasna.
Dobra novica pa je, da je pot od sedla Pri lojtri do Močnikovega sedla vzorno urejena in na novo markirana, podrta drevesa pa odstranjena oz. prežagana (aprila tega še ni bilo). Jurčkov ni, so vsi zmrznili, bil pa je glasen jelen al pa medo. Nisem ostala tok dolg, da bi ugotovila, komu pripada doneče oglašanje velik nasmeh
Tko kt piše :) 1
Avtobusna postaja je samevala ;) 2
Dobro omožičena in uhojeni pot proti oknom. 3
Na tem mestu prideta poti skup. 4
Pogled proti KSA. 5
Sedlo Pri lojtri 6
Podrto drevo, a je tu obvoz lepo urejen. 7
Kar tri na kup. 8
Vzorno urejena pot od sedla Pri lojtri do Močnikovega sedla. 9
A kdo ve, katera goba je to? 10
Snega je blo za vzorec, dobesedno :) 11
Stara markirana pot je šla tu naravnost, nova pa gre rahlo levo. 12
Pogled proti Storžiču 13
(+5)všeč
DanD30. 09. 2020 22:42:05
nasmehppegan
Na tvoji sliki št. 10 je najbrž resasta zvezdica, ki žal ni užitna.
Več si lahko prebereš na internetni strani: http://www.gobice.com/?action=details&gid=718&lang=si
(+2)všeč
ppegan1. 10. 2020 07:20:52
@DanD, hvala nasmeh So mi tudi že pod temo Gobe pojasnili, kaj naj bi to blo zaeno čudo mežikanje
všeč
ppegan8. 01. 2021 09:44:20
Včeraj z Nessy prvič v sezoni na turno smuko. Pod Stegovnik z Dola pojdem, saj je pot široka in ne prestrma, torej bo dovolj prostora za moje kaskadersko smučanje, poteka pa po gozdu, tako da nevarnosti za plazove skorajda ni. Pri avtu se ugvantam in opremim, nato pa z Nessy oddrsava do vikendice na jasi pod Stegovnikom, kjer ujameva nekaj sončka. Od tam pa po pršiču odvriskam v dolino. Malokrat se zgodi, da je prva turna tura tako fantastična nasmeh
Prava zimska pravljica :)1
Pogled proti Kozjemu vrhu.2
Poleg Kozjega vrha na desni, se naravnost vidi Krvavec.3
Pri klopcah ob jasi, tu naprej gre pot do Močnikovega sedla.4
Tihi stražarji.5
Vikendica s Stegovnikom v ozadju.6
Čudovito :)7
Nessy je vikendico kaj hitro vzela za svojo ;)8
(+5)všeč
Trobec23. 08. 2021 19:25:26
Ena "krajša pošihtna", ki je bila vse prej kot kratka, pri povratku do avta pa že globoko v nočnem času.

Prst je se po zemljevidu zapeljal od Stegovnika preko Malega Javornika do Ženiklovca. Samo vse skupaj je bilo še potrebno povezati v krožno celoto. Deloma markirano, deloma nemarkirano, orientacijsko in tehnično ne pretirano zahtevno, z lepimi razgledi in dokaj samotno.

https://trobec.blogspot.com/2021/08/stegovnik-zeniklovec-1882021.html
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
(+2)všeč
Page:123456
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies