Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
Forums / Slovenija / Karawanks / Planica in Borovje

Planica in Borovje

Print
Lunca15. 03. 2012 16:55:40
Včeraj ena spomladanska tura, mimo Hartmanovega vikenda po lahko sledljivi potki navkreber, do sedlca. Na sedlcu pa ostro levo in strmo navzgor po grebenu (naravnost gre, vsaj sprva, položna pot v smeri proti Kepi). Tudi v suhem vremenu je potrebno malce pazljivosti tik pod vrhom, prepadi pod nami niso namreč prav nič simpatični. Iz vrha Planice prečudoviti razgledi z Julijci skoraj na dlani. Pri povratku na sedlcu nadaljevala naravnost, namesto da bi se po isti poti vrnila na izhodišče. Po kratkem vzponu dosegla še vrh Borovje, kateri prav tako postreže s čudovitimi razgledi... in klopico... za dušo... mežikanje
Planica in Borovje vse polno teloha1
Planica in Borovje proti vrhu Planica2
Planica in Borovje 3
Planica in Borovje 4
Planica in Borovje 5
Planica in Borovje 6
Planica in Borovje vrh Planica7
Planica in Borovje razgledi...8
Planica in Borovje 9
Planica in Borovje vrh Borovje10
Planica in Borovje 11
Planica in Borovje 12
(+3)všeč
ločanka8. 05. 2018 18:41:29
V predgorje Karavank, ta precej peščeni svet, se vedno znova zagledam.
Tako sta bila Borovje in Planica že precej časa na seznamu zaželjenih vrhov, pač od takrat, ko sem prvič slišala zanju in si ogledovala strmo, zavito ozko, peščeno stezico mimo skalnih osamelcev, ki naj bi bila malo izpostavljena tudi tveganju.

Stanko Klinar oba vrhova omenja kot predstražo Kepe, ampak docela drugotnega pomena in ju za obisk ne priporoča.

Torej po vrsti je bilo treba, najprej desno, potem pa levo.
Tako je bilo prvo Borovje, ki z mogočnim križem, ki se vzpenja prav na njegovem robu, pridobi veljavo, saj ti omogoči tudi pogled prav v osrčje Julijcev, ki so v tem času še pod snežno odejo. Pogledaš lahko preko prav vseh treh dolin, ki te popeljejo proti najvišjemu.
Ko se pa obrneš, ti oko obstane na Kepi,ki je prav gotovo kraljica tega izleta, saj se pogledi po celi poti kar lepijo nanjo, privlačna prav na vsakem koraku.
Pa ni bilo, da bi dolgo posedal na Borovju, misel kaj vse ti lahko ponudi še nadaljna pot, je bila močnejša in je vabila dalje.
In res je bila potka proti Planici še bolj privlačna, malo doli in malo gori, pa prečno pod grebenom, in po grebenu, da se kar čudiš, kako zvito in razgledno je speljana. Pa še rožnatih venčkov polno ob poti, da nisi vedel, kaj bi bolj občudoval, dehteče vonjave ali čudovite razglede, ki so se odpirali nad potjo, najbolje obojenasmeh.
Če bi bilo potrebno izbrati samo en vrh, bi se brez oklevanja odločila za Planico, saj ni lepa samo potka, ki je speljana nanjo, ampak navduši tudi sam vrh, ki je ravno prav prostoren za posedanje in občudovanje.

Po turi pa še obisk ferate v Mojstrani, da bi bilo pivo pri Aljažu bolj zasluženonasmeh.
nedeljsko jutro1
tu mimo se lahko še pelješ2
mimo tegale3
Borovje, vrh4
Triglav, pred njim Begunjski vrh, Cmir5
Stenar in Križ v nedeljo6
hišica za vpisno knjižico7
Kukova špica (v ozadju Škrnatarica), VMP, MMP, spredaj Vrtaški vrh in Sleme8
9
Kukova špica, za njo Škrnatarica, spredaj Sleme10
predebela11
potka proti Planici12
Kepa in Mala Kepa, Gubno s poti13
14
detajl15
16
v ozadju Visoki vrh17
na Planici se prikaže tudi Mangart18
19
v ozadju pa Dovška baba20
Kepa, nedeljska kraljica21
utrinek s ferate v Mojstrani22
23
(+4)všeč
lakkon10. 05. 2018 08:00:04
Pozdravljeni!

Zanima me krožna pot na Borovje in Planico.

vzpon na obe gori:
http://hribi.net/izlet/brinje_planica_cez_borovje/11/554/3393
spust iz Planice (kontra):
http://hribi.net/izlet/brinje_planica_cez_vrse/11/554/949

Glede na letošnja kar obsežna razdejanja po gozdovih me zanima, če se da trenutno normalno priti z osebnim avtom do zgoraj navedenega izhodišča Brinje?

Vidim, da gre za v celoti neoznačene poti brez tistih običajnih planinskih oznak. A je ta krožna pot vseeno spodobno razvidna oz. za prepoznat s pomočjo kakšnih možicev in podobnega? Iz par foto od tu in iz opisov poti je videti nekaj spodbudnega. Torej te opise hribi.net in foto imeti pri roki, malce pazljivosti in gre, a ne?

Hvala za pomoč.
všeč
djimuzl10. 05. 2018 12:14:45
Ločanka (8.5.2018) je ob drugi sliki (ki je skoraj zagotovo narejena na cesti od križišča do rovta Vrse) zapisala, da se da z avtom tudi do tja. Lahko vprašaš tudi njo.
Po mojih izkušnjah so steze na Borovje in Planico dobro sledljive, tu in tam označene, omenjeni opisi pa dovolj dobri. Zemljevid pa tudi vedno prav pride nasmeh
(+1)všeč
Majdag25. 10. 2018 22:00:48

Borovje včeraj.. Začela pri možicu, pa čez rovt Vrse in po grebenski poti. Lep razgledni vrh nad Dovjem je Borovje. V gozdu je že polno listja in stezice se ne vidijo. Pri prečenju z grebena, če ne veš za pot, se kar namučiš, da prideš do sedla. Po cesti se lahko pripelješ skoraj do rovta Vrse. Avto sem pustila na prvem križišču, pa so tudi naprej še parkirni prostori. Lepo..nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2018/10/borovje-lep-razglednik-nad-dovjem.html
-  Jutro1
- Mojstrana in Dovje, razgledi z vrha 2
- Kepa, M. D. Kepa, Gubno, V. Kurjek3
- Lepa jesenska pot4
(+3)všeč
lakkon20. 02. 2019 21:49:49
Kaj bolj nevarnih, težje prehodnih odsekov na tej poti, še posebej med vzponom do Borovja? Ali bo bolje do sedla med obema in od tu do obeh?

http://hribi.net/izlet/brinje_planica_cez_borovje/11/554/3393

všeč
heinz21. 02. 2019 00:02:58
V suhem brez nevarnosti, v mokrem in ledenem pa pamet v roke..
(+2)všeč
lakkon22. 02. 2019 08:32:14
Lahko bi šel marsikam, a ker grem bolj poredko, si raje izberem neke še neosvojene vrhove, tokrat pač zaradi časovnih omejitev ne ravno tiste višje. Borovje in Planica sta mi trenutno glih prav kot luštna razglednika. Hodil bi v soboto nekje med 11. in 15. uro, ko je napovedano sicer jasno, a bolj mrzlo kot pretekle dni.

Ker bi kar od daleč prišel v te konce, me zanima par info:

Je cesta do izhodišča Brinje na cca 1.050m OK in brez snega, ledu?
Koliko je oz. zna biti snega/ledu na pohodu http://hribi.net/izlet/brinje_planica_cez_borovje/11/554/3393
na bolj kritičnih odsekih?

Brez teh info bo bolje, da se ne odpravim daleč od doma. Če že niste bili tam, ste bili morda kje blizu na tej nadmorski višini. Ali pa se vidi iz doline ali iz bližnjih gora, hribov, od kje so zimske razmere.

Hvala za pomoč.
všeč
Franc6022. 02. 2019 21:01:05
Na Borovju sem bil v nedeljo.
Z navadnim avtomobilom se še do razcepa (Tromostovje - Brevant) ne pride. Najhitreje je kar iz doline (Dovje). ''Steza'' od Vrs (planina, 1200m)do Borovja je v glavnem zasnežena, a shojena, brez težav. Proti Planici z Vrs ni šel po zadnjem sneženju menda še nihče. Je pa s Šije 1 (sedlo med Planico in Borovjem) na Borovje bolj strmo in težje. Na Planico pa se zna precej udirati, posebno pri zgornjem prečenju.
(+1)všeč
lakkon22. 02. 2019 21:16:40
FRANC60,
hvala za te info. Ker sem kar oddaljen od teh koncev in ker sta ta dva vrhova blizu, bo verjetno kar najbolje, da počakam do pomladi ali do nezimskih lažjih razmer za obe točki. Pa morda takrat še kaj bližnjega višjega osvojim.
(+1)všeč
ločanka21. 10. 2020 17:37:26
Že pri prejšnjem obisku teh dveh vrhov, se mi je dopadla Planica dosti bolj kot Borovje, pa čeprav moraš pravzaprav stopiti na oba. Nekako malo bolj je pomaknjena med visoke gore, občutek je bolj gorski, bolj prvinskinasmeh. Tako sva včeraj stopila le do Planice, se tam malo dalj zadržala, opazovala spremembo vremena po vrhovih gora, a jesenske barve so vseeno žarele.
Na koncu sva se zapeljala še do Erjavčevega rovta, pravzaprav do sotočja Žaklja in Mlince, kjer že dolgo nisva bila. Od najinega parkirišča je to bilo cca 900 m.
dopoldanski pogled na Julijce s ceste proti Erjavčevemu rovtu1
midva sva parkirala tu, lahko se pa pelješ še dalje2
na Vršeh, kraj za občudovanje3
pogled s poti4
Dovška Baba in Bela peč5
od tu je neverjetno markantna6
pridružena macesnu v pogledu7
Gubno in Visoki Kurjek8
od Gubna do Dovške Babe9
lepi motivi vse okoli10
ptice so letele proti Mangartu11
tale mi je pa najbolj padel v oči12
skoraj mesec  dni brez obiska13
pogledi na Julijce niso bili najbolj jasni14
a kraljica pogleda je bila vsekakor Kepa15
tokrat za macesnom16
zapeljala sva se še do sotočja potoka Žaklja in Mince17
to je bil pa popoldanski pogled nad Dovjem18
takle je pa pogled na Borovje in Planico s poti na Dovško Babo19
(+4)všeč
Majdag20. 10. 2023 16:43:15
18.10.. Borovje.. Potepanje z upokojenci, pohodniške skupine Javornik Kor. Bela. Pristop na vrh s sedla med Borovjem in Planico. Je lažji kot po grebenski poti. Pohodnikov veliko, na vrhu pa so nas pričakale čudovite meglice. Povsod meglice, le grebeni vrhov so bili na ogled. Pot je lepo sledljiva in do sedla tudi dobro uhojena. Naprej je potreben bolj pazljiv korak, ker je zemlja že mokra in korenine tudi. Lepo.nasmeh
- Megla na rovtu Vrse1
- Malo pod vrhom..2
- Rjavina, Vrbanove špice, Triglav, Cmir, Stenar se malo vidi3
- Gospodar Karlo in utrujeni pohodniki, se hecam4
(+4)všeč
j.13. 11. 2023 23:14:37
Danes iz križišča pred Brinjem na Borovje. Nato na Planico in čez sedlo Šija in pod Staničem (1274m) do soteske Kloma. Nekaj časa po njej, nato pa desno po poti na cesto in do avta.

Grebensko pot na Borovje sem nekako udel, le smerokaz na grebenu sem premalo ubogal (moral bi iti bolj na levo), kar je posledično prineslo rekreativni vzpon direktno po brezpotni gozdni strmini. No ja, malo pod vrhom sem pot le našel, celo zgledno nadelana je bila. Na vrhu gore mi že dolgo ni bilo tako prijetno kot danes na Borovju. Vplivu prijazne klopce, toplega sonca v brezvetrju in enkratnega razgleda se pač ni mogoče upreti.

Sestopil sem po poti proti sedlu Šija 2. Centimeter ali dva snega na mokrem listju je sicer zahtevalo nekaj previdnosti, pa ni bilo prehudo. Za izravnavo je bila pot na Planico suha, osončena in topla, tistih 150 metrov vzpona je bilo pravo veselje. Tudi s tega vrha so bili razgledi enkratni, le nekoliko megleno je postajalo. Po komaj zaznavni grebenski potki sem se pritihotapil naravnost na sedlo Šija 1. Tam se navzgor odcepi pot na Kurjek (1666m), dol pa gre pot proti prelazu Stanič. Nekako na sredi te poti sem se malo zaustavil pred kratkim prehodom iz drobečega se kamenja in s strmo grapo spodaj. Zajel sem sapo in se splazil čez.

Na drugi strani sedelca Stanič je bilo kakšnih sto metrov prave zime, potem pa steza, ki me je pripeljala do ostankov stavbe na Žakljevem rovtu (morda je ta planinica le spodnji del Orlovega - drugo ime Vorvovega - rovta).

Steza se nadaljuje v enkratno Sotesko Kloma, ki me je presenetila in očarala z divjimi slapovi in brzicami. Potka približno polovice soteske sledi njenem dnu, nato pa nadaljuje po strmih bregovih desne strani soteske, pa navzdol in naprej do Tromostovja. Kasneje sem izvedel, da je prehod možen tudi po samem dnu soteske. Tam se v pomoč sem ter tja menda celo najde kakšna skoba. Najbrž je smiselno vzeti s sabo vrv.

Od Tromostovja do avta je bilo dobrih deset minut. Gore so se medtem že odele v oblačno temino. Pa nič hudega. Lep dan, ki mi je brezskrbno minil v odkrivanju starih, morda kar malo pozabljenih poti nad Dovjem, je že varno shranjen v malho spominov.
Jutranji pozdrav.1
Pod grebenom.2
Pri smerokazu bi moral kakšnih 50 metrov bolj v levo.3
Stezička malo pod vrhom.4
Zadnji metri pred vrhom Borovja.5
Stenar, Kukova špica in Špik. Pa še mnogo drugih.6
Na vrhu je bilo enkratno.7
Dovška Baba in Stol.8
Na osojnih straneh je centimeter snega.9
Veselje na potki proti Planici.10
Kepa s predvršiča Planice.11
Kepa in Gubno.12
Rasla je v pastirskem stilu, dokler ni vse skupaj padlo.13
Peščen prehod - malo za premislit.14
V grapi pod prehodom čaka pošast.15
Prava zima pod sedelcem Stanič.16
Ostanki na Žakljevem / Orlovem / Vorvovem rovtu.17
Slapovi in slapiči v Soteski Klom.18
Voda ga gloda.19
Brzice kar naprej.20
Stezička po strmem desnem bregu Soteske Klom.21
Mrko in zlovoljno so proti večeru izgledale gore.22
Sled.23
(+4)všeč
ljubitelj gora17. 03. 2024 21:53:41
Najprej v dolino Vrata in v smeru Kukove špice, a samo do Črlovca, ...nazaj in na Borovje ter Planico.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
(+1)všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies