Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Covid-19, Ukrajina

Print
nina47. 12. 2020 11:54:36
Zaradi ogromnega števila okuženih je NIJZ prenehal izdajati odločbe in odgovornost prenesel na nas. Žal pa večina ne ve, kaj mora dejansko storiti, ker tega ne ponavljajo dnevno (kot nošenja mask, razdalje in razkuževanja). Navodilo je "skrito" na strani NIJZ:
https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/vstopne_tocke_navodila_osebam_ki_so_bila_izpostavljena_okuzbi_s_sars_cov2_2_23.11.2020.pdf

Torej, ne obvešča delodajalec, ampak tisti, ki je bil v visoko rizičnem stiku s Cov-19 pozitivno osebo. Obvezna je tudi karantena 10 dni.
(+4)všeč
Zebdi7. 12. 2020 12:46:23
Ob potrjeni okužbi s covid se itak odpre bolniški stalež in ni dilem. Ob stiku z okuženo osebo pa je potrebno obvestiti delodajalca, le-ta kontaktira medicino dela, ti pa presodijo, ali je potrebna karantena in če je, izdajo ustrezno potrdilo.
(+2)všeč
andi27. 12. 2020 13:05:10
Evo, pa ravno sem Maria včeraj omenjal. Odhaja, škoda. Zmeraj razlagal razumno in trezno. Uspešno na drugih področjih, g. Fafangel.
(+4)všeč
Trobec7. 12. 2020 20:48:48
Primož, še dobro da imamo tebe, da nas lahko razsvetliš in narediš...em...strokovno recenzijo izjav sicer vrhunskega epidemiologa...zmeden
(+3)všeč
redbull7. 12. 2020 21:02:55
Primož pejt na zdravljenje oz.vsaj kaksna razsvetljena ideja bi ti koristila
(+4)všeč
redbull7. 12. 2020 21:17:43
maš prav, drugac ni zanimiv
(+1)všeč
pohodnik388. 12. 2020 00:51:27
@Nina4 točno tako "Žal pa večina ne ve, kaj mora dejansko storiti..." pa tudi delodajalci ne vsaj ti mali sp-ji in doo-ji kot je naš primer.Tisti ki pa je bil v stiku z okuženim sodelavcem pa si misli saj vročine nimam in drugih simptomov corone itak nimam in dela dalje.Žal tako je zato pa številke ne grejo dol.Saj ne rečem da se ne držijo ukrepov kot je nošenje mask in razdalje če se le da ampak je včasih način dela tak da se vedno ne moreš.Uporaba istega orodja materjal gre iz roke v roko,prenašanje težjih izdelkov...Potem bi moral bit res totalni lockdown katera država pa si ga lahko še privošči.
(+7)všeč
VanSims8. 12. 2020 08:24:08
Joj, jaz sem pa že mislil, da bomo lahko brez strahu seksali brez kondoma. velik nasmeh Aja, klinc, tuki je še AIDS... mrk pogled
(+1)všeč
ppegan8. 12. 2020 10:14:55
Takle je zapisal Vasja Jager, jaz pa se z zapisanim kar strinjam:

Dovolj!
Ne, niso kriva martinovanja, pikniki in žuri. Niso kriva družinska kosila in obiski. Niso krive čikpavze in malice v službi. Niso krivi teoretiki zarot in egoisti, ki ne nosijo mask. Ni kriv narod, pa kakršenkoli že je. V Sloveniji ni odstotek tepcev med splošno populacijo nič kaj bistveno višji kot v drugih evropskih državah – zato pa je očitno nesorazmerno visok med strukturami oblasti. Edina krivda za pustošenje epidemije, o kateri se moramo pogovoriti kot družba, leži na njenem vrhu.

Po prvem valu ni bilo na sistemski ravni narejenega nič takšnega, kar bi preprečilo sedanjo katastrofo. Ni se zagotovilo ustreznega kadra in prostorov za domove za starostnike. Ni se jim priskrbelo hitrih testov za preverjanje vseh, ki pridejo v dom. Ni se zaprlo meje s Hrvaško med turistično sezono, zaradi česar je v dotlej spet zdravo državo vdrlo 165 okužb. Ni se zamejilo širjenja korone iz te populacije, saj se ni vročalo karantenskih odločb, zaradi česar so okuženi hodili in trosili naokoli prekleti mikroorganizem. Ni se zaprlo cerkva ter prepovedalo romanj in birm. Ni se sledilo tokovom virusa, saj so epidemiologi ob njegovem razraščanju izgubili pregled nad stiki; zato se je pavšalno betoniralo morebitne luknje in zaprlo vrtce, šole in malo gospodarstvo ter pognalo v propad na tisoče frizerajev in kafičev. Ni pa se zaprlo industrije, velikih hal in natrpanih pisarn in ni se prelilo izposojenih milijard v neki univerzalni temeljni dohodek, ki bi omogočal ljudem ostajanje doma; tako morajo podplačani in od šefov ustrahovani delavci še vedno hoditi na delo – samo bogvaruj, da se jih zaloti na čikpavzi.

To so dejstva, ne novinarske race, ideologija ali lažne novice. Antimaskarji, pijanci in vikendaši Sloveniji niso nakopali ene najslabših epidemioloških slik v Evropi. V Nemčiji so sekte zanikovalcev korone množično, v stotinah tisočev, na ulicah protestirale proti lockdownom in maskam – pa je glede deleža okužb in žrtev Nemčija za Slovenijo mercedes proti samokolnici. Ne, epidemiološka slika ni odraz naroda, temveč njegove oblasti. Mi nismo krivci, temveč smo žrtve. Mi smo tisti, ki smo utrujeni, prestrašeni in jezni; mi smo tisti, ki imamo starše in stare starše v domovih za starejše; mi vsak dan po ves dan šolamo, zabavamo in tolažimo svoje izgubljene otroke; mi vsak dan po ves dan delamo in ne vemo, ali bomo naslednji mesec še imeli delo. In končno, mi smo tisti, ki smo doslej storili vse, kar se je od nas zahtevalo. Mi nismo problem, mi smo ljudstvo.
Zato – dovolj!
(+13)všeč
UB778. 12. 2020 11:00:53
Pa bo res nekaj na tem! In medtem, ko se "raja" krega med sabo kdo nosi masko pod nosom in kdo pod brado, koliko "žabarjev" se hodi kam drenat in prijavljamo in tožarimo sosede, ki se zunaj igrajo z ostalimi otroki, tisti na vrhu v miru harajo po svoje in jim je prav malo mar za nas! P.S. besede v narekovajih so mišljene cinično in ne žaljivo.
(+9)všeč
zokipoki8. 12. 2020 11:44:50
Vsi bi bili radi vsaj malo blizu resnice, si prislužili kakšen všeček in se posledično počutili pametne, varne. Človeštvo je horda podivjanih živali. Tu ni bolj ali manj pravilnega! Resnici ni mar ali je verjeta. Prej ali slej se kulturne in moralne tvorbe zrušijo pod težo zanikrne ljudske biti. Tu pa tam zasveti kakšna zvezdica, se nariše kakšen nasmeh, še sreča,...vse ostalo pa so le površinski poskusi, da bi skupaj obdržali nekakšno kvazi normalnost, ki je vse prej kot to.
(+3)všeč
ppegan8. 12. 2020 12:21:36
Zoran, meni se ne gre za všečke, pamet mi pa tudi še dobro deluje, pa čeprav je kmečka mežikanje Gre se za to, da nas ma vlada za norce, pa da nas namerno ščuvajo drug proti drugemu, v tem je pač JJ majster, kot tudi pri napadu na vse, ki imajo karkoli proti njemu in njegovi politiki - zadnji v vrsti je STA, pa tudi Mario Fafangel ni odstopil zaradi tega, ker niso upoštevali njegovih ukrepov. V nos je šel JJ-ju, ker so ljudje verjeli temu, kar je povedal, pa ker je podvomil v upravičenost trenutnih ukrepov - in je bil takoj v vrsti za odstrel. Za njega je ljudstvo državni sovražnik št. 1. Najprej smo bili za slabe rezultati krivi šparovni Gorenjci, nato zaposleni, pa tisti, ki so martinovali - dejansko vsi drugi, samo vlada je super in oh in sploh in vse dela prav. Mi smo neposlušni otroci, ki ga skoz biksamo. Pa temu ni tako. Kdor tega ne vidi, je res slep. In zaradi takih nam bo vlada lahko še dolgo brala pravljice za lahko noč.
Da o objavi članka v Demokraciji in večvrednosti bele rase sploh ne govorim. Demokracija je v lasti SDS, če slučajno še kdo ni vedel. Sem mislila, da so časi nacizma in bele prevlade minili, a očitno jo želijo v SDS obudit.
(+17)všeč
felix8. 12. 2020 12:45:45
ppegan - bravo!!!
(+7)všeč
redbull8. 12. 2020 13:02:42
Lepše se ne more napisati kot si Polona prilimala Vasjine stavke.
Čakamo na Primoževo repliko po službimežikanje
(+4)všeč
VanSims8. 12. 2020 13:23:46
Samo da je nekdo drug kriv a ne? Pustimo sedaj Janša gor ali pa dol. Zakaj se številke ne zmanjšujejo? Ukrepi so tu. Ja nekateri (občine npr.) so resda odveč ampak ostali pa ne. Ne, ljudje niso pa prav nič krivi. Vedno je nekdo drug izgovor. Zato pa je tako pri nas že trideset let.

To je sicer za ljudi (Slovence pa očitno še bolj) tipično:

- časi so taki, da se ne da nič narediti. Vedno so neki slabi časi - izgovor.

- ah ti dohtarji, nesposobni, da me niso mogli pozdravit. Da je prej nezdravo živel, so krivi dohtarji! Da ne rečem da sem slišal o modelih, ki celo samo kak teden, dva pred pregledom živijo zdravo (zdrava hrana, brez alkohola, ...) zato da so izvidi v redu in da dohtar ne bo težil! Po pregledu pa živi po starem. Kriva je pa banda dohtarska, ja, ki ga je zašuštrala! Naši dohtarji so sicer tudi svojga dnarja vredni in jih nič ne zagovarjam.

- slaba družba je kriva, da je moj otrok zašel v kriminal in droge! Ne, bog ne daj, da bi kdo šel vase in malo razmislil kje ga je polomil v vzgoji. Da je mulec bil razvajen, ker se mu je vse prineslo k riti, da je vedno dobil kar je hotel, ... potem ima pa težave v življenju in "kaj bo s tem otrokom!"

- ah, kakšen turoben dan je danes pa res sem slabe volje in ne morem nič nardit. Dan je kriv! Celo vreme!

- da ne rečem, da je pri nekaterih kriv horoskop, pa numerologija, pa položaj zvezd,... no, ampak ti so pa že specialci!

Primer Lipa: vse drugo je bilo krivo, samo mularija, ki se je drenjala pred vrati, ne. Ne, krivo je bilo to da varnostna služba ni imela licence! In Zavašnik in samo on! Občinske inšpekcije nič! Kaj šele starši, ki so otroke vzgojili v take mulce, v ruljo, ki se ne more odpovedati eni noči zabave. Ne, on to mora dobiti pa če pomre pol njegovih prijateljev! Ja, seveda, vi starši niste nič krivi, krivi so oni grdi varnostniki in Zavašnik!

Pustimo otroke. Mesec, dva potem so se ob odprtju Hoferja podobno gužvali odrasli. Kdo bi bil sedaj kriv za nesrečo? Odrasli pa več niso 'mularija' in otroci nebogljeni, ki se jim vse odpušča, čeprav se nekateri obnašajo kot veliki otroci. Ja Hofer bi bil kriv. Bi že kaj našli! Recimo, da niso plačali računa za varnostno službo za en mesec nazaj!

In tako je tudi z ukrepi. Vlada je kriva! Ne tisti, ki ne spoštujejo ukrepe. Pustimo kakšen je sicer Janša kot politik. Za ene tak, za druge drugačen. Me v tem trenutku čisto nič ne zanima. Res so pozno začeli z ukrepi in res bi lahko bil ostrejši nadzor in še kaj je narobe. To je res! Ampak tudi nadzorniki ne morejo biti povsod. Ukrepi so v prvi vrsti odvisni od nas. Tudi niso toliko krivi ta levi, ki ščuvajo k bojkotu ukrepov (čeprav je to res podlo od njih). Za kršenje se vsak odloča sam!

Jaz, ki sem letos bil dosti po tujini, sem videl kako spoštujejo ukrepe tam in kako pri nas. Razlika je precejšnja!

Pri nas? Otroci se nemoteno igrajo na igrišču. Razvajena mularija, ki pa ja zaradi ene korone ne bo prikrajšana za igro in zimske radosti pa če pomre pol Slovenije in gospodarsko propademo. Je namreč že pripravljen v naprej krivec: Janša! Oz. če bi bili na oblasti levi, pa tisti levaki komunistični!

Ljudje se prosto srečujejo, pogovarjajo, brez distance, brez mask.

Veliko delodajalcem se je*e za ukrepe. Saj so tudi na tem forumu nekateri tozadevno povedali svoje.

Soseda srečam na stopnišču in mi ima nekaj za povedati. Jaz imam masko, on ne. Ustavi se pol metra pred mano in še med pogovorom rine proti meni, čeprav se mu umikam. Prav kot bi se hotel zalizati! Kot bi se boril zato, da bi mi čimbolj pljuval v obraz! Pa je upokojenec, torej rizčna skupina, ki mu ne bi smelo biti vseeno.

...
...
...



(+9)všeč
redbull8. 12. 2020 13:53:03
z takšnimi ukrepi ali brez njih bi bil isti šmorn. Okužbe so v vsakem primeru in prinašajo se bolj ali manj iz zdravstvenih domov. Domi za ostarele so zato vsi pozitivni, ker jih veliko pride iz bolnice tja in zato se vsi okužijo, logično kot pasulj, povrh pa še kakšno zdravstveno osebje dela z pozitivnimi znaki.
Primer: kolega doma iz sosednje vasi dela od doma, praktično nikamor ne gre(ima malega otroka). Za otroka je moral po nekaj v zdravstveni dom, naslednji dan dobi vročino, seveda je pozitiven. Tako, da tisti ki misli, da maska pomaga mu žal ni pomoči. Nosimo jo, tudi sam, ampak bolj ali manj zato ker sebe prepričujem, da pomaga. Na vasi pri sprehajanju, teku(alsfalt, gozdne površine) pa ni varijante da bi nosil masko
(+4)všeč
ppegan8. 12. 2020 14:03:49
VanSims, ajoj, ti pa si en negativc ane zmeden Vlada je imela pol leta časa, da se pripravi na drugi val, ki so ga napovedovali že spomladi. In kaj je v tem času naredila?? Nič, popolnoma nič. Daj si še enkrat preberi osrednji odstavek od Vasje, nato pa komentiraj.
Dost mi je, da sem kriva za nekaj, kar nisem!! Res mi je dovolj! Spoštujem ukrepe, kot vidim v svoji okolici in trgovinah, jih tudi drugi, vsaj v večini, pa sem še vedno kriva, da stanje v državi ni boljše?? Praviš ljudje ne spoštujejo ukrepov. Verjamem, da jim manjšina res ne, ampak ta manjšina ni odgovorna, da se stanje ne izboljša, ne more bit. Večina jih spoštuje, ker se bojijo kazni oz. vedo, da si kazni ne morejo privoščit. Seveda najlažje je ljudstvo okrivit, še posebej, kadar je na čelu nesposobna vlada, saj jim drugega ne preostane.
Še Počivavšek, pa je glih tko en pajac, kot vsi ostali pajaci v vladi, je dojel, da ukrepi niso ustrezni in da morajo spremenit vladno strategijo. A bejž bejž, ne ga srat!! Pa žal JJ ne morem pustit, saj je on odgovoren za vse, kar se trenutno dogaja. In on vsekakor ni dober človek, še manj pa dela za dobro ljudi! Kako si lahko tako zaslepljen? Razumem, da si fan, ampak ne moreš pa bit tako zaslepljen glede na to, kaj dnevno objavlja in kakšne tip ven meče. A si ti tud Trampu čestital še pred uradnimi rezultati, pa novinarke javno zmerjal s prostitutkam, pa bil v zaporu?? Res vas ne razumem. Kako mu lahko vse to spregledate, ga celo zagovarjate in ga mate za fest človeka???
(+11)všeč
MitjaBelak8. 12. 2020 14:17:00
Bravo ppegan, kapo dol.
Sinoči ob 22.05 je bila zelo dobra oddaja na slo2.
Propaganda - oblikovanje soglasja. Vredno ogleda.
(+5)všeč
VanSims8. 12. 2020 14:28:35
Kdo je zdaj negativec, @ppegan?

"Verjamem, da jim manjšina res ne, ampak ta manjšina ni odgovorna, da se stanje ne izboljša, ne more bit."

Točno ta manjšina je najbolj odgovorna! Lahko še vsi tako spoštujemo pa zaradi 10-20 odstotkov bo tako kot je. Večajo se številke sicer ne, a stagniramo pa. Ja, točno zaradi te manjšine!

Lahko jaz še tako nosim masko in ščitim druge, se mi pa en cepec nalepi na faco pa ga dobim. Podobno kot na cesti lahko še tako spoštuješ predpise pa se bo en pijanec ali en divjak zaletel vate pa ... ne bi dalje. 80-90 % se nas pa drži predpisov. Le zakaj je potem toliko nesreč? Janša kriv?

Verjamem, da spoštuješ ukrepe, jaz jih tudi kolikor morem, že zaradi sebe.

Vlada ima napake, tudi leva bi jih imela a njim bi bilo pa oproščeno ane?

In tukaj je še en komunikacijski feler te vlade. Igra na strune uvidevnosti do drugih. Zaradi drugih spoštujte ukrepe! Pa kje boš ti slovenčka, vase zagledanega, egoističnega v to prepričal! Sebi lahko škodiš z neupoštevanjem, sebe ogrožaš! To bi morali reči! Največ lahko vsak sam zase naredi!

"Razumem, da si fan, ampak ne moreš pa bit tako zaslepljen glede na to, kaj dnevno objavlja in kakšne tip ven meče. A si ti tud Trampu čestital še pred uradnimi rezultati, pa novinarke javno zmerjal s prostitutkam, pa bil v zaporu?? Res vas ne razumem. Kako mu lahko vse to spregledate, ga celo zagovarjate in ga mate za fest človeka???"

Zgornji Janševi felerji so zelo povezani s temi ukrepi in situacijo, ane? Nisem noben slep privrženec. Kritiziram leve in kritiziram desne kadar je treba.

Ukrepi so pravilno naravnani, kaki so celo odveč ampak kriv je točno tisti odstotek za katerega praviš da ni.
(+8)všeč
korl8. 12. 2020 14:40:59
Vansims, ti zagotovo nisi slep privrženec levih ali desnih. Si pa šolski primerek aparatčika iz javne uprave, ki se drži pravil, pa če so še tako skregana s pametjo.
Kar povej kje si zaposlen, če upaš....
(+12)všeč
Page:123...3233343536...371372373
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies