Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
Forums / Slovenija / General talks / Turnc - pomoč pri orientaciji

Turnc - pomoč pri orientaciji

Print
vrh12314. 09. 2019 14:33:39
Pozdravljeni,

danes sva z očetom plezala na Turncu. Tudi s pomočjo športnoplezalnega vodnika se mi ni uspelo orientirati, v katerem sektorju pravzaprav plezava. Mislim, da ni potrebno dodati, da sva novinca.

Mi lahko kdo zaupa, kako se reče sektorju, kjer je klopca in ki je najbližji parkirišču (no, ni ravno parkirišče, pa verjetno veste, kaj imam v mislih), s katerega se gre na Grmado prek Pogačnikove poti? Torej s parkirišča gremo proti Pogačnikovi, nato zavijemo po široki poti desno in hodimo do klopce na naši levi.

Plezala sva tam in pa eno skalo (sektor?) levo, torej na zunanji strani skale, kjer so v notranjosti speljane stopničke (Pogačnikova).

V naprej se zahvaljujem za vso pomoč.
všeč
Lamps14. 09. 2019 20:39:54
Morda še ne poznaš in ti bo pomagalo...

http://www.plezanje.net/climbing/db/showCrag.asp?crag=638

Na pamet bi rekel, da sta bila v sektorju Pod Westrovo potjo ali pa v Malem turncu(ena izmed smeri vodi na vrh stolpa ob Pogačnikovi poti).
všeč
nenap14. 09. 2019 20:57:05

Garderoba nasmeh Lp N




(+2)všeč
Macesna14. 09. 2019 21:25:18
Živjo,

sektor s klopco je Garderoba, skala levo, ki jo omenjaš, pa je Mali Turnc.
Fajn plezajta, lp
(+1)všeč
vrh12315. 09. 2019 11:25:15
Odlično, hvala vam za vso pomoč.

Po izgledu skale se mi je zdelo, da gre za Garderobo, vendar nisem bil prepričan, ker sem mislil, da se celotno plezališče ne razteza toliko v levo, ampak da se tam pri Pogačnikovi šele začne s sektorjem A.

V športnoplezalnem vodniku so sektorji A (Pod Westrovo potjo), B (Kovačev turnc) in C (Ačkov turnc) skupaj, potem je pa precejšen razmik med C in pa D, E, F ter G (ki so spet blizu).

Mi kdo zaupa, kako se pride do sektorjev A, B in C? Se tam, kjer bi po stopnicah vstopili v Pogačnikovo, zavije levo (bila je neka potka, vendar zaraščena) ali pa je treba po asvaltirani cesti do gostilne Kovač oz. začetka Westrove in tam nekje desno ali kaj podobnega?

Pa še zadnje vprašanje, ker si ne predstavljam čisto, kako daleč se razteza celotno plezališče: kako daleč je J (Beli raz), zadnji sektor, ki se nahaja skrajno desno?

Če po široki poti, po kateri se pride do Garderobe na levo, nadaljujemo naravnost, pridemo do neke koče oz. do nekega prostora za najem (zraven mreža za odbojko, če se ne motim). Če je koča na desni, se na levi, v kolikor me spomin ne vara, odpira melišče oz. ponovno nahajajo skale. Je Beli raz že tam nekje ali je treba še naprej? Si ne predstavljam glede na skico v športnoplezalnem vodniku.

Hvala za tako hiter in dober odziv.

Lep pozdrav
všeč
Macesna17. 09. 2019 23:38:07
Živjo,

ja, skica v vodniku je zelo simbolična, moraš kar sam najti ...
Do sektorjev B in C prideš prav z začetka Pogačnikove - tam, kjer je na drevesu rdeča planinska tabla z imenom poti, se v levo odcepi slabša, zaraščena potka, ves čas prečno in kar daleč. Pri sektorju A sicer še nisem bila, verjetno pa nadaljuješ v isti smeri.

Do Velikega Turnca (zanimivo je od zadaj splezati na sam stolp, impozantno, 4a, na vrhu veriga) in do Belega raza se res pride z melišča, ki ga omenjaš. Je pa več stezic in moraš prvič morda malo poiskati. Vel. Turnc je približno naravnost gor, sektor Beli raz pa malo gor, potem pa po prečni stezi v desno in spet rahlo gor.

Me zanima, kaj vama bo najbolj všeč. Nekateri sektorji so prav luštni, drugi malo manj. Ponekod so novi svedrovci, drugod pa še stari (samo v opozorilo). Beli raz je, če se prav spomnim, kar nov, enako seveda Garderoba.

Srečno in fajn se imejta.
(+1)všeč
jax18. 09. 2019 14:52:47
Sicer pa so moje izkušnje, da s Turncem nima smisla preveč izgubljat časa. Obupno opremljeno, zlizano, čudni dostopi, grda vznožnja smeri ... Raje kam drugam.
(+4)všeč
Climber9118. 09. 2019 16:54:48
Se strinjam z jaxom. Meni je Turnc obupen. Predvidevam da si začetnik, priporočam Preddvor, lušne smeri, šalce jezik
(+1)všeč
Climber9118. 09. 2019 17:00:01
Glede Belega raza pa - tam, kjer je ta lesena koča, to je piknik plac. Od tam nadaljujes mimo enega večjega balvana in hodiš še kakšne 10 minut po gozdu po slabši, ampak vidni stezici. Beli raz je čisto na koncu. Od tega melišča, ki ga omenjaš, greš desno.
(+1)všeč
Zebdi19. 09. 2019 08:32:10
Mah, Turnc je pač Turnc, ampak tudi Preddvor ni nek presežek. Plezat se da pa v obeh velik nasmeh
(+3)všeč
vrh12319. 09. 2019 21:05:19
@Climber91 - Vem, kje je balvan. Torej ga zaobidem po desni in nadaljujem v smeri gozda.

@Macesna - Se kaj spomniš, je bila tista stezica kolikor toliko varna? Sicer mi hribolazenje sploh ni tuje, vendar nimam nobenih alpinističnih veščin, da bi si sam omislil neko varovanje na bolj strmih predelih. Skratka: ja, tej potki sem sledil, vendar je postajala čedalje bolj ozka, zaraščena in na levi prepadna, tako da sem se raje obrnil in šel nazaj. Mislim, da bi se zdrs tam zelo slabo končal. Je v tvojem spominu pot do sektorjev B in C pač taka?

In pa vsem: katere od sektorjev v Turncu bi označili kot najbolj prijazne? V mislih imam predvsem kolikor toliko normalen pristop in pa udoben kotiček za varovanje. Na notranji strani Malega turnca recimo ne mislim plezati, ker je neprijetno varovati na tistih stopnicah in je vse skupaj temačno ter kar malo klavstrofobično.

Skratka, kateri sektorji so najmanj podobni omenjeni notranji strani Malega Turnca in recimo najbolj podobni Garderobi? nasmeh

In ja, Turnc deluje precej zanemarjeno, pa mi je prav zato všeč. Ker ni urejenega parkirišča in ker je nepregledno, tudi ljudi ni. nasmeh

Je pa treba paziti. Že v Garderobi recimo skrajno leva kratka smer (Silvotova, 4b, 8m) nima spodobnega sidrišča. Gre za tanko vrvico, zavezano okoli drevesa in še neko preperelo vrv, ki drži vse skupaj. Tistemu nikakor nisem zaupal lastne teže, tako da sem se vpel, potem pa vseeno splezal dol.

Najlepša hvala še enkrat, zelo ste prijazni, informacije pa na tej točki zelo prav pridejo.
všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies