Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Cepljenje proti klopom - Forum

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski Forum New thread search
list of forums / Slovenia / Splošni pogovori / cepljenje proti klopom
 Cepljenje proti klopom
16.4.2018 - Loerst
Pozdrav vsem,

ko sem šel včeraj na krajši sprehod po gozdu sem v eni sami uri na sebi "nabral" kar tri klope. Pa mi je dalo misliti...

Kaj menite, se ima morda smisel cepiti proti klopnim boleznim? Menda so predvsem gorenjski klopi med bolj kužnimi v Evropi. Visokogorje sicer ni nevarno, problem je sprehajanje po gozdovih.


Lisica     
16.4.2018
jaz sem imela cez vikend 5 klopov. Pa to niso bili moji prvi letos. Morala bi iti po obnovitveno dozo cepiva po 5 letih (letos) pa je sedaj prepozno. To lahko naredim tudi kasneje, ne komplicirajo ce kako leto zamudis.

Cepljenje je smiselno vendar se lahko cepis samo proti KME pa se to ne vsem vrstam. Za borelijo in vse ostalo kar klopi prenasajo pa cepljenja ni. Po mojem je to cepljenje ok saj so posledice KME hujse kot posledice cepljenja. zadrega

Mislim da je letos leto klopov.
lino     
16.4.2018
Bil sem na infekcijski kliniki v Ljubljani. Moja soseda v bolniški sobi sta zbolela za klopnim meningitisom. To je tako strašna in grozljiva bolezen, da ni dileme cepiti ali ne cepiti. Če ne bi vedel za bolezen obeh sosedov, bi rekel, da sta nepoboljšljiva in kronična lažnivca. Sploh nista razlikovala kaj je resničnost in kaj fantazija.
Meningitis se kaže z vročino, glavobolom, bruhanjem. Če se meningitisu pridruži še encefalitis, se lahko pojavijo še zaspanost, tremor rok ali jezika, lahko tudi hujše motnje zavesti, govora, ravotežja, vedenjske motnje, motnje v delovanju vegetativnega živčevja. Če je prizadeta tudi hrbtenjača, lahko pride do omrtvelosti (parez) ali ohromitev različnih mišičnih skupin, predvsem mišic ramenskega obroča in predela kolkov ter proksimalnih mišic zgornjih in spodnjih udov. Pareze se pojavljajo asimetrično in se slabo popravljajo ter pogosto povzročajo trajno invalidnost. Če so prizadete tudi dihalne mišice, je potrebno umetno predihavanje in ti bolniki ostanejo pogosto vezani na pomoč ventilatorja do konca življenja.
jbs     
16.4.2018
Mi smo vsi precepljeni, dva odrasla in trije otroci. Otroci so cepljeni od drugega leta naprej. Pri cepljenju, razen kakšen dan trajajoče boleče roke, nobenih težav.
Sam sem imel lani gotovo 100 klopov, po enem potepu po polhograjcih sem jih naštel 15. Letos mi je zaenkrat uspelo še brez, so jih pa tamali že nekaj imeli.
Skratka, cepljenje toplo priporočam.
Za borelijo sicer res ni cepiva, vendar zanjo obstajajo antibiotiki.
VanSims     
16.4.2018
Proti klopnemu meningitisu se seveda ni napačno cepiti. Ampak vseeno se mi zdi da ga v želji prodati čimveč cepiva, preveč poudarjajo na račun borelioze.

Tudi borelioza je grozna bolezen. Zato se je po vsakem izletu potrebno pregledati. Jaz sem tako že kar nekaj klopov odkril a vendar se mi je pri enem pred dvemi leti že začela delati rdečica in kolobar. Zdravnica mi je dala antibiotike in je bilo potem dobro.

Druga faza se zdravi že z antibiotiki v žilo, do tretje pa bog ne daj da pride. Hude zdravstvene težave lahko trajajo do konca življenja čeprav direktno smrtna ni.
You must be logged in to post a message:
Uporabniško ime:
Password:
Remember me:
If you don't have a User Name or Password, you must first register as a New User here
 
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing