Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Planinski čevlji

Print
zokipoki2. 12. 2020 12:41:19
Jaz imam s Planiko zaenkrat dobre izkušnje. Nosim jih povsod in pašejo mi na nogo. S podjetjem sem bil v kontaktu le enkrat, ko sem rabil nov vložek za čevlje. Brez vprašanj so mi poslali dva para zastonj.

To je moja izkušnja.
(+1)všeč
ppegan2. 12. 2020 14:58:46
Planika že vsaj 15 let ni več to, kar je bila, žal. Njihove čevlje sem nosila 10 let nazaj, sedaj pa že kar nekaj let uporabljam Salewo, ker mi super pašejo na nogo. Z novimi čevlji grem lahko na celodnevno turo pa vem, da ne bom pridelala niti enega žulja. Jih pa znucam v enem letu, mogoče zdržijo leto in pol, nato jih uporabljam za sprehode s psi. Pred Salewo sem imela non stop težave z žulji, tudi v Planikinih čevljih.
Jaz imam pa take izkušnje z reklamacijo - pri Salewi se mi je po parih turah odlepil podplat na peti. Čevlje sem nesla nazaj v trgovin, jih reklamirala in takoj dobila nove čevlje, saj je šlo za očitno napako proizvajalca. Pač sem naletela na slab par čevljev. Ker sem dobila nov par, se zaradi tega nisem kaj dosti sekirala nasmeh
(+1)všeč
TamaraTP3. 12. 2020 10:05:08
Vik, ne nabijaj (za Alpina Lhotse)! Po prvi zimski turi, vzpon po grapi na Vrtačo, je odstopila guma okoli čevlja. Dvomim v tvojo trditev. Sploh pa glede na tvoje prispevke na tem forumu. zmeden
všeč
djimuzl3. 12. 2020 10:17:43
Jaz uporabljam Lhotse (samo pozimi) že šest let, brez problemov.
(+2)všeč
zokipoki3. 12. 2020 14:11:22
Vsak ima videti različne izkušnje s čevlji, kar je super, različne noge, različni čevlj. nasmeh
3.12.20201
(+2)všeč
Ki925. 12. 2020 07:19:43
Pozdravljeni vsi skupaj. Glede na to, da so v tem casu zaprte trgovine oz. se cevljev ne da poskusat bi tule prosil za pomoc.
Za pozimi (po snegu) sem dobil Alpina Nuptse st. 42. Velikost moje noge je 42, torej vse cevlje za normalno rabo nosim +42,5 ali 43. Cevelj me je na prvi resni turi mocno ozulil, ter onemogocal kaksno gibanje prstov. Nato sem vzel vlozke ven ter z potem hodil ok, vendar sem vseno dobil zulj na prstu.
Priporocate nakup cevlja st. 42,5 ali 43?
Hvala, lp
všeč
dprapr25. 12. 2020 08:31:28
Poskusi najprej z 42,5. Še vedno jih lahko vrneš in vzameš druge. Sedaj je to zelo enostavno. Plačaš samo poštnino za vrnitev čevljev.
všeč
Ki925. 12. 2020 12:27:56
Koliko večji pa realno mora biti čevelj od št. noge?
všeč
darinka425. 12. 2020 12:58:19
Jaz si vedno kupim številko večje. Sploh zaradi hoje navzdol je dobro.
všeč
Janezs25. 12. 2020 13:05:02
Vsi ste odrasle osebe in bi si glede na uporabo, morali znati kupit opremo za lastno uporabo. Včasih dobim občutek, ko berem kometarje, da eni iz dolg časa in hvale, da kupujete novo opremo, pač sprašujete zato, da se pohvalite in malo klepetate. Če vas je čevelj užulil, je potrebno ugotoviti vzrok, zakaj je do tega prišlo, zelo pomembno je tudi mesto ožuljka, ( spredaj , zadaj, na podplatu, ali na strani. Čevelj mora biti dovolj velik, da pri hoji navzdol ne nabijamo prstov. Mora pa biti tudi dovolj trdno zavezan. Torej, za hojo v hrib lahko vezalke popustimo, ampak ne toliko, da noga preveč "hodi " v čevlju, fasali bomo ožulek na peti. Pomembno je tudi vzdrževanje čevljev. Jaz vsako novo obutev premažem z čebeljem vosku, to še naredim pozneje po potrebi. Tudi meni se je zgodilo, da sem zimskem času zgubil podplat ( Mamut ). V zimskem času ne pustimo mokrih čevljev v avtu, da zmrzne usnje. Tako kot čevelj, so pomembne tudi nogavice, jaz nosim 8 parov Kilimanjaro. Za dolge ture (hoje več kot deset ur skupaj brez postanka ) jih tudi obrnem, levo na desno nogo in obratno. Te nogavice so zelo opremiljive, zato imam zgornji rob prerezan z škarjem, večkrat si zgornji rob med hojo potisnem navzdol ali na vzgor, drugače nastane obroč na nogi. Torej bodite pozorni pri hoji, kaj se dogaja z nogami, ko nekaj začutite ukrepajte takoj, tako boste prišli do željenega cilja. Sam uporabljam nekje 5 do 8 parov obuje, različnih firm. Obujem, kar rabim tisti dan, če grem za dva dni ali več, potem je nekaj obuje v avto, ki me spremlja. Zame je pomembno, da je čevelj spredaj čim bolj širok, št. pa 46,5. Podplat, da ne drsi na mokrem kamnu, moramo vedet ,da tudi vsak, Vibram ne velja.(zmes plastike in gume ) Pa lp. ( levo nogo imam za 5 mm večjo od desne) zato vedno pomerjam le levi čevelj.



(+6)všeč
p1j4vk48. 03. 2021 14:54:07
Pozdravljeni, kupil sem čevlje Aplina MID 690-Z2
https://www.alpinashop.si/p2-30-16301/pohodna-obutev/pohodna-obutev/prima-mid-690z2.
V trgovini so bili super. Raje sem vzel te, ker so mi bili Tibet preveč trdi. Prvič sem jih obul pred 14 dnevi za na Krim. Problem je, da me po določenem času (1h hoje) začneta izjemno boleti obe golenčni kosti -> Predel, kjer se čevelj konča. Bolj me boli fibula -> takoj nad gležnjem. Komaj sem prišel do vrha. Na vrhu sem jih moral odvezati in popolnoma popolnoma razvezan priti nazaj dol. Sem si mislil, da niso razhojeni in da bo kmalu bolje. Nekaj dni sem imel rahle modrice. V soboto sem jih obul drugič -> na Polhograjsko Grmado. Enaka zgodba, pridem do vrha, me kosti na obeh nogah tako bolijo, da se moram čevelj čisto odvezati in da plavam v njem. Edino tako lahko pridem dol. Ko smo prišli dol do avta, sem se obul v tekaške superge in se počutil kot nov. Šli smo še na Sveti Lovrenc, kamor sem hodil za lahkoto. Samo da se nič ne dotika kosti. Sedaj pa spet modrice. Kaj delam narobe? Ne bi rad obupal nad čevlji. Eni pravijo, da mi pač ne pašejo visoki in da bom moral vedno nostiti samo nizke. Da me nikdar sploh ne bi smelo boleti. Ali preveč zategnem, da je noga notri fiksirana? Bi moral imeti debelejše nogavice (sedaj Alpina pohodne Titanium)? Se bodo čevlji razhodili? Hvala vsem
(+1)všeč
Janezs11. 03. 2021 15:40:30
Čevljev ne poznam, če je možno trdo zaveži na nart, obroč ali zgornji del čevlja imej na rahlo zavezano, tako, da ne boš čutil bolečine. Pomagalo bi tudi, da čevelj malo namažeš z voskom, da bo zgornji rob malo mehkejši. Rešitev je še v visokih, debelih nogavicah, ( čevelj mora biti dovolj velik ).
Mogoče, pa tudi tvoja hoja ni primerna, visoki oboji. Pri visoki oboji noga ostaja v gležnju nekoliko bolj pri miru, ( manj gibljiva ), kot pri nizki oboji. Poskusi z marsičem, tudi da odrežeš dodatne nogavice in samo zgornji del nogavic dodatno obuješ- založiš na bolečo mesto. Ostane ti še dolgo privajanje, da se čevelj prilagodi tvoji nogi in, da se noga- bolečina privadi in počasi umakne.
(+2)všeč
exwannabe11. 03. 2021 16:15:57
Pred mnogimi leti sem imel z drugo firmo čevljev podobno izkušnjo. Sicer ne tako hudo kot ti opisuješ. Pomagalo je, da na začetku nikoli nisem čevljev zavezoval do vrha, torej zadnji ali zadnja dva "kaveljčka" izpustiš. In drugo, da za vzpon nikoli ne zateguješ čevljev "na žive in mrtve" ampak relativno lahkotno in jih potem na vrhu bolj zategneš za spust. Čez čas se bodo pa itak oblikovali po tvoji nogi.
(+1)všeč
dprapr11. 03. 2021 17:31:20
“Ostane ti še dolgo privajanje, da se čevelj prilagodi tvoji nogi in, da se noga- bolečina privadi in počasi umakne.”

Ta je pa svetovna.nasmeh
Vrži jih v kanto.
(+4)všeč
sla11. 03. 2021 17:39:01
Pred precej leti sem imela enako težavo. Potem pa sem čevlje nesla k čevljarju in rekla, da naj rob odreže za 2 do 3 cm. Potem pa so bili čevlji uporabni, dokler niso razpadli velik nasmeh.
(+2)všeč
Hribolaznik11. 03. 2021 22:40:37
Potrebno je razbiti 2 mita:
-- čevlji morajo biti visoki, čez gleženj. Niti slučajno ne drži. Če se gibljete hitro in lahkotno so nizki čevlji idealni. Za lahkoten tek navzdol: nizki čevlji super. Za težko, počasno hojo po hribu navzdol s težkimi nahrbtniki pa pridejo do izraza visoki čevlji;
-- čevlji morajo biti udobni. Niti slučajno. Saj ne gremo na 10-urno turo zato, da nam bo udobno. Dobri kvalitetni čevlji za visokogorje so vse prej kot udobni. Morajo biti dovolj trdi, da se ob straneh ne trgajo ob skale in podplat se ne sme pregibati, saj edino tako zdrži vse te enormne pritiske;

PS
Če ste že opazili kdaj profi alpiniste, na poti navzgor nosijo udobne nizke pohodne čevlje, na rucaku pa imajo obešene trde visoke gojzarje za v skale ali sneg....
Če ste kdaj videli jadralne padalce: 3-tisočaka obdelajo kar v nizkih pohodnih čevljih, dol pa se itak spustijo s padalom...

(+1)všeč
turbo12. 03. 2021 06:58:02
Čevlji MORAJO BITI UDOBNI, četudi gremo na več kot deseturno turo. Po vsaki turi, naj bo izlet ali celodnevno visokogorje, je stopalo lahko samo utrujeno in vlažno, nikakor razbolelo, obtolčeno ali bog ne daj ožuljeno. V gore se hodi uživat, na deset in več urne ture se gre zaradi užitka, veselja, radosti, zato MORA BITI OBUTEV UDOBNA. Kvalitetni čevlji za visokogorje SO UDOBNI, LAHKI IN SORAZMERNO "MEHKI", manj udobni so kvečjemu "zimski" čevlji, predvsem zaradi teže in robustnega, trdega podplata, ki je potreben za namestitev avtomatskih derez.

Profi alpinisti, recimo gorski vodniki in gorski reševalci, NIKOLI ne nosijo trdih visokih gojzarjev, obešenih na nahrbtnik. Že nekaj deset let ne. Sedaj uporabljajo LAHKE in UDOBNE gojzarje, primerne za namestitev polavtomatskih derez. Včasih, daleč daleč nazaj, so težke gojzarje res obesili na nahrbtnik, ko so obuli plezalnike in se lotili pleze (strokovnjak za plus prvo težavnostno stopnjo bi rekel plezačine). Še raje, kot obesili na nahrbtnik, pa so jih skrili nekje pod steno. Danes pa se večinoma uporablja nizke čevlje za dostop pod steno (approach), potem pa se jih zamenja s plezalniki.

V 45 letih zahajanja v gore, kako leto gor ali dol, sem samo enkrat (ENKRAT !) moral zavreči nove gojzarje, ker me je po uri hoje bolel in pekel podplat. Ne prej, ne kasneje, z več desetimi gojzarji - zimskimi, letnimi, celoletnimi, dvojnimi (plastika), visokimi, srednje visokimi in nizkimi, nobenih težav. Eni so bili bolj, drugi nekaj manj udobni, eni težji, drugi lažji, a prav vsi od prvih do zadnjih, z eno izjemo, so služili svojemu namenu - UDOBNI in VARNI hoji v gore.
(+9)všeč
jax12. 03. 2021 07:57:47
Profi alpinisti, recimo gorski vodniki in gorski reševalci, NIKOLI ne nosijo trdih visokih gojzarjev, obešenih na nahrbtnik. Že nekaj deset let ne. Sedaj uporabljajo LAHKE in UDOBNE gojzarje, primerne za namestitev polavtomatskih derez. Včasih, daleč daleč nazaj, so težke gojzarje res obesili na nahrbtnik, ko so obuli plezalnike in se lotili pleze (strokovnjak za plus prvo težavnostno stopnjo bi rekel plezačine). Še raje, kot obesili na nahrbtnik, pa so jih skrili nekje pod steno. Danes pa se večinoma uporablja nizke čevlje za dostop pod steno (approach), potem pa se jih zamenja s plezalniki.

Iskreno povedano, po mojih (sicer skromnih) izkušnjah je npr. na poletnih ledeniških turah uporaba approach čevljev za dostope do koč in nato nošenje zimskih čevljev v nahrbtniku kar pogosta. Ko sem šel na Dent d'Hérens (z vodnikom), mislim da sem bil tam edini, ki sem bil že na dostopu do koče v zimskih gojzarjih.
V kopni steni pa seveda drži, kar si napisal. Tam se uporabljajo plezalniki, za dostope pa tisto, kar pač pride pod roko - lahko tudi tekaški copati.
(+1)všeč
ppegan12. 03. 2021 08:14:59
Pa niti nima veze, kaj kdo nosi, važno je, da so čevlji udobni in da jih lahko nosimo cel dan brez težav, kot je zapisal že Bojan. Meni so rekli, da moram kupit take čevlje, da po celodnevni turi niti ne bom vedela, da jih nosim. In dejansko sem take tudi dobila, visoke gojzarje, ki so lahki in udobni. Torej to, da se moraš privaditi na bolečino, sploh ne drži. Če ti čevlji povzročajo tako bolečino, jih zamenjaj, saj po 10 urah v njih ne boš več sposoben hodit. Pri tako bogatem izboru firm in modelov to verjetno ne bo težko. Pojdi v specializirano trgovino s planinsko obutvijo, kjer ti bodo znali svetovat glede pravih čevljev. Logično je, da vsak čevelj ne paše vsakomur.
Poznam veliko ljudi, ki nosi La Sportiva čevlje, ki pa meni zaradi tega, ker so tako trdi in robustni ne ogovarjajo. Letos sem zaradi tega pri krajšem sestopu poleg bolečine pridelala še črn noht in sem si rekla, tako pa ne gre, da po eni uri sestopa skoraj ne morem več hodit. In sem jih zamenjala za model, ki mi ustreza in sedaj spet lahko hodim po hribih brez bolečin nasmeh
Moji novi čeveljci :)1
(+2)všeč
Page:123...8283848586878889
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies