Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Planinski čevlji

Print
firealarm23. 11. 2009 21:10:12
Lep pozdrav.

Kupujem nove čevlje in se odločam med

La sportiva Nepal EVO Gtx
La sportiva Karakorum Pro Gtx
Asolo BROAD PEAK GV
Asolo LHOTSE GV

Rabil bi nasvet, če je primerno nositi Nepal EVO tudi poleti v visokogorja (za nabiranje borovnic odpadejo nasmeh) ali so pač pretopli in pretogi?

Pomeril sem La sportiva čevelj in mi odlično pade na nogo, Asolo čevelj pa mislim pomeriti v naslednjih dneh, zato bi mi kakršna koli primerjava, izkušnje ter nasveti prišli zelo prav.
Upam, da sem bil dovolj jasen, če ne pa povejte, da dopolnim. nasmeh

Hvala.

P.S. Čevelj mora biti primeren za avtomatske dereze, saj mislim malo preizkusiti tudi ledno plezanje.
všeč
bridnk23. 11. 2009 21:30:08
La sportiva čevlji so eni izmed boljših na trgu, prvi so zame za poletje vsekakor pregrobi. Važno je da so čevlji udobni, da se v njih dobro počutiš, da so čim lažji,.. poleti ko sem šel na Triglav srečam nekoga, ki je nosil Millet Alpinist GTX velik nasmehzmeden, včeraj na Grintovcu srečam nekoga v plastičnih čevljih, sam sem imel pa poletne gojzarje. Ne moreš se zanašati na mnenja drugih, vsak razmišlja drugače, tvoja noga - tvoj korakmežikanje. Kakorkoli se boš odločil naj ti dobro, predvsem pa varno služijo.
všeč
izigov23. 11. 2009 21:36:34
Hvala za vse napotke.
Na koncu sem kupil Alpina PEAK - to mi je bil edini tip od Alpine, ki mi je ustrezal.
Te sem vzel zato, ker imam tut namen na kak zimski pohod stopiti - možnost avtomatskih direz. Sem pa prezkusil več tipov in proizvajalcev.
Zaenkrat po treh večjih turah - zadovoljen z izbiro.
Lp Izi
všeč
spetovar24. 11. 2009 09:59:14
izigov: Zelo dobra izbira. Sam sem jih probal, so mi zelo pasali, vendar so mi takrat bili malce pretežki. Sem ščasoma ugotovil, da ni problem v čevlju ampak v moji kondicijski pripravljenosti. velik nasmeh Ko bodo ti preveč znošeni, se odločim za Alpino, ker imajo odlično obutev. Ja je res, da je še kaj boljšega na trgu, samo ne za tako ceno.
Veliko udobno prehojenih vrhov ti želim. cool
všeč
spetovar24. 11. 2009 10:10:34
firealarm: Kot ti je napisal bridnk, je tvoja noga in ti boš najbolje vedel, kateri čevelj ti najbolj paše. Kot je že bilo napisano, vzami si čas pri kupovanju, tudi če si 2 uri v trgovini in jih imaš na nogi.
Jaz imam ASOLO BROAD PEAK GV, pa sem zelo zadovoljen z njimi. Lahki, udobni, možnost vsekakršnih derez, dober oprijem, dober sistem zavezovanja (kot že skoraj vsi), vodoodbojnost,... Nočem delati kakršne koli reklame, povem samo svoje mnenje iz prakse. La Sportiva je zelo dober čevelj, vendar meni na nogo ni pasal, ker so ozki, jaz pa s platfusom mežikanje Čevlji se lahko brez problema nosijo poleti, vendar se marsikdo odloči za drugo možnost, ker so težji in obotnejši kot letni. Jaz jih tudi poleti vzamem v visokogorje (ne vedno), ker mi ustreza trd podplat, ko hodiš po kakšnem kamenju ali pa malo poplezuješ (se ne upogiba). Kar se derez tiče, se tudi pozanimaj, saj nekateri nočejo slišati za avtomatske dereze, pač iz kakršnega koli namena. Če je problem avtomatska ali polavtomatska dereza, ne bi smela vplivati na nakup čevlja, saj oboje služi svojemu namenu, teža pa tudi ni taka razlika. Je pri derezah kaj druga bolj važno (cokel). Vsi omenjeni čevlji so primerni za ledno plezanje, ampak tam veliko igra vlogo teža. Zraven tega, pa je glede lednega plezanja potrebno marsikaj druga kot pa samo dober čevelj. Predvsem ni problem v opremi, saj je ta že tako dostopna, ampak v znanju in obveščenosti. Tako. Upam, da sem lahko kaj pomagal. cool
všeč
firealarm24. 11. 2009 15:07:15
bridnk in spetover najlepša hvala za odgovor, saj nočem, da mi nekdo reče tile čevlji so pa odlični pa še firma je taprava, jaz pa hop v trgovino in jih bom kupil. Vem tudi, da neke opazne razlike v sami kvaliteti med obema firmama ni (vsaj jaz je verjetno nisem sposoben zaznati), vendar pa rad zberem čimveč informacij o stvari za katero se zanimam. Točno tako kot si rekel spetovar, sem si že vzel čas in si ga bom še. Vem da je najpomembneje, da čevelj "pade" na nogo, zato pa hodim po trgovinah in probavam čevlje, da se bom na koncu odločil za optimalno rešitev. Moram pa reči, da se dobi na takem forumu precej kvalitetnejše informacije kot pa recimo v nekaterih trgovinah, kjer imaš občutek, da si ne želijo prodati čevlja za cca 300 € (malo za šalo, malo za res).

Kar se pa tiče lednega plezanja, je pa jasno, da ne bom šel v Mojstrano in rekel, dečki omaknite se prihajam, ampak se bom lotil po korakih tako, da bo prav.


lp
všeč
igorf24. 11. 2009 17:16:28
Tudi jaz imam Alpina PEAK že kar nekaj let (že druge) in jih tudi v prihodnje nimam namena zamenjati, razen če ne bodo šli iz proizvodnje. Uporabljam jih tudi poleti za vse večje visokogorske ture. Edino malo slabo stran vidim v tem, da ne zdržijo ravno veliko mokrega.
Moje mnenje (iz "stare šole") je pa predvsem ta:
- Naj bo čevelj visok, s tremi zatiči vezalk, da dobro drži gleženj, dovolj močan in ojačan tudi s strani, po možnosti je dobro da ima gumo, ki se jo da brez težav zamenjati (Peak te sicer nima, vendar jo "STIVALE" v LJ zamenja za boljšo kot je nova za 42 Eur.)
- Sam se izogibam novodobnim "lahkim" čevljem in vedno se je izkazalo za dobro odločitev.

1
2
všeč
firealarm25. 11. 2009 11:18:30
Igorf bi lahko prosim malo argumentiral zadnjo alinejo:

- Sam se izogibam novodobnim "lahkim" čevljem in vedno se je izkazalo za dobro odločitev.


Brez zamere, ampak meni se to sliš kot:
Izogibam se novodobnim avtomobilom s plastičnimi odbijači in prisegam na starejši tip Mercedesa s kovinskimi odbijači. Mi pa vemo, da so novejši avtomobili varnejši tudi zaradi vse te plastike.

lp
všeč
lynx25. 11. 2009 11:36:29
Jaz imam tudi rajši močnejše in na žalost zato težje čevlje. Odlična stabilnost, oklep in pri dobri izbiri tudi vodoodpornost.
všeč
rok8625. 11. 2009 17:35:18
Pa ja ne misliš da ker je čevelj težji in močnejši da imaš boljšo stabilnostzmedenvelik nasmeh dajte ga no srat!!!
všeč
bridnk25. 11. 2009 18:20:17
,...enkrat sem šel na turo z zimskimi gojzarji prav zaradi tega da vidim razliko med letnimi, izkazalo se je za napako, če ni potrebe jih pač ne obujem. za oklep pa je najbolj primeren pancar jezikvelik nasmehzmeden
(+1)všeč
lynx25. 11. 2009 18:39:46
večja stabilnost je zaradi večje togosti, pancarji pa niso primerni za daljše ture v skali. :P
všeč
polh25. 11. 2009 19:15:44
Ko sem že kupil gojzerje, sem kasneje opazil, da se modeli čevljev razlikujejo tudi po globini profila (kar konkretno) na podplatu.

Tako da imajo nekateri modeli občutno daljšo življensko dobo napram drugim, kar se tiče oprijema podplata.
všeč
igorf26. 11. 2009 08:49:49
Igorf bi lahko prosim malo argumentiral zadnjo alinejo:
- Sam se izogibam novodobnim "lahkim" čevljem in vedno se je izkazalo za dobro odločitev.
--------------
Mogoče sem malo nerodno napisal, se opravičujem. Nisem mislil na nove materiale, ampak na tiste lahke čeveljčke, ki jih je v vseh trgovinah vse polno (za tam do 120 Eur), ki nimajo nobene ojačitve, tanek podplat, ipd. Videz je še nekaj, toda konstrukija ni kaj dosti več od močnejše superge. Imam dva znanca, ki sta si s takimi čevlji pri padcu navzdol zlomila gleženj).
všeč
šerpa26. 11. 2009 09:36:34
Ja, vprašanje, če so bile vezalke zategnjene. Marsikje vidim, da hodijo kar z razvezanimi vezalkami oz. nezategnjenimi.Tako ti tudi ne vem kak čevelj ne more veliko pomagati.
všeč
maiden27. 11. 2009 13:11:56
Mi kdo pove kakšna je razlika med Alpina PEAK in
Alpina TETON čevljem? Oba sem držal v roki. TETON je težji in videti dosti bolj robusten, naj pa bi po določenem času prepuščal(kaj to pomeni? Verjetno komot hodiš cel dan po suhem snegu pa bo vse ok?)

Zaenkrat sem oba samo držal v roki, vendar enkrat do konca leta jih nameravam tudi kupiti. Bolj se nagibam h TETONU -predvsem zaradi robustnosti in tega, da naj bi bil bolj topel od PEAKA...

vaše mnenje?
všeč
CAR27. 11. 2009 16:03:42
Tvoje razmišlanje gre v pravo smer ,če se boš tudi dejansko odločil za TETON ti iz lastnih izkušenj NE BO TI ŽAL,jaz jih uporabljam že tretje leto (samo visoko gorje in pozimi)in sem v vsakem pogledu zelo zadovoljen.LP
všeč
viharnik27. 11. 2009 16:29:25
Za zimske razmere in predvsem več dnevne ture v gorah,se najbolje obnese plastika.Jaz Scarpo Vega nosim že deset let,pa še ne kličejo po kakšni obrabljenosti ali zamenjavi.Pri hoji dajejo odlično stransko oporo,klešejo stopinje na trdih snežnih grebenih in dajejo toploto.Na mokrem snegu držijo vlago,notranji čevelj pa je suh in ga lahko praktično uporabimo kot copat v pl.kočah.
všeč
maiden27. 11. 2009 17:18:44
Verjetno bi se ravno tako dalo čevelj "ponucati" tudi poleti?
všeč
viharnik27. 11. 2009 17:45:07
Še preje kot pozimi.
všeč
Page:1234567...878889
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies