Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Nakup plezalnikov za začetnika

Print
neph15. 11. 2010 20:11:17
Prišel sem do točke, ko sem se odločil, da bom kupil svoje prve plezalnike. Na internetu sem sicer prebral nekaj napotkov (večina iz forumov), kateri pa niso enotni. Na kaj naj bom pozoren pri nakupu? Nekateri priporočajo ~številko manjše, drugi ne... Danes sem v Kibubi poskusil dva najbolj poceni modela 1 številko in 1.5 številke manjše, kot imam nogo, pa me je sorazmerno močno tiščalo predvsem na predelu palca. Vem, da se običajno plezalniki raztegnejo za kakšno številko, zato sem v dvomih... Nekateri sicer pravijo, da je za začetek bolje kupiti udobne, torej dovolj velike plezalnike...
všeč
tol15. 11. 2010 20:22:55
Plezam od letošnje pomladi. Toliko za začetek.
velik nasmeh

Plezalnikie bi sam razvrstil na dve kategorije:
-iz umetnega usnja in podobnih materialov, k ise ne raztegnejo, zato kupiš številko plezalnikov, ki je identična tvoji nogi.
- iz naravnega usnja, ki se raztegne, zato kupiš (za začetek) do 1.5 manjšo številko od noge.

Udobnost? Ker začenjaš s plezanjem, kupi osnovni model plezalnikov, torej z neizrazitim palcem in ukrivljenim stopalom. To pa zato ker ne boš na začetku plezal takšnih smeri, da bi potreboval vrhunske plezalnike.

ZA začetek kupi kaj udobnega> primer La sportiva Cliff. Dokaj ugoden in udoben plezalnik, ki je kar priljubljen model. Se pa plezalniki kar raztegnejo. Ampak stvar gre itak takole> si začetnik kupiš udobne plezalnike za lažje smeri in umetno steno. Potem čim več plezaj, plezalnike boš "uničil" in boš na njih menjal gumo, glede na potrebe pa boš kupil boljše tehnične plezalnike za malo težje smeri, stare plezalnike pa uporabljaš lepo za dolge, lažje smeri in za na umetno steno. in tako naprej. POtem boš pa že ita ktako izkušen da boš sam vedel kaj kupiti.
(+1)všeč
aljazek15. 11. 2010 20:29:07
Moji prvi plezalniki so bili triopovi, ki so se res zelo raztegnili in v roku enega leta tudi razpadli. Drugi pa so sedaj la sportiva katana z vezalkami, ki mi super objamejo nogo, dovolj tesni, da lahko stopim na majhne stope in kljub temu udobni za kakšne hribovske smeri. Sam imam tudi raje plezalnike z vezalkami, ker je boljši občutek ter lepše tesno objamejo nogo. cool
všeč
Zebdi15. 11. 2010 21:09:36
Najprej bi bilo dobro vedeti, ali kupuješ plezalnike za hribovske smeri ali pa za športno plezanje.

Glede številk pa takole: nekateri proizvajalci imajo prilagojene številke, drugi ne, nekateri plezalniki se raztegnejo kot žvečilni gumi, drugi spet nič, zato je kakršnokoli posploševanje glede številk precej nenatančno. La Sportiva se raztegne, ravno tako tudi Scarpa, medtem ko se Five Ten ne raztegnejo. Splošno vodilo pa naj ti bo tole: plezalnik naj ti lepo tesno objame nogo, vendar te ne sme tiščati. Pri Sportivi in mogoče tudi Scarpi lahko vzameš pol številke manjše od opisanega stanja, saj se bodo raztegnili, medtem ko pri Five Ten niti ne sanjaj o tem. Poskusi več različnih modelov in se odloči za tistega, ki ti najbolj paše na nogo. Osebno prisegam na ježke, verjetno tudi zaradi tega, ker imam zelo tesne plezalnike in mi ježki omogočajo hitrejše obuvanje/sezuvanje. Nekdo je omenil Katano; meni se to zdi super model tako za začetnike kot tudi za zahtevnejše plezalce. Popularna sta tudi Five Tenova modela Galileo in legendarni Anasazi, zadnje čase pa se uveljavljajo tudi plezalniki Evolv.

Toliko zaenkrat.

Lp,
P.
všeč
JTrogar15. 11. 2010 21:22:23
@neph
nikar kot začetnik ne nasedaj prodajalcem, ki ti ob nakupu povsod pravijo, da kupi manjšo številko plezalnikov. Priporočam ti plezalnike na vezalke in to tako velike, da te ob pomerjanju ne bodo tiščali in to ne glede na material. Predstavljaj si sebe v premajhnih in to v kakšni daljši smeri. Je pravo trpljenje, ob kakšen noht si lahko in še užitka ne bo pravega. Sam v steni plezalke bolj narahlo zavežem, v plezališču pa bolj na knap, saj tam ponavadi plezamo bolj težke in kratke smeri. Mi odlično služijo.
http://www.iglusport.si/plezalniki-cliff-5
Lep pozdrav izpod lepe Mozirske planine, Janez.
1
všeč
neph15. 11. 2010 21:47:06
Plezalnike bom uporabljal predvsem za športno plezanje. Čez zimo planiram na umetni steni, naslednje leto pa na raznih plezališčih (umetna stena mi sicer ni simpatična, se pa zavedam, da je super za učenje osnov pa tudi sicer). Ravno včeraj sem po spletu naključij prvič plezal s sposojenimi plezalniki, pa še to veliko premajhnimi (mislim da 3-4 številke zadrega), tako da imam danes totalno otečene prste in bolečine v petah. Pred tem sem že nekajkrat poskusil plezati s treking čevlji, ker pač nisem imel plezalnikov. Če povzamem vaše nasvete - kupim naj približno v velikosti noge, gledam predvsem na udobnost? Se splača dati že na začetku 20 ali 30eur več ali ne? Recimo sam sem danes predvsem zaradi cenovne ugodnosti preizkušal tole :

http://www.kibuba.com/index.php?&cID=3&scID=23&pID=698

http://www.kibuba.com/index.php?&cID=3&scID=23&pID=705
všeč
Zebdi15. 11. 2010 21:50:37
JTrogar, če bo vzel zelo udobno Kobro, mu bo po peti, šesti smeri prevelika, pri prevelikih mehkih plezalnikih pa znajo prsti trpeti že v smereh z oceno 5a, 5b... Je le bolj udobno plezati s tesno prilegajočimi plezalniki mežikanje Po drugi strani pa, če bo vzel pretesnega Galileota ali pa Anasazi, mu bo za večno ostal pretesen. Niso vsi plezalniki enaki in ne veljajo za vse enaka pravila. Jaz imam recimo nogo 42.5 in mi je idealna Katana 38.5, medtem ko so mi bili Galileo 41.0 premajhni mežikanje

Seveda pa zgoraj našteto velja za športno plezanje in nikakor ne za daljše smeri.
všeč
tol15. 11. 2010 21:51:10
Plezalniki iz naravnega usnja naj bodo vsaj 1.5 številke manjši, ker se raztegnejo. Na začetku malo potrpiš.
Iz umetnega usnja in materiala, ki se pač ne raztegne pa kupi normalno številko.
Dober prispevek na temo plezalnikov
> http://www.podsteno.si/images/userimages/kakkplez.pdf
všeč
neph15. 11. 2010 21:58:11
Kot opažam, ste tudi tukaj precej deljenih mnenj... Mi lahko morda svetujete konkreten model, ki je dobavljiv v trgovini Kibuba ali Iglu šport (ti dve imam na dosegu roke)?
+ ne previsoka cena, po mojem nima smisla odštevati 100eur za prve...
všeč
tol15. 11. 2010 22:00:26
Kupi cliff 5, dober in ugoden plezalnik. Za začetek več kot dovolj. Dobiš v Iglu sportu.
všeč
neph15. 11. 2010 22:09:59
http://www.iglusport.si/plezalniki-stream-velcro

http://www.iglusport.si/plezalniki-moab-go

http://www.iglusport.si/plezalniki-cliff-5

http://www.iglusport.si/?mod=store&action=viewProduct&action_id=3528&language=sl

http://www.kibuba.com/index.php?&cID=3&scID=23&pID=698

http://www.kibuba.com/index.php?&cID=3&scID=23&pID=705

Kaj pa Cobra, ki je nekoliko cenejši? Sicer, kot rečeno, ni mi težko dati 20-30eur več kot je minimalna cena najslabših plezalnikov v omejenih trgovinah, ne bi pa rad po nepotrebnem metal denarja vstran, za praktično enako zadevo... Se torej splača že na začetku malo več investirati?
všeč
tol15. 11. 2010 22:28:46
Moj zadnji komentar> preberi si mojo objavo, ki vsebuje link od društva za razvoj plezalne kulture, ki dodobra svetuje kako kupiti plezalnike.

Potem pojdi v trgovino in kupi tisto kar ti sede na nogo. Takole preko interneta ne gre> preverjeno! Kolega začetnik je kupil plezalnike preko neta v obdobju slabega vremena, pometal stran račun, škatlo itd, po dveh tednih smo šli plezat in v plezališču ugotovi, da ga tako tiščijo, da ne more niti stopit na nogo. Hvala bogu za "dobre" trgovce in so mu zamenjali nerabljene plezalnike vsaj za bone, kljub temu, da ni imel ne računa, ne škatle,...

Pojdi v Iglu, Kibubo, Promontano in pomeri čevlje. Nekih vrhunskih plezalnikov pa ne rabiš. Ko boš splezal vsaj smer z oceno 6 c, potem boš pa itak že sam vedel kaj rabiš mežikanje
všeč
neph15. 11. 2010 22:42:31
Plezalnike ne nameravam naročiti na slepo preko spleta, zgolj za načeloma primerne modele sprašujem, katerih različne številke bom seveda preizkusil v trgovinah. Hvala za nasvete, mi je nekoliko bolj jasno kaj izbrati!
všeč
aljazek15. 11. 2010 22:44:28
Triop Orca sem jaz imel in so se mi po enem letu odprli na večih mestih - tudi na konici. Plezalniki so sicer vredu, se pa zelo raztegnejo po parih smereh. (ko se posušijo, se malce skrčijo, po smerci al pa dveh pa so že preveliki) Guma pa tudi ni tako kvalitetna. Če bi še enkrat kupoval prve, bi si kupil Cliff...

Svojih Katana pa ne zamenjam več :-)
všeč
sla16. 11. 2010 08:05:01
Jaz sem si nazadnje kupila ene plezalke za 50,00 EUR pri Šeliju v Rožni dolini (ne vem, če ima še tam štacuno). Sicer so res zanič in jih uporabljam le za lažje plezanje na umetni steni. Vendar bi bili za enega popolnega začetnika čisto solidni. Šele po določenem času plezanja ugotoviš, kaj je to plezanje, če te to sploh zanima in veseli, in nazadnje, kaj pričakuješ od plezanja in s tem kakšne plezalke potrebuješ. To je tol je v svojem prvem prispevku to dobro napisal.
Nikar na začetku ne kupuj predragih plezalk in sploh ne zelo zavitih, izberi bolj klasične.
(+1)všeč
Zebdi16. 11. 2010 08:08:40
Cobra so ok; so zelo mehke in se precej raztegnejo, ampak guma pa drži kot prilepljena. Meni sicer niso simpatične, ker mi jih je zoprno obuvati, ampak so pa dobre. Z njimi je plezal celo eden izmed finalistov v Kranju mežikanje

Šeli pa še ima trgovino v Rožni, ja. Poglej na www.vengatrgovina.si

Lp.
všeč
Tomažke16. 11. 2010 08:41:08
La sportiva Cobra sem tudi jaz nabavil pred kratkim. Nogo mam 44, kupil sem 42. Prodajalec v Igluju v Btc-ju je rekel, da morajo biti vsaj 2 številki manjše. Nisem jih še veliko uporabljal, tako da upam, da nisem kupil premajhnih. Se strinjam z Zebdijem, da so malo nerodni za obut, zato jih tudi ne sezujem, ko recimo varujem kolega. Zaradi tega pogrešam vezalke. Oprijem je pa res dober.
všeč
neph16. 11. 2010 10:41:30
Najlepša hvala vsem za nasvete!
všeč
viharnik16. 11. 2010 13:11:09
Kot sem opazil,uporabniki plezalk zelo cenijo znamko Five Ten.mežikanje
všeč
JusAvgustin16. 11. 2010 19:47:39
la sportiva for life!mežikanje
Rojstvo plezalke1
všeč
aljazek16. 11. 2010 20:22:15
Hehe, saj res, ti imaš la sportiva tudi zimske nasmeh men tud še najbolj sedejo njihovi modeli
všeč
Page:123
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies