Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Katera rožca je to?

Print
Apolonija5. 08. 2019 22:27:26
Zvonček, dobra si. Tvoji posnetki so zelo lepi. Na 10 je res enokoškasti svinjak (Hypochaeris uniflora)nasmeh Razlike med peresastim in lasuljastim glavincem pa gotovo poznaš.
všeč
Zvonček5. 08. 2019 22:57:38
Apolonija, hvala.
Mogoče bo še koga zanimala preprosta razlaga razlike med peresastim glavincem(Centaurea uniflora nervosa) in lasuljastim glavincem (Centaurea phrygia ssp. pseudophrygia): razen po resicah na ovojkovih listih jih najlaže ločimo po tem, da ima peresasti nerazraslo steblo z enim koškom, lasuljasti pa razraslo steblo, na katerem je več koškov.nasmeh
všeč
velkavrh6. 08. 2019 09:35:17
Zvonček v soboto odhajam v Dolomite -Marmolado -in upam, da bo spet kaj novega.V Dolomitih tudi raste črna murka, pravilno imenovana rhelikanijeva murka.Črne so samo v Skandinaviji. V Dolomitih raste še katera vrsta murk , ki pri nas ne rastejo. V glavnem so svetlejše barve kot rhelikanijeva.Dejansko bi jih ločili samo strokovnjaki.

Kakšno leto nazaj sem se bolj posvečal zvončicam. Tudi v Dolomitih rastejo zvončice , ki pri nas ne rastejo in so po cvetu podobne trebušastim in okroglolistnim. Ločimo jih bolj po listih kot po cvetu.Žal se listi pri tvoji slikci ne vidijo dobro.Zanimivo bi bilo najti vrsto Campanula cenisia.Se pa zvončice tudi križajo.

Kranjski grint raste tudi pri nas ,jaz ga še nisem našel. Je podvrsta sivega grinta.

Apolonija ,slikca od močvirnice bo imela kar pravo poimenovanje.Edino ta močvirnica pri nas je tako bolj kot ne enotno rdeče vijolično obarvana. Navadna ima to sprednje krilce (kot neka perjanica zgleda) belo obarvano.Tisti jeziček ,ki je na sredini te perjanice (ima štiri zobce-je bel in ima rumeno obrobo).Res pa pri točnem določanju močvirnic potrebna dobra slikca samega cveta.V Flori Alpini je do dobro posneto.
všeč
Zvonček6. 08. 2019 15:58:50
Velkavrh, želim ti obilo lepega, sončnega vremena. Jaz sem imela vsak dan dež v obliki ploh ali neviht, ampak dopoldnevi so bili sončninasmeh. Lp
všeč
Guest6. 08. 2019 16:18:50
Morda pride komu prav. Preslikano iz "Rastlinstvo naših gora" - Vlado Ravnik(Ikonografija rastlin Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alp ter Karavank)
(+1)všeč
Apolonija6. 08. 2019 19:00:21
Ti si zlat, goldy, gotovo bo marsikomu prišlo prav.nasmeh
(+1)všeč
darinka47. 08. 2019 07:27:06
Včerajšnje cvetje z mulatjere iz Zadnjice in Kanjavških polic.
zanimiv šopek na poti na mulatjeri na Dolič.1
podobne so zlatemu dimeku.2
zoisove zvončnice. 3
ki rastejo v skalah.4
ob poti čez police5
teh je tudi veliko6
malo višje    v skalah. 7
všeč
velkavrh7. 08. 2019 08:04:58
darinka4 naslikci št. 6 imaš sieberjev repuš.Ta raste takole v skalnih špranjah .Vmes pa je smiljka vsekakor-vprašanje je samo katera.Možnosti je več-pri določanju smiljk nikoli nisem siguren.Listkov ne vidim dobro, ki so nekako odločilni pri določanju ,ne toliko sam cvet, ki včasih malo varira .Skalna ima ozke podolgovate lističe.Lahko je enocvetna-ta ima nekako mandljeve liste.Pri koroški listov dobro ne poznam.Južnoalpska in soška nista , ker imata ti dve smiljki na steblu po več cvetov.

Slikca št. 2-zlati dimek vsekakor ni.Določanje teh dimkov,otavčičev in škržolic je vedno delikatno.Odloča cvet steblo in listi.Vsi me takole vprašajo-kaj pa je ta za en regrat.Vedno jim odgovorim, da so običajno tri možnosti in da se ne znam odločiti.
všeč
dprapr7. 08. 2019 10:22:28
Narava oblikuje po svoje...
1
(+1)všeč
zlatica7. 08. 2019 10:33:19
krasno, dprapr, svojstveno oblikovana blazinica smiljke! Le kje si ujel to lepoto? Je to skrivnost? zmedennasmeh
všeč
dprapr7. 08. 2019 10:43:28
Na grebenu Seraute.nasmeh
všeč
velkavrh7. 08. 2019 12:05:37
dprapr,gre za vrsto smiljke , ki ne raste pri nas-Cerastium pedunculatum. Za to smiljko je značilni , da ima dlačice po listih ,kar je na slikci dobro vidno.Sam cvet nima tako sklenjene cvetne liste kot je značilno za ostale smiljke, kar je tudi dobro vidno.Med temi venčnimi listi(cvetnimi) so zeleni čašni listi, ki pa se komaj vidijo v presledku med venčnimi listi.Pri nas rastočih smiljkah-koroški, skalni, enocvetni,soški venčnih listov ne vidimo. Vidimo jih samo če cvetove obrnemo na glavo.
všeč
dprapr7. 08. 2019 13:35:05
Hvala, me veseli, da sedaj sploh vem, kaj sem slikal tam na grebenu Marmolade.
všeč
zlatica7. 08. 2019 14:56:02
dprapr, hvala za odgovor. Velkavrh jo je določil, jaz pa dodajam še malo slikovnih informacij na to temo. lp http://luirig.altervista.org/flora/taxa/index1.php?scientific-name=cerastium+pedunculatum
všeč
Zvonček7. 08. 2019 21:04:02
Velkavrh, prosim te, da pogledaš še mojo smiljko na sliki 7 z dne 4.8.( pa tudi 6 ), slikani na različnih gorah, vendar obe nad 2700m (ena pod Cimo Vezzano in druga pod vrhom Piz Boe). Če je od drapra Cerastium pedunculatum, potem je lahko tudi moja, vsekakor so imeli listki polno dlačic. Hvala v naprej!

Že dolgo nisem naletela na predalpski petoprstnik, danes me je razveselil ob poti na Prevalo.
predalpski petoprstnik1
rušnata zvončica2
navzkrižnolistni svišč na planini3
všeč
velkavrh8. 08. 2019 06:29:31
Ja,Zvonček z določanjem smiljk je križ. Pomemben za določevanje je cvet, pa še ta večkrat malo varira. Odločilni so listi in koliko cvetov je na steblu. Dlačice niso odločilne .To je samo značilnost posamezne vrste.Verjetno vsi poznamo polsteno smiljko , ji jo gojimo na svojih cvetličnih gredicah-jaz ji pravim kar srebrna smiljka.Njo bomo srečali v naravi redko.Jaz gojim na svojem skalnjaku smiljko iz Vremščice in se razrašča .Zgleda ,da ji paše-nisem jo uspel določiti.Takoimenovanih dolinskih smiljk je cel kup in jih ne ločim.Pravih gorskih pa niti ni veliko-alpska -C.alpinum(kot mejna isto kot trivratna ),trivrata-C. cerastoides(v Flori Alpini omenjena kot mejna vse okoli nas),skalna-C.julicum-rate pri nas in samo še v Avstriji,njivska - C.arvense in njena podvrsta toga smiljka-C.a. subsp strictum,enocvetna-C.uniflorum,koroška -C.carinthiacum subsp.carinthiacum,južnoalpska -C.c. austroalpinum,soška C.subtriflorum,širokolistna -C.latifolium pa naj po Flori alpini sploh naj ne bi rastla pri nas niti, ni mejna.

Tvoja smiljka bo pomojih laičneh videnju kar enocvetna.Raste dejansko na vsem območju Alp.
všeč
zlatica8. 08. 2019 08:33:56
Zvonček, dobro si našla predalpski petoprstnik in rušnato zvončico - ta je meni še posebno draga, tudi doma mi je letos lepo zacvetela, ko pa zagledam navzkrižnolistni svišč, pa vem, da poletje počasi odhaja in se napoveduje jesen.mrk poglednasmeh
všeč
velkavrh8. 08. 2019 10:18:21
Zvončic nimam nič na svojem malem mini skalnjaku. Skalce zanj sem šel iskat kar v kamnolom lehnjaka na Jezersko.Zelo so se razširile ti dve rožce z Vremščice-smiljka in petoprstnik .Petoprstnik je tomassinijev,smiljko pa nisem določil.Lepo mi uspeva še kochov kupljen svišč in tudi rdeč popon ali sončece-kupljen -vzgoje na Nizozemskem.Nek svišč -podoben kochovemu-križanec-kupljen mi je cvetel samo eno leto.V senci sem imel še križanca močvirskega svišča , ki mi je cvetel kar par let. Lepo se je razrastel in tudi lepo cvete planinski popon.

V Flori Alpini so pod Gentiana še sviščevci,čeprav so sviševci zdaj uvrščajo pod Gentinalla.Hoppe -slovenska izdaja 2013 jih že vodi ločeno.

Zanimivo bi bilo v Avstriji najti svišč-Gentiana frigida, ki je večcveten(na vrhu stebla je več velikih cvetov) -je belkast,po sredini venčnega lista je vzdožno ozek pas obarvan zelenkasto.Ta svišč je mejen.

V Dolomitih v Italiji sem pred parimi leti našel Gentiana punctata-pikčasti svišč-podoben po cvetovih našemu panonskemu in še enega -podoben je kochovemu ali clusijevemu-bil pa je drugače obarvan- v Flori Alpini ga ni.
Pikčasti svišč.1
Svišč najden v Dolomitih-Italija.2
všeč
Zvonček8. 08. 2019 10:23:37
Velkavrh, hvala za izčrpen povzetek o vrstah smiljk. Vem, da širokolistna smiljka ne raste pri nas, raste pa v zahodnih Alpah na apnenčastih in dolomitnih tleh. Je podvrsta enocvetne smiljke, prav tako je tudi dolgopecljata smiljka (C. pedunculatom) podvrsta enocvetne smiljke. Tako je vprašanje, ali je draprova smiljka dolgopecljatamežikanje. Ker so smiljke res težko določljive, laiku kot sem jaz, pa še posebno, bom pri moji smiljki ostala kar pri poimenovanju enocvetna smiljka. Lp
všeč
Zvonček8. 08. 2019 10:28:58
Pa še moj pikčasti svišč iz Dolomitov. Bilo ga je celo pobočje in pogled nanj je bil nepopisno lep.
1
všeč
Page:123...330331332333334...439440441
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies