Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Kanjavec

Print
Jaka_N2. 08. 2019 13:43:40
Zelo bom verjel, saj sem že hodil tam, Velska d. je resnično čudovita, sploh jeseni nasmeh
Krožna bi res bila idealna rešitev, a ker imamo malce drugačen plan (spanje na Zasavski, drugi dan po dolini Triglavskih j.), bo pač treba tokrat izbrati eno varianto.. imam pa občutek, da katerakoli že bo, bo super mežikanje
(+3)všeč
brele5. 08. 2019 12:01:09
Čez vikend uspel pohod s pohodniško skupino Štajga na Kanjavec in Veliko špičje.

1. dan: start zjutraj ob treh iz Mislinje, da bi ujeli prvi avtobus ob 5.30 iz Senožete na Planino Blato. Ko prispemo na parkirišče ugotovimo, da gre prvi avtobus šele ob 6.30, za planince vsaj uro prepozno. Ker ni druge, seveda počakamo, plačamo parkirnino (tudi ta je dvakrat dražja kot pa je podatek na internetu). Avtobus je bil že ob šestih poln, počakamo do 6.30 in krenemo, nekaj jih je moralo na avtobusu stati. Malo čez sedmo zjutraj končno začnemo s hojo proti Planini pri Jezeru in od tam naprej Za Kopico do Hribaric. S Hribaric na Kanjavec in potem po drugi poti nazaj in do Prehodavcev, kjer smo imeli rezervirano prenočišče. Večerja, druženje, karte in petje ter potem zaslužen počitek v bivaku, kjer se da odlično spati. V njem smo bili kar pisana druščina Korošcev, Prekmurcev in tudi Hrvatov. Še zadnja pesem, Lahko noč Irena in potem spanje.

2. dan: vstajanje ob pol šestih in ob šestih odhod v dveh skupinah, manjška skupina direktno proti Koči pri Triglavskih jezerih, večja pa na Veliko špičje. Zelo lepa grebenska pot, še enkrat se je potrdilo pravilo, da je pravi vrh tisti, ki je povsem zadnji. Po 2.30 ure prispemo na zelo razgleden vrh, od koder se vidijo skoraj celotni Julijci. Spust proti Dolini sedmerih jezer je bil malo neprijeten, a vseeno smo preživeli. Okrepčilo na Koči pri Triglavskih jezerih in nato čez Štapce do Planine pri Jezeru in naprej na Planino Blato na avtobus. Pol ure pred odhodom busa nas je bilo tam že 35, ko pa smo krenili je prišlo še nekaj zamudnikov, tako da smo se v dolino odpravili povsem polni,vsaj 15 ljudi je moralo stati. Po končani dvodnevni turi je sledila še osvežitev v Bohinjskem jezeru in vožnja proti Koroški.
(+6)všeč
darinka418. 08. 2019 07:14:32
Zadnjica - Dolič- Kanjavec - Hribarice in spust mimo Doliča v Zadnjico.Včerajšnji dan je bil krasen. Na mulatjeri zelo malo pohodnikov. Zgodaj je bilo treba iti od doma, če sva hotela narediti krožno turo. A na vrhu Hribaric sva se odločila za spust na Dolič, namesto čez Prehodavce. In ure so pokazale 25 km hoje in nekaj manj kot 2000 višincev. Na Kanjavcu nas niti ni bilo veliko. Najbrž je bil očak nasproti veliko bolje obiskan. Točno opoldne sva bila na vrhu. In ostala kakšno uro. A je bilo treba sestopiti v dolino.
Jalovec Mangart na obzorju.1
žvižgač v akciji.2
na Doliču.3
še zadnji vzpon 4
Škrlatica   v oblakih.5
6
pozdrav Juretu. Vračal se je s Triglava.  Kar nekaj vrhov bo imel danes.7
še zadnji del do vrha.8
in na vrhu.9
takšen pogled.10
res je razglednik.11
za nama Triglav.12
približan13
in Krn14
tako se je videlo.15
res lepo.16
a je treba iti počasi.17
proti  Doliču.18
tu pa kar dosti pohodnikov. 19
(+5)všeč
LEA ŠTUMBERGER19. 08. 2019 16:13:28
KROŽNA TURA, (malo z zamudo objavljam, upam, da ne bo jeze, 10. avgust) : Zadnjica, Dolič, Kanjavec, Poprovec, Prehodavci, Zadnjica

Preprosto čudovita tura! Sicer malo daljša (cca 12h), ampak razgledi so prečudoviti. Pot pa urejena kot na pisti nasmeh

OPIS POTI IN VEČ FOTOGRAFIJ

1
2
3
4
5
6
7
8
9
(+7)všeč
lilyd1. 09. 2019 21:37:45
Skupina 17 planincev DR MOL pod vodstvom vodnice in dveh pomočnikov, iz Zadnjice po odlični mulateri do Doliča. Pot je lepo speljana, je pa le potrebno premagati 1.500 višincev do koče na Doliču. Po uri premora smo nadaljevali pot na vrh Kanjavca 2.569 nadm.višine. 1.900 višincev pa ni malo, to zadošča že za osvojitev Triglava...Pot je lepo označena, vreme je bilo prijetno za hojo, narava krasna. Na poti smo poleg ostalega cvetja videli tudi planike. Uživali smo v občudovanju vrhov, na poti do Doliča Zadnjiški Ozebnik, Pihavec, v daljavi Jalovec in Mangart. Z vrha Kanjavca smo se po grebenski poti namenili proti Hribaricam in prenočili na Doliču. V nedeljo pa po Velski dolini proti Velemu polju do Vodnikove koče. Spoznali smo okoliške vrhove Šmarjetno glavo, Mišelj konec, Mišeljski vrh, Debeli hrib, Koštrunovec. Na poti proti Vodnikovi koči še krasen razgled proti Triglavu, Planiki...na drugo stran proti Jezerskemu Stogu, nad Vodnikovo kočo pa Vernar in Tosc. Pot po Velski dolini je pravljična, od macesnov, ruševja, videli smo planike in svizca. Na poti proti Rudnemu polju nas je nekajkrat ujelo nekaj kapelj dežja, enkrat tudi sodra, a nič hujšega. Za zaključek pa še jurček in lisička za vodnico.
Posebna pohvala dvema najmlajšima udeležencema desetletnemu Jonu in dvanajstletnemu Aljažu za prehojeno pot...
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
(+5)všeč
peter216. 10. 2019 14:23:37
Po lepo prespani noči v še vedno odprti Vodnikovi koči na Velem polju, sva se po Velski dolini odpravila na sedlo Čez Hribarice, od tam pa na Kanjavec.
Spodnji del Velske planine kar žari v jesenskih barvah macesnov.
Pot na Kanjavec je b. p. Na vrhu naju je presenetilo, da je bila megla na Trentarski strani, a seveda precej nižje od okoliških vrhov.
Spustila sva se v dolino Triglavskih jezer in ponovno občudovala jesenske barve.
Do avta preko Fužinarskih planin in dvodnevni krog je bil sklenjen.
V visoki sezoni na mir v teh krajih ne moremo računati, tokrat pa sva srečala res le par planincev.
Slike:
http://www.petersfoto.si/thumbnails.php?album=datebrowse&date=2019-10-16
http://www.petersfoto.si
S Kanjavca1
(+16)všeč
lijaneja16. 10. 2019 17:59:46
Zares užitek je gledat tvoje slike.
(+5)všeč
peter216. 10. 2019 20:10:33
Hvala!
(+1)všeč
alba2116. 10. 2019 21:00:59
Se pridružujem mnenju @lijaneje. Veličastno!
(+2)všeč
cason1. 01. 2020 18:15:13
Novoletna tura na Kanjavec (1.1.2020)

Tura: Savica(čez Komarčo) - Triglavska jezera - Prehodavci - Kanjavec - Savica

Slike in razmere: BLOG

Lep pozdrav,

Freak.si
(+9)všeč
Stoick16. 05. 2020 12:32:41
Že prejšnjo soboto sva z R-jem naredila nekoliko neobičajno kopno-snežno turo. Iz planine Blato sva se povzpela do slikovite Krstenice (kjer sem dobil idejo za par dni dopusta v eno koč) in potem po eni od dolin pod Škednjovec, kjer se je začela strnjena snežna odeja. Vrh Hribaric (2388 m) potem ni bil več daleč. Iz vrha sva se spustila malo pod Hribarice nato pa po proti vrhu Kanjavca. Do sem so bile temperature kot poleti, ko pa sva se začela spuščati proti Doliču, je postalo hladneje in pihal je rahel veter. Od koče pri Doliču na Hribarice in pod Vršaki po običajno malo sitni prečki proti dolini Za Kopico, a sva prej odvila na Zadnji Vogel. Odlični razgledi naju kar niso pustili dol, tako da sva z vrha proti planini Laz odsmučala šele malo pred osmo in sva bili na planini že v mraku. Sledil je še dolg spust v temi do Blata in skupaj se je napralo več kot 16 ur vandranja. Se je splačalo!
<a target=# class=moder href="http://tiny.cc/rba7oz">slike</a>
http://tiny.cc/afa7oz
Proti  Škednjovcu, levo Vrh Hribaric1
Vršaki iz Hribaric?2
Vršak in Zelnarce3
Proti vrhu Kanjavca4
Dolič5
Hribarice6
Neugodna prečka proti dolini Za Kopico7
Na vrhu Zadnjega Vogla8
Triglav9
Že v mraku na planini Laz10
(+5)všeč
j.19. 05. 2020 16:07:39
Ponedeljek, 18. maja. Iz Planine Blato čez Krstenico na Hribarice in naprej na Kanjavec, povratek čez Lazoviški preval in Planino v Lazu nazaj na Blato. Aladinova napoved oblačnosti si je zaželela jasnega dne, jaz pa potepanja po Triglavskih podih. Iz Blata sem šel po grapi Bušnica, ki se tik pod vrhom konča s skokom. Prešnjič sem ga obšel po strmem gozdu na levi, včeraj sem poskusil po strmih travah z redkimi drevesi po desni. V grapi je bilo že od začetka vse zelo vlažno, tudi trave pri izstopu niso bile izjema in so drsele. Se mi zdi, da je levi izstop malo lažji.

Premočenega od rose me je na Krstenici pričakalo prešerno sonce. Na planini Jezerce je pipa zaprta, vodo se da natočiti kakšnih 50 metrov na koritom. Nadaljeval sem po drugi dolinici doline Za Debelim vrhom (gledano z vzhoda), ki pripelje naravnost na preval Hribarice. Strnjen sneg se prične na začetku dolinice, malo višje sta strmejši pobočji, kjer je bil sneg temno siv in je izgledal trd. Iz previdnosti sem si nadel dereze, vzpon je bil zato precej bolj udoben. Pod vrhom Hribaric me je zagrnila megla, orientacija je postala kar zahtevna. Skupaj z Aladinom sva se obrisala pod nosom. Aladin za pravilnost napovedi, jaz pa za pohajkovanje po Triglavskih podih. Se mi zdi, da je to že zgodaj zjutraj napovedovala tudi rosa v Bušnici.

Da ne bi izgubil dneva, sem se odpravil na Kanjavec. Pa tudi tja ni šlo ravno tekoče. Pot se na več mestih skrije pod snežišče, kje zopet pride ven v skalovje, je bilo treba vsakič raziskati. To pa v megli ni ravno najbolj enostavno. Na vrhu se je kot po čudežu za nekaj trenutkov zjasnilo. Triglav, zavit v mehko vatirane kosmiče oblakov, je bil kot na dosegu roke.

Nazaj je šlo hitreje. Seveda sem disciplinirano hodil po lastnih stopinjah, dokler nisem - zopet pod Vrhom Hribaric prišel ven iz megle. Imel sem še nekaj časa in volje, pa sem skočil še na severnega soseda Debelega vrha (mogoče se imenuje Vrh Lašt, 2351m). Oblaki so se rahlo dvignili, za nekaj minut se je prikazal celo Kanjavec. Pa tudi na ostale vrhove naokrog je bil razgled lep, čeprav prikrajšan za modrino neba. Vse je še krepko zalito s snegom.

Nadaljeval sem po tretji dolinici (od vzhoda). Na koncu je potreben sestop kakšnih 100m na markirano pot proti Lazoviškem prevalu, ki s smučmi ni problematičen. Včeraj pa ga je bilo treba sestaviti s hojo po strmih travah in spustom po plitvem snegu, pod katerim so bile številne luknje. Krajne poči in podobne luknje, ki so v snegu ponavadi skrite na pregibih strmin, so po mojem v trenutnih razmerah sicer največja nevarnost.

Po tem, ko sem večino dneva prebil na snegu, me je pod Lazoviškim prevalom razveselila prava pomlad. Na celi poti nisem srečar nikogar, tudi sledov v snegu ni bilo. Le kolovoz, ki od Sedmerih jezer pelje na Planino Blato je bil blaten in poln sledov od traktorjev. Lubadar očitno zahteva svoje.



Ogromno mravljišče v Bušnici.1
Bušnica v zgornjem delu: krušljive, navzdol viseče plošče.2
Rosa na Krstenici.3
Adam in Eva, Jezerski Stog.4
Vrh Hribaric in Škednjovec.5
Po drugi dolinici navzgor.6
Krajne poči in druge luknje.7
Megla na Hribaricah.8
Opasti pod vrhom Kanjavca.9
Razgled, z vrha, kolikor ga je bilo.10
Triglav kot na dlani.11
Nazaj disciplinirano po svojih sledeh.12
Vršaki, zadaj Kanjavec v meglicah, desno (temna skala) Mišeljski konec.13
Škrbina med obema vrhovomega Debelega vrha.14
Škednjovec.15
Pomlad pod Lazoviškim prevalom.16
Pomlad pod Lazoviškim prevalom.17
Planina v Lazu.18
Zanimiv kamen na poti proti Blatu, Je črka vrisana umetno? T kot Tirman?19
Blato na poti proti Sedmerim jezerom.20
Sled.21
(+10)všeč
KLAN6. 07. 2020 08:14:18
Pozdravljeni hribovci!
Kok naporna je tura na Kanjavec iz stare fužine v 1 dnevu? Na Škrlatico iz vrat in nazaj sem pokuril 9 ur. A mogoče veste kok bi za to? Hvala za odgovorevelik nasmehvelik nasmehmežikanje
všeč
anze19926. 07. 2020 08:50:17
Jaz sem bil v soboto Planina Blato - dolina za Kopico - Vrata - Kanjavec. Z neko normalno hitro hojo smo do vrha potrebovali 5h skupaj z kratkimi postanki. nasmeh
Priporočam, da imate sabo pohodniške palice, ki malo pomagajo pri prečenju parih snežišč.

Za nazaj sem imel idejo narediti krožno po dolini za Mišeljim vrhom. Najprej ni uspelo najti prave poti, ker je vse neoznačeno/brezpotje. Potem smo le našli nekaj kar mislim da je pot, ampak je bilo na strmem delu poti eno grdo snežišče in smo morali obrniti. Tako, da smo se vrnili po drugi dolini in sicer po dolini za debelim vrhom, katera je označena samo z možici in prideš do Lazovškega prevala. Je pa zelo lepa dolina.
(+6)všeč
Enka6. 07. 2020 09:19:13
Anze, je pot po dolini za Debelim vrhom lahko sledljiva?
všeč
anze19926. 07. 2020 13:04:33
Bom moral reči, da ni ravno najbolj preprosto. Še posebej, če greste od gor dol tako kot sem šel jaz. Mislim, da je možice veliko lažje opaziti, če se gre od spodaj gor. Poti vbistvu skoraj da ni, predvsem zato, ker se veliko hodi po gladki skali.
Je pa dolina dokaj preprosta (ni strma) in vbistvu ni prav zelo pomembno kje hodimo. V vsakem primeru boste prišli dol in se ne morete prav veliko zmotiti. Le nekoliko več časa lahko porabimo ob iskanju možicev.

Če se odločite iti probajte slediti navodilom opisa poti tukaj na hribi.net in postavite še kakšen kamen na možice, da bo lažje pohodnikom ki pridejo za nami. Srečno. nasmeh
(+2)všeč
Enka6. 07. 2020 17:14:20
Hvala ti! Verjetno se bom ojunačila nasmeh
všeč
anze19926. 07. 2020 18:37:47
Nzk. Srečno mežikanje
(+1)všeč
brett6. 07. 2020 18:46:52
Jaz sem šel lani oktobra: Planina Blato - Dedno polje - Za Kopico - Kanjavec - Dolina triglavskih jezer - Dedno polje - Blato. Krožna tura razen začetka od Blato do Dednega polja in od razpotja za Hribarice/Zasavska koča Prehodavci do Kanjevca.

Jaz sem tako naredil 26,5km/1739m višinca in 9h 7min vse skupaj. Gor sem bil 1h 15min.
všeč
Page:123...1516171819202122
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies