Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Kaninski podi - Forum

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski Forum New thread search
list of forums / Slovenia / julian alps / kaninski podi
 Kaninski podi
Irina     
19.6.2016
Vse to včeraj občudovali iz zraka.
aljaz1     
20.6.2016
Hvala za odgovor Janez!
lijaneja     
13.9.2018
Lepo vreme me je včeraj zvabilo v visokogorje. Po nekaj letnem žičniškem postu z Nežo in Rajkom že ob sedmih s prvo gondolo štartamo proti 2200m visoki D postaji. Do Doma Petra Skalarja se malce ogrejemo, saj nas v naslednjih urah čaka v glavnem spust proti vrhovom, ki so bili za ta dan okvirno predvideni. Koča še ni v obratovanju, spremljevalca sem poslal na bližnji Konjc, jaz pa užival v lepih razgledih. Osvojili smo kar nekaj vrhov, večinoma prvenstveno, vendar smo imeli časovno omejitev, saj zadnja gondola odpelje ob peti uri. Pri vračanju proti Domu sem na Podih zgrešil (izgubil) pot, tako, da sem se po vrtačah in vzpetinah hudo namučil. Končno sem naletel na stezo in borba za čas se je začela. Ker smo vsi v kar dobri kondiciji, smo bili pri žičnici 15 min. pred zadnjo vožnjo.
Današnji namen je bil osvajanje nižjih, manj pomembnih in skoraj neznanih vrhov v kaninskem pogorju. Naj omenim, da ima to pogorje več dvatisočakov, kot cele Kamniško Savinjske Alpe skupaj. Poleg Kanina, Prestreljenika, Lope in mogoče še Črnelskih špic, so drugi hribi več ali manj neznani. Na karti imajo koto in ime, do večine ni ne poti, ne oznak na vrhu, tako, da moraš biti za tako raziskovanje opremljen s kartami, višinomeri, kondicijo, lepim vremenom...
Najprej smo stopili na Veliko Gnilo glavo, kjer je bil že prvi zaplet. Višina na ročni uri in cestnemu Garminu je točno kazala na sosednjemu hribu, ne pa tistemu, kjer je bil postavljen ogromen možic. Tudi za drugi hrib (Malo Gnilo glavo), smo šli na en hrib v prazno na sprehod, saj je bil pravi sosednji. Na tretji vrh, Kačarjevo Glavo smo stopili brez iskanja. Nadaljevali smo proti jugu, kjer smo stopili na bolj spoštovani vrh Veliki Babanski skedenj, ki je imel celo skrinjico z vpisno knjigo. Z njega krenemo proti zahodu, na zopet manj znana vrha Vrh Žlebi in Kamen, kjer je višina na zemljevidih odstopala od obeh mojih naprav kar za 20 metrov. Če gre kdo gor, naj prosim, tudi sam preveri. Prava poslastica je bila plezarija dobrih stotih metrov proti Vrhu Laške Planje, kjer smo se morali odločit za povratek, saj nadaljevanje do Kanina časovno ne bi zneslo. Sestopili smo do Turna pod Laško Planjo, kjer je , kot je že na začetku omenjeno, pozneje meni na Podih zmanjkalo poti in sem pomotoma še enkrat obiskal Malo Gnilo glavo...
Na kaninske pode zares samo v 100% lepem vremenu in kakšno uro rezerve.
Kaninski podi Hudi Vršič 2478 in Prestreljenik 2499.1 Kaninski podi Konjc 2289, Dom Petra Skalarja in novi bivak2 Kaninski podi Vsi trije malce bližje3 Kaninski podi Neža in Rajko na Konjcu4 Kaninski podi Zaključna adaptacijska dela na koči.5 Kaninski podi Čisto levo Mali Babanski Skedenj 1963, Veliki Babanski Skedenj 2121, čisto desno Velika Baba 2160, levo zadaj Kobariški Stol 16736 Kaninski podi Neimenovan sosed Male Gnile glave od razpotja.7 Kaninski podi Velika Gnila glava 21148 Kaninski podi Neimenovan sosed Velike Gnile glave, kjer se je nekdo zaman trudil s postavljanjem možica...9 Kaninski podi ...ki je dobro viden s pravega vrha in ni daleč stran.10 Kaninski podi Mala Gnila glava 208611 Kaninski podi Pogled z MGG. VGG je pod desnim (nižjim) vrhom Konjca12 Kaninski podi Mali in Veliki Babanski Skedenj. V vpadnici slednjega je Kačarjeva glava13 Kaninski podi Vrh Žlebi, Kamen, Vrh Laške Planje in Črni Vogel14 Kaninski podi Neža in Rajko na vrhu MGG. Zadaj Vrh Laške Planje,Črni Vogel, Pod Kaninom in Mali Kanin.15 Kaninski podi Na Kačarjevi glavi 2034. Brez kart in merilnih naprav tu ne gre. V sredini slike MGG.16 Kaninski podi Vrh Laške Planje 2448 in Črni Vogel 242217 Kaninski podi Pod Kaninom, Mali Kanin in Visoki Kanin18 Kaninski podi Mangart, Jalovec in Rombon19 Kaninski podi Veliki Babanski Skedenj20 Kaninski podi Na Velikem Babanskem Skednju 212121 Kaninski podi Velika Baba, Vrh Žlebi in Vrh Laške Planje22 Kaninski podi Vrh Laške Planje in Črni Vogel. Gori se ponašata vsaka s svojim stolpom.23 Kaninski podi Če ga ni na Triglavu, je pa na Skednju.24 Kaninski podi Krn, spredaj Polovnik25 Kaninski podi Bavški Grintavec, Triglav in Kanjavec26 Kaninski podi ??27 Kaninski podi Velika Baba 216028 Kaninski podi Črni Vogel in Turn pod Črnim Voglom 238029 Kaninski podi Kaninski Podi30 Kaninski podi Vrh Žlebi 231731 Kaninski podi Moja spremljevalca na Vrhu  Žlebi (Kamna?)32 Kaninski podi Velika Baba33 Kaninski podi Krn, Krasji vrh, VBS34 Kaninski podi Mali in Veliki Babanski Skedenj35 Kaninski podi Od Škrlatice do Triglava36 Kaninski podi Vrh Laške Planje37 Kaninski podi Na vrhu Laške Planje. Krn, Polovnik in oba Skednja38 Kaninski podi Spredaj Črni Vogel in njegov turn. Zadaj Pod Kaninom, Mali Kanin, Visoki Kanin, ter Kaninski in Srednji Vršič.39 Kaninski podi Žrd in Vrh Grubje, desno Strma peč40 Kaninski podi Jalovec in Veliki Ozebnik41 Kaninski podi Turn pod Laško Planjo 232342 Kaninski podi Tudi z njega lep razgled43 Kaninski podi VLP s Turna44 Kaninski podi Vrh Žlebi in Kamen??45 Kaninski podi Spredaj Črni Vogel s Turnom, Pod Kaninom, Mali in Visoki Kanin.46 Kaninski podi Velika Baba47 Kaninski podi Črni Vogel in Turn pod Črnim Voglom.48
mito3000     
14.9.2018
Tone, tudi jaz sem letos lazil v teh koncih in enako kot tebi so tudi meni odstopale višine glede na višinomer. Ko grem letos še na Kamen pa poročam koliko odstopa višina. Kako zahtevno je plezanje od Kamna do Vrha Laške Planje? Lotil se bom v kontra smeri saj sem letos od Laške Planje že obral greben do Kanina.
lijaneja     
14.9.2018
Super, Matjaž! Ker 20m je absolutno preveliko odstopanje. Ti pa predlagam vzpon z juga, če seveda preveč ne sovražiš brezpotij. V lepem vremenu zapustiš pot v bližini Kačarjeve glave, Veliki Babanski Skedenj je dovolj vpadljiv orientir, pa tudi Velika Baba je s Podov kar dobro vidna, zato se usmeriš na sedlo Med Baban in se tam usmeriš po grebenu proti severu. Smer je na novo lepo označena z velikimi rdečimi polnimi trikotniki, nikjer pa ne preseže zahtevnosti I. težavnostne stopnje. Mi do sedla Med Baban nismo šli ampak smo prosto po Prešernu in veliki strmini prišli na omenjeno markirano pot nekje na sredini med sedlom in Vrhom Žlebi. Nadaljnih dobrih 100 višincev proti Laški Planji je tudi nezahtevnih in vsaj jaz sem prav užival v vzponu.
Gorska planika     
15.9.2018
Tone, nič se ne sekiraj zaradi zgrešene poti! Super si splaniral turo, ki mi bo ostala v odličnem spominu. Kaninskih podov ne nehaš občudovati nasmeh
lijaneja     
15.9.2018
Glavno, da smo ujeli žičnico. Na spisku imam še 11 Kaninčkovnasmeh. Še trije obiski, pa bodo preteklost.
janezs73     
16.9.2018
Tole pa so širjave! Noro lepo mora bit prestopat takole z enega vršaca na drugega...

Še komentar z višinami - GPS sistem (brez dekoderja) omogoča natančnost določanja višine na cca 40-50 m; moderni navigacijski pripomočki, kamor spadajo tudi Garmini, Suuntoti, Polarji in vsi naši telefoni, to spretno rešujejo s časovnim povprečevanjem, s čimer teoretično pridejo do višinske natančnosti cca 5 m; vsaka od firm ima za to svoj algoritm, vendar imejte v mislih, da referenco popravlja kontinuirano, tudi medtem ko se mi premikamo. Jaz ne bi pričakoval natančnosti večje kot 10-20 m, kar je blizu vaših opažanj. Boljše ujemanje je bolj posledica sreče kot realne natančnosti. Še posebej pa to velja za kraje, kjer ne morete videti mnogo več kot 4 satelitov hkrati (vznožja severnih sten pri nas).Na drugi strani uporaba barometra in korekcijskih formul lahko v stabilnem vremenu določi višino tudi do 5 m natančno, a če se vreme hitro spremeni, zgreši tudi za več kot 200 m. Skupaj omogočata bolj stabilno določanje višine, a nikakor ne bolje kot 5 m v idealnih primerih.

Ko bo Galileo zaživel, pridemo tudi mi do natančnosti 1 m nasmeh
VanSims     
17.9.2018
Slika 27: Snemano z Velike Babe, kajne? To spodaj je zaključni del Kaninskega grebena s Skutnikom in Planjo proti sedlu Krnica (Sella Carnizza).

Slika 40: Zadaj verjetno Grossglockner.

Sicer pa lepa tura @lijaneja. Sam sem bil pred kake dve leti na obeh skednjih nato pa na Med Baban (kakor koli že priti na greben res ni druge kot prosto po Prešernu nasmeh ) in naprej do Vrha Laške Planje ter nazaj do Gozdeca oz. avta.

Ja pa verjetno znano da je pot od Med Baban naprej do VLP t.i. Ta Visoka Rosajanska, ki do VLP res nikjer ne presega prve stopnje. Veseli pa me, da je na novo označena, upam da tudi težji del (baje tja do -III) od VLP do Kanina, ker me ta del še čaka!
mito3000     
17.9.2018
En mesec nazaj, ko sem hodil od Vrha Laške Planje do Kanina, je bila pot označena z obledelimi trikotniki, ki pa se jih je vseeno dalo slediti. Včeraj sem prehodil še del od Vrha Laške Planje do Velike Babe in nato na Veliki Babanjski skedenj ter po mulatjeri do B postaje. Pot je sedaj popolnoma na novo označena z rdečimi trikotniki, enako je videti tudi del proti Kaninu. Na najtežjem prehodu proti Vrhu Žlebi je popolnoma nova zajla in nekaj skob. Najtežji prehod v smeri Kanina pa je spust iz Črnega vogla, ki pa mislim da ne preseže II. stopnje.
lijaneja     
17.9.2018
Slika 27 je posneta z Velikega Babanskega Skednja in je usmerjena levo od omenjene Babe. Pod sliko si nisem upal napisat, mislim pa, da so tiste lepe travnate stezice po Ojstrku in Skutniku.
Na 40 pa tudi jaz mislim, da je zgoraj naš Zvon.nasmeh Na Mali B. Skedenj me ne vleče, je 37m prenizekvelik nasmeh,na Babo pa zaradi časovne omejitve nismo šli, bo treba tako in tako še enkrat tja, nisem si namreč na čistem, Katera vzpetinica je Kamen.(ki ima skupaj z Vrhom Žlebi navedeno problematično višino)
Rosajansko proti Kaninu sem prehodil že pred leti, težki del, ki ga omenjaš, pa ni več kot dobra dvojka, kar potrjuje tudi Matjaž.
B2     
17.9.2018
Ali mogoče kdo ve, če so kaj popravljali varovala ali obnavljali obledele markacije proti koči Petra Skalarja in Visokemu Kaninu.
mito3000     
17.9.2018
Proti koči so varovala letos popravljali, prav tako so markacije do koče povsem OK. Proti Visokemu Kaninu so markacije in varovala tudi v dobrem stanju.Medtem ko na Kaninskih podih pa je z markacijami bolj križ saj hitro kako spregledaš.
lijaneja     
17.9.2018
Vidim, da sta imela težave z Vrhom Žlebi in Kamnom že M&M pred petnajstimi leti. Oholost kartografov je zares neizmerna. http://www2.arnes.si/~mcuder/dnevnik/030906.html
Page: 1 2       
You must be logged in to post a message:
Uporabniško ime:
Password:
Remember me:
If you don't have a User Name or Password, you must first register as a New User here
 
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing