Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Jura

Print
VanSims7. 08. 2012 18:17:18
Po obisku Aoste sem se zapeljal čez prelaz Petit Saint Bernard(izognil predoru pod Mont Blancom) ter mimo Albervilla, Anecyja in po avtocesti okoli Švice(nisem imel švicarske vinjete) ter potem še po lokalnih cestah zapeljal v osrčje pogorja Jure

Jura je predalpsko hribovje, deloma v Franciji, deloma v Švici in predstavlja v bistvu mejni greben med državama. Gre za predalpski valoviti planotasti svet torej nekako tako kot pri nas Štajerska ali Dolenjska. Da bo podobonost popolna, je tudi Jura znana kot vinska regija. mežikanje Ime ni dobila po geološkem obdobju Jura, niti po kakih jurskih kameninah, temveč v galščini(prvi naseljenci) pomeni gozd. Dejansko je regija kateri pripada na francsoski strani(Franche-Comte) po gostoti gozda prva med francoskimi regijami.

Pohodni izlet sem naredil samo en in sicer na Mont d'Or iz zimskega središča Metabief blizu meje. Tudi poleti se v tej vasici najde za vsakogar kaj od pohodnikov do npr. gorskih kolesarjev, ki jih sedežnice pripeljejo na vrh in se potem spuščajo dol po progah, ki so lepo označene in fizično ločene od planinskih poti.

Iz Mont d'Or(od katerega vrha je do švicarske meje le še pol ure hoda) naj bi se (tako Lonely Planet) videlo Ženevsko jezero pa se zaradi megle proti Švicarski ravnici ni. V ozadju megle so se sicer videle Alpe a daleč od tega da bi se (zopet po LP) videl Mont Blanc, kaj šel Matterhorn. Pač pa se je lepo videla reka Rona, ki teče skozi Ženevsko jezero, kako se vije naprej proti jugu Francije. Tudi nazaj proti Francoski juri se je kar dobro videlo.

Kljub vsemu je bil lep izlet. No na koncu sem imel ploho pa ni bilo hujšega ker sem šel lepo pod drevo.

Po Metabiefu sem šel še v francoski Besancon nato pa še v švico, kjer sem najprej obiskal Neuchatel nato pa še nekaj vasic in mestec v švicarski juri.

Mnogo znanih švicarskih stvari prihaja od tam. Ure(Longines, Omega), Milka(originalno firma Suchard, dokler jih ni 1996 kupil ameriški Kraft Foods), Rikola,...

Švica je že prej bila svinjsko draga, od kar pa se je frank toliko okrepil napram šibkemu evru pa je postala krvavo draga. Frank menjajo že skoraj 1:1 oz. nekje štiri petine evra, cene pa: kava 3 franke, kepica sladoleda 3 franke, pivo pet frankov, greš v trgovino kupiš tri štiri izdelke in daš že najmanj deset frankov(in to v diskontu Migros, kjer naj bi bilo malo ceneje),... Bencin je še vedno poceni napram sosednjim državam a je razlika že mnogo manjša.
Jura La Thuille - vasica na poti na Petit San Bernard1
Jura Metabief s poti na Mont d'Or2
Jura Mont d'Or je prepadna gora3
Jura Takole pa se vidi iz nje nazaj na steno pod planinsko potjo4
Jura Reka Rona5
Jura Citadela Besancona6
Jura Milka nekoč, ko je bila še švicarska7
Jura Pogled iz grajskega stolpa na Neuchatel in Neuchatelsko jezero8
Jura Saint Ursanne - lepa vasica sredi švicarske Jure9
všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies