Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
Forums / Avstrija / Northern Limestone Alps / Ennstaler Alpen

Ennstaler Alpen

Print
VanSims3. 07. 2013 20:08:40
BOSRUCK

V nedeljo zjutraj(23. 6. - takoj po izletu na Kamnitega lovca) se odpeljem po turski avtocesti do Radstatta in naprej po cesti proti Grazu mimo Schladminga in skozi Liezen do Ennstalerskih alp, ki se nahajajo večinoma na avstrijskem zgornjem Štajerskem(del tudi v Zgornji Avstriji). Ker je bilo od ponedeljka naprej napovedano slabo vreme se kar prvi dan kljub po radiu napovedani ''Gewittermöglichkeit'' odpravim na turo, ki je bila pravzaprav glavni razlog mojega prihoda sem. To je vzpon na 1992 m visok Bosruck oz. prečenje grebena od Arlingsattla do Kitzsteina po t.i. Wildfrauensteig. Zakaj ''divje babe'', ne vem... mežikanje Bosruck predstavlja mejni greben med avstrijsko Štajersko in Zgornjo Avstrijo. Pod goro je skozi Bosrucktunnel speljana Pyhrenska avtocesta, ki je zelo glasna in v katere ropotu sem ''užival'' večji del vzpona. zavijanje z očmi

Kake 5-10 km za Liezenom se nahaja vas Ardning, v kateri je treba za izhodišče ture slediti smerokazom ''Ardningalm'' oz. ''Bosruck Südportal''(drugo izhodišče je iz severa iz Spital am Pyhrn na Zgornje Avstrijski strani od koder se odpeljemo do Bosrusckhütte - samo tu ne vem kako se da narediti krožno pot). Do Ardningalma pelje še kar lep makadam tam pa pod kočo parkiram, tam so tudi smerokazi. Sledim smerokazu za Bosruck oz. Arlingsattel. Ker ne vem točno kje oz. sta dve poti zaidem na slabše označeno mimo neke koče skozi gozd(za direktno se na križišču zavije po gozdni cesti levo gor). Rdeče pike so malo težje sledljive nato pa tudi ta pripelje na gozdno cesto kjer se združi s prvo. Od tam naprej so markacije normalni avstrijski ''plakati'' velik nasmeh pot pa se kar strmo vzpenja po travniku proti sedlu. Iz sedla se na drugo stran vidi Bosruckhütte od koder očitno tudi ni daleč do sem. Prestopim pašno ograjo. Tabla ob vstopu na greben me malo prestraši saj napoveduje mestoma plezanje do III-. Kje so to našli ne vem, morda pa to pomeni plezanje brez prijemanja za zajle(samo s samovarovanjem) na ključnem najtežjem mestu na začetku. Morda je malo dvomljivo napisano tudi zato, da prežene neizkušene.

Še tole: ferata je na mnogih portalih(tudi npr. na zelo zanesljivem bergsteigen.at) označena kot A/B ali B. Če odmislimo začetni del to drži. Sam začetek pa malo težji.

Do tega začetka je iz sedla slaba ura hoje, ki med drugim pelje mimo votline ''Wildfrauenhöle''. Tu pot že nudi prve konkretne poglede na Ennstalerske alpe. Najbolj markanten je sosednji Grosser Pyhrgas na katerega baje kljub ušpičenosti po normalki niti ni tako težko dostopiti(hodačina z malo lažjega plezanja v prvi stopnji- izhodišče Bosruckhütte).

Ko tako hodim pridem do vstopa v ferato. Začetek je najtežji. Označujejo ga z B/C, nekateri portali celo s C. Zajla se strmo skoraj navpično vzpne po grebenu. Dobro je to, da je skala prilično dobro razčlenjena, tu pa tam pa je na jeklenici tudi opuščeno pravilo ''labavosti'' značilno za tuje ferate tako da se da tu pa tam za njo tudi prijeti. Vedel sem da bo ta del težek a me vseeno malce preseneti. Po kake 5-10 min plezanja se greben počasi začne ''polagati''(težavnost nekje recimo samo še dober B) a postaja vse bolj ožji in izpostavljen. Srečam nekoga, ki gre po njem navzdol - brez varovanja. eek Tudi on mi pravi, da je to najtežji del potem je vse lažje. Ko odide, še dobre pet minut in - najhuje je za mano! nasmeh

Od tam naprej je pot zelo ''abwechslungsreich'' kot bi se v tistih krajih reklo. Torej mešanica hodačine, prostega poplezavanja, ferate... težavnost prostega plezanja je po mojem na nekaterih mestih morda največ II, raje II- sicer pa vseskozi v mejah I, feratni deli pa po koncu najtežjega dela ne presežejo B-ja. Je pa greben kot greben pač izpostavljen, na nekaterih mestih zremo zelo globoko v prepade,... Zahteva se torej odsotnost vsakega straha pred višino in siguren korak!

Po kaki uri od najtežjega dela dosežem prvi ''križ'' - vrh Frauenmauer. Križ je tu postavljen v spomin na ponesrečenega planinca in tudi ob poti srečam kar nekaj spominskih tablic. V opozorilo in opomin. Od tu se tudi že vidi križ glavnega vrha - Bosrucka! Odpravim se naprej. Pot gre vseskozi gor in dol kot pač na grebenu in pravzaprav je še največ proste plezačine. V zaključnem vzponu je pot slabše markirana oz. so markacije že skoraj zbledele in je treba paziti, da se kam ne zapleza. Zato je treba tudi sam malo izkati optimalne prehode kar se mi na trenutke ni ravno posrečilo. No, končno tako pridem do mesta kjer je do drugega križa t.j. glavnega vrha Bosrucka le še kake 10 min hoje. Pa smo ga!

Iz vrha je načeloma dober razgled, no malo so se začeli zbirati oblaki, meglice so se malo podile,... Pravzaprav sem ko sem plezal skoraj vseskozi videl vrh v megli in se je šele sedaj razkadilo. Sreča, sicer bi ob pomankljivih markacijah imel pri vrhu še večje orientacijske težave. Iz vrha se vidi večji del Enstallerskih alp, vključno s Hochtorom(najvišjim vrhom na katerem pa mi žal ni bilo dano stati). Za poglede proti Dachsteinu je bilo preoblačno, videle so se sicer Visoke ture a tudi preveč megleno, da bi se dalo kaj razpoznati. Neka planinka, ki je prišla na vrh malo pozneje mi malo razloži sosednje vrhove.

Po kakem pol urnem postanku in malici se odpravim naprej. Od tu dalje je pot proti Kitzsteinu(zadnjemu ''križu'') sicer še vedno izpostavljena a tehnično dosti lažja(to je torej drugi lažji pristop iz Ardningalma za tiste ki se hočejo izogniti ferati). Zajli sta samo še dve, nekaj malega je proste plezačine sicer pa hoja. Tako prispem do Kitzsteina, tretjega križa. Od tod dalje se pot odcepi nazaj proti Ardningalmu(naprej se pride po grebenu na Pyhrnpass).

Pot proti nazaj proti Ardningalmu je v zgornjem delu do gozdne ceste hudičevo strma in kamnita in palice zelooo pomagajo. Markirana pot je po priključku na cesto sicer speljana po travnikih a žal markacije zgubim in moram trapati okoli po cesti do koče na Ardningalmu. Tam na pir, oskrbnica pravi da nimajo več prostora da bi prespal in me napoti v privat penzion v Ardningu kjer potem tudi prespim. Ponoči se ulije in shladi in to je bil potem začetek slabega vremena, ki mi je v naslednjih dneh prekrižal nekaj načrtov. mrk pogled Ampak ''highlight'' tura mojega tamkajšnjega potepanja je v popolnosti uspela! nasmeh cool
Ennstaler Alpen Greben Bosrucka v jutranjih meglicah1
Ennstaler Alpen Greben Bosrucka v jutranjih meglicah2
Ennstaler Alpen Tabla ob vstopu na greben3
Ennstaler Alpen Grosser Pyhrgas v jutranjih meglicah4
Ennstaler Alpen Wildfrauenhöhle5
Ennstaler Alpen Izpostavljen začetni greben6
Ennstaler Alpen Tam zgoraj bo konec najtežjega7
Ennstaler Alpen Eden od grebenskih vrhov8
Ennstaler Alpen Pogled nazaj po grebenu - spodaj v dolini je Bosruckhütte9
Ennstaler Alpen Ennstalerske alpe10
Ennstaler Alpen Zgoraj se že vidi glavni vrh Bosruck. Če dobro pogledamo vidimo na spodnjem vrhu še en križ(Frauenmauer)11
Ennstaler Alpen Vrh Bosrucka12
Ennstaler Alpen Pogled na glasno Pyhrnsko avtocesto13
Ennstaler Alpen Desni najvišji vrh - Grosser Buchstein. Žal še eden od vrhov na katerega mi ni bilo dano stopiti14
Ennstaler Alpen Pogled naprej proti Kitzsteinu15
Ennstaler Alpen Pogled iz Kitzsteina naprej po grebenu ki vodi na Pyhrnpass16
Ennstaler Alpen Pogled iz Kitzsteina nazaj na Bosruck17
Ennstaler Alpen Pogled na greben iz poti nazaj na Ardningalm18
Ennstaler Alpen Pri koči na Ardningalmu me pričakajo kozice19
všeč
Daaam3. 07. 2013 20:37:58
Superca..
všeč
VanSims4. 07. 2013 19:43:45
HESSHÜTTE

Ponedeljek in torek potem nista bila za nikamor, lahko sem se samo malo potepal po dolini pa še to je bilo zoprno ker je deževalo, temperature so se potem spustile do 9 stopinj,...

Malo bolje je bilo v sredo. Ker se je Hochtor(najvišji vrh Ennstalerskih alp) videl poštupan od nanovozapadlega snega, vreme pa je bilo še vedno hladno in nestabilno sem opustil misel na vzpon nanj. Pač drugič. Lahko pa se odpravim po feratici Wasserfalweg(B) do Hesshütte, ki leži neposredno pod njim. Od tam je še kake dve uri do vrha po Josefinensteig(to je tudi normalni pristop na Hochtor - v glavnem hodačina z nekaj plezanja prve stopnje in nekaj varoval do A/B). Sicer pa je težji in med izkušenejšemi gorniki zelo priljubljen vzpon po Peterpfad(II prosto plezanje).

Ker izlet ne bo tako dolg se odpravim malo pozneje in parkiram pri Kumerbrücke. Nahaja se na cesti med krajema Admont(lep samostan za pogledati) in Hieflau. Dostop do enega teh dveh krajev najdemo seveda z Googlemaps ali Garminom, medtem ko samega izhodišča ni na kartah ker to ni kraj. Je pa tam avtobusna postaja in ko se peljemo iz enega od obeh krajev proti drugemu pač gledamo na napise na postajah. Iz Hieflau je to po kake 10 km, iz Admonta pa še naprej od odcepa za Jonsbach(še eno izhodišče za Hesshütte oz Hochtor) in od Gstatterbodna(zaselek z majhno žel. postajo). Ko najdemo avtobusno postajo Kummerbrücke parkiramo na parkirišču zraven kjer so tudi planinski smerokazi. Ta del Ennstala je sicer tudi del narodnega parka Gesäuse.

Ko torej parkiram se podam na pot a že takoj na začetku zavijem na levo namesto na desno in izgubim kake 10-15 minut po neki potki brez markacij, da pridem na pravo pot. Tudi tam nisem čisto siguren ali je to to, saj so na začetku markacije malo šparovne, no pot je več ali manj sledljiva. Pozneje je bolje označeno. Čimbolj se dvigam tem bolj vidim tudi od padavin preteklih dni naraslo reko Enns. Možnost manjših poplav je bila napovedana tudi po radiu. Po kaki uri do ure in pol pridem do slapa po katerem ima pot ime. Tam se pot malo strmeje vzpne, srečam se že z enim varovalom a do prave ferate je še cca 45 min. hoje. Pot se v ključih vije od slapa do stene, se vzpne ob steni in nato vidim že eno lestev. No, zdaj se bo pa končno začelo! Ne! zavijanje z očmi Čaka me še grizenje kolen po serpentinah kake 15-20 min, no potem se pa res začne.

Sama ferata ni pretirano težka, težavnost B doseže na nekaterih mestih, sicer je lažja. Varovala so od lestev, oprijemal, skob, skoraj povsod pa je seveda kot se spodobi napeljana zajla za samovarovanje. Slednje za izkušene morda niti ni nujno potrebno, priporočljivo pa za ostale in otroke. Je pa kar nekaj previdnosti potrebno v mokrem še posebno na izpostavljenih delih.

Nekje na 2/3 ferate je klopica(Emes-Ruhe) in tam malo prigriznem nato me čaka še zadnji del sestavljen iz izpostavljenega B-ja in treh zaključnih lestev, ki se vsaj meni niso zdele težke čeprav naj bi predstavljale kao 'veliki finale'. Po izstopu nadaljujem proti Hesshütte(še kako uro in pol) najprej skozi gozd nato čez jaso imenovano Erbensanger Boden potem se pot malo strmeje vzpne v ključih se zopet vzravna nato pa še sledi zadnji ne pretirano strm vzpon do Hesshütte.

V koči so cene za to višino(1699 nmv) pretirano nabite. Recimo začne se pri čaju, četrt litra - 2.40 EUR., da ne govorimo naprej... Malo si v koči vseeno oddahnem, zapravim pa ne nič. Grem pogledati samo smerokaze za na Hochtor in Planspitze, sicer pa je bilo vreme preslabo za nadaljni vzpon tudi če bi zjutraj prej štartal - vrhova sta bila vseskozi v megli - Hochtor pa(kot sem videl zjutraj in še naslednji dan) še v novozapdlem snegu.

Tako sestopim nazaj. Po isti poti seveda, druge tu ni. Da se sestopiti sicer še do Johnsbacha(drugi transport ali kolo). Po ferati dol gre tekoče potem pa me čaka zoprn sestop po vseh tistih serpentinah in potkah, mimo slapa, ki me ko se mu bližam s strani navzdol in ko malo zapiha, kar fino poškropi zadrega mežikanje Od slapa nazaj je pot potem lažja, nazaj do avta pa pridem že v mraku.
Prvi razgledi na drugo stran doline1
Pogled na steno - ferata se tej strmini izogne po desni2
Približujem se slapu3
Pot pod steno4
Pogled na naraslo reko Enns5
Zaključni vzpon do Hesshütte6
Hesshütte7
Samo do križišča za kočo8
Pogled od koče navzdol9
V zgornjem delu je slap še potoček10
Varovala na ferati11
Slap od blizu - tudi tu ga malo zanaša veter12
všeč
VanSims5. 07. 2013 18:00:51
BUCHSTEINHAUS

V četrtek se je vreme še nekoliko popravilo. Celo posijalo je malo sonca skozi oblake. Ker je bil za petek zopet napovedan dež in sem že imel planirane izlete in oglede v dolini si mislim: Grosser Buchstein, danes ali nikoli(no kdaj drugič mežikanje ). Dežja ni bilo napovedanega oz. je bila verjetnost 'gering', Grosser Buchstein pa je na južni steni čez katero poteka ferata, iz poti včerajšnjega dne tudi izgledal kopen. Pa nisem računal na... mrk pogled no lepo povrsti! nasmeh

Parkiram zraven kraja Gstatterboden(parkirišče pred mostom čez Enns na levi če se pripeljemo iz Admonta oz za njim na desni iz smeri kraja Hiflau). Spakiram in gremo! Lepo čez most, na drugi strani je že velik smerokaz za Buchsteinhaus(2 in pol ure, vsega skupaj do vrha pa je 5 ur). Grem po makadamu kake 5-10 min, dokler se planinska pot ne odcepi v gozd.

Pot do Buchsteinhaus se mi ni zdela pretirano strma, še posebej v zadnjem delu se lepo položno(a nekoliko dolgočasno) vleče v serpentinah podobno kot npr. pri nas na Komno le da je serpentin kake pol manj. Iz poti se tudi vidi, da je Hochtor na drugi strani doline še vedno 'poštupan'. Tudi torej če bi prespal v Hesshütte, danes ne bi mogel gor, kvečjemu na sosednjo Planspitze, ki je zgledala kopna(dostop iz Hesshütte je hoja z odseki I).

V Buchsteinhaus se potem pozanimam kako je s potjo naprej na Grosser Buchstein, ali je kje potrebna zimska oprema,... No, oskrbnik mi pravi, da je prejšnji dan probal iti po ferati na vrh a je naletel na led in je moral obrniti. Pove tudi, da je na normalki(po kateri sem nameraval sestopiti in je severno eksponirana) še sneg in pokaže z rokami koliko(cca 20-30 cm). Vzpon mi kljub temu, da je bilo vreme toplejše kot prejšnji dan in verjetnost za led manjša, zato odsvetuje.

Hmmm, malo še premišljujem: po normalki dol se torej nebi moglo iti. Recimo, da zaradi toplejšega vremena tudi na ferati ni ledu in prejšnji dan sem po približno isto težki ferati(B) šel tudi dol. A karakter te ferate na Grosser Buchstein je(po bergsteigen.at) popolnoma drugačen od tiste prejšnjega dne na Hesshütte. Tista je vodila malo po gozdni poti, malo po grapi, malo ob steni, imela tudi lestve, skobe ta pa vodi direkt prečno čez steno(siser več ali manj po naravnih prehodih), je torej vseskozi izpostavljena, nima drugih varoval kot zajlo pa še to na nekaterih mestih ne, ki so sicer vsi v mejah I, razen začetne šikane za odvračanje neizkušenih(II-).

Odločim se torej da ne grem. Najverjetneje bi sicer pot(če seveda ne bi bilo več ledu) zmogel(tudi nazaj) a nič se ne ve. Poslušam torej oskrbnika in se odpravim nazaj v dolino. Ker ni daleč, si bo treba enkrat vzeti morda kak vikend z lepim vremenom in se povzpeti na Hochtor in še na Grosser Buchstein. Vsekakor se še vrnem!
Štart v Gstatterbodnu1
Hribček nad Gstatterbodnom - ne vem imena2
Admonter Reichenstein3
Prvi konkreten pogled na Grosser Buchstein4
Pot do Buchsteinhaus skozi gozd5
Poštupani vrh Hochtora6
Grosser Buchstein od izpred koče - ferata gre po delu stene levo od sedelca na sredini potem pa je še kake pol ure po grebenu do vrha7
Zanimivi stolpiči kake deset minut hoje od Buchsteinhaus8
všeč
VanSims8. 07. 2013 20:00:38
STODERZINKEN

Razočaranje zaradi neuspelega vzpona na Grosser Buchstein si pozno popoldne delno "pozdravim" z vzponom na 2048 m visok Stoderzinken nad Gröbmingom, ki sicer formalno že spada v Dachsteinsko skupino a ker je še vedno nad dolino Ennsa ga vključujem sem.

Da sem si tak visok vrh lahko privoščil v poznopopoldanskem času gre zasluga panoramski cesti, ki pripelje na izhodišče kake 300 nmv. nižje od vrha, od konca ceste pa je še kako uro vzpona. Po podatkih iz mojega, resda nekje 5-10 let starega vodiča po avstrijski Štajerski, naj bi to bila najvišja cestninska cesta v tej avstrijski pokrajini a vsaj ob mojem prihodu o cestnini ni bilo ne duha ne sluha nasmeh

Začetek ceste je v Gröbmingu od koder se sledi smerokazom za Stoderzinken. Ti pripeljejo do prvih ovinkov, na enem od njih se začne tudi planinska pot na vrh iz doline. Cesta je kar dosti široka, lepo vzdrževana in razen v zadnjih serpentinah tik pred vrhom tudi ni ne vem kako prepadna. Na vrhu je parkirišče.

Iz parkirišča se napotim do izhodišča(koča Steinerhaus - cca 5 min hoje) dveh poti na vrh, ki skupaj sestavljata krožno pot. Zaradi pozne ure se odloćim da grem po desni gor in dol. Pot se od izhodišča vzpne najprej do spomenika pesniku Petru Rossegu, ki je bil prijatelj ustanovitelja turističnega središča tu zgoraj, Emila Ritterja. Tam se desno tudi odcepi pot k cerkvici Friedenskircherl, ki jo sklenem obiskati nazaj grede. Pot gre levo od spomenika naprej in po kake 30-40 min pripelje na vrh. Pot je lahka, brez posebnosti, primerna za družine, otroke, pse,...

Tako pridem do vršnega križa. Žal oblaki mestoma zakrivajo lepši razgled za katerega slutim, da mora biti fantastičen, še posebej na Dachstein in Nizke ture. V ozadju se vidijo tudi Visoke ture in če se ne motim je bila špica v daljavi celo Grossglockner. Vidi se sosednji vrh Kamspitze proti Ennstalerskim alpam pa je žal bilo megleno.

Potem se odpravim dol in pri spomeniku zavijem še k Friedenskircherl. Gre pravzaprav za kapelico, ki jo je dal postaviti Emil Ritter in na njegovo željo ne pripada nobeni posamezni veri oz. je od vseh zato tudi ni bila posvečena s strani katoliške cerkve. Tam se ustavim, malo pomalicam, se razgledam nato pa opazim začetek poti, ki se imenuje Florasteig, ki tudi pelje na vrh. Vidim zajle in napis, da ni za vrtoglave. Zgleda zanimiva pot, škoda da nisem šel k cerkvici naprej grede saj se je že začelo mračiti in sem moral nazaj do avta. Po panoramski cesti se potem že v napol temi odpeljem v dolino.
Stoderzinken iz izhodišča pri Steinerhaus1
Spomenik Petru Rossegu2
Pogled z vrha proti Turam3
Grossglockner???4
Hrib sredi doline5
Kammspitze6
Pogled na Ture7
Masiv Dachsteina v oblakih8
Vršnji križ9
Friedenskircherl10
Skrivnostna gora11
všeč
VanSims9. 07. 2013 19:13:45
STEIRISCHER BODENSEE

V petek je bilo slabo vreme z dežjem, dopoldne je bilo še kolikor toliko dobro(le občasno malo rosilo) tako da sem se lahko odpravil pogledati še eno naravno znamenitost: jezero Steirischer Bodensee. Jezero je sicer na južni strani doline Enns in spada že v Ture(kar se vidi tudi po gnajsasti kamenini okoli jezera), konkretno Schladminške Ture a zaradi enega jezera ne bom odpiral nove teme. nasmeh

Dostop je iz kraja Aich pri Gröbmingu po cestninski cesti(2.80 EUR - plača se takoj za znakom 'MAUT' v hišici s sicer nobenimi vidnimi oznakami, nobeno zapornico, skratka zlahka spregledljivo... sicer zgoraj začnejo groziti s policijo zavijanje z očmi mežikanje).

Od parkirišča grem po cesti(zaprta za promet) kake 10-15 min do jezera. Tam je gostilna Forellenhof, levo(ali pa desno če nam je ljubše mežikanje ) pa se začne krožna pot okoli jezera. Grem levo in po gozdni poti ob jezeru(lahko se gre tudi po cesti) do druge strani. Od tam se povzpnem do slapa, ki jezero tudi napaja nato pa nazaj do avta. Pot okoli jezera traja cca pol ure, do slapa in nazaj pa tudi nekaj takega.

Več naj povedo slike.
Pogled na jezero iz izpred Forellenhofa1
Slap2
Pogled iz izpred slapa na jezero3
Pogled iz jezera proti slapu4
Pogled na jezero iz začetka poti proti slapu5
Tu se gre k slapu6
Pogled nazaj proti Forellenhofu7
všeč
Becar9. 07. 2013 20:41:04
Krasne fotografije. Lepo se mej še naprej! In še kakšno fotografijo naloži mežikanje Admonter Reichenstein zelo markantna gora, kar vabi k sebi. Si zasledil kakšen dober opis poti nanjo?
všeč
VanSims9. 07. 2013 21:11:02
všeč
Becar9. 07. 2013 21:17:51
Tega sem že sam predhodno gledal nasmeh Se mi zdi malo preveč ˝alpinistični˝ mežikanje
všeč
Becar10. 07. 2013 07:40:43
Ja, je pa zanimivo, ravno o neki zavarovanosti poti ne moremo govoriti po slikah sodeč. Spominja kar nekoliko na našo Mrzlo, pa še višina je tam nekje mežikanje Mogoče bi pa kdo lahko podal mnenje, ki je že gor bil...
všeč
VanSims26. 03. 2016 12:50:56
V drugo gre rado! mežikanje Lani juliija na Hochtor.

https://simsoneblog.wordpress.com/hochtor/
všeč
VanSims5. 06. 2016 15:36:29
Cesta na Stoderzinken je spet plačljiva.

Lani avgusta zopet tam!

https://simsoneblog.wordpress.com/stoderzinken-in-njegove-ferate/
všeč
voluhar2. 08. 2016 07:36:49

Najvišji vrh Aniških Alp (Ennstaler Alpen) in narodnega parka Gesäuse

https://tomazsarc.blogspot.si/2016/07/hesshutte-hochtor-3072016.html
(+1)všeč
voluhar30. 05. 2017 10:59:23
(+1)všeč
janezs7313. 10. 2017 15:20:29
GEILER HENGST klettersteig (Kampermauer)

Ker je trenutno v Avstriji sneg nad 1500m, si izberem zanimiv nadomestek: plezalno pot (ferrato) Geiler Hengst na Kampermauer. Celotna visina ferrate je cca 230m.

Ferrata ima 3 dele: spodnji lazji (do prvega visecega mosticka), srednji skozi rusevje do drugega visecega mosticka in tretji, ekstremno tezek (uradna ocena E), do vrha stebra.

Ferrata je ena izmed najtezjih v Avstriji, zgornji del stene je v celoti previsen z visinsko razliko med 100 in 120 visinskimi metri. V tem delu so samo tri tocke, kjer lahko clovek stoji, vse ostalo visi na rokah ali popkovini.

Dostop je cca 3.5 km vzhodno od sedla Hengst med krajema Windischgarsten in Altenmarktom pri S. Gallen. Na visini 766m je ob cesti skalni balvan (za njim potok), ob katerem je klopca. Nekaj metrov stran je bliznjica v gozd, po kateri pridete do ferrate, ki spodaj ni oznacena.

Za ferrato imejte:
- dovolj moci v rokah, da se lahko celo uro dvigujete (na rokah)
- vsaj eno popkovino (bolje dve), na kateri lahko visite ob klinih, medtem ko prepenjate varovalno vponko - kljub skobam, ki so na mestih klinov, popkovina se kako prav pride, saj ste vecino casa nagnjeni iz vertikale
- plezalke - vecino plezanja so stopi zelo majhni, ali pa morate plezati na "trenje"
- dober "zelodec", kar pomeni, da nikakor ne smete imeti strahu pred pogledom v globino - kot prej napisano, je teh 100 m previsnih od zacetka do konca; na koncu ste kakih 20 do 30 m stran (ven) od tocke, kjer ste zaceli plezati zgornji del

Tezavnost najtezjih mest je podobna kot na nasi "desni" na Sp.plotu na Zelenici. A dolzina teh tezkih mest je neprimerljiva. Na Zelenici jih je za skupaj 20 m (v treh delih), tu pa za 100m, pri cemer je previsne stene v Zelenici le cca 10m, tu pa celotnih 100m.

Spust poteka levo in se konca s plezanjem B ocene.

povezava do opisa na Bergsteigen.com
pogled na ostenje, kjer poteka ferrata (desni steber) - s ceste1
spodnji lažji del, z uradno oceno A/B2
prva tretjina najtezjega dela stene, takoj nad drugim mostickom;3
druga tretjina tezjega dela se zacne s posevnim previsnim delom do najmanj previsnega dela (kjer sta dva) in zakljuci s precko v desno na rob4
zadnji del z dvigom po rahlo previsni (na sliki ob sivem pramenu na osončeni steni) ter potem po poči (levo zgoraj) in na koncu precko okoli previsne glave (zgoraj desno)5
(+2)všeč
janezs7320. 10. 2018 22:15:15
letos še enkrat "preveril" Geiler Hengst... kljub boljši kondiciji in boljši tehniki kot lani (in po preplezanih nekaterih E/F feratah v Avstriji) sem še vedno mnenja, da so pri tej ferati (ki pomenljivo nikjer nima nobene table) podcenili težavnost... moje "popravljene" ocene so na desni slikici... na originalni (glejte bergsteigen.com) so celo izpadle ocene dveh najtežjih delov pod in na glavi
na levi originalna shema, na desni shema z mojimi ocenami1
po prehodu iz zig-zaga; spodnji del obraza/prednje stene2
še pogled na srednji del obraza; skoraj počitek v primerjavi s predhodnimi metri3
božji prehod/prečka okoli glave za konec4
pogled na ves zgornji del G.Hengsta5
(+1)všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies