Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Hochalmspitze 3360 m

Print
triglavski15. 08. 2009 19:44:36
Lani nas je z nje pregnala nenadna nevihta, danes greva z Marjanom sama. Zapeljeva se v Malto, pa naprej v Gössgraben, parkirišče pod jezom je precej napolnjeno, nad nama pa megla. Urnih korakov zakoračiva po oskrbovalni cesti in višje po markiranih bližnjicah do koče Giessener Hütte. Že pod kočo se nama odpre brezhibno modro nebo. Sledi kratek počitek, nato pa naprej po desni poti na ledenik Tripkees, letos segajo snežišča še globoko pod ledenik vendar so lahko prehodna, tako da se z derezami in cepini opremiva precej višje, nekako na 2900 metrih. Sledi vzpon preko ledenika po že uhojeni gazi, sneg in led segata precej visoko, do skal in prve jeklenice je treba premagati tudi okoli 5 metrov stmega snežišča, pod njim je seveda globoka krajna poč. Hitro sva čez skalnat odsek, kjer se nama odpre širen pogled na obsežen ledenik Hochalmkees, ki sega prav do skal. Nekaj časa hodiva po uhojeni gazi tik pod skalami, zatem pa zavijeva na JV greben in po njem vse do predvrha Snežni vrh (Schneeige Spitze). Do sem nekaj lažjega plezanja, nek del je zavarovan tudi z jeklenico. Sledi še kratek nekoliko izpostavljen grebenski prehod do glavnega vrha Kopna špica (Apere Spitze) in že stojiva na kraljici Visokih tur. Razgled na severne Visoke ture z Ankoglom v ospredju je krasen, vidi se tudi nekoliko oddaljen Grössglockner, dočim so južne gore že v meglicah. Vzameva si kakšno uro za vrh, ki je glede na praznični dan nenavadno prazen, gor nas je samo 8, se jih je pa še kar nekaj vzpenjalo iz različnih smeri. Zatem sestopiva po zavarovani poti preko Detmolder grat, vmes je potrebno ponovno za del ledenika namestiti dereze in uporabiti cepin, potem pa po kopnem do škrbine Lasssacher Winklscharte in nazaj do koče, ter v dolino in domov. Lepo, lepo, kot je bilo tudi pred dvemi leti.
Hochalmspitze 3360 m ko stopiva nad meglo, se odpre modro nebo1
Hochalmspitze 3360 m do ledenika in vrha je še daleč2
Hochalmspitze 3360 m tole jezerce ni prav nič onesnaženo, je pa voda precej mrzla3
Hochalmspitze 3360 m ledenik Tripkess je sedaj bolj snežišče4
Hochalmspitze 3360 m pod skalnim odsekom5
Hochalmspitze 3360 m do skal je treba preplezati še krajše strmo snežišče6
Hochalmspitze 3360 m v skalah7
Hochalmspitze 3360 m na škrbini, zadaj znameniti stolpi Steinerne Männln 8
Hochalmspitze 3360 m vršna kupola9
Hochalmspitze 3360 m del ledenika Hochalmkees10
Hochalmspitze 3360 m 11
Hochalmspitze 3360 m 12
Hochalmspitze 3360 m sestop po Detmolder grat13
Hochalmspitze 3360 m ponovno na kopnem14
Hochalmspitze 3360 m na Lassacher Winkscharte še mimogrede kot bodoči član Alpenvereina namestim odpadlo smerno tablo15
Hochalmspitze 3360 m potem pa čez širna prostranstva do...16
Hochalmspitze 3360 m ...prijazne koče Giessener Hütte in....17
Hochalmspitze 3360 m vrček osvežilne tekočine...18
Hochalmspitze 3360 m ..dol do umetnega jezera in domov.19
(+2)všeč
keber115. 08. 2009 22:55:23
Krasen izlet. Sam imam želje nekega dne stati na vrhu te gore (ki se odlično vidi z naših Julijcev), vendar je pot zelo zahtevna. S čim se lahko primerja z naših gora po zahtevnosti? Avstrijski tritisočaki mi sicer niso čista neznanka (na dveh sem že bil), upam da letos obiščem kak Ankogel ali kaj drugega v okolici.
všeč
triglavski16. 08. 2009 19:57:56
Ja res je bilo lepo. Primerjava skoraj ni možna, ker gre za druge višine, za ledeniško - skalno turo, ki zahteva določeno opremo in seveda izkušnje, dimenzije so tam drugačne, sicer pa kdor pri nas pozimi hodi v visokogorje ne bi smel imeti kakšnih posebnih težav. Seveda je zelo priporočljivo varovanje z vrvjo, kar pa je spet odvisno od razmer na ledeniku. Seveda pa je to le ena od poti na vrh, so tudi še druge, ki pa jih še ne poznam.
všeč
bridnk16. 08. 2009 20:32:57
lepe fotke eek
bo treba it enkrat
všeč
čemšeničan19. 08. 2009 11:30:37
Ko greš enkrat na to goro ti zavedno ostane v spominu jaz sem bil 25.8.2007 z kolegom sva imela lepo vreme obiskovalcev ni bilo veliko.Bila sta še dva iz štajerske smo se srečal ko sva midva sestopala z vrha.Ja Triglavski lepe slike ko sem jih gledav me kar potegne nazaj gor.Pivo je pa takrat tud meni pasalo čeprav sem še tisti dan vozil domov.Lani sem to goro gledal z Mojstrovke v soboto grem pa na izlet z avtobusom po avstriji,upam na lepo vreme,kljub slabi napovedi.Lep pozdrav in srečno.
všeč
GITA7. 04. 2011 19:45:25
Polomija na celi črti mrk pogled ... Da so bile Visoke Ture letos bolj mačehovsko obdarjene s snegom smo vedeli, da je treba na začetku nositi smuči cca. 1 uro tudi, pa kaj je to v primerjavi s celotno turo si rečemo in se trije včeraj zgodaj popoldne odpeljemo proti dolini Malta do izhodišča za Villacher Hütte (2194 m). Po dobri uri hoje po kopnem končno pridemo do »zvezne« snežne odeje in si nataknemo smuči. Sprva je šlo lepo po zložni gozdni cesti, kar hitro smo napredovali, potem pa je bilo kar naenkrat konec veselja…začelo se je nenormalno udiranje in udiranje in vse globlje udiranje…jezen. Ko smo bili še kakšno uro oddaljeni od koče je postalo že skoraj neznosno…ko se je začelo udirati še kolegu (za katerega se hecamo, da ima s posteljo vred 50 kg mežikanje) nas je samo še trma, malo pa tudi bližajoča noč gnala naprej. Na naše veselje je bilo v koči toplo, saj so bili noter že po dva Italijana in dva Avstrijca, ki so zakurili…hvala nasmeh. Kmalu smo se odpravili k počitku, odločitev, kaj in kako naprej, pa smo pustili za današnje jutro…ki je bilo kaj klavrno…oblačno, močan veter je kot že celo noč zavijal okrog vogalov koče, ob vsem tem pa je bilo prav toplo in zdelo se je, kot da koča stoji sredi močvirja zavijanje z očmi…S težkim srcem smo soglasno sprejeli odločitev, da na vrh ne gremo. Ko smo si kakšno uro kasneje izpred koče ogledovali naše »cimre«, ki so se odločili za nadaljevanje, kako se matrajo in se kopljejo iz snega, ker se jim je tako udiralo, smo vedeli, da smo se odločili prav. Še bolj kot za vprašanje napornega vzpona je šlo namreč za vprašanje kvalitete in predvsem varnosti smuke (če se namesto z repi ugrezneš s prednjim delom smuči, kaj hitro lahko pride do poškodbe)…in vedeli smo, da bo iz ure v uro samo še slabše…V dolino smo smučali »kot po jajcih«, že vsaka malo večja obremenitev je pomenila pogrezanje in kopanje iz snega, padci so bili neizbežni, zato smo, kjer se je le dalo »tolkli« dolge prečnice s čim manj vijuganja…Na koncu smo si čestitali k »srečni« vrnitvi. Vmes se je naredila »šajba«, ampak še vseeno smo si morali priznati, da je bila odločitev za vrnitev prava…
Ob poti...1
Smerokaz...2
Že vidimo kočo...daleč je še tam gor....3
Pogled nazaj...4
Kit iz snega gleda??? :-)))5
Tik pred kočo Villacher Hütte...6
všeč
čemšeničan10. 04. 2011 20:15:05
Gita, triglavski je nekoč na forumu napisal, da uspeh je spoznati kdaj in kje se obrniti pa drugič več sreče
Lep pozdrav in srečno!
(+1)všeč
GITA10. 04. 2011 21:39:02
Hvala, čemšeničan...saj bo "kraljica" počakala...mežikanje
všeč
matjaz8411. 09. 2011 20:31:47
Včeraj sem bil na vrhu "Kraljice Visokih Tur". Vzpon od Giessener hutte preko Steinerne mandln in vzhodnem grebenu na vrh, sestop pa preko Detmolder grata in nazaj do koče in jeza. Ledenik pod steno je bil (letnemu času primerno)precej nizko od vstopne gredine v steni in zelo leden, tako da brez popolne ledeniške opreme nikakor ne bi šlo. Pa še padajoče kamenje je ves čas grozilo. Sestop po Detmolder gratu tudi ni mačji kašelj še posebej prečenje ledenika, ob vrvi. Najbolj me je presenetilo to, da je hoja, ki naj bi po markacijah skupaj z vzponom in sestopom trajala največ deset ur, trajala celih trinajst. Drugače pa krasno vreme, malo ljudi, pa še ti sami izkušeni, kar se je najbolj pokazalo pri sestopu, ko je treba kar malo strpnosti, saj je lahko na dvajset metrski vrvi pripet zgolj en plezalec. Moj najvišji, najtežji, skratka najžlahtnejši vzpon doslej.
1
2
3
4
Prečenje ledenika ob vrvi.5
Še zadnja fotografija osvojenega cilja.6
(+2)všeč
IgorZlodej22. 11. 2011 19:46:43
Prenočevanje v bivaku je bilo nadvse udobno, vseh 10 postelj je bilo mojih, peč na drva je grela še preveč, voda teče nad bivakom. Zjutraj ob 6. uri se odpravim. Na nebu je še ogromno zvezd. Pot je lepa, sprva poteka precejšen del po ploščatih skalah. Na križišču zavijem v levo na Schwarzenburger weg in to z razlogom, od tam bom videl sončni vzhod in na vrh se bom povzpel čez Detmolder grat. In res, ko pridem tik po Winkelscharte na plano pokuka sonce. Ta sicer vsakdnji pojav je vedno veličasten, še posebej, če ga doživiš kje visoko v gorah. Nekaj časa nepremično zrem in občudujem rojstvo novega dne, potem pa naprej na škrbino, kjer sledi krajši počitek in namestitev derez. Grem naprej, sprva je lagodno, potem gre bolj zares, sledi snežna prečka, tik nad ledenikom, ki kaže veličastne razpoke. Naletim na vrv in višje na jeklenico. Vzpon zahteva kar nekaj moči, saj se je treba ponekod kar krepko povleči čez kopne skale, kjer je zasneženo gre bistveno lažje, je pa tam jeklenica pod snegom, zato svoje opravi cepin. Priporočam samovarovanje. Kmalu sem na vrhu. Lep občutek ob tretjem vzponu na kraljico Visokih tur težko opišem. Topel sonček, kalma, širni razgledi, človek bi kar sedel in gledal. Pa vendar je treba dol, proti vzhodu vidim sledi v snegu, kar sestop olajša, pa čeprav mi pomagal ne bo nihče. Sprva gre lepo, pod jeklenico je nekoliko izpostavljena zasnežena prečka, potem spet lažje do prehoda pri Steinerne mandln. Tam snamem dereze, saj je skala povsem kopna. Ob jeklenici sestopim do ledenika, kjer spet nadenem dereze, sledi še strmo snežišče, spodaj snamem dereze potem pa sestop do bivaka. Dokler je bil sneg je šlo hitro in lepo, po stezi nekoliko počasneje. Pospravim bivak, vzamem svoje stvari in v dolino, ki pa je bila globoko in daleč.
se svetlika na vzhodu1
in potem se pojavi2
in zmeraj več ga je3
dokler končno ne premega noči in se naredi dan4
tam zgoraj je Winkelscharte 5
pogled na zahod s škrbine6
jaz pa naprej proti vrhu, spodaj ledenik z razpokami7
prvi del prečnice je za mano8
sledi snežno - skalni del vzpona9
gorska prostranstva se najlepše vidijo z vrha10
sestop po vzhodnem grebenu11
še vedno stojita12
in še senca on onih dveh na severnem ledeniku13
prvi del sestopa po kopnih skalah14
celotna skalna stena15
na prehodu iz stene na sneg-ledenik, pa še vedno brezno16
proti dolini, ki pa je še daleč17
pogled nazaj proti vrhu18
spet med zelenjem19
za ovinkom je hoje konec.20
(+17)všeč
CarpeDiem24723. 11. 2011 12:47:37
Super slikce, škoda ko tistile stolp verjetno ne bo več dolgo v takšnem stanju. cool
(+1)všeč
viharnik10. 09. 2012 15:40:13
Super vzpon Tomaž in druščina.Kaj bo to težak vzpon za takšne kerlce domačega PD Rašica.mežikanje
(+2)všeč
Bojan_A15. 09. 2013 09:07:48
Včeraj z Goßgrabna proti Hochlmspitze. Zaradi obilice novega snega oz. nevarnosti snežnih plazov obrnil na začetku ledenika Trippkees.

Vseeno zelo slikovita tura: http://bojanambrozic.wordpress.com/2013/09/15/hochalmspitze/

Nazaj grede sva srečala tudi dva Slovenca, ki sta se namenila sprehoditi tudi le do ledenika. Naprej je trenutno prenevarno.
1
2
3
4
(+4)všeč
IgorZlodej6. 05. 2014 20:19:31
V odličnih snežnih razmerah mimo Beljaške koče na vrh in smučanje nazaj.
1
2
3
4
5
(+7)všeč
Bojan_A7. 05. 2014 22:29:01
Super tura! Koko pa bi bilo to za it peš? Pa ni nič nevarno sedaj čez ledenik hodit, ko je sneg čez in ne veš kje so špaltne?
(+1)všeč
viharnik8. 05. 2014 06:20:48
Štart je v Malti pri mostu na 1200m, potem pa računaj glede časa.
všeč
IgorZlodej24. 09. 2014 21:17:24
Ponovno odlične razmere na kraljici Visokih Tur.
obetavno jutro1
2
sneg, pa kaj3
v steni4
tukaj je vedno luštno5
na vzhodnem grebenu6
proti vrhu, seveda še nič hojeno7
8
sestop čez Detmolder grat9
in naprej v dolino10
še postanek pri koči11
(+8)všeč
redbull13. 10. 2014 20:47:52
Sobotna kraljica visokih tur nas je toplo sprejela. Pri nas vsekakor ni bilo vremensko tako lepo kot v tem delu Alp.

Ledenik Tripkees ima ogromno snega, ki je bil v odličnem stanju za prečit.Po grebenu do vrha je bilo snega le na ravnem delu, v primerjavi z Igorjevim vzponom izpred dveh tednov je bilo tedaj nujno imeti dereze. Pri nas so ostale v nahrbtniku.
Nujno je pa povedati, da se je začela zimska sezona in da vsi ki se odpravljati gor boste pešačili od 1150m.



Poročilo:


http://deyangrm.blogspot.com/2014/10/kraljica-visokih-tur-in.html
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Winterleitnkopf- v ozadju osvojena kraljica11
12
(+3)všeč
čeček727. 06. 2015 14:23:29
V četrtek popoldan se z kolegom odpraviva proti Avstriji natančneje Hochalmspitze. Parkirava pod umetnim jezerom in se do Giessener Hütte povzpneva z kolesom. Koča naj bi se uradno odprla 1.jul, vendar je že odprta nasmeh Vstaneva ob 3h in z hojo pričneva ob pol 4h. Naredila sva lepo krožno turo - gor mimo znamenitih stolpov Steinerne Männln na vrh in sestop po Detmolder grat, do koče kjer spijeva zasluženo pivo nasmeh čakal naju je še lep spust do avta!
Video si lahko ogledate na spodnji povezavi_
https://www.youtube.com/watch?v=fJfmbML41_c
1
2
3
4
5
6
7
8
(+7)všeč
rerze1128. 06. 2015 18:43:34
Hochalmspitze, 25. in 26. junij...lepa tura.
Tu je še moj pogled na to imenitno goro...Kraljica je res samo ena... nasmeh

http://rokerzen.blogspot.com/2015/06/hochalmspitze-3360m-koncno-na-kraljici.html

https://www.youtube.com/watch?v=igh6XdjIvd4
Jutro1
V steni2
Vrh :)3
Na ledeniku...4
Ko se oko res spočije5
(+6)všeč
Page:1234
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies