Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Snow conditions

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski Weather
weather / snow conditions
  

Snow conditions in mountain

Report - ponedeljek, 20. 11. 2017, 8:46 (ARSO)
The risk of avalanches is level 2 of 5.
Opis stanja in napoved (ponedeljek, 20. 11. 2017)

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 20. 11. 2017
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1900 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna strmejša pobočja z NAPIHANIM SNEGOM, kjer lahko ob obremenitvi snežne odeje sprožite plaz kložastega snega. Spontano plazenje je malo verjetno.

Snežne razmere
V petek čez dan se je ohladilo, ledišče je bilo ob koncu tedna večinoma na okoli 1000 m nadmorske višine. Snežna odeja je pod nadmorsko višino okoli 2000 m pomrznila in se nekoliko stabilizirala. Sonce ni bistveno vplivalo na preobražanje snega, razen pod 1000 m. Snežna odeja je sedaj povečini skorjasta, le v zatišnih senčnih legah je ponekod sneg mehak. Skorja ne drži človeške teže. Veliko je zametov, grebeni in vrhovi so močno spihani, ponekod do golega. Snežna odeja se začenja na precej različni nadmorski višini.

Predviden razvoj vremena
Danes bo pretežno jasno. Severni veter v visokogorju bo slabel. Jutri se bo pooblačilo predvsem v sredogorju zahodnih in južnih Julijskih Alp, drugod bo precej jasno. Zapihal bo jugozahodnik, v visokogorju pa bo pihal zmeren severozahodnik. Ledišče se bo do popoldneva dvignilo do nadmorske višine okoli 2200 m. V sredo bo še nekoliko topleje, ledišče bo nad našimi najvišjimi vrhovi. Pihal bo zahodni do jugozahodni veter. Oblačnost se bo večinoma zadrževala nad hribi Notranjske in severne Primorske ter na območju južnih in zahodnih Julijcev.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo ob postopni otoplitvi jutri in v sredo nekoliko ojužila in zato bo postala nekoliko manj stabilna, zato se bo prehodno spet nekoliko povečala nevarnost snežnih plazov v sredogorju. Hitreje se bo sesedala in preobražala.

Naslednja objava: četrtek, 23. 11. 2017

Vir: ARSO
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing