Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Snow conditions

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski Weather
weather / snow conditions
  

Snow conditions in mountain

Report - sreda, 4. 12. 2019, 9:09 (ARSO)
The risk of avalanches is level 3 of 5.
Opis stanja in napoved (sreda, 4. 12. 2019)

Splošna stopnja nevarnosti - sreda, 4. 12. 2019
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je predvsem v visokogorju Julijskih Alp nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje in drugod v visokogorju pa ZMERNA, 2. stopnje. Veliko je zametov in opasti, ki se lahko predvsem na strmejših pobočjih sprožijo že pod manjšo obremenitvijo snežne odeje, s strmih pobočij se lahko kakšen kložasti plaz sproži tudi spontano.

Snežne razmere
Po ponedeljkovem sneženju je bilo včeraj suho in hladno vreme, danes pa se v višinah že segreva, a je zrak suh. Snežna odeja je še mehka in rahla, na vetru izpostavljenih legah pa močno spihana, ponekod je zaradi vetra tudi skorjasta in trša. Nižje, pod okoli 1800 m nadmorske višine je snega bolj malo, je pa pomrznjen in trd.

Predviden razvoj vremena
Danes in jutri bo pretežno jasno, veter bo slabel in bo jutri šibak. Ob dotoku toplejšega zraka je že danes temperatura nad ničlo nad okoli 1800 m, plast hladnega zraka z negativno temperaturo se bo postopno spuščala vse nižje in jutri bo tudi v sredogorju temperatura pozitivna. A zrak bo zelo suh. V petek bo oblačno v hribih severne Primroske in Notranjske ter na južnih obronkih Julijskih Alp, drugod bo dokaj sončno. Krepil se bo jugozahodnik.

Tendenca snežnih razmer
Ob postopni otoplitvi, a suhi zračni masi, se bo snežna odeja počasi sesedala in preobražala in se stabilizirala. V petek bo jugozahodnik spet prenašal sneg in delal nove zamete. Tu in tam bo nastala tanka skorja. Nevarnost snežnih plazov se bo počasi zmanjševala. Še vedno bodo nevarna mesta z napihanim snegom na dovolj strmih pobočjih.

Naslednja objava: petek, 6. 12. 2019

Vir: ARSO
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing