Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Snow conditions

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski Weather
weather / snow conditions
  

Snow conditions in mountain

Report - ponedeljek, 20. 5. 2019, 12:32 (ARSO)
The risk of avalanches is level 2 of 5.
Opis stanja in napoved (ponedeljek, 20. 5. 2019)

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 20. 5. 2019
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: šibke plasti, napihan sneg, moker sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 2000 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so predvsem strma pobočja, kjer se lahko zlasti čez dan zaradi otoplitve sprožijo plazovi mokrega snega. V visokogorju so še vedno nevarna mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite predvsem plaz kložastega snega.

Snežne razmere
Sneg se razmeroma hitro seseda in preobraža, nižje pa kopni. Ledišče je bilo ob koncu tedna večinoma med 2200 in 2500 m nadmorske višine. Ob krajših obdobjih sončnega vremena je je sneg tudi nad nulto izotermo na prisojnih pobočjih čez dan ojužil, ponoči pa pomrznil. Snežna odeja je mehka in mokra, le v najvišjih legah visokogorja je mehka ali skorjasta. Predvsem na zahodnih in južnih straneh grebenov in sedel je veliko zametov. Vetru izpostavljena mesta so spihana.

Predviden razvoj vremena
Vreme bo še naprej zelo spremenljivo. Danes bo nekaj sonca v vzhodnem delu naših gora, drugod pa bo pretežno oblačno in ponekod megleno z občasnimi padavinami. Meja sneženja bo večinoma med 1800 in 2000 m. Pihal bo zmeren jugozahodnik. Jutri bo sprva oblačno in megleno s pogostimi padavinami, ki bodo popoldne postopno ponehale. Meja sneženja bo še nekoliko višje kot danes. Pihal bo jugozahodnik, ki se bo popoldne obračal v zahodno ali severozahodno smer. V sredo in četrtek bo bolj sončno, popoldne bodo nastale posamezne plohe. Še nekoliko topleje bo.

Tendenca snežnih razmer
Do jutri opoldne bo v zahodnih Julijskih Alaph zapadlo okoli 30 cm novega snega, ki pa se bo predvidoma kar dobro sprijel s podlago. Pod mejo sneženja bo dež dodatno razmočil snežno odejo. Zato se bo nekoliko povečala možnost za spontano proženje manjših plazov s strmih pobočij - nad mejo sneženja bodo to plazovi novega snega, nižje pa plazovi razmočene snežne odeje. Ob bolj sončnem vremenu od srede do petka bo snežna odeja nekoliko bolj labilna čez dan zlasti na osončenih legah, ponoči pa bo pomrznila. V drugi polovici tedna in ob koncu tedna bo nad nami še toplejša zračna masa in sneg se bo tudi po najvišjih vrhovih hitro preobražal in sesedal.

Naslednja objava: petek, 15. 11. 2019

Vir: ARSO
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing