Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Kamnik Savinja Alps / Kalška gora / V Koncu - Kalška gora

V Koncu - Kalška gora

Print
Starting point: V Koncu (900 m)
Lat/Lon: 46,342°N 14,5682°E
Time of walking: 3 h 15 min
Difficulty: difficult marked way
Altitude difference: 1147 m
Altitude difference po putu: 1147 m
Map: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Recommended equipment (summer): helmet
Recommended equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Views: 43.667
 6 people like this post
Number of pictures: 41
Number of comments: 15
Access to the starting point:
Drive into Kamnik and follow the road towards the Kamniška Bistrica valley. From your home in Kamniška Bistrica, continue driving along the forest road, which takes you higher up to a crossroads where you continue straight ahead (right Jermanca, starting point for Kamniško sedlo). The road then takes you past Žagana peči to the parking lot at the lower station of the cargo cableway to Kokrsko sedlo.
After the new traffic sign, driving from the Kamniški Bistrica hut to the V Koncu parking lot is forbidden, which extends the journey by almost an hour.
Path description:
From the parking lot at the cargo cableway, follow the initially sloping footpath towards Kokrsko sedlo. The path first crosses lane of bushes, then passes into a dense forest, where it starts to climb steeply. Higher up, the forest becomes a little thinner, opening up some views of the surrounding peaks. The path, which continues to climb steeply, leads us higher up to two successive steel cables (quite easy in the dry), after which we come to a pleasant resting place with a bench.
The path then returns to the dense forest and then starts to turn to the right, where the steepness of the path eases for a short time. The path goes a little further out of the forest, crosses an undistinguished ravine and then leads us to the avalanche slopes below Kokrsko sedlo. Here the path turns slightly to the left and starts to climb steeply up the mostly rocky slope. The rather strenuous path (due to the rubble), which passes under the Kalška gora walls on the left and the lesser-known Mali vrh on the right, with increasingly beautiful views, eventually leads to Cojz's hut on Kokrsko sedlo.
From the saddle, continue left along the marked trail in the direction of Kalški greben and Krvavec. The way forward initially continues along and along the ridge, and then leads us to a crumbly ravine, after which we climb over a slightly exposed passage. The path climbs steeply, then passes onto the scree of Kalška gora (here at the start of the scree we will see the old climbing route to Kalška gora, which has been abandoned for many years). Crossing the scree follows (possible snowfields in early summer), and then the path turns left into the wall, where it climbs very steeply. During the climb up the relatively crumbly wall, the fixed safety gear (mostly rungs) and numerous handholds are helpful. The wall is slightly higher and after a few minutes of further walking the path leads to a small saddle where there is a crossroads.
From the saddle, which opens up a beautiful view of Kalce, continue left in the direction Kalška gora (slightly right Krvavec, right Kalški ridge). The path continues to steep and especially in wet conditions dangerous for slipping grassy slopes. Follow this relatively winding path all the way to Kalška gora, only to reach it after a good 5 minutes of further walking.
V Koncu - Kokrsko sedlo 2:15, Kokrsko sedlo - Kalška gora 1:00.
zemljovid puta - Kalška gora
On the way: Cojzova koča na Kokrskem sedlu mountain hut (1793m)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
V Koncu - Kalška gora1
V Koncu - Kalška gora2
V Koncu - Kalška gora3
V Koncu - Kalška gora4
V Koncu - Kalška gora5
V Koncu - Kalška gora6
V Koncu - Kalška gora7
V Koncu - Kalška gora8
V Koncu - Kalška gora9
V Koncu - Kalška gora10
V Koncu - Kalška gora11
V Koncu - Kalška gora12
V Koncu - Kalška gora13
V Koncu - Kalška gora14
V Koncu - Kalška gora15
V Koncu - Kalška gora16
V Koncu - Kalška gora17
V Koncu - Kalška gora18
V Koncu - Kalška gora19
V Koncu - Kalška gora20
V Koncu - Kalška gora21
V Koncu - Kalška gora22
V Koncu - Kalška gora23
V Koncu - Kalška gora24
V Koncu - Kalška gora25
V Koncu - Kalška gora26
V Koncu - Kalška gora27
V Koncu - Kalška gora28
V Koncu - Kalška gora29
V Koncu - Kalška gora30
V Koncu - Kalška gora31
V Koncu - Kalška gora32
V Koncu - Kalška gora33
V Koncu - Kalška gora34
V Koncu - Kalška gora35
V Koncu - Kalška gora36
V Koncu - Kalška gora37
V Koncu - Kalška gora38
V Koncu - Kalška gora39
V Koncu - Kalška gora40
V Koncu - Kalška gora41
Discussion about the trail V Koncu - Kalška gora
Guest3. 07. 2007
Lep izlet in lep cilj - lepi razgledi nad Kokrskim sedlom. Tudi ob nedeljah pot ni oblegana(nad kočo). Pazljivost ni odveč, ker je pot precej krušljiva in tudi kar nekaj materjala je na njej.
Guest15. 09. 2007
Čudovita planinska tura. Iz Kokrskega sedla na Kalško goro se vzpenjamo tudi po klinih in jeklenicah. Zlasti pri sestopu je potrebna velika previdnost. Sicer pa z gore krasen razgled na okoliške vrhove in Veliko planino.
Marjetka Rot
fpetel15. 09. 2008
Obstaja lepši in bolj direkten dostop po lahki neoznačeni poti iz Žagane peči. Prejšnji teden sem se povzpel. Mogoče objavim slike, ki so kljub megli še kar solidne.
viharnik5. 09. 2008
Malo pred skalo Žagane peči,je na levi strani malo parkirišče.Od tu v gozdu,ne daleč stran ,pelje lovska potka strmeje navkreber,prečka nekaj strmih gozdnih grap,naposled pa se vnese na rami z lovsko kočo cca.1350m.Naprej lahko,skozi naravni žleb.Tu na koncu žleba d esno, se odcepi nedelana pot na razgledni,a rušnati Čmaževski turn-razglednik(bivak pod Skuto,velik del grebena).Naravnost naprej,pa v eni uri stopimo na Kalško goro.nasmehLP-ROK.
fpetel15. 09. 2008
Pot se odcepi kakšnih 20 metrov za skalo v smeri proti Koncu na prvem malem parkirišču na levi strani. Da ne bo pomote
srfar13. 10. 2009
Mene pa zanima kakšna je pot od Kamniške bistrice do parkirišča v koncu.Pa še če kdo ve ali je Cojzova koča ta vikend-17.10.še odprta.

L.P.pa že naprej hvala za odgovore
EUGEN13. 10. 2009
Po zadnji informaciji, ki sem jo dobil od g.VIde kočo zapirajo 12.10.2009
frenk6521. 08. 2010
skrbi me 31 slika. zanima me če je kdo to pot že prehodil. šel bi od cojzove koče do krvavca . kakšna je zahtevnost in čas trajanja.
jprim22. 08. 2010
To pot sem prehodila 2krat, vedno za sestop, kar je težje kot če greš navzgor, naj te ta fotka nič ne skrbi, morda zgleda iz pozicije fotografa tako.
Kako dalje čez greben do Kalškega grebena, pa ti ne vem svetovati, bil je že namen, da ga prečim, vendar vreme ni dopuščalo.
LP!
AnzeKozjek24. 07. 2013
Mene pa zanima, kako v resnici izgleda izpostavljen prehod na 22. sliki? Je zelo izpostavljen? Če primerjam s Slovensko potjo na Ledine, bi bila to lahko bolj zahtevna, izpostavljena pot? Hvala za odgovor! Lp
Daaam24. 07. 2013
Upam trditi da je lažja kot Slovenska pot na Ledine. Tudi prehod ni tako zelo izpostavljen. Bi rekel da fotka mogoče malo zavaja. Vse to je moja subjektivna ocenamežikanje ..da me ne bo kdo zmerjal da zavajam ljudi nasmehjezik
CarpeDiem24724. 07. 2013
Z nekoliko previdnosti ne boš imel težav. Npr. Žrelo do Ledin je sigurno zahtevnejša od tegale odseka (moje mnenje pač). nasmeh
Bandzo4. 08. 2013
Včeraj prehodil to pot iz koče pri izviru Kamniške bistrice. Čudovita tura, vrh je popolnoma neobljuden, zelo razgleden in namenjen temu, da se odpočiješ in najdeš malo miru. Edino kar zna malo utruditi je pot do Kokrskega sedla. Moram priznati, da se mi je kar malo vlekla =)Glede slike 22 in pa 31 pa moram bodočim obiskovalcem te gore povedati, da sliki izgledata mnogo hujše, kot pa v resnici odseka sta. Na poti moraš biti previden zaradi krušljivosti, predvsem ko hodiš navzdol, saj hitro sprožiš kakšen kamen, ki lahko pade na koga pred teboj. Sicer pa obisk Kalške gore toplo priporočam!
Srečno!
mojcika12. 10. 2017
Kalško goro sem obiskala 8.10. 2017...ne prvič, a vedno je zanimiva. Bila je čudovita....gora, kot sama pot. Goreči macesni in tropi gamsov, ki so se pasli pod Kokrškim sedlom in smo jih redki planinci opazovali s poti od Kokrškega sedla proti vrhu. Žal je bila koča na sedlu že zaprta in ni bilo toplega čaja. Ob sestopu sem si pri padcu po kamniti poti zvila nogo. Ob pomoči dveh planincev in planinke sem sestopila do avta. Ker ne vem njihovih imen, se jim želim na tem mestu zahvaliti za potrpljenje. Vzpon na goro mi veliko pomeni, saj mi moja bolezen več ne dopušča obiskovanja višjih gora. Z veliko truda sem tako letos obiskala pet dvatisočakov. Dragi planinci, ki v gorah prehitevate in radi poveste, kako hitri ste in koliko ste že prehodili tisti dan, tudi taki so med vami, ki morda vlagajo več truda a hodijo počasneje. Hvala tistim, ki jim tudi pomoč in prijateljstvo v hribih veliko pomeni. Tudi zaradi njih je v hribih lepše.
trdi6. 07. 2019
Super pot od Cojzove koče na vrh. Plezalni del je kratek, na slikah pa res zgleda hujše, kot je v resnici. Pot sploh ni tako zelo izpostavljena, še najbolj izpostavljen je en delček na grebenu od odcepa za Kalški greben malo naprej na stran proti Kalcam. Previden je treba biti nazaj grede na tistem delu, kjer so klini, drugače pa brez posebnosti.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies