Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?

Pliskovica - Volnik

Print
Starting point: Pliskovica (210 m)
Lat/Lon: 45,7705°N 13,7823°E
Destination: Volnik (546 m)
Time of walking: 1 h 30 min
Difficulty: easy marked way
Altitude difference: 336 m
Altitude difference po putu: 350 m
Map:
Recommended equipment (summer):
Recommended equipment (winter):
Author: bojan79
Views: 17.308
 3 people like this post
Number of pictures: 8
Number of comments: 6
Access to the starting point:
The starting point of the route is across the road at the bus stop in Pliskovica (starting on a concrete road). Pliskovica can be reached from the route of Sežana via Dutovlje, or from the Vipava valley via Branik and Komno.
Path description:
The route starts at the bus stop in Pliskovica. The path starts in a valley on concrete (approx. 100 m) and when we arrive in the valley we will find a cal on the left. Exactly there is a crossroads which forks left or right. Both paths lead to Volnik.
Take the left and follow the dirt road slightly uphill. The path is mostly flat with slight valleys and goes through the forest all the way. Along the way you will also meet a hunter's scouting post on the left.
When you reach a crossroads (triangular in shape), you can see signs with the names of trees. Continue to the right. When you reach the next crossroads, you will come to the road that would lead you if you turned right at the beginning of the road by the cal. Go straight ahead (slightly left) up the track.
Soon after you get on the path, you will see the first sign for Volnik (a wooden arrow). The trail climbs through the forest all the way to the top and is well marked at every crossroads. After about half an hour's walk you reach a road (grassy) and there you can turn left for 100 m, where there is a bench for resting under a nice branching tree. Well, go back again 100 m and continue up the path again for another 5-10 minutes and you will reach the top.
At the top there is a mini viewing platform with descriptions of birds, hills,. . .
The view is pleasant in all directions from the Gulf of Trieste, through the Karst, to the Julian Mountains.
I recommend walking sticks and suitable footwear.
zemljovid puta - Volnik
On the way: Kal Mlačna (195m)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, Inscription book
Pictures:
Pliskovica - Volnik1
Pliskovica - Volnik2
Pliskovica - Volnik3
Pliskovica - Volnik4
Pliskovica - Volnik5
Pliskovica - Volnik6
Pliskovica - Volnik7
Pliskovica - Volnik8
Discussion about the trail Pliskovica - Volnik
Karletto19. 04. 2011
Morda še to. Na hribovju Žekenc, kot ga imenujemo domačini, stopimo v globok gozd, zato poleti bodite pripravljeni na konjske muhe in vse kar spada zdraven. Predlagam, da oblečete dolga oblačila ali uporabite repelente. Domača varjanta je petrolej, ki ima izredno dober učinkek. Enostavno nanesete ga na oblačilo ali kožo - ne po sluznicah in ranah, vendar hitro hlapi.
Jeseni tu najdemo tudi veliko gob.
darinka422. 10. 2020
Pa imam v bližini še en hribček na katerem sploh še nisem bila.
darinka41. 11. 2020
Danes smo šli na ta hrib. Naj povem da sva zgrešila drugi odcep in prišla do mejnikov . Od tam pa v strmino, bilo je kar strmo v tistih travah do vrha.
darinka43. 01. 2021
Nedeljski Volnik. Tokrat z drugega konca. Iz Dutoveljse gre po makadamu do odcepa , kjer pride pot s Pliskovice. Nadaljevanje v strmino pa je bilo po spolzki stezi vse do vrha. Nekaj obiska na vrhu. Midva sva se odpravila po dvanajsti uri. In prišla na izhodišče ravno ko je pričelo deževati. Zvedela sva da se pride po eni poti iz vasi Voglje , ki je skoro na meji z Italijo. Lepi razgledi so bili danes. Tudi klopco sva našla ki je tu opisana.
adry24. 01. 2021
Izkoristila nedeljsko suho dopoldne na vrh Volnika. Prelep razgled,morje kot na dlani.
Izhodišče je bila vas Voglje. Parkirala v središču vasi pri kapelici. Nadaljevala po vasi levo, mimo dvolastniškega mejnega prehoda (objekta iz leta 1966) z odprto rampo do lepo obnovljenega "kala na hribi", kjer je piknik prostor s klopcami. V vasi ni oznak za Volnik. Nad kalom opazila par markacij, ki so naju privedle do italijanskih markacij z oznako št.3. Nadaljujemo desno po stezi ob meji, ki poteka večina po italijanski strani. Vodi nas po razgibanem kraškem terenu do razcepa steze, ki se priključi iz Pliskovice in Krajne vasi.
Od tega odcepa je le še par minut do vrha. Kljub blatni stezi srečala nekaj pohodnikov in celo kolesarjev.

darinka425. 01. 2023 18:22:08
Popoldne sva se z Maksijem odpravila s Pliskovice do Volnika. V gozdu prav prijetno brezvetrje. Na vrhu pa je bilo kar vetrovno. Srečala nisva nikogar. Sem pa že malo pozabila na križišče pod vrhom in sva šla vse okoli. Lahko bi šla po krajši poti. Razgledi so bili prav lepi. Na vse strani.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies