Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?

Strane - Suhi vrh (Nanos) (steep way)

Print
Starting point: Strane (664 m)
Lat/Lon: 45,7861°N 14,0873°E
Name of path: steep way
Time of walking: 2 h 15 min
Difficulty: easy marked way
Altitude difference: 649 m
Altitude difference po putu: 700 m
Map: Nanos 1:50.000
Recommended equipment (summer):
Recommended equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 32.388
 2 people like this post
Number of pictures: 30
Number of comments: 11
Access to the starting point:
From the motorway Ljubljana - Koper take the exit Razdrto and follow the road along the parallel old road in the direction of Postojna. Soon you will see signs pointing to the left in the direction of the villages Veliko Ubeljsko and Strane. In the village Malo Ubeljsko you will come to the next crossroads, where you continue slightly right in the direction of Strane (left Veliko Ubeljsko). Follow the road, which climbs slightly further, until you reach the centre of the village Strane, where you will see mountain direction signs. Park a few metres away, near the children's playground (do not park in the playground).
Path description:
Signs for Nanos direct us to a climbing road, which we follow past a few houses. The road soon loses its tarmac surface and only a little higher up turns into a wide cart track, which we continue to climb. Cart track soon turns into a dense forest and leads us past a small well, in a moderate ascent, to a marked crossroads. Continue right in the direction of St Brice (left Nanos) along the path which, after 2 minutes' further walking, leads us to the church.
From Brice, we return to the nearby crossroads, and then continue our ascent in the direction of Nanos. The path continues to climb crosswise along the slightly narrower cart track, which crosses steeper and steeper slopes. The easy path, which opens up some views of the nearby outcrops, leads us higher up to a crossroads where the marked path to Suhi vrh branches off to the right.
We focus on the above-mentioned path (straight Vojkova koča), which turns to the right and is completely laid out. The path crosses a forest road higher up and continues on a moderate ascent through the forest. A little further on, rejoin the forest road and follow it to the right. After a further 10 steps, the relatively slippery road leads to a hunting lodge.
We continue our ascent along the forest road for some time, and then the signs for Suhi vrha - steep path direct us down to the right (straight down the road is the path). The way forward initially drops steeply to the bottom of the basin, and then begins to climb steeply through the forest. After a few minutes of steep ascent the path leads us to an emergency bivouac (an old military tunnel) behind which the path is slightly laid. There is only a short climb and the path leads us to the scenic Suhi vrh.
zemljovid puta - Suhi vrh (Nanos)
On the way: Sveti Bric (Nanos) (965m)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Strane - Suhi vrh (Nanos)1
Strane - Suhi vrh (Nanos)2
Strane - Suhi vrh (Nanos)3
Strane - Suhi vrh (Nanos)4
Strane - Suhi vrh (Nanos)5
Strane - Suhi vrh (Nanos)6
Strane - Suhi vrh (Nanos)7
Strane - Suhi vrh (Nanos)8
Strane - Suhi vrh (Nanos)9
Strane - Suhi vrh (Nanos)10
Strane - Suhi vrh (Nanos)11
Strane - Suhi vrh (Nanos)12
Strane - Suhi vrh (Nanos)13
Strane - Suhi vrh (Nanos)14
Strane - Suhi vrh (Nanos)15
Strane - Suhi vrh (Nanos)16
Strane - Suhi vrh (Nanos)17
Strane - Suhi vrh (Nanos)18
Strane - Suhi vrh (Nanos)19
Strane - Suhi vrh (Nanos)20
Strane - Suhi vrh (Nanos)21
Strane - Suhi vrh (Nanos)22
Strane - Suhi vrh (Nanos)23
Strane - Suhi vrh (Nanos)24
Strane - Suhi vrh (Nanos)25
Strane - Suhi vrh (Nanos)26
Strane - Suhi vrh (Nanos)27
Strane - Suhi vrh (Nanos)28
Strane - Suhi vrh (Nanos)29
Strane - Suhi vrh (Nanos)30
Discussion about the trail Strane - Suhi vrh (Nanos) (steep way)
Lara0015. 12. 2011
Super tura s kolesom!nasmeh
ulmusglabra21. 12. 2011
Pogostokrat grem najprej na Suhi vrh pa potem na Vojkovo kočo po celotnem grebenu... je to kr zahtevna turca, vzame prib. 4 ure hoje

Nanos je zakon!
bmiki30. 04. 2012
Pozdravljeni. v sredo grem na Nanos in sedaj izbiram najbolj ustrezno pot. Rada bi šla od Stran na Suhi vrh, iz Suhega vrha pa na Vojkovo kočo. Potem pa sem gledala pot iz Vojkove koče do Velikega Ubeljskega od tam pa na Strane do avta. Ali je pot od Ubeljskega do Stran dolga? Ali bi bilo bolje se vrniti iz Vojkove koče nazaj po isti poti kot do nje?
B230. 04. 2012
Od Velikega Ubeljskega do Stran, je okrog dva kilometra asfalta. Planinska pot od Vojkove koče do Velikega Ubeljskega je dokaj strma... Bolje bi se bilo povzpeti iz Velikega Ubeljskega do Vojkove koče in se potem "sprehoditi" po robu v Strane in po asfaltu do avta. Takšno je moje mnenje...
SunnyDay14. 01. 2014
Dobro označena, v spodnjem delu precej blatna (z možnostjo obhodov), a zelo udobna, ravno prav strma pot. V nasprotju z vzponom z Razdrtega zelo malo obljudena tudi na topel in sončen zimski dan. Res strm je samo zadnji del, iz kotanje pod cesto do vrha. Dol je verjetno bolj udobno iti po položni poti. Ovinek res nič bistveno ne podaljša poti, tudi za gor. Razgled super, tudi sprehod do konca rova je zanimiv.
valerija11231. 05. 2014
Danes prehodili to pot(nazaj pa po položni).Lep sprehod v teh dneh,ko je v viskogorju še sneg.Naužiješ se svežega zraka in miru.Še pridemo v te konce,pa srečno.
Mikens23. 06. 2019
Danes izvedel lepo turico: Strane - Suhi vrh - Pleša - Razdrto (Via Hieronim), po avto peš v Stranje je pika na "i"(predvidevam, da je to tura "Ulmusglabra"). Pot iz Stranj priporočam za trenig gorskega teka. Lep lovski pozdrav.
bizgo936. 03. 2021
Super pohod. Prvič do sedaj sem obiskal tudi najvišji vrh Nanosa in mi ni bilo žal. Pot je izredno slikovita - sploh nekje od izvirčkov naprej (v tem času že raste čemaž), ko se strmeje vzpnemo v idilično kamnito pot in imamo na desni znamenito nanoško ostenje na levi pa lahko skozi spremljamo Postojnsko kotlino. Pot se nato precej zravna in preči lep bukov gozd s številnimi brezni in vrtačami. Nekje po lovski koči (pred odcepom za strmo pot) me je s skokom na cesto presenetil tudi gams. Tik pod vrhom obiščite tudi bivak, ki je verjetno nekdaj bil star italijanski bunker (kaverna), vendar priporočam previdnost in močno svetilko. Od bivaka do vrha sta nato le še dva koraka in od tam se nam odpre prekrasen pogled na Alpe, nanoški masiv za nami, celotno Pivško kotlino z njenimi hribovji do Snežnika!
Žiga in vpisne knjige zaenkrat na vrhu še ni, saj naj bi ju odnesla burja, vendar bosta po poročanju prijaznih ljudi iz PD Postojna postavljena v 2-3 tednih.
Za sestop se je dobro odločiti za položno pot, po kateri si za slab km podaljšamo pot, vendar je veliko bolj nogam prijazna. Morda bi bilo še za naslednjih nekaj dni za zadnji vzpon oz. spust po položni poti primerno imeti obute dereze, saj je pot na severni strani in je zato tam ostalo še kar nekaj pomrznjenih zametov.
Salsagirl2. 03. 2022 15:58:22
Mene zanima, kje se lahko parkira.
di8. 05. 2023 06:33:08
Obisk: Debeli vrh, Boljunov vrh, Suhi vrh, Votla stena.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies