Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Karawanks / Koča na Prevalu / Dom v Dragi - Koča na Prevalu (via Luknja)

Dom v Dragi - Koča na Prevalu (via Luknja)

Print
Starting point: Dom v Dragi (689 m)
Lat/Lon: 46,395°N 14,2183°E
Name of path: via Luknja
Time of walking: 1 h 30 min
Difficulty: partly demanding marked way
Altitude difference: 622 m
Altitude difference po putu: 622 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.00
Recommended equipment (summer): helmet
Recommended equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Views: 39.966
 2 people like this post
Number of pictures: 25
Number of comments: 13
Access to the starting point:
From the motorway Ljubljana - Jesenice take the exit Radovljica (from the Gorenjska side take the exit Lesce) and follow the road towards Begunj. At the end of Begunje village, turn left towards the Draga home (Tržič on the right). The asphalted road then leads to a parking area near the Draga home. Park a little further on, as only guests are allowed to park in front of the Draga home.
Path description:
From the parking lot continue along the road, which takes us past the beehive in a few minutes walk to the crossroads, where we continue to the right in the direction of mountain pasture Preval čez Luknjo (to the left mountain pasture Planinca, Poljška mountain pasture and Roblek's home). The path crosses a stream and then climbs gently along the valley flor for some time.
Further on, the valley narrows, and the path leads us in a moderate ascent to a narrow ravine, along which, with the help of fixed safety gear, we climb steeply upwards.
The short sheltered part is not technically particularly difficult, but is exposed to falling rocks.
Higher up, the path leads out of the ravine, where it then continues along the stream for some time. There is a short climb up a short ladder (not difficult) and then the path enters the forest, where it continues until it reaches a worse road.
Follow the road for a few steps and then the signs direct you to the right onto a waymarked footpath which continues along and along cart track. Higher up, cart track finally turns into a footpath which heads slightly to the right and starts to climb steeply. Follow this relatively steep path in the last part all the way to mountain pasture Preval-e, which is reached after a few minutes of further walking.
zemljovid puta - Koča na Prevalu
We can extend the trip to the following destinations: Planina Planinca, Tomčeva koča na Poljški planini, Potočnikova planina, Čisovec ( 30 min), Koča na Dobrči (2 h 30 min), Dobrča, Šentanski vrh, Roblekov dom na Begunjščici (1 h 30 min), Begunjska Vrtača (1 h 35 min), Begunjščica (2 h)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Dom v Dragi - Koča na Prevalu1
Dom v Dragi - Koča na Prevalu2
Dom v Dragi - Koča na Prevalu3
Dom v Dragi - Koča na Prevalu4
Dom v Dragi - Koča na Prevalu5
Dom v Dragi - Koča na Prevalu6
Dom v Dragi - Koča na Prevalu7
Dom v Dragi - Koča na Prevalu8
Dom v Dragi - Koča na Prevalu9
Dom v Dragi - Koča na Prevalu10
Dom v Dragi - Koča na Prevalu11
Dom v Dragi - Koča na Prevalu12
Dom v Dragi - Koča na Prevalu13
Dom v Dragi - Koča na Prevalu14
Dom v Dragi - Koča na Prevalu15
Dom v Dragi - Koča na Prevalu16
Dom v Dragi - Koča na Prevalu17
Dom v Dragi - Koča na Prevalu18
Dom v Dragi - Koča na Prevalu19
Dom v Dragi - Koča na Prevalu20
Dom v Dragi - Koča na Prevalu21
Dom v Dragi - Koča na Prevalu22
Dom v Dragi - Koča na Prevalu23
Dom v Dragi - Koča na Prevalu24
Dom v Dragi - Koča na Prevalu25
Discussion about the trail Dom v Dragi - Koča na Prevalu (via Luknja)
pohodnica5328. 04. 2009
Videti je čudovita potvelik nasmeh; sem "vrtoglavka", koliko izgleda izpostavljenega dela (slika sicer lepo prikazuje, me pa vseeno zanima bolj konkretno), koliko metrov; je kaj primerljivo z Oljševo, ko je tudi nekaj m treba po klinih-tam sem preživela; hvala za odgovor
Tadej28. 04. 2009
Strm zavarovan del je dolg le okrog 5m in ne poteka nad nobenim prepadom. Tako, da le pogumno na pot.
Sestopiš pa lahko po cesti mimo planine Planince.
http://www.hribi.net/izlet/dom_v_dragi_koca_na_planini_preval-a_po_cesti/11/294/415
heinz28. 04. 2009
Živijo!
Draga pohodnica 53, zadnjič, ko sem ti opisoval potek omenjene poti, žal nisem bil seznanjen s tvojo vrtogalavico. Če bi vedel, bi te glede tega lahko takoj potolažil, saj nikjer na sami poti ni potreben strah, celo nasprotno, vesela boš, ker ti bo uspevalo tako zlahka premagovati t.i. zavarovane dele poti, po katerih se je brez problemov uspel povzpeti celo moj scrklani kuža. Pa tudi sestopanje ti ne bo delalo sivih las, saj boš prek lestve in štapcev šla preprosto v nasprotni smeri kot si šla gor, -t.j. ritensko.
Ne glede na tvoje trenutne strahove, verjemi da boš nadvse navdušena in se boš gotovo zelo kmalu želela vrniti na omenjeno pot za katero ne potrebuješ ne korajže, niti "sreče". Tako prijetno enostavna je.
Lep planinski pozdrav!
johnybravoslo28. 04. 2009
Zelo lepa pot, ki jo velikokrat prehodim.
anč29. 04. 2009
V soboto sem šla prvič po tej poti in je res krasna in predvsem neobljudena. Potem pa še preko Rožce na Robleka. Bilo je čudovito.
pohodnica5330. 04. 2009
hvala vsem za napotke in vzpodbude, tudi tebi heinz - je že shranjeno v zaznamke (in tadej tvoj povratek), da se mi ja slučajno ne izgubi, do takrat, da grem; ko takole občudujem vaše opisane poti in slike, se mi kar "stoži", ko je kakšna zelo lepa tura, vmes pa je meni strahvzbujajočih par klinov in se zato moram taki turi odpovedati; če je ta res kratka in nenevarna bo ravno prav, mogoče pa se na ta način res privadim; saj planinarim že kar nekaj časa, samo pač tam, kjer je varno; vsem želim čimveč sonca in lepo prvomajsko hribolazenje
msing127. 07. 2009
v nedeljo 26.07.09 sem na poti iz doma v Dragi proti Planini Preval našel GSM aparat. Prosim lastnika, da se javi z obratnim sporočilom.
VanSims12. 09. 2010
Pot res ni zahtevna in komaj zasluži oznako delno-zahtevna. Zavarovan del je kratek neizpostavljen. Najprej pr metrov zajle in nekaj skob, potem pa še kratka lestev in nekaj klinov. Ostalo pa lepa hoja skozi gozd.

Aja na koncu lestve moli iz skale klin(vsaj po mojem mnenju nepotreben). Ker sem ga spregledu sem se fejst sunu vanjga mrk pogled

Drugače pa zelo lepa pot.
ljubitelj gora6. 11. 2010
Ja tist klin je pa res nepotreben tam, se takoj rukneš z glavo v njega.
tango12. 01. 2019
Prijetna pot in začuda, ob polnih parkiriščih v Dragi, niti enega, ki bi ga srečala. S planine Preval sva pot zaokrožila preko Planince nazaj v Drago. Priporočam, kosilo se potem dosti bolje prileženasmeh
dolenjka12327. 04. 2022 21:00:47
Zdravo, tukaj bi šla prvič in imam namen po isti poti tudi nazaj, priporočate ali odsvetujete? Po kateri poti bi lahko prišla nazaj do iste lokacije kjer bi pustila avto ?
franca27. 04. 2022 21:13:22
preko Poljške planine in Planince pridete nazaj v Drago
Volja1. 10. 2023 22:33:11
Pot iz Drage čez Luknjo je zaradi poplav avgusta močno poškodovana in zaprta. Poškodovana je jeklenica ter v celoti manjkajo klini. Da je pot zaprta, je označeno zgolj s spodnje strani, s planine pa ni oznak.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies