Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Julian Alps / Velika Baba / Dom v Lepeni - Velika Baba

Dom v Lepeni - Velika Baba

Print
Starting point: Dom v Lepeni (700 m)
Lat/Lon: 46,3037°N 13,6814°E
Time of walking: 4 h
Difficulty: easy marked way
Altitude difference: 1316 m
Altitude difference po putu: 1340 m
Map: Julijske Alpe - Zahodni del
Recommended equipment (summer): helmet
Recommended equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Views: 54.852
 6 people like this post
Number of pictures: 45
Number of comments: 30
Access to the starting point:
Between Trenta and Bovec, the road to Lepena branches off at the village of Soča. Follow this road, which is completely asphalted, to the parking area of the Dr. Klement Hugo House in Lepena.
Path description:
From the hut of Dr Klement Jug in Lepena, continue along the wide marked trail towards Krnske jezera. The wide and not to steep path splits into two parts after a few minutes of walking. The left one, which is a bit steeper, is normal, while the right one, which is flatter and a bit longer, is suitable for small children and the elderly. Both paths mostly climb through the forest to the top station of the cable car and cross a few times along the way. From the top station of the cargo cableway, follow the same path, which climbs gently along a wide transport road that quickly leads to the snow depth measurement (every year in April).
The path continues to descend and after a few steps leads to a less visible crossroads. Bear left on a faintly visible track which descends gently across a small meadow. The trail branch is marked (direction Velika Baba).
If you continue straight ahead, the trail leads to Dom pri Krnskih jezerih (10 min).

The path to Velika Baba after this meadow leads us into a short lane of a forest, after which we join the path from the Doma pri Krnskih jezeri. The path onwards climbs gently through tall grasses and after a few minutes leads us to the slopes below Velika Baba. The path continues to climb, barely significantly, to the left, and then makes a right turn. Continue on a moderate ascent, crossing the scree. At this point, we have beautiful views towards Krno. There is a steep climb for a few minutes between dwarf pines to a point where the path leads us under the steep walls of Velika Baba. The path below the wall is beautifully laid on scree, some of which has already become overgrown with grass. The path ahead leads into a small valley between Velika Baba on the left and Velika Montura on the right. At this point the path leads to a small orientation lop.
The path leads us to a crossroads of marked and unmarked paths.
Bear left towards Velika Baba, a few steps down. The path then ascends a partly grassy and partly rocky slope covered with dwarf pines. The path, which becomes a little steeper in the last part, quickly leads us to the top of this panoramic mountain, with increasingly beautiful views.
zemljovid puta - Velika Baba
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Dom v Lepeni - Velika Baba1
Dom v Lepeni - Velika Baba2
Dom v Lepeni - Velika Baba3
Dom v Lepeni - Velika Baba4
Dom v Lepeni - Velika Baba5
Dom v Lepeni - Velika Baba6
Dom v Lepeni - Velika Baba7
Dom v Lepeni - Velika Baba8
Dom v Lepeni - Velika Baba9
Dom v Lepeni - Velika Baba10
Dom v Lepeni - Velika Baba11
Dom v Lepeni - Velika Baba12
Dom v Lepeni - Velika Baba13
Dom v Lepeni - Velika Baba14
Dom v Lepeni - Velika Baba15
Dom v Lepeni - Velika Baba16
Dom v Lepeni - Velika Baba17
Dom v Lepeni - Velika Baba18
Dom v Lepeni - Velika Baba19
Dom v Lepeni - Velika Baba20
Dom v Lepeni - Velika Baba21
Dom v Lepeni - Velika Baba22
Dom v Lepeni - Velika Baba23
Dom v Lepeni - Velika Baba24
Dom v Lepeni - Velika Baba25
Dom v Lepeni - Velika Baba26
Dom v Lepeni - Velika Baba27
Dom v Lepeni - Velika Baba28
Dom v Lepeni - Velika Baba29
Dom v Lepeni - Velika Baba30
Dom v Lepeni - Velika Baba31
Dom v Lepeni - Velika Baba32
Dom v Lepeni - Velika Baba33
Dom v Lepeni - Velika Baba34
Dom v Lepeni - Velika Baba35
Dom v Lepeni - Velika Baba36
Dom v Lepeni - Velika Baba37
Dom v Lepeni - Velika Baba38
Dom v Lepeni - Velika Baba39
Dom v Lepeni - Velika Baba40
Dom v Lepeni - Velika Baba41
Dom v Lepeni - Velika Baba42
Dom v Lepeni - Velika Baba43
Dom v Lepeni - Velika Baba44
Dom v Lepeni - Velika Baba45
Discussion about the trail Dom v Lepeni - Velika Baba
odi193m23. 11. 2008
Gora mi je bila zelo všeč.nasmeh
spotonbody24. 06. 2010
na to prekrasno goro smo se povzpeli 17.06.2010. pot je bila popolnoma kopna, zelo lepa in tudi skrbno označena, brez prepadov, primerna tudi za najmlajše pohodnike. Vrh gore ponuja prečudovit pogled na Krnsko jezero in njegove okoliške gore ter na drugi strani proti dolini Triglavskih jezer. Zelo lepa, manj obljudena gora, ki jo toplo priporočam vsakomur!nasmeh
barbarar13. 07. 2010
Na Babo smo šli v nedeljo konec junija in od odcepa na sedlu, klub siceršnjemu prometu do Krnskega jezera, nismo srečali nikogar ne gor ne dol grede. Zelo lep pohod in lep razgled. Slišali žvižganje - svizca? No, srečali ga nismo.
dcloud5721. 08. 2010
Na Babo sva šla prejšnji teden. Čudovit izlet. Navzgor nisva srečala nobenega planinca, navzdol pa nekaj.
velkavrh23. 07. 2011
Na Babo mislim iti naslednji teden v torek, ker se počasi jasni. Šel naj bi od Savice, prek Komne in Bogatinskega sedla k jezerom. Kako se pride od jezer na Babo. Ali moram iti proti Lepeni, ker je samo od tam opisana pot. Če sem prav razumel je križišče poti na Babo deset minut nad kočo. Če ni druge poti bo tudi v redu. Če ni druge označene poti bom šel po tej, ker grem prvič na Babo in ne rad kam zašel po neoznačenih poteh ali brezpotjih. Kar redno mi uspe tako prvenstveno turo narediti s kakšno uro podaljška. Ker se bom popoldne vračal, res nebi rad daljšal ture. Hvala! L.P.
IgorZlodej23. 07. 2011
Če nameravaš iz smeri Komne, potem je najlažje, da kar na Vratcih (Bogatinsko sedlo) zaviješ v desno po označeni poti na Vrh Gracije in naprej na Lanževico. Od tam greš po neoznačeni stezici (lahko brezpotje) na Veliko Babo, ki ni prav daleč in jo imeš ves čas pred sabbo, tako, da ne moreš zgrešiti. Z Babe pa po markirani poti dol do doma pri Krnskem jezeru, povratek preko planine Duplje in za Lepočami (kasarne) nazaj na Bogatinsko sedlo in k Savici, za en dan bo kar dolga, predlagam prenočevanje v eni izmed koč.
velkavrh24. 07. 2011
Igor Zlodej, najlepša hvala za predlagano pot. Bom skušal iti po njej in obenem naredil še Lanževico , ki sem jo mislil narediti kot samostojno turo. To pot od Krnskih jezer poznam, ker sem že dvakrat šel po njej. Zadnjič celo čez Peske na Krn ,nato do koče pri Krnskih jezerih in nazaj k Savici. Tura dolga štirinajst ur. V mraku od koče na Komni. Tako dolge ture res še nisem delal. Letos sem imel že dvanajst urno turo okrog doline Triglavskih jezer okrog vseh vrhov okoli, tako, da mi dolge ture ne predstavljajo problema. V bistvu jih imam najraje.

Navdušujejo me tvoje ture. L.P.
Rudi bevc20. 05. 2013
V nedeljo organiziram izlet na Veliko Babo pa me zanima kakšne so trenutne razmere na tej poti?
IgorZlodej20. 05. 2013
Trenutne razmere kaj dosti ne bodo koristile, če se pogleda napoved, bo nedelja precej snežena v tistih koncih, torej tudi poti.
Rudi bevc21. 05. 2013
Igor najlepša hvala. Tudi jaz sem tako razmišljal, vendar sem potreboval potrditev. Lep planinski pozdrav.
ljubitelj gora14. 10. 2013
Na nedeljski dan se odločim za obisk Velike Babe iz Lepene, vse do vrha nisem srečal nobenga razen 3 gamse, ki so me opazoval. Pod vrhom je bilo okoli 5-10cm. Z vrha sem nadaljeval po nezahtevnem grebenu do Lanževice in se od tam spustil do Krnskega jezera. Tam sem tudi srečal 2 pohodnika, ki pa sta kaj hitro šla naprej in še tri videl v daljavi. Mir, samota, jesenske barve, se splača obiskati te konce. Več slik tule: https://picasaweb.google.com/114400986607884783562/LepenaVelikaBabaLanzevicaKrnskoJezero
1261aleks14. 10. 2013
zanimalo me cas hoje V. Baba-Lanževica (kako je stanje poti)Lanževica -v. Montura (cas in stanje poti, ali je boli sestop cez Bogatinsko sedlo ali cez Predoline?); še eno vprašanje: caz hoje in stanje poti od Lanževice -oslove škrbine(lepa komna)-pl. za skalo(dol za bajarjem)- pod zjabci, vnaprej hvala.
ciklama26. 08. 2014
Mene pa zanima kakšna je pot od V. Babe proti Lanževici, ali je shojena in se jo da lepo slediti, oziroma ali je potreben smisel za orientacijo, ter koliko časa rabim za to pot? Hvala za odgovor!
ločanka26. 08. 2014
Pred leti sem hodila to pot in imam jo v zelo lepem spominu. Najprej se spustiš nazaj po markirani poti, ki jo kmalu zapustiš in se med ruševjem usmeriš v levo. Prideš na sedlo me V.Monturo in V.Babo in spet kreneš v levo. Slediš nekakšni potki, ki pa se kasneje v Predolini nekoliko izgubi, a z malo orientacije se smer proti Lanževici najde. V megli pa te poti ne priporočam, kar pa velja itak za vsa brezpotja.
ciklama2. 09. 2014
V soboto sva šla na to pot. Od koče pri Krnskih jezer sva se najprej vzpela na Veliko Babo, se spustila na sedno in se povzpela še na V. Monturo. Čudovita pot in še lepši razgledi. Lanževica se nama je zdela predaleč, pa tudi hoje po brezpotju nisva preveč vešča, zato sva se odločila za Monturo in ni nama bilo žal. Kako so pred sto leti nadelali poti, da so še danes uporabne - noro! Naslednji dan pa sva se vzpela na še en samotni vrh, na Šmohor. Tudi tu pot poteka po stari mulatjeri in je še polna ostankov vojne. Da ne govorim o pisanih preprogah gorskega cvetja! To je tura za dušo! Množice so se vile na Krn, na teh vrhovih pa sva bila čisto, čisto sama!
adry1. 06. 2015
V soboto 30.5. na Veliki Babi, pot spodaj preraščena z rušjem, po meliščih in odcepu za V.Babo kopna,lepa samotna tura, srečala le tri gamse. Koča pri KJ odprta, nov oskrbnik, prijazen. Vreme zelo prijetno toplo, opoldne na vrhu začele megle.
sebaseba1. 10. 2015
Bili danes na vrhu. Snega ni bilo, a bilo je polno ivja, megle in vetra. Pot je v redu označena.
mornar7. 12. 2016
Kaksne so razmere za pot na velkko babo iz Lepene ali je kaj snega na poti.Hvala za informcijo.

masker27. 08. 2017
Ja, pa res. Vsi planinci rinejo na Krn, je pa (vsaj zame) vzpon na Veliko babo dosti bolj prijeten. Ni pretirane gneče, občasno srečaš redke planince, ki si ravno tako želijo mirnega pohajkovanja po planinah. Tako sem bil včeraj na vrhu Velike babe. Bilo je res lepo. Užival sem v lepem jasnem sončnem vremenu in seveda z vrha občudoval panoramski razgled. Se strinjam s CIKLAMO, da je to tura za dušo. Planinski pozdrav vsem!nasmeh)
tomo_kugy30. 08. 2017
Obiskala vceraj s hcerko in ker sva se na poti zagovorila, sva se ujela v opisu omenjeno orientacijsko zankonasmeh Predlagal bi eno oznako za odcep na desni strani poti. Drugace pa zelo razgledna gora z enostavnim pristopom. Priporocam vsem, ki bi radi nad 2000 m in ne iz kakrsnegakoli razloga ne zelijo ali zmorejo kaksnih zracnih prehodov ali plezarij. Pa se miru se bodo nauzili, ker ima gora res malo obiskamežikanje.
Enka30. 08. 2017
Pa saj je razpotje lepo označeno, na skali z velikimi črkami piše VELIKA BABA in puščica kaže v levo.
garmont30. 08. 2017
Ne samo na skali. mežikanje
Tudi oba odcepa za Babo sta označena z smernimi tablami.
Več pa ne gre...zmeden
tomo_kugy30. 08. 2017
Odcepa, oznacena s smernimi tablami, nista problematicna, tistega, o katerem je pa govora v opisu kot o orientacijski zanki, sva pac spregledala. Skala, na kateri sta smerna puscica in napis, je ze umaknjena v levo s poti, zato sem tudi napisal, da bi lahko bila puscica za odcep na desni strani poti, ker je napacna pot, ki pelje naravnost, dosti bolj ocitna kot prava. Verjamem, da nisem prvi, ki je sel narobe, drugace verjetno ne bi bilo govora o tem v samem opisu. Kakorkoli, bil je lep dan, 45 minut brezpotja pa naju tudi ni ubilonasmeh. Pa lep dan.
mornar24. 06. 2018
Prosil bi za informacijo glede poti iz Velike Babe za lepoče mimo Monture. Zanima me sledljivost in prehodnost.L.P.
Enka24. 06. 2018
Mi smo lani šli pod Monturo. En čas je potka, en čas brezpotje, pa spet zaslutiš potko, pa je spet ni... Zgubiti se skoraj ne moreš, saj je smer jasna. V bistvu iščeš najlažje prehode, pri čemer ni posebnih težav.
Kanjanez20. 07. 2019
Tudi jaz sem falil odcep (slika 39) in šel malo naokoli nasmeh Zato pozornost res ni odveč.
Tolminc26. 05. 2020
Pozdravljeni, zanima me ali je bil pred kratkim kdo na Veliki Babi. Kakšne so razmere, ali je na poti še kaj snega? Hvala in varen koraknasmeh
djimuzl26. 05. 2020
lubadar15. 05. 2022 18:42:20
Velika baba nikoli ne razočara, sneg na poti ne predstavlja ovire, pot prehodna brez zimske opreme.
bo_zl17. 10. 2022 21:20:29
Včeraj gor, sijajni razglednik je tale Baba.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies