Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Julian Alps / Jalovec / Vršič - Jalovec (via Jalovška škrbina)

Vršič - Jalovec (via Jalovška škrbina)

Print
Starting point: Vršič (1611 m)
Lat/Lon: 46,4336°N 13,7435°E
Destination: Jalovec (2645 m)
Name of path: via Jalovška škrbina
Time of walking: 6 h
Difficulty: very difficult marked way
Altitude difference: 1034 m
Altitude difference po putu: 1350 m
Map: TNP 1:50.000
Recommended equipment (summer): helmet
Recommended equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Views: 84.880
 16 people like this post
Number of pictures: 55
Number of comments: 92
Access to the starting point:
From Kranjska Gora drive towards Bovec or vice versa, but only as far as the Vršič pass, where you park.
Path description:
From the parking lot, walk to a small crossroads where a road closed to traffic turns left up past Tičarjev to the Postman's Home. Here you will see a small wooden log house on the right, selling souvenirs. Just a few metres behind the log cabin, you will see a marked footpath which, after a few steps, leads to the foot of the scree slope. Here the path turns slightly to the left and begins to descend gradually at the foot of the rocky cliffs. The path, which is still scenic at first, continues by crossing (slight ascents and descents) occasionally steeper slopes. On the two slightly more difficult passages, the fixed safety gear are helpful, especially when the path is wet. Next, the path begins to descend more and more and when we think that it will lead us into the valley we come to a crossroads where we continue right up in the direction of Jalovec (left down Zadnja Trenta, straight shelter under Špičkom). The path, which continues to climb relatively steeply, soon leads us out of the forest on increasingly more scenic slopes. The path, which mostly climbs on the slopes, then changes to a rockier world higher up, where we also arrive at a crossroads. Continue left (straight ahead Jalovška škrbina and Tamar) along the path which crosses the slopes below Jalovška škrbina towards the rocky slopes of Goličica. The relatively easy path is then stopped by the Goličica wall. Before entering the climbing part of the route, a sign informs us that we will continue the climb on a very difficult route. The route continues on a gentle ascent, crossing steep and exposed slopes, before turning right and starting to climb the wall almost straight up. During the ascent of the Goličica wall, we are only helped by a few measured fixed safety gear. Higher up, the steepness eases, and the path leads to a scree slope on and along which we then climb. The increasingly scenic route then leads us to a place where we have a view through the Jalovški ozebnik into the Tamar valley. Continue along a slightly less steep path over the slopes called Jezerca. There is a short descent and the path leads to a place where the path from the shelter under Špičko joins us from the left. The path then climbs steeply again and, with a little bit of protection, leads us along a path that is quite exposed in places to the main ridge of Jalovec. Next, we climb along a narrow and sometimes very exposed ridge, along a path that leads us higher to the place where the path from Kotov saddle joins us from the left. Continue straight ahead and the scenic ridge path quickly leads to the summit. Vršič - Rutarska Trenta 2:00 Rutarska Trenta - start of the wall 2:00, start of the wall - Jalovec 2:00.
zemljovid puta - Jalovec
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Vršič - Jalovec1
Vršič - Jalovec2
Vršič - Jalovec3
Vršič - Jalovec4
Vršič - Jalovec5
Vršič - Jalovec6
Vršič - Jalovec7
Vršič - Jalovec8
Vršič - Jalovec9
Vršič - Jalovec10
Vršič - Jalovec11
Vršič - Jalovec12
Vršič - Jalovec13
Vršič - Jalovec14
Vršič - Jalovec15
Vršič - Jalovec16
Vršič - Jalovec17
Vršič - Jalovec18
Vršič - Jalovec19
Vršič - Jalovec20
Vršič - Jalovec21
Vršič - Jalovec22
Vršič - Jalovec23
Vršič - Jalovec24
Vršič - Jalovec25
Vršič - Jalovec26
Vršič - Jalovec27
Vršič - Jalovec28
Vršič - Jalovec29
Vršič - Jalovec30
Vršič - Jalovec31
Vršič - Jalovec32
Vršič - Jalovec33
Vršič - Jalovec34
Vršič - Jalovec35
Vršič - Jalovec36
Vršič - Jalovec37
Vršič - Jalovec38
Vršič - Jalovec39
Vršič - Jalovec40
Vršič - Jalovec41
Vršič - Jalovec42
Vršič - Jalovec43
Vršič - Jalovec44
Vršič - Jalovec45
Vršič - Jalovec46
Vršič - Jalovec47
Vršič - Jalovec48
Vršič - Jalovec49
Vršič - Jalovec50
Vršič - Jalovec51
Vršič - Jalovec52
Vršič - Jalovec53
Vršič - Jalovec54
Vršič - Jalovec55
Discussion about the trail Vršič - Jalovec (via Jalovška škrbina)
Show older messages
Guest10. 09. 2007
Najlepša hvala za odgovor. Na Škrlatici sem bila lanski september. Vzpon je bil sicer naporen, vendar mi je ostal v zelo lepem spominu. Ker načrtujem tudi vzpon na Jalovec, me je bilo zaradi različnih komentarjev kar malce strah. Glede na Vaš odgovr pa mislim, da ga bom zmogla.

Lep pozdrav !
Marija
jamesjoyce12. 09. 2007
Evo, jaz sem pred dobrim tednom šel na Škrlatico, to nedeljo pa še na Jalovec. Čeprav na vzpon precej vplivajo tudi subjektivni faktorji (razpoloženje, sproščenost, nadvušenje), pa je bil zame Jalovec težji, nevarnejši, trajal je uro dlje, kljub podobni višinski razlike. Je pa pokrajina meni celo lepša, tako da pot je super. Šel sem gor čez Kotovo sedlo in plezanje prek sten mi sploh ni bilo enostavno. Je slabše (beri redkeje) zavarovano kot marsikatera druga gora in se moraš precej potruditi, da greš varno čez. Zdaj so že zaplate snega v zgornjem delu, tako da je treba biti primerno obut in previden.
Guest29. 09. 2007
Robert 6 ur si porabil za na Jalovec? to si pa res dirkač , ja kot polž. S kolegom sva prišla gor v zelo slabih 4 urah, pa še nisva šla tolk hitro , da ne bo pomote šla sva iz Vršiča. Pa ne klati neumnosti da je Jalovec isto ko ŠG. Očitno da nisi pri pameti
Guest8. 10. 2007
No, ja, res je, da sem na Jalovcu bil le kakih 6-7 krat. Prvič sen se povzpel tako, da sem z Mojstrovke šel čez Travnik do kod se je dalo, pol pa na tole staro pot ki gre vzporedno z transferzalno na Mize in pol proti škrbini. Dan je bil lep, jaz pa mlad in nadobuden. Na začetku zavarovanega dela čez Škrbino je pisalo, da je pot zelo, zelo zahtevna in da se je neizkušeni in tisti kine prenašajo višine raje izogibajo. Jaz sem je preplezal z lahkoto in po prihodu na vrh izjavil, pis of kejk. Edinole pogled v Ozebnik mi je bil malce scary. Drugič ko sem šel po isti poti kot je opisana v tem postu, je bilo po dežju in v megli. Mnenje o lahkotnosti te poti (čez Škrbino) sem precej spremenil. Bilo je spolzko in precej zahtevnejše kot prvič.
Torej, isto pot lahko ocenimo zelo različno. Kljub temu se je zelo pametno držazi navodil iz relevantnih vodnikov, kot je Miheliče.
L.P.
Guest2. 11. 2007
Potrebno se je povzpeti na Jalovec 1 novembra prižgati svečo in kaj naj vam še rečem modrecem na tem forumu ???
Guest25. 12. 2007
Pa kaj vam je ljudje, boste priredili svetovno prvenstvo v hitri hoji po Jalovcu?
Guest25. 12. 2007
Pojdite v četrtek z menoj, rad bi vas videl!
Guest1. 01. 2008
Povzpel sem se na Jalovec za silvestrovo. Razmere odlične,občasno majhne ledene plošče. Na vrhu popolno brezveterje in enkratni razgledi. Lepšega darila za novo leto si nisem mogel zaželeti in čutil sem neko notranje zadovoljstvo. Kje ste nakladači in svetovalci?
Guest11. 01. 2008
vse čestitke Guest. Letos se odpravljam na Jalovec.Želja pa je močna tudi zato, ker je bil to moj dekliški priimek. Lep, a ne?
Guest11. 01. 2008
Priimek je že lep in če sklepam po priimku potem je imel tvoj mož veliko srečo, da je je ujel.
Jalovec je mogočna gora zato se na vzpon dobro pripravi.
gad6. 04. 2008
zanimivo je bilo to vašo prepirljivo diskuzijo o jalovcu in naših lepih vrhovih brati na tej strani veste kaj vsi ki ste to pisali nimate pojma o slovenskih vrhovih brez veze se kregate raje uživajte v naravi in osvojite še veliko vrhov lep pozdrav od gada
andrej7677. 04. 2008
zmeden Res ne vem po čem to sklepaš?Jalovec je sigurno zahtevna turca iz katerekoli smeri in kdor pride gor in cel tudi dol se mora vsaj tisti dan počutiti kot kralj.nasmeh
jaz15. 10. 2008
Povzpel se danes na vrh. Snega je na določenih mestih še kar nekaj, vendar je bil južen. Vreme fenomenalno. Mislim da sem bil ravno pravi dan, ker toliko macesnov in bukev čudoviti barv še nisem videl. Gamsi uživajo v tišini gorskega sveta in na vrhu so mi delale družbo kavke, pa kaj še hočem lepšega. Jutri pa bo že čisto drugačen dan. Lp!
bfine44425. 07. 2009
Pozdravlejni! Preprosto vprašanje. Je Jalovec resnično kralj naših gora in v tem pogledu najtežje dostopna gora za planince? Prosim za čimprejšnji odgovor ker imam prijatelje, ki ga po mojem mnenju ne jemljejo resno in imajo namen povzpetja njanj v bližnji prihodnosti.
Klin25. 07. 2009
Jalovec sicer ni najtežje dostopna gora, je pa med najtežjimi v naših gorah in zahteva dobro kondicijsko in psihično pripravljenost.
bfine44425. 07. 2009
Je primerljuv z MOjstrovko in Triglavom?
bfine44425. 07. 2009
primerljiv*
ilek25. 07. 2009
Težji.
JusAvgustin26. 07. 2009
Pozdravljeni, odpravljam se na Jalovec v prihajajočem tednu in me zanima ali je to res najtežja slovenska gora. Kako je s potjo, stanje plezalnega dela, skratka kakršna koli informacija je dobrodošla. Lep planinski pozdrav.
5Xum29. 07. 2009
Ne morem reči da je ravno najtežja, sem se pa ravno vrnil iz stene Goličice...
Moj prvi nasvet bi bil previdno že pred vstopom v steno, ker so markacije že malce v letih in jih človek hitro zgreši, so pa v pomoč še čedno sestavljene piramide iz kamenja, ki markacije malo nadomeščajo.
Stena sama pa ne bi rekel da je ravno skopo varovana, res pa je da so varovala večinoma klini in ne toliko zajle (jeklenice). Je pa stena vrtoglava, vzpon po njej je skoraj direktno navzgor, vendar v najtežjem delu brez drobnega kamenja in povsem kopna.

Gora pa gotovo ni najtežja, saj je vzpon mimo zavetišča pod Špičkom lažji od Triglava, je pa naporna.
JusAvgustin31. 07. 2009
hvala lepa za nasvete, bil sm včeraj gor. sedaj vem zakaj si zasluži naziv najlepša v Sloveniji. Pot je kar naporna ampak gre. Ko sem prišel v steno sem se srečal s problemom obledelih markacij, na nekaterih mestih malo dotrajanih klinov in zajl, vendar je šlo brez problema. šel sem iz tamarja čez kotovo sedlo in na vrh. priporočam vsem, ki še niste bili, gora je vredna vseh naporov. hvala lepa za odgovor 5Xum.nasmeh
MONTI18. 08. 2009
Konec tedna imam namen iti na Jalovec. Zanima me, kakšne so razmere, če bi šel iz Tamarja in zavil levo v Jal. škrbino.Baje je tam lahko problem sneg(Nazaj bi šel čez kotovo sedlo). Bil sem že na Škrlatici, Triglavu in vseh višjih dvatisočakih pri nas, tako da sem že kar vešč gornik (jeklenice in klini vseh vrst mi ne delajo težav), nisem pa kakšen prosti plezalec. Če ima kdo še kakšno drugo - zmerno težko varianto za Jalovec, bi prosil za nasvet.
Hvala že vnaprej.
jersy18. 08. 2009
Iz Tamarja čez Jalovško škrbino rabiš vsaj cepin priporočljive pa so tudi dereze. Stena Goličice je kopna, tudi čez kotovo sedlo ni težav. Lp
tanja7919. 08. 2009
Jutri se odpravljamo na Jalovec. Zanima me, če je cesta iz Planice v Tamar res zaprta za avte? Kako se da v tem primeru iz Planice čim prej priti do Tamarja? Hvala in lep pozdrav, Tanja
franc7019. 08. 2009
Cesta iz Planice v Tamar je uradno zaprta za obiskovalce(razen za lastnike zemljišč in oskrbnike...),zapornica je od lani odstranjena.Prejšnjo soboto je bilo na parkirišču pred Tamarjem kar nekaj avtov...zmeden
kanjavec25. 03. 2010
-šodrovec-
25/03/2010
robert !
pisal si pravilno da si ŠG = šuplja guzica ali drekač in ne dirkač.
pa lep dan želim!
EUGEN26. 03. 2010
Zakaj toliko nestrpnosti do drugače mislečih?????????
šodrovec26. 03. 2010
Izven naslovne teme se oglašam (le) v obrambo svojega dobrega imena (no ja, forumskega nadimka "šodrovec"). mrk pogledmežikanje

Ne vem, ali je morda kanjavec mislil, da se bo tam na levi namesto nadimka kanjavec izpisal nadimek šodrovec in je tako hotel svoj nestrpen odziv na nekaj let (!) staro polemiko skriti za mojim nadimkom ali kaj drugega? Preprosto ne razumem! Morda nam pa kanjavec pojasni!?

Skratka, da zaključim, v polemikah o Jalovcu in (ne)težavnih poteh nanj nisem in ne mislim sodelovati.
kkXhc20. 08. 2010
Glede na to, da se pišem Jalovec grem jutri na Jalovec! velik nasmeh Zanima me kera pot je težavnejša, iz tamarja čez kotlovo sedlo ali čez jalovsko škrbino in če je težja v primerjavi z čez prag na triglav?
viharnik20. 08. 2010
Že sam prehod od vpadnice jalovčevega koluarja cca 2000m,na plezalni del stene jalovške škrbine je zahtevnejši.Čez Goličico in naprej na vrh spet zahteva previdnost in zanesljivo plezanje.Še vedno je lažji pristop od Kotovega sedla po SZ razu,kjer tu popazimo na šoder pod nogami,drugega težavnega tu ni.Obe poti na Jalovec pa so po moje težavnejše od Praga,vendar veščim ne delajo težav.Lep vzpon,Jalovec!.
drago128. 08. 2010
Lep pozdrav vsem občudovalcem te mogočne gore!
Moje izkušnje sežejo ene 30 let nazaj (!!!), ko smo v družinskem krogu "nabirali" štemplje transverzale pod dirigentsko palico očeta.
Jalovec sem osvojil z legendarnim vpisom Franclna na Špički. En del poti je bil precej zračen, spomnim pa se tudi številnih spominskih plošč obiskovalcev, ki so tragično končali svoj naskok na goro. Drugega se pa ne spomnim.
Ampak ker eni so za te hece eni pa ne (in sam sem med slednjimi), sem po vrnitvi na Vršič s tem tudi sklenil svoje poti v visokogorju.
Tako da bi predlagal, da naj se razni dirkači in podcenjevalci Jalovca zamislijo, kaj javno oznanjajo! Ljudje to berejo in potem imamo lahko štalo in kakšno novo tablo v spomin!
vik19. 07. 2011
Skoraj leto pa nobenega zapisa o tej lepi poti na mogočno goro. Pot je res čudovita, flora ob njej pa enkratna. Razgledi v nedeljo pa malo manj, se tu pa tam le malo odprlo, vrh pa nikakor. Proti vrhu in po grebenu pa še močan hladen veter, v zatišju OK. Varoval dovolj, paziti je pa treba. Bilo kar nekaj ljudi in žvižgalo tudi kar nekaj kamnov blizu glave/čelade. Nazaj proti Zavetišču pod Špičkom pa res pravi skalnjaki planinske botanike. Od koče nazaj pa hitro, padla še kakšna kaplja dežja in na koncu še klanci proti Vršiču kjer se zjutraj spustiš proti Trenti. Jota pa zaslužena. Lepo, bo pa treba ponovit s Tamarja ankrat v bolj razglednem vremenu. Italjanska gornika, ki sta se s smeri Tamarja zaplezala in so ju šele danes uspeli rešiti gorski reševalci, pa sta tudi že doma.
slavi090219. 07. 2011
kar se tiče Italjanskih gornikov,ki so ju reševali dva dni,....take stvari me jezijo in žalostijo....zakaj hudiča sta morala v steno,če so jima v Tamarju odsvetovali,ogrožala sta svoji življenji in življenja naših reševalcev
jani110716. 08. 2011
živjo, jaz imam eno vprašenje:

nisem še bil na Jalovcu, pa me zanima katera pot je najbolj primerna za vzpon in koliko časa potem potrebješ pri sestopu, da prideš do Zavetišča pod Špičkom.

hvala lp
otiv16. 08. 2011
jani1107 Vse zavisi od izkušenj in kondicije,od vse povsod so zahtevne poti.Nekako najbolj obiskan je z Zavetišča pod Špičkom.
jani110716. 08. 2011
otiv

hvala
mdj1. 09. 2011
no naj povem,da si od nekdaj želim osvojit tole goro,pa bi vas vprašal a je pot zahtevnejša od poti na sam Triglav,ker slišim od nekaterih da je zlo zahtevna in tudi zaradi tega Jalovec zlo občudujem,ter seveda spoštujemmežikanje
ljubitelj gora1. 09. 2011
Priporočam lažjo pot iz zavetišče pod Špičkom.
Na Triglav pa vodi več poti, ki so različno zahtevne, najlažja pot na Triglav je iz Krme in najtežja preko Luknje, čez Plemenice.
Lahko greš tudi iz Planice, vzami s seboj samovarovalni komplet in greš čez Škrbino, nazaj pa na Kotovo sedlo. Vsekakor je treba bit previden.
mdj1. 09. 2011
ja to pa seveda,previdnost je na prvem mestu,hvala lepanasmeh,...Triglav sem osvojil preko poti čez Prag,ter nazaj čez Tominškovo tak da sem kar seznanjen z težavnostjo takih poti,...no vsekakor upam da mi uspe osvojit tole prečudovito goro JALOVECmežikanje
main4. 10. 2011
Na Vršiču na tabli piše Jalovec 5h, v tej smeri.
1markost11. 08. 2012
Danes sem sestopal čez Jalovško škrbino. Pot je lepa, razgledna a po mojem mnenju premalo označena za sestopanje. Verjamem, da jih veliko tu ne sestopa ( danes edini )a kljub temu bi pot morala biti bolje označena navzdol. Prvič sem zgrešil že takoj na začetku stene pod meliščem pod ozebnikom. Drugič pa, ko sem sestopil iz stene na melišče pod škrbino in sem šel naravnost navzdol, ker se mi je zdelo, da je tu najbolj shojeno. Pot gre dejansko nekoliko levo kar sem ugotovil šele spodaj med balvani. No, pot sem našel in se srečno vrnil na Vršič. Naslednji sestop z Jalovca zagotovo ne bo po tej poti. Pohvalil bi pa prijazni oskrbnici Zavetišča pod Špičkom.
honda60016. 08. 2012
Pot je premalo označena tudi za vzpon. Si ne predstavljam, da me zasači megla na delu, ko prideš nad gozdno mejo. Po moje ni bila obnovljena (markirana)najmanj 30 let.
Sva bila z ženo pred 14 dnevi na Jalovcu po tej poti. V celem dnevu sva srečala 3 planince. Bilo je super.
Pa še to. Pred 30 leti je bilo zavetišče res zavetišče, sedaj je pa koča. Ampak v tej koči mora biti vsak planinc, men je legendarna, z čudovitim pogledom na Triglav in ostale gore. Men je ta Špiček res zakon. Veliko užitkov.
matdra26. 08. 2012
Eno vprašanje: primerjava te poti na Jalovec v primerjavi s Prisojnikom mimo Ajdove deklice? Veliko je komentarjev o grozljivosti grebena in izpostabljenosti stene. Hvala že vnaprej
NEIC00826. 08. 2012
Pot na Jalovec lažja..
1markost6. 09. 2012
Stvar osebne presoje. Rekel bi, da je na Jalovec malček lažja a je tudi manj varovana pa zato potrebna večje pazljivosti ( čez jalovško škrbino ). Kot rečeno pa predvsem slabo markirana.
fpetel118. 08. 2013
Letos sem malo slabši s kondicijo. Katero pot mi priporočate. Iz Vršiča ali iz Trente? Najbrž Vršič? Katera pot je pa bol slikovi Bil sem že iz Tamarja čez Škrbino in Goličico gor in čez Kotovo sedlo navzdol.
hvala za odgovor
in lep pozdrav Franc
malimiha31. 08. 2015
Zdravo,

zanima me težavnost poti in s katero plezalno potjo pri nas se lahko primerja.
Šel sem že iz Tamarja čet kotovo sedlo na vrh. A je ta dosti bolj zahtevna? Hvala in lp, Miha
ločanka31. 08. 2015
veliko previdnosti in koncentracije je potrebno na tej poti, predvsem na delu čez Goličico. Moraš se kar malo ozirati za markacijami, nekatere so tudi zelo stare. Mislim, da je bolj zahtevna kot tista čez Kotovo sedlo.
Marta Samotorčan31. 08. 2015
No, pa sem ga zmogla. Jalovec namreč. Sem se ga lotila z velikim strahospoštovanjem. Zame je bila to ena najbolj zahtevnih tur. (Mimo zvetišča pod Špičkom)Vendar si sedaj pravim: "Če sem zmogla Jalovec potem je ni stvari v dolini, ki ji ne bi bila kos. Res sem ponosna nase in ta vzpon mi je dal nove energije.
Nina Špik9. 11. 2015
živjo! Je mogoče kdo v zadnjem tednu hodil po tej poti? kaksne sop razmere? Kaj snega?
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies