Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Julian Alps / Slemenova špica / Dom v Tamarju - Slemenova špica (via Črne vode)

Dom v Tamarju - Slemenova špica (via Črne vode)

Print
Starting point: Dom v Tamarju (1108 m)
Lat/Lon: 46,476°N 13,7241°E
Name of path: via Črne vode
Time of walking: 2 h 10 min
Difficulty: easy marked way
Altitude difference: 803 m
Altitude difference po putu: 803 m
Map: Kranjska Gora 1:30.000
Recommended equipment (summer): helmet
Recommended equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Views: 100.918
 6 people like this post
Number of pictures: 28
Number of comments: 34
Access to the starting point:
From Kranjska Gora, drive towards the Rateče border crossing, but only to the point where the road to Planica and the Tamar Valley branches off to the left (at the village of Rateče). The road, which climbs moderately, soon leads to the large parking lot at the ski jumping hills in Planica. From here, continue along the dirt road towards the lodge in Tamar, which you will then follow to the parking lot located near the mountain lodge.
The road to the Tamar valley is now closed. This extends the journey by about 1 hour.
Path description:
From the parking lot, continue to the mountain home, which can be reached in just under a minute.
After the lodge you will reach a crossroads, where you will turn left on a dirt track in the direction of Slemenova špica and Črnih vod. The wide path climbs, at first barely significantly, and after a good ten-minute walk leads us to the Črnih vod gravel pits. The marked path continues along the left side of the torrential deposits to an unmarked crossroads, where you continue straight ahead towards the ravine you see ahead (left waterfall 2 minutes).
The path then turns into a ravine where it is less visible. There is a fainter path on both sides of the torrent, but only the left one is marked. This part is exposed to falling rocks, especially in spring. After a few minutes of walking along the ravine, a beautiful passage opens up to our left, across which a mountain path also passes. The path then goes into the forest for a while, where it climbs up to slopes covered with a rare larch forest. The way forward is climbing on gently sloping scree and partly gravel, which leads us a little higher to a small well, where water is gushing. A few minutes of steep ascent follow to the place where we step on the saddle Slatnica.
Here, continue left along the path, which leads us in a few minutes to the characteristic lakes of Slemen. There is only a moderate climb up the hillside to the top of Slemenova špica, which is reached in a few minutes of further walking.
zemljovid puta - Slemenova špica
On the way: Črne vode (1200m)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Dom v Tamarju - Slemenova špica1
Dom v Tamarju - Slemenova špica2
Dom v Tamarju - Slemenova špica3
Dom v Tamarju - Slemenova špica4
Dom v Tamarju - Slemenova špica5
Dom v Tamarju - Slemenova špica6
Dom v Tamarju - Slemenova špica7
Dom v Tamarju - Slemenova špica8
Dom v Tamarju - Slemenova špica9
Dom v Tamarju - Slemenova špica10
Dom v Tamarju - Slemenova špica11
Dom v Tamarju - Slemenova špica12
Dom v Tamarju - Slemenova špica13
Dom v Tamarju - Slemenova špica14
Dom v Tamarju - Slemenova špica15
Dom v Tamarju - Slemenova špica16
Dom v Tamarju - Slemenova špica17
Dom v Tamarju - Slemenova špica18
Dom v Tamarju - Slemenova špica19
Dom v Tamarju - Slemenova špica20
Dom v Tamarju - Slemenova špica21
Dom v Tamarju - Slemenova špica22
Dom v Tamarju - Slemenova špica23
Dom v Tamarju - Slemenova špica24
Dom v Tamarju - Slemenova špica25
Dom v Tamarju - Slemenova špica26
Dom v Tamarju - Slemenova špica27
Dom v Tamarju - Slemenova špica28
Discussion about the trail Dom v Tamarju - Slemenova špica (via Črne vode)
kr neki20. 05. 2011
Razmere? Sneg? mežikanje
Enka28. 08. 2012
Tole kar bom napisala, je pač moje mnenje. Pot mimo Črnih vod po grapi (naprej od grape danes nisem šla) sicer ni zares zahtevna, ni pa tudi čisto enostavna. Skale so mokre (pa je zdajle suša na vrhuncu) in tudi kar precej majave, vsaj nekatere. Skratka, potrebno je biti pazljiv, da se kam ne odkotališ. Usodno sicer ne bi bilo, ker ni izpostavljeno, za kaj polomit se da pa hitro zmenit. Če pot primerjam s tisto na Okrešelj (ki je tu gor označena kot zahtevna označena pot!) moram reči, da bi manjšega otroka ali popolnega začetnika prej peljala na Okrešelj kot tule mimo. Še moja psička (srednje velikosti) je imela tu in tam težave in sva se morali kar pregovarjati, da sem jo spravila do naslednjega tolmunčka.

Ne me narobe razumet. Meni je bila pot prekrasna, tudi ta del po grapi (še posebej ta, pravzaprav) - me je tako navdušila, da se bom kaj kmalu odpravila po njej do Slemenove Špice nasmeh. Le za nedeljski izlet družin z majhnimi otroki je ne bi priporočala.
Enka8. 09. 2012
Danes prehodila celo pot do vrha. Absolutno menim, da bi pot morala dobiti oznako delno zahtevna zaradi grape. Izstop je še bolj zoprn kot sama grapa, povsem posut s peskom in praktično brez zanesljivih oprimkov. Za spust skrajno tečno. Sem že mislila, da sem mogoče jaz tako štorasta, a sem danes opazovala kar nekaj akrobacij pri spustu drugih planincev. No, in konec koncev, tudi na zemljevidih je ta del poti označen črtkano.

Drugače pa lepa in prijetna pot, celo dopoldne v senčki. In dovolj samotna (kar ugotoviš, ko prideš na Sleme in uzreš vso tisto množico ljudi, ki pride z Vršičanasmeh).
Laščan8. 09. 2012
V celoti se strinjam z @Enko,glede zahtevnosti poti. Koga lahko zavede v prepričanju, da je to "lahka označena pot". Šel sem po tej poti lani novembra, pa je bilo nekaj težav, tako kot pri izstopu iz grape, kot pozneje pri povratku.
mic20. 07. 2013
Ali mi lahko kdo pove ,če so že narejene jeklenice za pomoč pri spustu v grapo.LP
mic22. 07. 2013
Danes sem prehodila krožno pot.čez Grlo gor in mimo Črnih vod dol.Pri sestopu v grapi nas je pričakalo kar nekaj metrov snega.Sestop je bil zelo zoprn, ker ni nobenih varoval.Skrajni čas,da se tu naredi jeklenica.Zelo je bilo treba pazit ,da nisi zdrsnil pod gmoto snega, katerega je spodjeda voda.mrk pogled
5Xum9. 08. 2014
Danes sem prehodil tole pot navzdol, in me je (tako kot mic lani) presenetila res ogromna količina snega v grapi. Snega je dva do tri metre in prekriva celotno grapo, tako da je spust nujen po snežišču. Snežišče je sicer na debelo zasuto z blatom, tako da ne drsi preveč, ampak vseeno je predvsem spust precej nevaren. Snežišče se na dnu na večini strani konča zelo odsekano, tako da se je ob izhodu potrebno držati desno.
katty9. 08. 2015
V petek sem iz Slemenove špice sestopala v smeri Črnih vod. Zgornji del zgledno in super urejen, le markacije počasi bledijo in tudi izginjajo. Med potjo sva poslušali pestro brnenje, a tokrat na srečo ne helikopterja, temveč padanja skalnatih gmot. Podori so trajali v momentih več 10s, očem pa niso bili vidni. Zanimivo, da je bilo v petek precej pestro na tej poti, od starih do mladih nog je tu hodilo. Zadnji del poti, ko nas čaka le še nekaj min do gorskega potočka in hudournika, je pot zaradi močnih nalivov začela izginjati. Ta se je že toliko nadelala, da hodiš že praktično "za nosom" in tistim, ki so bolj nesigurni v "šodru", svetujem, da tu ne sestopajo. Ob napačnem koraku lahko kaj hitro pristaneš v hladnem potočku velik nasmeh. Sem bila pa presenečena, da se tu nahaja še slap, ki me je pravzaprav kar navdušil..pa če tudi le za kako min. Teh nama je na koncu primanjkovalo, saj me je ob 16h čakala služba.
golica16. 10. 2015
v nedeljo imamo planiran izlet na Slemenovo špico, bomo še deležni jesensko obarvanih macesnov?
Čakali ugodno vreme,tako,da upam, na pravo jesensko idilo.
Grenaleva26. 10. 2015
Pot je trenutno brez posebnosti in brez snega, prav lepa za dol, če greš čez Grlo gor. Pri potoku je res kritičnih le par metrov, nekateri so šli počasi po grušču, jaz pa kar po skali po riti, pa je šlo, sicer se pa pot lepo sleid, markacije so obnovljene.
luy29. 10. 2016
Golica,macesni so zlato rumeninasmeh



natalia2317. 11. 2016
Pozdravljeni,kaksna je pot zaradi trenutnih razmer proti vrhu.Hvala.Varen korak...
Enka17. 08. 2017
Je kdo kaj hodil mimo Črnih vod zadnje čase? Kakšno je stanje na vrhu grape?
ločanka28. 06. 2018
V nedeljo povratek po tej poti. Pot slikovita, zelene travnate ravnice in močno zeleni macesni na velikem delu poti. Spodaj v grapi (malo nad slapom Črne vode) pa leži sneg, ki zna biti za marsikoga ovira. Višje v snegu se vidi tudi luknja, ki jo je voda že izpodjedla. Več pa pod trenutnim razmeram, tudi dve sliki snega priloženi.
Na Slemenu pa jezerca brez vode.

Vitaja28. 10. 2019
Od grape dalje, kjer se pot odcepi levo, je pot zelo slabo markirana. Bilo nas je sigurno 20 pohodnikov in vsi do zadnjega smo spregledali markacijo, ker je od odcepa tako oddaljena, da se je ne vidi in vsi smo šli do vrha grape. jezen Odcep bi morali označiti s tablo ali jano vidno markacijo.
Drugače je pot lepa, na Slemenu tudi tokrat presušena jezerca in grozna gneča. Pokrajina pa čudovita! nasmeh
Hribovkatinca16. 02. 2020
Dne 15.2 smo se odpravili po tej poti. Cca 35 min do koce, se malo do slapa, potem se pa zacne... Snega in ledu itak veliko. V grapi še nekaj vidnih markacij potem pa nic...se en manjsi plaz je bil proti vrhu grape tako da ni bilo nic prijetno... zadnji kos grape po snegu izredno strm, nic kaj prijetno. Tudi dveh cepinov se nebi branila. pridemo iz grape in presenecenje, kje je pot? Ne vem ali smo tudi mi zgresili kak odcep v tej grapi ampak pot po kateri smo sli se mi je zdela edina izvedljiva. Na koncu ni bilo druge kot se obrnit in po isti nazaj, kar se nisem veselila. Po mojih izkusnjah ta pot niti priblizno ni lahka, ne poleti, se manj pa pozimi. In res zelo slabo oznacena od grape naprej... bo treba preverit ko se sneg stopi kje smo zabluzili zadrega
djimuzl16. 02. 2020
Poti, ki se jih lotimo pozimi, je dobro spoznati že prej, v kopnih dneh. Pa tudi ob poznavanju poti nam sneg rad pripravi kakšno orientacijsko zanko.
georgia5. 07. 2020
Danes spet po tej poti na Slemenovo špico, na moje veselje je pot še vedno malo obiskana (bila je nedelja), gor grede do sedelca sva srečala par ljudi, dol grede nekaj več.
Izredno razgledna in razgibana pot, prvi del je senca, malo bolj zahteven je le del po grapi, kjer je ob sestopu treba malo več previdnosti, počasi, pa gre. Pot, ki se odcepi levo iz grape, se lepo vidi, resda je pa markacija šele kakih 10 metrov naprej na skali. Jaz je nisem zgrešila tudi pred leti, ko sem tu hodila prvič, bi pa prav prišla še kaka markacija bližje razcepu.
Dišeče cvetoče trate, balvani, zeleni macesni, pogledi na stene Mojstrovke in seveda na kristal Jalovca - enkratno! Na vrhu pa seveda gneča. Nazaj grede enkratna osvežitev v grapi in še skok po do slapu - se splača narediti nekaj korakov več, potka, ki se odcepi (v opisu) pripelje v dobri minuti prav pod slap!
Kdor se ne želi sprehoditi na vrh po promenadi z Vršiča, vsekakor priporočam to pot, ki je pravo planinsko doživetje. nasmeh Srečno!
Enka5. 07. 2020
Je v grapi še kaj snega?
georgia6. 07. 2020
V grapi je bilo še par zaplat snega na nasprotnem bregu, ne pa tam, kjer poteka ta pot.
Jusk9. 08. 2020
Že nekaj let hodim enkrat v avgustu iz Vršiča na Slemenovo špico,po tej poti pa se vračam v Tamar in naprej do Kr.Gore,pol pa z busom domovnasmeh ta pot dol v Tamar je fajn ker ni obljudena kot pot iz Vršiča,se mi pa zdi da je vsako leto bolj zaraščena,tudi grapa spodaj je vsakič bolj razsuta..pa brez snega,prejšnja leta je bil sneg še v avgustu tam. Stene okoli Črne vode vse mokre,tudi slap je kar dobro vodnat,pa še nekaj manjših slapov je okoli
lencka10. 08. 2020
Včeraj pri sestopu sem srečala markacistko....je označevala nove markacije in sproti čistila pot od Tamarja proti grapi nasmeh
Hvala , ker se trudite za nasnasmeh
Še en problem je na poti na Slemenovo špico, a ta na Vršiču.
Sem obrnila očeta z majhnim otrokom na poti proti Šitni glavi...sta šla na Slemenovo špico. Dve mladi dami pa sta se obrnili na poti za Prisojnik in v koči spraševali za pot... Morda bi bilo dobro na veliko označit smer ravno zaradi družinskih izletov, da ne zalutajo
maja.stefe@gmail.com10. 08. 2020
Me veseli, da ste srečali markacistko. In močno upam, da je označila tudi pot (markacija, tabla...), kjer se ostro levo iz kanjona zavije proti Slemenu. Prva markacija je vidna šele kakšnih 30m od levega ovinka, in še to takrat, ko si že višje gor, na napačni poti, če se seveda obrneš in jo zagledaš. V soboto jih je pred nama devet zavilo že zelo visoko gor ob strugi, tudi midva sva se že delno dvignila, ker sva "sfalila" odcep. Med temi devetimi so bile tri različne skupine, ena z dvema okoli 10 let starima otrokoma, in deklica je bila precej prestrašena, ko so se vračali je jokala, sploh, ko sta najvišje vračajoči dekleti sprožili veliko skalo, ki je k sreči samo oplazila starejšo, nemško govorečo planinko. Menim, da pot ni najbolj primerna za družine z malimi otroki, če ti niso navajeni tudi plezanja in hoje po kar zahtevnem terenu. Kasneje sva se v Tamarju pogovarjala z znanci, ki so se tudi že izgubili tu gor, in ena od osebja v Domu ravno tako.
green16. 12. 2020
Kaksna je omenjena pot v zimskih razmerah? Se, da brez cepina?
ppegan16. 12. 2020
Green, a se ti ne zdi to malo neumestno oz. neumno vprašanje glede na količine snega v gorah?? To je enako, kot če bi poleti, ko je zunaj 35 stopinj, vprašal, če potrebuješ kremo za sončenje, če se greš sončit. Odgovor je očiten, a se ti ne zdi? Poleg tega je Hribovkatinca objavila zapis 16. 2. 2020, ki lepo opiše kakšne so lahko razmere na tej poti pozimi, med drugimi omeni, da se ne bi branila dveh cepinov. A se ti res ne da čisto nič prebrat zmeden
mirank16. 12. 2020
Ko ne boš več zelen, boš vedel, da se pozimi ne hodi tja kjer poleti še nisi bil! Drugače pa res ne vem zakaj sprašuješ; zima je in sneg.
green17. 12. 2020
Hahaha, ok...sem pricakoval tak odgovor. nasmeh
Vem, vem...nasmeh
Nisem lih siguren kolk je snega v hribih, ko pa smo lahko samo med 4 stenami. Srecno vsem v letu 2021mežikanje
green17. 12. 2020
Ne bom izzival nesrečemežikanje
ppegan17. 12. 2020
Green, pametno mežikanje Drugače imaš pa tudi na tem portalu povezave do spletnih kamer po različnih gorstvih, pa na smučiščih imaš objavljeno višino snežne odeje, tako da si lahko ustvariš približno sliko, koliko je snega. Vsaj jaz si tako pomagam. Poleg Slemenove špice imaš na razpolago kar nekaj lažjih (in nižjih) hribov, ki niti niso zasneženi oz. so delno, tako da te sneg nima kaj skrbet mežikanje
green17. 12. 2020
Bom pogledal in hvala za infomežikanje
Bica28. 10. 2021 12:01:23
Včeraj smo šli po tej poti. Pot je krasna, kljub višini speljana večinoma po travnikih in gozdu. Razgledi fantastični. Težav z markacijami v trenutnih lepih, sicer malo vlažnih razmerah nismo imeli. Zaradi mokre poti je prehod grape težaven, treba je biti kar previden. Oznaka "lahka označena pot" se mi zdi zaradi tega dela zavajajoča. Nikakor z majhnimi otroki.
Vlajko10. 06. 2022 07:30:21
A je na poti še kakšno snežišče?
Tomaž0022. 06. 2022 06:00:18
A je pot prehodna, kako kaj s snegom v grapi?, hvala za info
barbaraa25. 07. 2022 14:18:43
Teden dni nazaj je bila pot povsem prehodna, le v grapi je potrebna velika previdnost, še posebej po dežju je precejšnja nevarnost zdrsa. Za male otroke sigurno ni, parkrat je treba precej dvignit noge in si pomagat z rokami. Jeklenica bi v tem delu prišla zelo prav, je pripravljen teren zanjo, tako da se da mogoče napeljati vrv skozi nabite nastavke.
Malo naprej iz grape pa krasna pot, ves čas te gleda Jalovec, poleg njega pa Ponce in na drugi strani Mojstrovke.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies