Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Julian Alps / Mala Mojstrovka / Vršič - Mala Mojstrovka (via Šitna glava)

Vršič - Mala Mojstrovka (via Šitna glava)

Print
Starting point: Vršič (1611 m)
Lat/Lon: 46,4336°N 13,7435°E
Name of path: via Šitna glava
Time of walking: 2 h 15 min
Difficulty: easy unmarked way, difficult marked way
Altitude difference: 721 m
Altitude difference po putu: 721 m
Map: TNP 1:50.000
Recommended equipment (summer): helmet
Recommended equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Views: 57.317
 2 people like this post
Number of pictures: 25
Number of comments: 18
Access to the starting point:
From Kranjska Gora drive towards Bovec or vice versa, but only as far as the Vršič pass, where you park.
Path description:
From the parking lot at Vršič, follow the initially poorly marked path leading to Mojstrovka and Sleme. After a short climb, the path leads us to a large rock on which we see the inscription Mojstrovka on the left. Continue in the direction of Mojstrovka (to the right Mojstrovka on the Hanzo trail and Slemenova špica) along the trail, which climbs crosswise through a rare larch forest. After about half an hour's ascent, the path leads to a large scree field below Mojstrovka. At the point where the marked path to Mojstrovka approaches the wall, we come to an unmarked crossroads where we continue to the sharp right. Continue the ascent along the unmarked path, which leads us in a slight cross-climb towards the slopes of Šitna glava. A relatively visible path soon leads us into an unmarked valley between Mala Mojstrovka and Šitno glavo. Here the trail turns slightly left and climbs slightly more up the increasingly rocky slope. When the trail is quite close to the summit, it turns right, crosses a partly overgrown scree field and then climbs to a grassy summit.
From Šitna glava continue along the ridge, first gently down and then up towards Mojstrovka (unmarked). After a 20 minute walk from Šitna glava, a poorly visible path leads us to the place where we join the Hanzo trail to Mojstrovka. Further on, the orientation is easier and the path steeper. After a few more minutes, the steepness eases and the path leads us to a flatter world, which we go around on the right hand side. Next, the path approaches the ridge, and we see Mangart and Jalovec in front of us. Here the path turns slightly left and leads us to a steep part of the path. With the help of a few pegs, but mainly without the fixed safety gear, we climb up the steep summit slope of Mala Mojstrovka to its scenic summit. In the latter part of the path there is a risk of slipping in wet conditions, but in dry conditions the path does not present a major obstacle.
Vršič - Šitna glava 1:20, Šitna glava - Mala Mojstrovka 55 minutes.
zemljovid puta - Mala Mojstrovka
On the way: Šitna glava (2087m)
We can extend the trip to the following destinations: Kol (2 h 30 min), Zadnja Mojstrovka (1 h), Travnik (2 h 15 min)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Vršič - Mala Mojstrovka1
Vršič - Mala Mojstrovka2
Vršič - Mala Mojstrovka3
Vršič - Mala Mojstrovka4
Vršič - Mala Mojstrovka5
Vršič - Mala Mojstrovka6
Vršič - Mala Mojstrovka7
Vršič - Mala Mojstrovka8
Vršič - Mala Mojstrovka9
Vršič - Mala Mojstrovka10
Vršič - Mala Mojstrovka11
Vršič - Mala Mojstrovka12
Vršič - Mala Mojstrovka13
Vršič - Mala Mojstrovka14
Vršič - Mala Mojstrovka15
Vršič - Mala Mojstrovka16
Vršič - Mala Mojstrovka17
Vršič - Mala Mojstrovka18
Vršič - Mala Mojstrovka19
Vršič - Mala Mojstrovka20
Vršič - Mala Mojstrovka21
Vršič - Mala Mojstrovka22
Vršič - Mala Mojstrovka23
Vršič - Mala Mojstrovka24
Vršič - Mala Mojstrovka25
Discussion about the trail Vršič - Mala Mojstrovka (via Šitna glava)
Klin31. 07. 2008
Danes sem šel po opisani poti, ki je res lepa in veliko bolj mirna kot običajna. Izlet sem podaljšal še z obiskom Travnika in Velike Mojstrovke. Vreme pa danes ni bilo najlepše.nasmeh
nekdo131. 07. 2008
Mi lahko poveš kakšen je greben od V. Mojstrovke do Travnika?
Klin31. 07. 2008
Nisem nadaljeval po grebenu. Z V.Mojstrovke sem se spustil cca 200 višinskih metrov in pot nadaljeval po stezi, ki preči pobočja od Mojstrovk do Šita. Ko se na desni odpre lep prehod proti Travniku sem zapustil to pot in se brez večjih težav povzpel na vrh. Najtežji del se mi je zdel na prečni stezi, kjer sem se moral povzpeti po 5min. dolgi strmi gruščnati poti.
Jan2310. 08. 2014
Danes smo se podali na to pot in se spustili po južni smeri. Že res, da je pot čez Šitno lepa in bolj umirjena kot običajna, vendar strmi del zahtava malo plezanja nasmeh
trdi21. 08. 2017
Tu sicer pri opisu sicer poleg lahke neoznačene steze piše zraven še zahtevna označena pot, bi pa bilo dobro, da se to navede tudi v osnovnem meniju, ko iščeš Malo Mojstrovko, saj se ta pot na grebenu priključi Hanzovi, ki sicer od grebena ni tako zahtevna kot spodaj, vseeno pa je treba malo poplezati in to vsekakor ni lahka neoznačena steza, kot bi si kdo lahko mislil.
grega686. 08. 2018
Meni najlepša pot na MM. Je pa zahtevna.
steleu18. 10. 2018
Ali se pot od Nad Šitom glave do vrha M. Mojstrovke po izpostavljenosti in težavnosti lahko primerja recimo s potjo na M. Draški vrh s Srenjskega prevala?
michael6618. 10. 2018
Pot na mojstravko je bolj izpostavljena kot na mdv,je pa označena in varovana ko se priključimo na hanzovo (no klinov je bol za vzorec).Ni pa krušljiva kot na mdv,kjer moraš presneto paziti kaj primeš.
djimuzl18. 10. 2018
Pa z Mojstrovke lahko za povratek izbereš lažjo, južno pot.
Kanjanez20. 07. 2019
Pot bi preimenoval v delno zahtevno; zaradi strmega melišča, skal (preden pridemo do sedla, ki se ga ševidi z Vršiča).
JA, lahko izbereš krožno= isto izhodišče.
georgia27. 07. 2019
Pot sva prehodila ta teden. Do Šitne glave brez problemov, enako do križišča s Hanzovo, nič posebnega.

Naprej pa - hodiš oz. plezaš vseskozi do vrha po nezavarovanem delu Hanzove poti, izpostavljeno! Vsega skupaj je samo par klinov in par markacij, zato sva večkrat ugibala, kje plezati čez steno, naravnost, levo ali desno? Nobenih markacij oz. tistih rdečih črtic, ki kažejo potek poti čez skale, kjer bi jih res rabil, če si prvič tu! Par mest res nerodnih... Srečno sva prilezla na vrh, dol pa po najlažji poti.

Na tej poti pa - srečala ogromno turistov v supergah, tudi z gladkimi podplati, ki so za po mestu in ne za hribe, kaj šele take poti!!! Drselo jim je že gor grede, pot skozi škrbino je bila katastrofalna zaradi takihle pogledov in proženja kamenja... eek
Nekoga sva sicer opozorila zaradi neprimerne obutve, saj mu je že gor grede drselo, pa se je samo zahvalil in vseeno nadaljeval pot. Kako so on in ostali podobno obuti (nekateri z otroki v nosilki) sploh prišli gor in dol, mi ni jasno. Očitno imajo res več sreče kot pameti... zavijanje z očmi Vseeno sva se odločila za bližnjico po melišču in upala, da kdo ne sproži kamna na naju. Super bližnjica! velik nasmeh
Enka14. 07. 2020
Ali prav razumem, da se na Hanzovo pot priklopimo nad varovanim delom? Za premagat je le tisti vrhnji del, kjer ni zavarovano (če ne štejemo tistih dveh ali koliko že klinov)?
pikica114. 07. 2020
Prav razumeš @Enka. Ta pot čez Šitno glavo je najlepši pristop na Mojstrovko. Lp.
Enka14. 07. 2020
Hvala pikica! Na vseh teh poteh sem že bila, le Šitne glave z M. Mojstrovko še nisem povezalanasmeh
ajo6220. 07. 2020
V kolikor Hanzova pot je trenutno zaprta zaradi vzdrzevalnih del, me zanima, ce je zgornji del( ko se prikljuci s stezo, ki veze vrh Sitne glave) vseeno prehoden. Hvala.
Daaam20. 07. 2020
Pišem na pamet ampak menim da bi moral bit normalno prehoden.
djimuzl20. 07. 2020
Na zemljevidu poti na spletni strani PZS (Stanje poti) je "v obdelavi" tudi zaključni del Hanzove poti - nad Nad Šitom glavo in Malo Mojstrovko.
masker13. 09. 2020
Danes sem ponovno opravil vzpon na malo Mojstrovko po enoletni pavzi. Prvotno sem bil namenjen na Hanzijevo, a sem zaradi gneče v steni, prvotno namero opustil in se raje odpravil ponovno do izhodiščne točke na Vršiču in od tam nadaljeval po južni poti navzgor do odcepa za Šitno glavo.Vsekakor lepa variacija na temo lahkega brezpotja. Ni pa prav tako "nedolžna". Sestop po melišču je še kar nekoliko težaven. Čestitam pa vzdrževalcem plninskih poti, da so tik pod sedlom postavili zajlo, kjer lahko brez skrbi sestopaš, ne da bi pri tem prožil kamenja ali lahko tudi zdrsnil......bravo!!!
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies