Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Julian Alps / Plešivec (Loška stena) / Bavšica - Plešivec (Loška stena)

Bavšica - Plešivec (Loška stena)

Print
Starting point: Bavšica (698 m)
Lat/Lon: 46,3699°N 13,6299°E
Time of walking: 4 h 30 min
Difficulty: partly demanding unmarked way
Altitude difference: 1486 m
Altitude difference po putu: 1486 m
Map: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Recommended equipment (summer): helmet
Recommended equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Views: 13.715
 3 people like this post
Number of pictures: 58
Number of comments: 35
Access to the starting point:
From the Bovec - Predel road, an asphalted road branches off to the right at the Kluže Fortress into the Bavšice valley. Take the road and follow it in a moderate ascent to the parking lot in Bavšica (the parking lot is located next to the TNP sign).
Path description:
From the parking lot, turn left on the worse road in the direction of the shelter under Špičko and mountain pasture Bala (Bavški Grintavec on the right) and follow it for 5 minutes to the place where the markings direct us left on the initially wide footpath. The path soon narrows and leads to a small crossroads where the markings direct us sharp right, onto a gradually steeper path. The path soon becomes more steep and leads to the abandoned village of Logje (there is drinking water just a few metres off the path).
From the village Logje, continue on the marked path, which continues over a gentle grassy slope. The path then climbs a little steeper and turns into a partly rocky area (scree covered with tall grass). The path then re-grades and turns into a dense forest, where it then continues until it reaches the abandoned mountain pasture Bala.
From mountain pasture continue along the marked path, which then leads through lane of a forest to the last small well along the path. Only a few 10 m behind the well, you can see the Bala hunting lodge.
At the hunting lodge, continue straight ahead and then climb for some time through the forest. There is a short climb over a grassy slope (Jezerce, 1389 m) and then a climb through the forest again. When you emerge from the forest for the last time, there is only a short climb to the unmarked saddle of Prevala, 1560 m.
From the saddle, where there is also a less visible crossroads, continue straight along the valley, and to the right a less well-trodden path branches off towards Vrhu Osojnika. Here you first descend a few steps and then continue along the initially still very steep valley. The path becomes steeper and starts to climb towards the Čez Brežice saddle.
At the saddle, leave the marked trail and turn left westwards onto an unmarked track. The track initially runs along the right-hand side of a short steep ridge. It then turns slightly to the left and begins to climb up a fairly steep grassy slope. The path is rather poorly beaten, but can still be followed with some effort. The steepness of the terrain also requires considerable caution. At the last part of the trail, it turns to the right and climbs towards the ridge. When you reach the ridge, continue to the right and in a few steps you will reach a grassy peak.
zemljovid puta - Plešivec (Loška stena)
On the way: Logje (840m), Planina Bala (1181m), Lovska koča Bala (1300m), Jezerce (1389m), Prevala (1560m), Čez Brežice (1980m)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, Inscription book
Pictures:
Bavšica - Plešivec (Loška stena)1
Bavšica - Plešivec (Loška stena)2
Bavšica - Plešivec (Loška stena)3
Bavšica - Plešivec (Loška stena)4
Bavšica - Plešivec (Loška stena)5
Bavšica - Plešivec (Loška stena)6
Bavšica - Plešivec (Loška stena)7
Bavšica - Plešivec (Loška stena)8
Bavšica - Plešivec (Loška stena)9
Bavšica - Plešivec (Loška stena)10
Bavšica - Plešivec (Loška stena)11
Bavšica - Plešivec (Loška stena)12
Bavšica - Plešivec (Loška stena)13
Bavšica - Plešivec (Loška stena)14
Bavšica - Plešivec (Loška stena)15
Bavšica - Plešivec (Loška stena)16
Bavšica - Plešivec (Loška stena)17
Bavšica - Plešivec (Loška stena)18
Bavšica - Plešivec (Loška stena)19
Bavšica - Plešivec (Loška stena)20
Bavšica - Plešivec (Loška stena)21
Bavšica - Plešivec (Loška stena)22
Bavšica - Plešivec (Loška stena)23
Bavšica - Plešivec (Loška stena)24
Bavšica - Plešivec (Loška stena)25
Bavšica - Plešivec (Loška stena)26
Bavšica - Plešivec (Loška stena)27
Bavšica - Plešivec (Loška stena)28
Bavšica - Plešivec (Loška stena)29
Bavšica - Plešivec (Loška stena)30
Bavšica - Plešivec (Loška stena)31
Bavšica - Plešivec (Loška stena)32
Bavšica - Plešivec (Loška stena)33
Bavšica - Plešivec (Loška stena)34
Bavšica - Plešivec (Loška stena)35
Bavšica - Plešivec (Loška stena)36
Bavšica - Plešivec (Loška stena)37
Bavšica - Plešivec (Loška stena)38
Bavšica - Plešivec (Loška stena)39
Bavšica - Plešivec (Loška stena)40
Bavšica - Plešivec (Loška stena)41
Bavšica - Plešivec (Loška stena)42
Bavšica - Plešivec (Loška stena)43
Bavšica - Plešivec (Loška stena)44
Bavšica - Plešivec (Loška stena)45
Bavšica - Plešivec (Loška stena)46
Bavšica - Plešivec (Loška stena)47
Bavšica - Plešivec (Loška stena)48
Bavšica - Plešivec (Loška stena)49
Bavšica - Plešivec (Loška stena)50
Bavšica - Plešivec (Loška stena)51
Bavšica - Plešivec (Loška stena)52
Bavšica - Plešivec (Loška stena)53
Bavšica - Plešivec (Loška stena)54
Bavšica - Plešivec (Loška stena)55
Bavšica - Plešivec (Loška stena)56
Bavšica - Plešivec (Loška stena)57
Bavšica - Plešivec (Loška stena)58
Discussion about the trail Bavšica - Plešivec (Loška stena)
damijanp21. 08. 2013
Po izletih na Špik, Špik Hude police in (predvsem) Mangart, kjer se je kar trlo ljudi, smo si za konec bovškega dopusta zaželeli kaj bolj samotnega. Izbrali smo Plešivec in ni nam bilo žal. Čudovita narava, mir in lepi razgledi. Sem se bomo še vrnili. nasmeh

Slike so na:

Plešivec
darinka46. 01. 2018
Je šel kdo lani po tej poti na Plešivec. Enkrat sem bila, nekaj let nazaj, pa se ne spomnim dobro poti.Smo šli iz Loške Koritnice in po tej sestopali. Najbrž je lepa tura, če imaš srečo z vremenom.
turbo6. 01. 2018
@darinka4

Čudovita tura, le v mokrem nikar. Zavarovani del je v mokrem siten, za navzdol še posebej, nad njim pa je del "pragozda", vse zaraščeno, kar v suhem ne predstavlja težav, v mokrem pa si po nekaj metrih "moker do kože" ! Tudi v hudi vročini raje ne, ne samo zaradi plazilcev mežikanje

Če najdeš koga, se je nadvse imenitno po tej poti povzpeti na Plešivec, sestopiti pa v Bavšico. Res "ful kul".

Nekaj izpred nekaj let:

http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=3772&stran=1
turbo6. 01. 2018
@darinka4

Oh, oprosti . . . sem se zmotil ... mislil sem, da za zavarovano sprašuješ, iz Koritnice gor zadrega

Ta pot je čudovita tudi pozimi, škoda, da turno ne smučaš mežikanje poleti pa en prekrasen "sprehod". Sploh konec pomladi, ko vse cveti nasmeh Pozimi se najde kak turni smučar, ki gre tod gor, je pa tudi na krpljah izvedljivo visoko pod vrh, v dobrih razmerah čisto do vrha. Ali pa capin in dereze za povsem zgoraj, če je trdo.

Ne bo ti žal, če jo prehodiš nasmeh
darinka46. 01. 2018
Že takrat mi je bila lepa. Samo je že nekaj let nazaj. Sva šli z dvema avtomobiloma, se spomnim. Gor po plezalni.Pojdem, ko sneg skopni. Tam ne srečaš ravno veliko ljudi. Morda grem že prej. nasmeh V mokrem pa sem navajena hodit. Lani sem bila kar nekajkrat pošteno mokra. Nič hudega.
ljubitelj gora6. 01. 2018
Pojdi na Briceljk, toda zgodaj poleti je lahko tik pod vrhom v grapi še snežišče čez katerega pa brez zimske opreme ne gre. Enkrat se tam v jeseni že obrnil na 2200m, se spustil in se zapeljal do Rabeljskega jezera pa na Jerebico gor. Tud Vrh Krnice ni slabo, ampak ves čas pa strmina, da je treba tud po vseh 4 it. Sedaj ko boš imela več časa boš vrjetno tud prebirala forume in boš našla tud moje slike. Tiste konce nad Tolminom in Bovcem sem dost hodil, ker si nekak zadal, da odkrivam nove in nove poti in nove vrhove.
dprapr7. 01. 2018
In zakaj bi moral ravno po tisti grapi na Briceljk? Po strmih travah lahko pristopiš na greben in po njem na vrh.
Sicer je pa tu tema o poti skozi Balo. Kot je že omenil @turbo, tudi na markirani poti med travami je dobro biti pozoren na plazilce. Sem nazadnje pri sestopu skoraj enega pohodil.zavijanje z očmizavijanje z očmi
ljubitelj gora7. 01. 2018
Strme trave so ble pomrznjene in trde kot beton, zato se obrnil in se vrnil čez par mesecev z vso opremo.
darinka47. 01. 2018
Našla sem datum Plešivec 3. 8 . 2012 , kje je že to. in Briceljk 21. 10. 2012 . Bo treba ponovit. nasmeh Enkrat nam je nekdo pravil, ko ste že omenili plazilce, mene se izogibajo, da so hodili po visoki travi in jo grabili, ker so si tako pomagali. In je s travo zgrabil tudi kačo nehote. Je imel srečo, da jo je hitro odvrgel, preden , ga je pičila od strahu. mežikanje
turbo7. 01. 2018
Zelo lepo je vzponu na Plešivec priključiti sestop preko sedla Vrh Osojnika in mimo planine Bukovec nazaj v Bavšico. Za uhojeno planinko, planinca, zagotovo nič preveč. S Plešivca se sestopi nazaj do Prevale, tam pa ujame stezico levo navzgor proti Vrh Osojnika sedlu. Stezica je kar sledljiva, včasih je tu in tam tudi možic in ko prideš na sedlo, se je vredno potruditi in se povzpeti še na bližnji vrh Vrh Osojnika. Potem pa po stezici navzdol na drugo stran proti planini Bukovec, kjer je pot okoli planine tudi v višku poletne sezone gosto zaraščena - koprive ! Na planini je voda , nižje potok, in še nižje Bavšica, kjer se z nekaj sreče odžejaš v planinskem domu, ki je bolj "zaprte" narave, to je za izobraževanja in podobno. Lepi so tisti konci, prekrasni !
ljubitelj gora7. 01. 2018
Kača ugrizne ne pičnasmeh
ločanka7. 01. 2018
turbo, jaz tistega dela od Vrha Osojnika do pl.Bukovec ne bi mogla priporočiti, ker je v spodnjem delu res močno zaraščeno, razen seveda če imaš s sabo nekoga, ki bo pred tabo čistil to pot.
Drugače ti kakšen zvit gleženj ne uidemrk pogled
turbo7. 01. 2018
@ločanka
Imaš prav, res je divje. Res je pa tudi, da sem tod pred leti hodil pogosto, tudi v hudem dežju in peklenski vročini, pa je vedno šlo. Večina vrhov v Loški steni ima podoben teren - resda ni zaraščeno, so pa tla hudo neravna, polna "vdolbinic in izboklinic" , kjer moraš prav tako paziti na vsak korak mežikanje
Moje skromno mnenje je, da če želiš spoznati vrhe in pota nad Bavšico je prečenje iz Bale prek Osojnika do Bukovca in nazaj dol v Bavšico nuja ! nasmeh
dprapr7. 01. 2018
@turbo, mogoče je boljše v nasprotni smeri.
Zaraščen je pa samo kratek odsek na začetku, ko se spustiš v dolinico od Bukovca. Vsaj tako je bilo v lanskem letu. Pa še tam je bila uhojena stezica.
darinka47. 01. 2018
Koliko hoje pa je iz Plešivca do Špička?
turbo7. 01. 2018
Uradno je iz Bavšice do zavetišča okoli 5h, torej bi znalo biti, da prideš iz Plešivca gor v 2h. Ta del, Čez Brežice do Špičke mi še manjka zadrega
piotr7. 01. 2018
@ločanka, tole z zvitim gležnjem v tel bolj ali manj brezpotnim svetom se pa absolutno strinjam.
Se mi je to pripetilo v področju Lašt, tako da sem le s težavo prišepal v Bavšico in tudi lanska glavna planinska sezona je šla po zlu.eek
B29. 01. 2018
Pot iz sedla Čez Brežice proti Špički je izjemno zahtevna. Sicer je kar dobro zavarovana, je pa polna drobirja tako na strani Bale kot pri spustu proti zavetišču. Na enem mestu je (bil zavarovan) okrog osem metrov visok previsen kamin, sedaj pa je posebno iz smeri Bale zaradi izruvanih klinov in potrgane jeklenice izjemno težko prehoden (težko plezanje z visenjem izključno na rokah). Tu si zdrsa ali padca nikakor ne smemo privočiti! V tem slučaju bomo končali na meliščih v Bali...
Iz smeri Špičke se da nekako "pregoljufati" seveda viseč na rokah. Pred tem nevarnim mestom nas tudi ogroža sicer kratek zelo nevaren (aktiven) podor, ki nam "visi" nad glavo... Sanacija varoval na celotni poti je predvidena v letošnjem letu - seveda poleti...
Pa ne mislim strašiti. To je le informacija...
darinka49. 01. 2018
L 2012 se spomnim, ko smo bili na Plešivcu, je šel en planinec po tej poti. Je rekel, da gre prvič in ne ve kakšna bo pot.Morda je bilo takrat še vse v redu. nasmeh
dprapr9. 01. 2018
http://www.hribi.net/izlet/bavsica_zavetisce_pod_spickom_/1/210/2304

Pri opisu poti je navedeno, da se s pomočjo jeklenic in klinov navpično vzpnemo...
Je torej navpično, previsno ali samo poševno?zmeden
B29. 01. 2018
Je navpično,poševno,previsno, potrgana varovala in zraven še aktiven podor. Pod nami pa sto metrski prepad! V tem stanju kot je kritično mesto sedaj, je prehod izredno nevaren. Če pa bi že moral izbirati bi vsaj jaz osebno raje izbral smer Špička - Bala. To mesto, ki sem ga omenil, je pa prehodno z vrvjo, ker je na vrhu en klin okrog katerega se da fiksirati vrv in se po njej spustiti na dno previsa.Potrebujemo okrog 20m vrvi (dvojna vrv za spust).
B29. 01. 2018
Čeprav to mesto na sliki zgleda "zelo pohlevno", je v resnici " zelo zaguljeno". Vsebuje vse prej navedene elemente. Na levi strani zgoraj nam grozi podor in na desni spodaj sto metrski prepad. Pred tem mestom pa poševna, gladka plošča polna drobirja...
B29. 01. 2018
Imam težave s slikami...
darinka49. 01. 2018
Daj slike pa pod trenutne razmere.
mirank9. 01. 2018
Jaz sem tam sestopal pred več kot desetletjem in mi je v spominu ostal del od Škrbine za gradom do Brežic v glavnem po grdo zdelanih varovalih in mestoma naloženi, mestoma zdrsani in izpostavljeni stezici. Kakih hudo zahtevnih celo previsnih prehodov pa se ne spomnem.
B29. 01. 2018
Ja, žal je skoraj vse tako kot se spominjate. je pa tudi (sicer samo en) grd in zaguljen previs...
jax10. 01. 2018
Sem hodil tam čez to jesen. Prehod je res zoprn, ampak za izkušene hribolazce pa tako grozno zahteven spet ni. Ja, je navpično in izpostavljeno, in ja, par klinov je izpuljenih. Zajla pa je bila nazadnje še vedno ok, tako da bi samovarovalni komplet načeloma lahko opravil svojo nalogo (tako da ga priporočam, vsekakor). Pa ni čisto res, da se visi samo na rokah, z malo občutka se tudi noge da kam postavit. In po moje je stvar v smeri Špička-Brežice težja kot obratno, ko je zadevo treba splezat navzdol. Ampak moj vtis je bil, da se bodo hribolazci z dovolj izkušnjami z grdim terenom in po potrebi ob samovarovanju že spravili čez, čeprav ravno hudo elegantno ne bo.
B210. 01. 2018
Ja, vse je za ljudi...
darinka410. 01. 2018
Je potem težji tisti del, podoben, kot če greš čez sedlo Kanja. Tam je precej zračno. Sploh , če pogledaš pod noge.nasmeh
B210. 01. 2018
Mislim, da je zadeva zaradi tistega dela precej težja kot Kanja...
rok.si10. 01. 2018
Tudi jaz sem tu poleti hodil (Špička-Čez Brežice-Koritnica) in mi je bilo zelo neugodno, najprej grušč in podrt teren, potem pa še tista tri,štiri metre visoka stenica z izpuljenim klinom,ki je držal jeklenico. Se bolj strinjam z jaxom kot B2 - če imaš kilometrino že gre - je pa potrebno fejst paziti, dokler je ne uredijo nikar po tej poti peljati koga, ki je prvič v hribih!
Grenaleva11. 08. 2020
Za vse ljubitelje gora je tale vrh res super izbira. Pot je po novem markirana čisto do sedla, kjer je križišče za zavetišče pod Špičkom, ki gre desno. Pot do vrha pa zavije skrajno levo. Naravnost je pot v loško Koritnico. Mir in prečudovit pogled na Mangart in Jalovec
ppegan11. 08. 2020
Se podpišem pod tvoj komentar @Grenaleva. Me smo ga obiskale pred 3 leti. Bilo je med tednom, tako da nismo srečale žive duše, no, vsaj ne tiste na dveh nogah. Bilo je ogromno svizcev, trop kozorogov, ki nas je zvedavo opazoval, za piko na i pa še bližnje srečanje s kozorogom kapitalcem, ki mi je pognalo kri po žilah, saj nisem vedela, kaj bo storil. Aja, bila sem z dvema psicama in smo ga malo presenetile. Nekaj časa nas je opazoval, nato pa se je elegantno obrnil in šel v drugo smer. Očitno ga tudi psici nista kaj dosti (z)motili, na srečo velik nasmeh
darinka421. 05. 2022 21:37:07
Danes v soboto sva z Maksijem prehodila to pot. Obema poznana. Lep dan se je naredil . Bližnje srečanje z gadom. Na poti. Maksi je šel mimo njega in ga potem z vrha poti opazoval. Meni se je pustil poslikati. Na sedlu Brežice je bil trop kozorogov. Zimske opreme nisem potrebovala. Je še eno snežišče na brezpotju na vrh. A ga v par dnevih ne bo več. Kar se je videlo , je še sneg z Loške Koritnice. Srečala sem par , ki sta že sestopala. Pred dvema letoma smo se srečali , ko sva šla z Marijanom na Vrh Krnic. Za mano je pritekel tekač . Dve uri je rabil z Bavšice do vrha. Sem zvedela da na Rombon rabi uro 46 z Bovca. Vsak po svoje.
darinka428. 05. 2023 20:06:56
Bila sva danes z Maksijem. Snega je še kar nekaj na sedlu Brežice in pod sedlom . Ter z Loške Koritnice je tudi precej snega videt.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies