Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Zgornja Dobrava - Zjavka -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Zgornja Dobrava - Zjavka

 
Starting point: Zgornja Dobrava (509 m)
Destination: Zjavka (505 m)
Path name: -
Time of walking: 0 h 30 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: -4 m
Altitude difference (by path): 50 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Views: 91
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 21
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Zapeljemo se v Podbrezje (do sem iz gorenjske avtoceste izvoz Naklo ali Tržič), nato pa sledimo oznakam za Kropo. V naselju Lipnica ne zapeljemo v Kropo, ampak z vožnjo nadaljujemo desno proti Kamni Gorici. Malo naprej zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno proti Zgornji Dobravi. Po približno 500 metrih vzpona prispemo do Zgornje Dobrave, mi pa se peljemo še nekaj 100 metrov naprej, do križišča na manjšem prevalu, kjer se v desno odcepi cesta proti Srednji Dobravi. V omenjenem križišču se prične opisana pešpot, kjer pa ni urejenih parkirnih mest. Parkiramo lahko nižje ob cesti, ali pa višje na delu opisa poti.
b) Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Radovljica, nato pa se zapeljemo v Mošnje in naprej proti naselju Globoko, kjer tudi prečimo reko Savo. Ko prispemo do naselja Mišače nadaljujemo naravnost proti Zgornji Dobravi, v Zgornji Dobravi pa prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Srednji Dobravi. V omenjenem križišču se prične opisana pešpot, kjer pa ni urejenih parkirnih mest. Parkiramo lahko nižje ob cesti, ali pa višje na delu opisa poti.

Path description (Slovenian language):

Iz križišča gremo na cesto, ki se nadaljuje proti severozahodu (nasprotna cesta od tiste, ki vodi proti Srednji Dobravi), le ta pa nas sprva vodi mimo kozolca ter ob lepih pogledih na Jamnik. Ko se asfalt konča opazimo oznake za Ojstro peč, ki nas usmeri na gozdno cesto, s katere pa gremo že kmalu, na neoznačenem križišču desno na širok, sprva še vozen kolovoz. Kolovozu se kmalu z desne priključi še pot iz Mišač, mi pa nadaljujemo naravnost po postopoma ožjem kolovozu, ki se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti. Po slabih 20 minutah hoje prispemo na naslednje označeno razpotje, kjer nadaljujemo v smeri Zjavke (rahlo desno Ojstra peč 1 minuta).
S kolovoza po katerem nadaljujemo se le nekaj korakov naprej v desno odcepi širša pot (pot, ki vodi dalje proti Pustemu gradu, Fuxovi brvi - pot, ki obide Zjavko), mi pa nadaljujemo po kolovozu, ki se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti. Po nekaj minutah se kolovoz razcepi, mi pa še enkrat nadaljujemo po levem kolovozu. Kolovoz se nekoliko naprej prehodno spusti, nato pa se vzpne na razgledno Zjavko.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2017 (marec).

Trip can be prolonged to next destinations: Šobčev bajer (1 h 50 min), Ojstra peč, Lipniški grad (Pusti grad nad Lipnico) (45 min)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
zgornja_dobrava - Zjavka zgornja_dobrava - Zjavka zgornja_dobrava - Zjavka zgornja_dobrava - Zjavka zgornja_dobrava - Zjavka zgornja_dobrava - Zjavka zgornja_dobrava - Zjavka zgornja_dobrava - Zjavka zgornja_dobrava - Zjavka zgornja_dobrava - Zjavka zgornja_dobrava - Zjavka zgornja_dobrava - Zjavka zgornja_dobrava - Zjavka zgornja_dobrava - Zjavka zgornja_dobrava - Zjavka zgornja_dobrava - Zjavka zgornja_dobrava - Zjavka zgornja_dobrava - Zjavka zgornja_dobrava - Zjavka zgornja_dobrava - Zjavka zgornja_dobrava - Zjavka
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing