Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Žerjav - Pogorevc -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Karavankepogorevc / Žerjav - Pogorevc
  

Žerjav - Pogorevc

 
Starting point: Žerjav (536 m)
Destination: Pogorevc (1076 m)
Path name: -
Time of walking: 1 h 45 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 540 m
Altitude difference (by path): 540 m
Map: Koroška 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Author: primozg
Views: 430
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 1
Number of comments: 2
Access to starting point (Slovenian language):

a) Najprej se zapeljemo v Šoštanj (do sem iz Velenja ali Savinjske doline), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Črni na Koroškem. V nadaljevanju se cesta prične vzpenjati proti prelazu Spodnje Sleme (1081 m), katerega po nekaj kilometrih ovinkaste ceste tudi dosežemo. Sledi spust po dolini Javorskega potoka do Črne na Koroškem, kjer v krožišču v centru kraja (krožišče sredi katerega se nahaja spomenik, v bližini avtobusna postaja ter župnijska cerkev sv. Ožbalta) nadaljujemo desno smeri Žerjava. V nadaljevanju se peljemo mimo rudarskega muzeja ter nato po Mežiški dolini proti Žerjavu. V Žerjavu za tovarno TAB MPI in za Petrolovo bencinsko črpalko prečimo most preko reke Meže, mi pa takoj za mostom nadaljujemo desno po nekoliko ožji asfaltni cesti v smeri Uršlje gore, Jazbine in Žerjava. Parkiramo pri podružnični osnovni šoli ali katerem od parkirnih prostorov v bližini.
b) Najprej se zapeljemo v Ravne na Koroškem (do sem iz Dravograda ali Slovenj Gradca, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Mežice in Črne na Koroškem. Ko prispemo do naselja Žerjav (Žerjav je naselje med Mežico in Črno na Koroškem), pa tik preden glavna cesta preči reko Mežo nadaljujemo levo v smeri Uršlje gore, Jazbine in Žerjava. Parkiramo pri podružnični osnovni šoli ali katerem od parkirnih prostorov v bližini.

Path description (Slovenian language):

Pot, ki je označena s smernimi tablami začnemo med stanovanjskimi bloki kjer na desni strani vidimo smerokaz za Dukles. Po makadamski cesti se vzpnemo malo nad naselje do hiše in travnika. Strm travnik prečimo in pridemo na gozdno cesto. Na cesti zavijemo levo v hrib in se v strmem klancu hitro dvignemo do ostrega ovinka kjer zavijemo desno. Po slabih 100 metrih je na desni strani oznaka za Dukles in začetek neoznačene steze. Steza se dokaj strmo vzpenja v ključih, strmina pa kmalu popusti. Kmalu pridemo na greben in odprejo se nam razgledi na Smrekovec, Raduho in Olševo ter Žerjav pod nami. Pot po grebenu je dokaj ozka, na desni strani pa je strmo odsekana proti Jazbini. Po nekaj krajših bolj strmih delih poti se dvignemo med z vresjem obraščena pobočja Pogorevca. Pot pobočje preči in kmalu nad in pod nami zagledamo skale, ki so spomladi polne cvetočega avriklja. Po dokaj ozki poti se malenkost spustimo do nekaj skal na levi strani in od tam v nekaj minutah pridemo do lovske koče Dukles.
Pred lovsko kočo zavijemo desno in po grebenu pridemo na vrh Pogorevca.

Recommended: similar trips,
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
zerjav - Pogorevc
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing