Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Julian Alps / Straža / Želeče (Bled) - Straža

Želeče (Bled) - Straža

Print
Starting point: Želeče (Bled) (510 m)
Destination: Straža (646 m)
Time of walking: 30 min
Difficulty: easy marked way
Altitude difference: 136 m
Altitude difference po putu: 136 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Recommended equipment (summer):
Recommended equipment (winter): crampons
Author: heinz
Views: 19.152
 3 people like this post
Number of pictures: 26
Number of comments: 14
Access to the starting point:
From the Ljubljana - Jesenice motorway, take the Lesce exit and head towards Bled. When you arrive in the tourist resort, go straight through the traffic lights and turn left after 50 metres (in front of the telephone boths). The road goes left uphill and then right - past the Kompas and Golf hotels (on the flat road for about 250 m), then turn right in the direction of Straža, Garni hotel Berc. Here, keep to the left and follow the signposts "Straža", which will lead you along a narrower road to a large parking lot under the ski slope (also the annual toboggan run) with a chairlift. Here is the starting point of the route.
Path description:
From the parking lot, head back a few metres, where you will see a path into the wods on your left, with signposts alongside. When you get on the path, it leads you first along the fence of a luxurious villa, but soon starts to climb gently to the right. Two more paths join from the left, but we keep to the right. Immediately, the path begins to climb in switchbacks towards the summit. Then, as we come across a bench, the path begins to take on the appearance of a slight exposure. A few metres further on, a wooden fence helps us out, and in the next two bends it accompanies us to a small bridge and stone steps. When we climb up the latter, we are almost at the top. There is a roof on the left to shelter us in the storm, and we continue to the far right along the edge, which soon leads us to the top of the small ski lift. From here, look to the SW, where you will see the ascending cart track (ski slope in winter). When you reach it, this leads you to the top station of the chairlift, where there is a refreshment rom with a terrace and an info board.
Continue past the chairlift (taking care when in operation) uphill to the SW. From here we turn left again, where the path leads us along the edge of the summit in an easterly direction through a beautiful forest to the monument of Arnold Rikli.

A circular path (along a trim trail) continues behind the monument along the top of Straža, leading back to the aforementioned cart track.
zemljovid puta - Straža
We recommend: similar trips, Inscription book
Pictures:
Želeče (Bled) - Straža1
Želeče (Bled) - Straža2
Želeče (Bled) - Straža3
Želeče (Bled) - Straža4
Želeče (Bled) - Straža5
Želeče (Bled) - Straža6
Želeče (Bled) - Straža7
Želeče (Bled) - Straža8
Želeče (Bled) - Straža9
Želeče (Bled) - Straža10
Želeče (Bled) - Straža11
Želeče (Bled) - Straža12
Želeče (Bled) - Straža13
Želeče (Bled) - Straža14
Želeče (Bled) - Straža15
Želeče (Bled) - Straža16
Želeče (Bled) - Straža17
Želeče (Bled) - Straža18
Želeče (Bled) - Straža19
Želeče (Bled) - Straža20
Želeče (Bled) - Straža21
Želeče (Bled) - Straža22
Želeče (Bled) - Straža23
Želeče (Bled) - Straža24
Želeče (Bled) - Straža25
Želeče (Bled) - Straža26
Discussion about the trail Želeče (Bled) - Straža
Parkeljc14. 11. 2009
Danes bil gor, Ko prideš na vrh stopnic, se vse neha, skratka, prepuščen sam sebi. Označeno je zanič, po vrhu sem lahko samo iskal kake oznake, ki bi me usmerile proti Riklijevemu spomeniku, žal jih nisem našel, čeprav sem bil od njega le kakih 30 m. Splošen vtis - palec dol!
heinz14. 11. 2009
Resda je od vrha stopnic naprej slabše označeno, a roko na srce, orientacija je nadvse enostavna (greš preprosto proti vrhu smučišča), pa tudi če si opis malo bolje prebereš (ali ga nekam prepišeš), skoraj ne moreš kaj dosti zgrešiti. Od sedežnice dalje te vodijo markacije mimo razgledišč s klopcami do cilja.
Parkeljc18. 11. 2009
Ne vem heinz a je moja orientacija zatajila, al pa me je jesen s svojimi barvami in listjem začarala, da nisem našel tako željenega cilja. No, neglede na to je pot, čeprav kratka, zelo zanimiva in glih pravšnja, da se spihaš pred šihtom.
darh1. 04. 2010
Kot del daljšega izleta okrog jezera smo se prejšnjo soboto povzpeli tudi na Stražo. Tale opis smo prebrali šele naknadno in za Riklije v spomenik niti nismo vedeli. Res bi lahko označbe nanj bolje opozarjale. Več o našem podvigu se lahko preberete tule.
petruša11. 05. 2013
Pozdravljeni, ker se naslednji vikend odpravljamo v pustolovski park na Bledu, me zanima če moramo po tej poti iti gor, da pridemo do tega parka, ker piše, da je na vrhu smučišča Straža. lp
petruša11. 05. 2013
Pozdravljeni, ker se naslednji vikend odpravljamo v pustolovski park na Bledu, me zanima če moramo po tej poti iti gor, da pridemo do tega parka, ker piše, da je na vrhu smučišča Straža. lp
heinz12. 05. 2013
Ne Petruša, do adrenalinskega parka na Straži je možno priti tudi po cesti (kolovozu), ki pelje pod sedežnico in kmalu zavije levo. Zgoraj opisana pot je le malce hitrejša varianta vzpona.
petruša13. 05. 2013
Pa se po tej poti tudi da priti ali moramo začeti pot kje drugje, ker tu se še nismo potepali pa nevemo kje iti gor, ker bi šli peš nebi se radi peljali s sedežnico.lp
iztok.maltar13. 05. 2013
zgoraj opisana pot je najlepši pristop na Stražo
heinz14. 05. 2013
Seveda, po tej poti se pride na vrh Straže, kjer se nahaja adrenalinski park. Sedežnica pa tako ali tako ne obratuje ves čas. Po zgornji poti sta možni dve varianti. Pri 5. sliki lahko namesto desno, nadaljujemo naravnost. Iz gozda stopimo nekaj minut pred vrhom, kjer se nahajata gostinski objekt in omenjeni pustolovski park. Na poti se ne moreš izgubiti, saj hodiš ves čas proti vrhu hriba.
petruša14. 05. 2013
Najlepše hvala za odgovor.lp
PFranci4. 02. 2014
Danes zvečer sprehod po Bledu.Zgleda kar malo skrivnosten.Veliko snega,malo ljudi,podrta stoletna drevesa,cesta okoli jezera zaprta.
Spet je začelo snežiti in pod Stražo se je že slišalo lomljenje dreves.Upajmo da ne bo kaj hujšega.
Lp
nomad858. 09. 2015
Vem da nekoliko pozno pišem komentar tukaj spodaj ampak vseeno bolje pozno kot nikoli.
Vsakdo, ki je vsaj 1x v življenju stopil iz svojega bloka v naravo, bo našel spomenik na vrhu Straže, ker obstajata na vrhu le dve poti, oziroma celo ena nekako krožna varianta nasmeh
Je pa res da če niti v lokalno trgovino ne znaš zaviti, brez da bi se na tablah prepričal da je to res, potem ti ni pomočivelik nasmeh

heinz glede 5. slike nimaš prav. To je le nekoliko daljša varianta do "zavetja pred nevihto" slika 13. oziroma do male Straže, ki je ena od 4-ih razglednih točk. (dve sta navedeni na fotokrafijah, ena se nahaja tik nad zgornjo postajo sedežnice, četrta pa je orientirana v smeri JV in sicer blizu spomenika)

lp
Majdag22. 01. 2018

Že dolgo v mislih pa vedno odloženo, za drugič. Luštna pot in krasni razgledi, lepo..nasmeh

http://jelenkamenmajdag.blogspot.si/2018/01/straza-hrib-nad-blejskim-jezerom.html
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies