Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Vitanje - Stenica -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Vitanje - Stenica

 
Starting point: Vitanje (452 m)
Destination: Stenica (1091 m)
Path name: -
Time of walking: 1 h 15 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 639 m
Altitude difference (by path): 639 m
Map: Pohorje 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons
Author: Marx
Views: 5060
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 36
Number of comments: 4
Access to starting point (Slovenian language):

a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Celje - center in z vožnjo nadaljujemo proti Vojniku. V Vojniku nadaljujemo levo proti Dobrni, mi pa omenjeni cesti sledimo do kraja Nova Cerkev, kjer nas oznake za Vitanje usmerijo desno. Naprej se peljemo po ožji in ovinkasti cesti, po kateri prispemo v kraj Vitanje. Parkiramo na primernem mestu nekje v središču kraja.
b) Z avtoceste Maribor - Ljubljana se usmerimo na izvoz Slovenske Konjice, nato pa cesti sledimo proti omenjenemu kraju. Iz Slovenskih Konjic vožnjo nadaljujemo po regionalni cesti proti Celju, mi pa ji sledimo do kraja Stranice, kjer v krožišču zavijemo desno proti Vitanju. Cesti sledimo do omenjenega kraja, kjer nekje v središču kraja parkiramo na primernem mestu.
c) S ceste Velenje - Slovenj Gradec, pri kraju Gornji Dolič zavijemo desno (če prihajamo iz smeri Slovenj Gradca pa levo) proti Vitanju. Ko prispemo v omenjeni kraj parkiramo na primernem mestu sredi kraja.

Path description (Slovenian language):

Od mesta, kjer smo parkirali se najprej sprehodimo do glavnega križišča v Vitanju, od tam pa nadaljujemo po glavni cesti proti Slovenskim Konjicam. Po glavni cesti hodimo nekaj 100 metrov, nato pa nas smerokaz usmeri desno navzdol na bližnji mostič. Za mostičkom se vzpnemo po cesti mimo vrtca do Cvetlične ulice. Ko se po njej vzpnemo do križišča z ulico Štajnhof, nadaljujemo levo, mi pa se po cesti vzpnemo do zadnje hiše, le ta pa se nahaja v neposredni bližini ostrega levega ovinka. Na koncu ovinka se v desno odcepi makadamska cesta, mi pa po njej hodimo le 2 metra, nato pa nadaljujemo levo v gozd (do sem možno tudi z avtomobilom).
Nadaljujemo po markirani poti, ki se prične strmo vzpenjati skozi gozd. Višje pot postane še bolj strma, nato pa nas pripelje do razgledišča s klopco, kjer se le ta položi. V nadaljevanju nas pot vodi mimo montažne hišice, višje pa, ko se gozd konča pa še mimo kmetije Vodovnik. Tu se markacije prehodno končajo, mi pa nadaljujemo preko dvorišča omenjene kmetije in nato po gozdni cesti nazaj v gozd. Po cesti nadaljujemo kakšno minuto, nato pa se v desno odcepi ožja stezica, po kateri nadaljujemo vzpon. V nadaljevanju se spet nekoliko strmeje vzpenjamo skozi gozd, strmina pa popusti nekoliko višje, ko dosežemo naslednjo gozdno cesto, katera je običajno precej blatna. Nadaljujemo po cesti, kateri v naslednjem križišču sledimo levo, potem pa po nekaj minutah desno. Sedaj hodimo po gozdni cesti, ki se nadaljuje vzporedno s širokim kolovozom. Ko se gozd razredči se markacije ponovno izgubijo, mi pa prispemo do zelo široke in dobro vzdrževane ceste, katero pa le prečimo. Nadaljujemo po serpentinasti poti, ki nas vodi skozi nizek gozd in praprot. Višje se pot vrne v gozd in pred nami je še zadnja strmina. Nekaj časa se strmo vzpenjamo, nato pa preden dosežemo greben, kjer se odcepi kratka stezica proti bližnjemu razgledišču. Ko dosežemo greben se pot položi, od tam pa se odcepi stezica proti svetišču Marijina roka. Od razpotja sledi še 5 minut hoje in prispemo na vrh Stenice.

Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica vitanje - Stenica
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing