Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Trnovec - Osolnik - via Mavški graben

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Trnovec - Osolnik (via Mavški graben)

 
Starting point: Trnovec (390 m)
Destination: Osolnik (858 m)
Path name: via Mavški graben
Time of walking: 1 h 15 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 468 m
Altitude difference (by path): 468 m
Map: Ljubljana - okolica 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons
Views: 470
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 30
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Najprej se zapeljemo v Medvode, nato pa pri trgovini Špar zapustimo glavno cesto in nadaljujemo proti železniški postaji in naselju Sora. V Sori zavijemo levo v smeri Katarine, ko pa prispemo v naselje Trnovec, postanemo pozorni na rdeče planinske table za Osolnik, ki jih opazimo na desni strani glavne ceste. Dobrih 100 metrov naprej pa pri odcepu makadamske ceste še druge. Parkiramo na parkirišču ob cesti, med obema odcepoma poti na Osolnik.
b) Iz Kranja se peljemo proti Škofji Loki, z obrobja Škofje Loke pa nato sledimo oznakam za Gorenjo vas. Pred predorom Sten pa iz krožišča zapeljemo na izvoz v smeri naselja Sora. V nadaljevanju se peljemo skozi naselja Hosta, Pungert, Gosteče in Draga, do naselja Sora, kjer zavijemo desno proti Katarini. Ko prispemo v naselje Trnovec, postanemo pozorni na rdeče planinske table za Osolnik, ki jih opazimo na desni strani glavne ceste. Dobrih 100 metrov naprej pa pri odcepu makadamske ceste še druge. Parkiramo na parkirišču ob cesti, med obema odcepoma poti na Osolnik.
c) Iz Poljanske doline se peljemo proti Škofji Loki in nato po obvoznici in skozi predor Sten. Za predorom zavijemo desno ter sledimo oznakam za naselje Sora. V nadaljevanju se peljemo skozi naselja Hosta, Pungert, Gosteče in Draga, do naselja Sora, kjer zavijemo desno proti Katarini. Ko prispemo v naselje Trnovec, postanemo pozorni na rdeče planinske table za Osolnik, ki jih opazimo na desni strani glavne ceste. Dobrih 100 metrov naprej pa pri odcepu makadamske ceste še druge. Parkiramo na parkirišču ob cesti, med obema odcepoma poti na Osolnik.

Path description (Slovenian language):

Z izhodišča se vrnemo nekoliko nazaj, nato pa pri manjšem zaselku opazimo oznake za krožno pot na Osolnik, ki nas usmerijo na stransko cesto, ki se ob vstopu v gozd spremeni v kolovoz. Sledi sprva zložen vzpon ob potoku Mavški graben, nato pa pot postane bolj strma, potok pa bolj slikovit. Višje preko mostička prečimo potok, nato pa iz grape preidemo na pobočje. Sledi še nekaj minut vzpona skozi gozd, nato pa ob robu senožeti, kjer na levi že vidimo vrh Osolnika, pot zavije desno v gozd, kjer se prehodno povsem položi. Sledi kratek zmeren vzpon, nato pa dosežemo cesto, kjer se priključimo poti iz Sore.
Nadaljujemo levo do bližnjega križišča, kjer pri znamenju zapustimo cesto in nadaljujemo desno na planinsko pot (naravnost brunarica Osovnik). Sledi vzpon po neizrazitem grebenu, po nekaj minutah pa pot postane še nekoliko bolj strma in se vzpne v nekaj okljukih. Ko stopimo iz gozda, pred seboj že zagledamo cerkev sv. Mohorja in Fortunata, do katere nas loči le še nekaj 10 korakov, vrh pa se nahaja še malo naprej od cerkve.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (marec).

Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
trnovec - Osolnik trnovec - Osolnik trnovec - Osolnik trnovec - Osolnik trnovec - Osolnik trnovec - Osolnik trnovec - Osolnik trnovec - Osolnik trnovec - Osolnik trnovec - Osolnik trnovec - Osolnik trnovec - Osolnik trnovec - Osolnik trnovec - Osolnik trnovec - Osolnik trnovec - Osolnik trnovec - Osolnik trnovec - Osolnik trnovec - Osolnik trnovec - Osolnik trnovec - Osolnik trnovec - Osolnik trnovec - Osolnik trnovec - Osolnik trnovec - Osolnik trnovec - Osolnik trnovec - Osolnik trnovec - Osolnik trnovec - Osolnik trnovec - Osolnik
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing