Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Stahovica - Poljanski rob -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Kamnik Savinja Alpspoljanski rob / Stahovica - Poljanski rob
  

Stahovica - Poljanski rob

 
Starting point: Stahovica (430 m)
Destination: Poljanski rob (1569 m)
Path name: -
Time of walking: 3 h 10 min
Difficulty: easy marked way, easy pathless terrain
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 1139 m
Altitude difference (by path): 1160 m
Map: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 3948
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 57
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Kamniške Bistrice in prelaza Črnivec. Ko pridemo do Stahovice nadaljujemo levo (če prihajamo iz Gornjega Gradu ali Luč pa desno) v smeri Kamniške Bistrice in žičnice na Veliko planino. Po približno 50 m nadaljnje vožnje, bomo na levi strani opazili tovarno Calcit in ob njej označeno parkirišče. Parkiramo lahko tudi na desni strani ceste na primernem prostoru ob cesti, ki vodi v vas Prapretno.

Path description (Slovenian language):

Peš pot se sicer začne ob cesti Stahovica - Črnivec, a ker je parkirišče ob začetku ceste, ki vodi na Prapretno, se usmerimo kar po omenjeni cesti navzgor. Že kmalu pridemo do Doma LD Stahovica, za katerim se cesta prehodno položi. Le malo naprej se nam z desne priključi markirana pot, mi pa imamo za nadaljevanje dve možnosti. Lahko še naprej nadaljujemo po cesti, ali pa nadaljujemo po markirani peš poti, ki višje še nekajkrat preči omenjeno cesto. Višje se obe poti združita ter nas skozi zgornji del vasi Prapretno pripeljeta do ostrega levega ovinka, kjer zapustimo cesto.
Nadaljujemo po široki in dobro uhojeni poti (smer sv. Primož nad Kamnikom), ki se naprej zmerno vzpenja skozi gozd. Pot nas nato mimo dveh kapelic in korita z vodo pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo levo v smeri Velike planine in Kisovca (naravnost sv. Primož in sv. Peter 5 minut; nadaljevanje na Veliko planino je možno tudi mimo omenjenih cerkva; slednja pot je za približno 15 minut daljša). Pot naprej se strmo vzpne ter nas po krajšem vzponu pripelje ob rob neizrazitega grebena, kjer zavije v levo (tu se naravnost odcepi pot na Kisovec, z desne pa se nam priključi pot mimo sv. Primoža). Nadaljujemo po prijetni gozdni poti, ki se za kratek čas strmo vzpne in nas pripelje ob rob razgledne točke (pogled na Kamnik in okolico). Vzpon nadaljujemo po zmerno strmi poti, ki se skozi gozd vzpenja po pobočjih manj znanega Ravnega hriba (1204 m) ter višje tudi Pirčevega vrha (1373 m).
Višje dosežemo greben ravno nekje na polovici med obema vrhovoma, pot pa se nadaljuje proti desni, kjer po nekaj minutah nadaljnje hoje pridemo na označeno razpotje, kjer imamo za nadaljevanje dve možnosti.
V kopnem in suhem vremenu je priporočljivejše nadaljevanje po levi spodnji poti, ki nas vodi čez razgledna in razmeroma strma pobočja Pasjih peči, sicer pa nadaljujemo rahlo desno ter pot nadaljujemo po poti, ki se vzpne na Pirčev vrh. Slednja pot je nekoliko daljša in primernejša za zimske dni ter za ljudi, ki se bojijo prečenja strmih pobočij.
Obe poti se združita na sedlu severovzhodno od Pirčevega vrha, kjer tudi stopimo na naslednje razpotje. Nadaljujemo naravnost (desno planina Kisovec) po poti, ki se postopoma prične vse strmeje vzpenjati. Višje se pot položi in nas preko pašne ograje pripelje na južni rob planote Velike planine. Le nekaj metrov nad pašno ograjo, pa stopimo na širšo stezico, kateri sledimo v levo (naravnost Črnuški dom). Široka steza nas hitro pripelje ob rob planote, le ta pa zavije nekoliko v desno ter se počasi izgubi v travnatih pobočjih. Višje, ko steza spet postane vidnejša, le to zapustimo ter vzpon nadaljujemo rahlo levo proti žičnati ograji. Ko prispemo do omenjene ograje, ki varuje živino, da ne bi prešla na strma pobočja, se vzpenjamo ob njej. Vzpon ob žičnati ograji, nato nadaljujemo vse do vrha Poljanskega roba (do Poljanskega roba, se lahko povzpnemo tudi po kateri koli drugi slabše razvidni stezici).

Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob stahovica - Poljanski rob
Video:
Tandem polet z Velike planine in Ambroža pod Krvavcem - Polet s padalom
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing