Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Poljana - Turška jama v Gozdašnici -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Karavanketurška jama v gozdašnici / Poljana - Turška jama v Gozdašnici
  

Poljana - Turška jama v Gozdašnici

 
Starting point: Poljana (620 m)
Destination: Turška jama v Gozdašnici (835 m)
Path name: -
Time of walking: 0 h 40 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: partly demandingly
Altitude difference: 215 m
Altitude difference (by path): 215 m
Map: Karavanke - osrednji del 1 : 50.000
Hiking equipment (summer): lamp
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons, lamp
Author: heinz
Views: 4617
Trip rating: 3 votes
Number of pictures: 16
Number of comments: 3
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce, kjer se v krožišču usmerimo na staro cesto v smeri Žirovnice in Jesenic. Po nekaj km vožnje, peljemo mimo križišča, kjer se desno odcepi cesta v Žirovnico. Ko prevozimo viadukt Završnica, opazimo na desni strani odcep, na katerega se usmerimo (zavijemo ostro desno). Že takoj naletimo na manjše križišče, kjer peljemo levo, v naslednjem (čez cca 50 m) pa desno, v smeri Završnice. Po krajšem spustu se cesta za nekaj časa nekoliko vzpne, nato pa položi, ter pripelje do mesta, kjer se v levo odcepi makadam proti Valvasorjevemu domu. Tu, v bližini parkiramo.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča se usmerimo na makadamsko cesto, ki vodi v levo proti Valvasorjevemu domu, ter ji sledimo pribl. pol ure. Ko pridemo do večjega, ostrega (V), levega ovinka, oz. serpentine, na desni strani ceste opazimo skalovje, ter s skalami obzidan cestni rob. Tu, sredi omenjenega ovinka zapustimo cesto, ter na desni poiščemo gozdno stezo, ki vodi v smer jugo vzhod. Po 5. min. položnega prečenja strmega jugozahodnega pobočja Gozdašnice, se pot nekoliko vzpne, obenem pa v steni skalovja nad nami zaporedno ugledamo dva vhoda v votlino imenovano Turška jama. Vstopimo v jamo skozi enega od vhodov (za ogled potrebujemo svetilko). Po ogledu jame se lahko povzpnemo še nekaj nadaljnjih metrov po stezi, na manjši grebenček, od koder se nam odpre nekaj razgleda na vasi onstran grebena Brezniških Peči, ter na dolino pod nami.

Recommended: similar trips, trips from the same starting point,
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
poljana - Turška jama v Gozdašnici poljana - Turška jama v Gozdašnici poljana - Turška jama v Gozdašnici poljana - Turška jama v Gozdašnici poljana - Turška jama v Gozdašnici poljana - Turška jama v Gozdašnici poljana - Turška jama v Gozdašnici poljana - Turška jama v Gozdašnici poljana - Turška jama v Gozdašnici poljana - Turška jama v Gozdašnici poljana - Turška jama v Gozdašnici poljana - Turška jama v Gozdašnici poljana - Turška jama v Gozdašnici poljana - Turška jama v Gozdašnici poljana - Turška jama v Gozdašnici poljana - Turška jama v Gozdašnici
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing